Opony na zime:)jakie ??gdzie??

Opony letnie, zimowe, szutrowe, rajdowe. Felgi, koła, dojazdówki. Wszystko to, na czym Subaru się toczy.
Zablokowany
miszozon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forek S-turbo
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Opony na zime:)jakie ??gdzie??

Post 13 paź 2009, o 20:30

sorry jarmaj ale jestem zmęczony i pewnie jak się wyśpię to stwierdzę, że jestem idiotą ale ... nie przekonałeś mnie.

Jeśli przyjmiesz hipotetyczne punkty na grzbiecie opony i na feldze, które z osią koła tworzą linie prostą to jakim cudem ma się to po czasie zmienić (chyba, że felga w oponie się ślizga). Jednak jeśli nie, to idąc dalej i przyjmując, że opona się nie ślizga po powierzchni to wykonując obrót pokonuje odległość równą jej obwodowi. A obwód może się zmienić tylko wtedy, gdy np opona się skurczy (zmaleje obwód).

Teraz jak to pisałem to wpadłem, że faktycznie może się zdawać, że obwód jest krótszy o dodatkową powierzchnie opony, która przylega na kapciu do asfaltu, ale też nie jest to już okrąg i iloczyn z pi na wiele się nie zdaje.

HELP :wall:

vel misza, Pozdrawiam!

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 13 paź 2009, o 20:58

miszozon pisze:przyjmując, że opona się nie ślizga po powierzchni to wykonując obrót pokonuje odległość równą jej obwodowi.
Rozumiem o co Ci chodzi, ale tu nominalny obwód opony nie będzie miał znaczenia.
Opona jak jest flakiem, to przecież poddaje się, rozpłaszcza, wręcz jej środkowa część będzie robić się trochę wklęsła.
Opona bez powietrza (lub z jego bardzo małą ilością) jest za miękka, aby jej nominalne rozmiary miały jakieś znaczenia

miszozon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 13 paź 2009, o 21:08

no fakt, odkształcenie grzbietu opony załatwia sprawę. Nawet jak sobie przypomnę to wydaje dźwięki jak by może faktycznie jakoś tam się dodatkowo przemieszczała względem podłoża przy konkretnym kapciu.

Poza tym sam nie wierzyłem, że moje kacprzepyślonka mogły obalić prawdę powtarzaną od dawna :mrgreen:

Ale zawsze warto podyskutować :thumb:
vel misza, Pozdrawiam!

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 16 paź 2009, o 09:07

So What! pisze: Konto usunięte, chodzi o sytuację, w której masz "nieseryjną" średnicę opon i seryjną dojazdówkę. Skorzystanie z dojazdówki (masz trzy koła o takiej samej średnicy, jedno - o innej średnicy niż pozostałe) może doprowadzić do uszkodzenia napędu

ale ja nie woze zapasu wcale.. :whistle:
w miejscu zapasu butla lpg :giggle:
ostatnio zlapalem gume 300k km temu..
i totez byl gwozdz na ktorym dojechalem do wulkanizacji z mala strata powietrza.
te opony ktore mam sa oponami wzmocnionymi.. nie panikuje..
mam ADAC z opcja odholowania pod dom z calej Europy ;) wiec luz ;)

serio, to chyba dzis zapas wrzuce do auta, najpierw offroldy, potem lotnisko - jest ryzyko.

