uszczelka pod głowicą

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
karol76
0 gwiazdek
Auto: forester 2.5xt us
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: uszczelka pod głowicą

Post 30 lis 2009, o 15:55

Tasior_Miedziak pisze: Mam wrazenie, ze troche panikujemy. Jak kupowalem swojego 2.5XT to wczesniej obejrzalem kilkanascie innych 2.5XT i zaden nie mial problemow z uszczelka pod glowica. Takze nie dajmy sie zwariowac. Pewnie tylko FHI dysponuje odpowiednimi statystykami, a my mozemy sobie co najwyzej pogdybac ile egzemplarzy procentowo skonczylo z wydmuchana uszczelka.
Może trochę spanikowałem. Na pewno go nie sprzedam jak radzi Forester2006! Jak coś .....to udam się do odpowiedniego mechanika i dalej będę się cieszył.
Początkowo trochę mnie to przeraziło, ale jak sobie przypomniałem naprawę w megance 1.6 ( wymiana koła zmiennych faz rozrządu, która kosztowała mnie ok.3k to - też o tym wiedziałem wcześniej, bo na gwarancji tez mi to wymieniali), to "drobne" 5-8k na subaraka też da się przeżyć. Mam nadzieję, że będę mógł skorzystać z części zza Oceanu! Pozdrawiam wszystkich 2.5xt! :thumb:

ujar
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Impreza GT
Polubione posty: 2 razy

Post 30 lis 2009, o 16:56

karol76 pisze:
Tasior_Miedziak pisze: Mam wrazenie, ze troche panikujemy. Jak kupowalem swojego 2.5XT to wczesniej obejrzalem kilkanascie innych 2.5XT i zaden nie mial problemow z uszczelka pod glowica. Takze nie dajmy sie zwariowac. Pewnie tylko FHI dysponuje odpowiednimi statystykami, a my mozemy sobie co najwyzej pogdybac ile egzemplarzy procentowo skonczylo z wydmuchana uszczelka.
Może trochę spanikowałem. Na pewno go nie sprzedam jak radzi Forester2006! Jak coś .....to udam się do odpowiedniego mechanika i dalej będę się cieszył.
Początkowo trochę mnie to przeraziło, ale jak sobie przypomniałem naprawę w megance 1.6 ( wymiana koła zmiennych faz rozrządu, która kosztowała mnie ok.3k to - też o tym wiedziałem wcześniej, bo na gwarancji tez mi to wymieniali), to "drobne" 5-8k na subaraka też da się przeżyć. Mam nadzieję, że będę mógł skorzystać z części zza Oceanu! Pozdrawiam wszystkich 2.5xt! :thumb:
Panikujecie :idea: a Az jak zwykle podgrzewa atmosfere , głównie cenową i złowieszczo wszystkim użytkownikom Forka 2.5 t naprawe przepowiada a to nieprawda :-p Owszem zdarza sie , ale bez paniki ;-) Wymiana uszczelek pod głowicą w ASO-Koper ( pytałem :evilgrin: ) kosztuje 2500zł brutto ( robocizna i materiały ). Oczywiście jeżeli ktos to przegrzewanie zignoruje i dalej jezdzi aż do skutku to oczywiscie koszty sie zwiekszają. W wiekszości przypadków jednak spokojnie mozna przyjąć 2500zł.
Pozdrawiam i bez paniki Panowie :mrgreen:
ps.Test o zawartości CO2 w układzie chłodzenia w pewnej firmie zawsze wychodzi dodatnio :mrgreen: Nawet w prawie nowym Forku 2.5t zamiast jakiegos czujnika zlecili wym. uszczelek pod głowicą :-d

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 30 lis 2009, o 17:01

ujar pisze: Wymiana uszczelek pod głowicą w ASO-Koper ( pytałem :evilgrin: ) kosztuje 2500zł brutto ( robocizna i materiały ).
Z nowymi, lepszymi szpilkami?

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 30 lis 2009, o 17:52

ujar pisze: ps.Test o zawartości CO2 w układzie chłodzenia w pewnej firmie zawsze wychodzi dodatnio :mrgreen: Nawet w prawie nowym Forku 2.5t zamiast jakiegos czujnika zlecili wym. uszczelek pod głowicą :-d
forester2006 pisze: W serwisie Subaru Koper powiedzieli mi bez zglądania pod maskę, że jest to najprawdopodobniej uszkodzona uszczelka pod głowicą.
ujar pisze: Owszem zdarza sie , ale bez paniki ;-) Wymiana uszczelek pod głowicą w ASO-Koper ( pytałem :evilgrin: ) kosztuje 2500zł brutto ( robocizna i materiały ).
A możesz przedstawić szczegółowy kosztorys?

