Nierówne przyspieszanie
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
- Auto: SI
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Re: Nierówne przyspieszanie
Nie ma. Nikt nie miał czasu, żeby dzisiaj coś robić.Niedźwiedź pisze: Godlik, jaka nowa diagnoza?
Mam odstawić samochód na cały dzień i trzeba szukać.
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
To może Jarek?Godlik pisze: Niedźwiedź napisał(a):Godlik, jaka nowa diagnoza?
Nie ma. Nikt nie miał czasu, żeby dzisiaj coś robić.
Mam odstawić samochód na cały dzień i trzeba szukać.
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
Kolejny odcinek nierównego przyspieszania...
Dzisiaj wymieniłem świece. Pomogło zniwelować główne objawy! Jest o niebo lepiej. Jednak delikatniutkie poszarpywanie nadal istnieje, chociaż teraz jak ktoś nie wie czego i kiedy oczekiwać , to poszarpywania nie wyłapie. Generalnie auto jeździ bardzo dobrze. Ale chciałem z ciekawości podpiąć do kompa i:
Komp odczytuje spalanie stukowe - wyprzedzenie zapłonu na początku -8 (cokolwiek to znaczy) później -4, teraz jeśli występuje to oscyluje w okolicy 0-2. Wszystko przy niskich obrotach 2400-3200.
Paliwo to BP 98 Ultimate.
Auto ładowało 0,8 bara - jakaś taka "zwężka" (jakoś to się fachowo nazywa) była włożona "nieoryginalna" i auto pompowało ponad serię. Teraz w peaku jest 0,63. I mniejsze spalanie stukowe.
AFR na wysokich obrotach 13,6 - pompa paliwa out. Problem z wastegate. Ale nie pamiętam jaki.
Kolejne kroki to duży przegląd i zobaczymy jakie wtedy będą odczyty.
Dzisiaj wymieniłem świece. Pomogło zniwelować główne objawy! Jest o niebo lepiej. Jednak delikatniutkie poszarpywanie nadal istnieje, chociaż teraz jak ktoś nie wie czego i kiedy oczekiwać , to poszarpywania nie wyłapie. Generalnie auto jeździ bardzo dobrze. Ale chciałem z ciekawości podpiąć do kompa i:
Komp odczytuje spalanie stukowe - wyprzedzenie zapłonu na początku -8 (cokolwiek to znaczy) później -4, teraz jeśli występuje to oscyluje w okolicy 0-2. Wszystko przy niskich obrotach 2400-3200.
Paliwo to BP 98 Ultimate.
Auto ładowało 0,8 bara - jakaś taka "zwężka" (jakoś to się fachowo nazywa) była włożona "nieoryginalna" i auto pompowało ponad serię. Teraz w peaku jest 0,63. I mniejsze spalanie stukowe.
AFR na wysokich obrotach 13,6 - pompa paliwa out. Problem z wastegate. Ale nie pamiętam jaki.
Kolejne kroki to duży przegląd i zobaczymy jakie wtedy będą odczyty.
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Niedźwiedź pisze: Dzisiaj wymieniłem świece. Pomogło zniwelować główne objawy! Jest o niebo lepiej. Jednak delikatniutkie poszarpywanie nadal istnieje, chociaż teraz jak ktoś nie wie czego i kiedy oczekiwać , to poszarpywania nie wyłapie.

- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
Auto nie było mapowane. Kilka rzeczy było pewnym zdziwieniem, ale auto jest bardzo ok. Każdy mechanik ma swoje podejście do tematu i każdy robi po swojemu...deLux pisze: Niedźwiedź, auto było mapowane? jakieś cuda wychodzą![]()
Zrobię duży przegląd i zobaczymy co dalej. Może nie będzie tematu.
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
a jeszcze jedno - czy wastegate to część składowa turbiny czy można wymienić bez związku z turbo?
Niedźwiedź, jeżeli chodzi o Twój samochód to jest to część składowa turbiny. Ma ona klapkę wbudowaną w korpus ciepłej strony. Jest też jej siłownik który jest zewnętrzny i wymienialny.
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
Ten siłownik to jakaś droga sprawa? Tak kombinuję i przyszłościowo pytam gdyby się okazało , że moje poszarpywania po dużym przeglądzie nie ustąpią.Azrael pisze: Niedźwiedź, jeżeli chodzi o Twój samochód to jest to część składowa turbiny. Ma ona klapkę wbudowaną w korpus ciepłej strony. Jest też jej siłownik który jest zewnętrzny i wymienialny.
Niedźwiedź, siłowniki do Subaru nie są dostępne jako część zamienna. Trzeba szukać na rynku wtórnym ebay itp.
Uszkodzony siłownik daje raczej "bujanie" wahające się doładowanie albo zbyt niskie doładowanie.
Uszkodzony siłownik daje raczej "bujanie" wahające się doładowanie albo zbyt niskie doładowanie.
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
Wczoraj odebrałem auto po dużym przeglądzie.
Wymienione :
1) komplet rozrząd - pasek w idealnym stanie, rolki już nie bardzo ( a poprzednio rozrząd wymieniany 70kkm temu), zwłaszcza "mała" rolka, która już się zacinała
2) jakiś dekiel z tyłu silnika - stary plastikowy popękał - wymieniony na alu
3) komplet sprzęgło - stare zjechane do nitów, łożysko oporowe huczało, takie sprężynki na tarczy sprzęgła padnięte
4) oleje silnik filtr, dyfer skrzynia
5) filtr paliwa
6) napinacz klimatyzacji
7) sprawdzenie luzów zaworowych - luzów brak
8) uszczelki dekli
9) poprawione jakieś tam spinki i inne pierdy
10) płyn hamulcowy
11) płyn chłodniczy
12) trylion różnych uszczelek
To chyba tyle. Świece i kable wymieniane wcześniej.
Koszt operacji: 5400 PLN
Wydaje się , że auto przestało nierówno przyspieszać. Wydaje się , bo przejechałem póki co 30km nie na wszystkich zakresach obrotów. Sprzęgło fajnie chodzi.
Mechanik powiedział, że tak utrzymanych Forków jak mój teraz to na palcach jednej ręki można policzyć
(dzięki Konto usunięte_
) To ważne, bo nadal nie mogę się pogodzić z ceną jaką za Forka zapłaciłem 
Wymienione :
1) komplet rozrząd - pasek w idealnym stanie, rolki już nie bardzo ( a poprzednio rozrząd wymieniany 70kkm temu), zwłaszcza "mała" rolka, która już się zacinała
2) jakiś dekiel z tyłu silnika - stary plastikowy popękał - wymieniony na alu
3) komplet sprzęgło - stare zjechane do nitów, łożysko oporowe huczało, takie sprężynki na tarczy sprzęgła padnięte
4) oleje silnik filtr, dyfer skrzynia
5) filtr paliwa
6) napinacz klimatyzacji
7) sprawdzenie luzów zaworowych - luzów brak
8) uszczelki dekli
9) poprawione jakieś tam spinki i inne pierdy
10) płyn hamulcowy
11) płyn chłodniczy
12) trylion różnych uszczelek
To chyba tyle. Świece i kable wymieniane wcześniej.
Koszt operacji: 5400 PLN
Wydaje się , że auto przestało nierówno przyspieszać. Wydaje się , bo przejechałem póki co 30km nie na wszystkich zakresach obrotów. Sprzęgło fajnie chodzi.
Mechanik powiedział, że tak utrzymanych Forków jak mój teraz to na palcach jednej ręki można policzyć

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Niedźwiedź pisze: Mechanik powiedział, że tak utrzymanych Forków jak mój teraz to na palcach jednej ręki można policzyć(dzięki Konto usunięte_
) To ważne, bo nadal nie mogę się pogodzić z ceną jaką za Forka zapłaciłem
![]()
Wiesz, przyjemności kosztują, a zwłaszcza męskie

A serio, to cieszę się, że tak dbasz o auto. Przez chwilę, powiem szczerze, się bałem kiedy pisałeś intensywnie o mapowaniu, zmianie wydechu itp. Ale widzę, że forek trafił w naprawdę dobre ręce. Nawet się już nie gniewam za to, że korzystasz z moich zdjęć w podpisie

- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
Konto usunięte pisze: Przez chwilę, powiem szczerze, się bałem kiedy pisałeś intensywnie o mapowaniu, zmianie wydechu itp. Ale widzę, że forek trafił w naprawdę dobre ręce.
Rozumiem, że mapowanie i zmiana wydechu oznacza brak dbałości o auto i powód do zmartwień. Hm, ciekawa teza