kajot
2 gwiazdki

Post 19 paź 2009, o 00:27

Zacząłem czytać ten wątek, bo się podobno zima zbliża (chociaż straszaki Alla Gore'a pewnie powiedzą, że przez, to, że oddychamy-nie przyjdzie już nigdy).
Ale wracając do tematu wątku:
Wcześniej były dość pochlebne opinie o oponkach Sava. W sieci znalazłem Sava Eskimo S3 za niezłą cenę. Natomiast sam kiedyś miałem (fakt w Corsie) Barum Polaris, które nawet "dawały radę".
No i teraz pytanie: wziąć te Savy czy może Barumki?
Cena w zasadzie ta sama.
A może coś innego? Tylko żeby nie było kawioru. Jeżdżę najczęściej po W-wie, czasem trochę trasy, ale nie w góry, niziny-czyli mokro/błoto/sporadycznie trochę śniegu, ale bez kopaniny.
Dodam, że chodzi o Legacy na mazut, który ma w zasadzie jedną chrapę, czyli jest prawie jak łódź podwodna ;-)
Dodam, że czeka mnie jeszcze zakup felg stalowych 16", co podniesie cenę tej inwestycji o ponad 1000 zł, chyba że można gdzieś taniej kupić felgi 16" do Legasia 08/09 i żeby pochodziły z legalnego źródła :!:

gpruszko
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Avensis & GT

Post 21 paź 2009, o 16:18

kajot, bierz savy
barumy w testach też nie wypadały źle z opon budżetowych, ale jeśli te dwie masz na oku to moje zdanie już znasz :-)
gpruszko pisze:dojazdówka z wrx i dojazdówka z sti mają inne rozmiary?
kto wie ?

kajot
2 gwiazdki

Post 21 paź 2009, o 23:18

gpruszko pisze: kajot, bierz savy
barumy w testach też nie wypadały źle z opon budżetowych, ale jeśli te dwie masz na oku to moje zdanie już znasz :-)
A może Nokian WR G2?
Chyba będą lepsze?

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 21 paź 2009, o 23:39

kajot, kupiłem Nokiany. Były raczej chwalone na Forum. Jeszcze nie miałem okazji ich przetestować.

kajot
2 gwiazdki

Post 22 paź 2009, o 00:03

So What! pisze:kajot, kupiłem Nokiany. Były raczej chwalone na Forum. Jeszcze nie miałem okazji ich przetestować.
Są asymetryczne, a to podobno zaleta no i gdzieś czytałem, że są całkiem ciche...

jarmaj
6 gwiazdek

Post 22 paź 2009, o 00:06

kajot pisze:no i gdzieś czytałem, że są całkiem ciche...
A to parametr opony? :o

Myślałem, że opona ma trzymać w określonych warunkach i po tym się ją ocenia..... :roll:

Nokian wrg2 jest całkiem niezły. Nie wiem czy cichy, to tak jakby mnie ktoś zapytał o smak opony. Co to ma wspólnego z przedmiotem oceny?

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 22 paź 2009, o 00:07

kajot pisze:
So What! pisze:kajot, kupiłem Nokiany. Były raczej chwalone na Forum. Jeszcze nie miałem okazji ich przetestować.
Są asymetryczne, a to podobno zaleta no i gdzieś czytałem, że są całkiem ciche...
No są, cicho leżą w garażu. :mrgreen:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 22 paź 2009, o 00:24

jarmaj pisze:Nie wiem czy cichy, to tak jakby mnie ktoś zapytał o smak opony. Co to ma wspólnego z przedmiotem oceny?
No, dla niektórych ma to chyba duże znaczenie. Kogo bym nie wsadziła do Sztefana jak jeszcze był na letnich, to zaraz było pytanie - łożysko Ci wyje? :o
Odpowiedź - Nie, to opony :roll:

Ja na szczęście przygłucha jestem chyba, bo w ogóle tego nie słyszałam :mrgreen:
Czarownica prawdę Ci powie :D

jarmaj
6 gwiazdek

Post 22 paź 2009, o 00:45

zofija pisze:Kogo bym nie wsadziła do Sztefana jak jeszcze był na letnich, to zaraz było pytanie - łożysko Ci wyje?
W sumie to nie ma co się dziwić, przecież każdy facet zna się na polityce, samochodach i piłce kopanej....

:mrgreen:

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 22 paź 2009, o 01:13

jarmaj, Vibek ma taki zestaw opon że jak pozyczyłem kiedyś od niego to po 100m chciałem 4 łozyska kół zmieniać, łozyska, dyfra, skrzyni i strzelić sobie w głowę ;) Slick wyścigowy przy tym nie wyje. Dźwięk podobny do przeprawówki jadącej na MTekach 150km/h ;-)

gpruszko pisze: gpruszko napisał(a):dojazdówka z wrx i dojazdówka z sti mają inne rozmiary?

kto wie ?