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

ujar
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 30 lis 2009, o 18:20

So What! pisze:
ujar pisze: Wymiana uszczelek pod głowicą w ASO-Koper ( pytałem :evilgrin: ) kosztuje 2500zł brutto ( robocizna i materiały ).
Z nowymi, lepszymi szpilkami?
Jak upalasz pewnie moga Ci załozyc a jak normalnie uzytkujesz auto to dla lepszego samopoczucia ( własciciela ) też pewnie za 1000zl :?: zalożą ;-)

Ky , kosztorys to w serwisie . Ja Ci moge auto sprzedać :whistle:

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 30 lis 2009, o 19:56

ujar, nie jest moim celem licytowanie się publicznie ani nic w tym rodzaju, ale jak rzucasz kwotami to fajnie by było żeby wiadomo było co się w nich zawiera. Śmiem twierdzić że nie ma możliwości zeby finalna cena tyle wynosiła, nawet jeżeli zrobi się to maksymalnie skrótowo, wymieni same uszczelki pod głowice, bez innych uszczelek i uszczelniaczy to nadal sam rozrząd, olej, uszczelki pod głowice już wyczerpują prawie tę kwotę.

MISIEK062006
2 gwiazdki
Auto: IMPREZA WRX

Post 30 lis 2009, o 20:14

Azrael, chyba że pojedzie taksówkarz już spotkałem takiego na szrocie co szukał paska rozrządu do VW 1,9 D tacy to bez sądu 5lat nie wiem kto im przeglądy podbija 80% aut nie powinno jeździć a mi psy za jedną z dwóch żarówek od tablicy rej chcieli dowód zabrać

Azrael
6 gwiazdek

Post 30 lis 2009, o 20:16

MISIEK062006, ale ujar podaje ceny operacji w ASO Koper, więc domyślnie one powinny być policzone wg. standardów producenta, jak nie są to byłoby to wprowadzanie forumowiczów w błąd chyba?

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 30 lis 2009, o 20:21

w sumie to bardzo ciekawe porównanie by było,

z moich doświadczeń wynika, że ASO Koper ma w wielu przypadkach naprawdę konkurencyjne ceny ( pierwszy z brzegu to koszt rozebrania skrzyni ;-) )

:razz:

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 30 lis 2009, o 20:22

ale ujar wyraźnie napisał, że towymiana samej uszczelki. I to pewnie bez rachunku :evilgrin:

cArLoS
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: WRX Spec Carlos 440/585

Post 30 lis 2009, o 20:30

przedwczoraj za wymianę klocków z przodu w Aso Point Łódź w WRX zaplaciłem 40zł - powiem Wam ze więcej mnie kasował mechanik podwórkowy za w/w czynność w mniej "skomplikowanym" aucie - to tak OT (o i mam nawet paragon :-> )
projekt "Huragan" Carlos - 440/585
Obrazek

MISIEK062006
2 gwiazdki
Auto: IMPREZA WRX

Post 30 lis 2009, o 21:45

było dać znać cArLoS, ostatnio szef skasował forumowicza 50 za tarcze i klocki przód

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki
Auto: Czarny karawan na gnojówkę

Post 30 lis 2009, o 22:11

No dobra. Ceny cenami. Zostawmy je juz w spokoju.

Niech ktos obeznany w temacie wylozy mi jak krowie na granicy jakie objawy swiadcza o problemie z ta piorunska uszczelka?

Zaczyna sie od czego? Na co zwracac uwage w szczegolnosci, zeby jak najwczesniej zdiagnozowac i zmniejszyc tym samym koszty naprawy?

Standardowe objawy to jakie sa?

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 30 lis 2009, o 22:37

Tasior_Miedziak pisze: Zaczyna sie od czego?
Zaczyna się od czytania forum. Później zaczynasz nasłuchiwać. Wyłapujesz wszystkie podejrzane i nowe dźwięki w swoim samochodzie. Próbujesz je dopasować do tego, co przeczytałeś na forum. Na końcu popadasz w paranoję...
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 30 lis 2009, o 23:16

Godlik pisze: Na końcu popadasz w paranoję...
No tak, nawet by sie zgadzalo. Raz nawet pobieglem w lekkiej panice do garazu po lekturze jakiegos watku o piston slap, zeby posluchac czy aby na pewno nie stuka :wall:

Azrael
6 gwiazdek

Post 30 lis 2009, o 23:28

Tasior_Miedziak, pierwsze oznaki to czarny osad w plastikowym zbiorniku na chłodnicy, otwieranie się korka od niego, ew. śladu zacieków z płynu jak go wybiło lub jego brak. Test CO2 potrafi wykryć to zanim są takie objawy, jak objawy są to zwykle już są przegrzane pierścienie i inne rzeczy - dlatego na gwarancji notorycznie wymieniają całe silniki (w Krakowie całe silniki, w Waw shortblocki, nie wiem jak gdzie indziej).