Niedźwiedź, fajnie, że auto jest w dobrym staniem. Śledząc jednak Twój wątek śmiem twierdzić, że aby było w takim stanie musiałeś się trochę postarać. Daj znać, może być via prive, może być pro publico bono, jak finalnie wyszło z kosztami, bo planowane wartości znałem.
Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Grzesiek_67 pisze: Rozumiem, że mapowanie i zmiana wydechu oznacza brak dbałości o auto i powód do zmartwień. Hm, ciekawa teza![]()
"każdy ma prawo do swoich odczuć", Ty również Grzesiu

- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
Konto usunięte pisze: "każdy ma prawo do swoich odczuć", Ty również Grzesiu
Tak, tak...
Brak podpisu.
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
Jest w bdb stanie!Grzesiek_67 pisze: Niedźwiedź, fajnie, że auto jest w dobrym staniem.

Grzesiek_67,

Niedźwiedź jak można to też proszę PW ile Cie wyszło.
Może na wiosnę też oddam swojego aby jeździć ze spokojną głową.
Może na wiosnę też oddam swojego aby jeździć ze spokojną głową.
vel misza, Pozdrawiam!
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
miszozon, zaraz ślę.
Tak dla potomności i na moim przykładzie - odnośnie rozrządu - wymienić lepiej 15 tyś km za wcześnie niż 100 metrów za późno...
Tak dla potomności i na moim przykładzie - odnośnie rozrządu - wymienić lepiej 15 tyś km za wcześnie niż 100 metrów za późno...
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
to się doigrałeśKonto usunięte pisze: Nawet się już nie gniewam za to, że korzystasz z moich zdjęć w podpisie![]()

pytałem tylko po to by wiedzieć "o co cho".Konto usunięte pisze: Przez chwilę, powiem szczerze, się bałem kiedy pisałeś intensywnie o mapowaniu, zmianie wydechu itp.
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
hogi, jakieś takie durne przyzwyczajenia SIPowehogi pisze: Czemu na PW? To nie forum SIP.

Auto miałem robić u Carfita, ale nie wypalił wyjazd do Nowego Sącza i pojechałem do Jarka do Józefowa, gdzie Forek jest serwisowany odkąd jeździ po Polsce.
Odświeżę temat, czy ktoś ma jeszcze takie problemy?
U siebie wymieniłem już mnóstwo urządzeń:
przepływkę, czujnik położenia wału, czujnik położenia wałka rozrządu, wastegate, pompę paliwa, wszystkie wężyki podciśnienia, solenoid turbo...i dalej problem występuje...
ZAuważyłem że jak jest minimalna ilość paliwa to się nasila a wręcz jest cały czas. po resecie kompa znika i po pewnym czasie znowu....
Już ręce opadają...
U siebie wymieniłem już mnóstwo urządzeń:
przepływkę, czujnik położenia wału, czujnik położenia wałka rozrządu, wastegate, pompę paliwa, wszystkie wężyki podciśnienia, solenoid turbo...i dalej problem występuje...
ZAuważyłem że jak jest minimalna ilość paliwa to się nasila a wręcz jest cały czas. po resecie kompa znika i po pewnym czasie znowu....
Już ręce opadają...
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
mcx, knock sensor? wykrywa stukanie i cofa zapłon w jakichś obrotach. Później chyba korekta mapy to zapamiętuje i robi się coraz gorzej.
Dobra czyli pozostaje jeszcze wymiana tego elementu, szukać od Forestera czy Z GC czy późniejszych też podejdzie?
Aha dodam, że błąd odnośnie spalania stukowego nie występuje. Czasami pojawia się nr.24 jak hamuje silnikiem - przez pewnie czas świeci się CEL po wciśnięciu sprzęgła i powrotu silnika do 800obrotów CEL gaśnie...
Aha dodam, że błąd odnośnie spalania stukowego nie występuje. Czasami pojawia się nr.24 jak hamuje silnikiem - przez pewnie czas świeci się CEL po wciśnięciu sprzęgła i powrotu silnika do 800obrotów CEL gaśnie...
Ostatnio zmieniony 31 sty 2011, o 12:25 przez mcx, łącznie zmieniany 1 raz.