W różnych rocznikach było różnie ale ZTCP to tak. W GTekach były nawet 2 rodzaje dojazdówek.

Azrael
6 gwiazdek

Post 22 paź 2009, o 01:14

jarmaj pisze: każdy facet zna się na polityce, samochodach i piłce kopanej....

Ja się nie znam na polityce i piłce kopanej, o samochodach wiem trochę. To znaczy że nie jestem facetem? :(

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 24 paź 2009, o 19:50

Azrael pisze:jarmaj, Vibek ma taki zestaw opon że jak pozyczyłem kiedyś od niego to po 100m chciałem 4 łozyska kół zmieniać, łozyska, dyfra, skrzyni i strzelić sobie w głowę ;) Slick wyścigowy przy tym nie wyje. Dźwięk podobny do przeprawówki jadącej na MTekach 150km/h ;-)
Vibek a co Ty za opony masz takie hałaśliwe? :->
Czarownica prawdę Ci powie :D

Azrael
6 gwiazdek

Post 25 paź 2009, o 03:35

zofija, jakieś 10 letnie S-02PP. Michal miał takie w czerwonym GT w 2001 roku i to wtedy był stary model....

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 27 paź 2009, o 21:32

Jeździł ktoś na Pirelli Sottozero?

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 27 paź 2009, o 22:03

Witek pisze:Jeździł ktoś na Pirelli Sottozero?
Jeździłem 2 sezony, teraz będzie trzeci-ostatni. Jak na rozmiar, który mam w OBK (215/65/16) są bardzo OK. Nawet ostatnie szkolenie u ALa przetrwały.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 28 paź 2009, o 00:06

zofija pisze:
Azrael pisze:jarmaj, Vibek ma taki zestaw opon że jak pozyczyłem kiedyś od niego to po 100m chciałem 4 łozyska kół zmieniać, łozyska, dyfra, skrzyni i strzelić sobie w głowę ;) Slick wyścigowy przy tym nie wyje. Dźwięk podobny do przeprawówki jadącej na MTekach 150km/h ;-)
Vibek a co Ty za opony masz takie hałaśliwe? :->
Potenza S03 z 2002 roku. :giggle:
Mały na nich ostatnio jeździł jakiś czas, gdy zdewastował swoje nówki i żyje, ale lekko ponoć nie było. :mrgreen:
czarne jest piękne...

gpruszko
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 29 paź 2009, o 00:22

rrosiak pisze:
Witek pisze:Jeździł ktoś na Pirelli Sottozero?
Jeździłem 2 sezony, teraz będzie trzeci-ostatni. Jak na rozmiar, który mam w OBK (215/65/16) są bardzo OK. Nawet ostatnie szkolenie u ALa przetrwały.
zależy który model.. :?:
210tki są cholernie głośne na suchym asfalcie, wyją niesamowicie.

jarmaj
6 gwiazdek

Post 29 paź 2009, o 19:44

gpruszko pisze:210tki są cholernie głośne na suchym asfalcie
A jakie są w smaku?

gpruszko
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 29 paź 2009, o 22:45

to jest dział techniczny !

bana mu ! :mrgreen: :mrgreen:

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 29 paź 2009, o 23:13

vibowit pisze: Potenza S03 z 2002 roku. :giggle:

To była świetna opona :!: Może komuś łożyska siadły, albo dyfer skoro twierdzi, że była głośna? Albo tak je zajechał, że same felgi zostały? :whistle:
jarmaj pisze: A jakie są w smaku?

Nie znasz się! Najważniejsze, żeby ładnie pachniały kiedy ruszy się w kłębach dymu. :giggle:

miszozon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 2 lis 2009, o 12:18

U mnie też padło na WR G2. Cena też przystępna, bo 350 za laczka to chyba nie za dużo.
vel misza, Pozdrawiam!

Zablokowany