ujar
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 30 lis 2009, o 23:39

Azrael pisze: dlatego na gwarancji notorycznie wymieniają całe silniki (w Krakowie całe silniki, w Waw shortblocki, nie wiem jak gdzie indziej).
Oj Az , malo wiesz :lol: silniki wymieniane sa z zupelnie innej przyczyny. Powiem tylko , że to decyzja z JP

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 30 lis 2009, o 23:47

Azrael pisze:Tasior_Miedziak, pierwsze oznaki to czarny osad w plastikowym zbiorniku na chłodnicy, otwieranie się korka od niego, ew. śladu zacieków z płynu jak go wybiło lub jego brak. Test CO2 potrafi wykryć to zanim są takie objawy, jak objawy są to zwykle już są przegrzane pierścienie i inne rzeczy - dlatego na gwarancji notorycznie wymieniają całe silniki (w Krakowie całe silniki, w Waw shortblocki, nie wiem jak gdzie indziej).
No a co z tymi skokami temperatury? No i jakiegos plynu przybywa czy jakos tak...

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 30 lis 2009, o 23:48

ujar pisze: Oj Az , malo wiesz :lol: silniki wymieniane sa z zupelnie innej przyczyny. Powiem tylko , że to decyzja z JP
Lubię takie wymiany zdań , bo to dobrze wpływa na konkurencję i poziom usług ale bez przedmiotowe jest mówienie półsłówkami jak napisał ujar, albo piszę się konkretnie albo nie pisze nic :idea: .
Bez urazy ujar, nie chcę tu wprowadzać nerwowości lub doprowadzać do jakiś sprzeczek . Po prostu jak jest coś na rzeczy to trzeba mówić konkretnie .No chyba ,że jest to jakaś straszna tajemnica :razz:

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 30 lis 2009, o 23:51

ujar pisze: Oj Az , malo wiesz :lol: silniki wymieniane sa z zupelnie innej przyczyny. Powiem tylko , że to decyzja z JP
Cale silniki wymieniaja? A dlaczego? Jest cos o czym uzytkownicy 2.5XT nie wiedza? Nieladnie tak w tajemnicy trzymac :x Skoro trzeba az caly silnik wymienic to czy reszta 2.5XT bez wymienionych silnikow jest bezpieczna? No powiedzialo sie A... to trzeba powiedziec i B...

Azrael
6 gwiazdek

Post 1 gru 2009, o 00:01

Jeżeli chodzi o akcję serwisową w związku z zanieczyszczeniem podczas produkcji to znacznie świeższa sprawa niż wymiany silników związane z awariami uszczelek/przegrzaniem. Nie zamierzam się licytować kto mało wie.

Azrael
6 gwiazdek

Post 1 gru 2009, o 00:03

Tasior_Miedziak pisze: No a co z tymi skokami temperatury? No i jakiegos plynu przybywa czy jakos tak...

Skoki temperatury zaczynają być widoczne dla usera jak sąbardzo znaczne bo seryjny wskaźnik słabo reaguje ogólnie.

Płyn na przemian wyrzuca ze zbiornika plastikowego przy chłodnicy i potem go brakuje. Oczywiście jak się jeździ spokojnie to można dłuuugo nie zauważyć, jak przegonić sprzęta to szybciej.

Azrael
6 gwiazdek

Post 1 gru 2009, o 00:04

Tasior_Miedziak pisze: Cale silniki wymieniaja? A dlaczego? Jest cos o czym uzytkownicy 2.5XT nie wiedza? Nieladnie tak w tajemnicy trzymac :x Skoro trzeba az caly silnik wymienic to czy reszta 2.5XT bez wymienionych silnikow jest bezpieczna? No powiedzialo sie A... to trzeba powiedziec i B...

Jest szczegółowa informacja o tym choćby np. na forum SIP. Akcja serwisowa związana z zanieczyszczeniem w produkcji (oficjalnie). Dotyczy aut z małymi przebiegami i nowych (rozpadają się po kilku, góra kilkanastu tysiącach). To oczywiście kompletnie inny temat niż uszczelki i zupełnie zwyczajne takie sytuacje się zdarzają każdemu producentowi.

peterzx12r
0 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza WRX 2006 WAGON USA, Chrysler 300C 5,7 L HEMI

Post 1 gru 2009, o 02:17

czyli jak przejechal 40 tys. to juz mu nic nie grozi?? Ze strony zanieczyszczen... :) a powiedz mi jeszcze ile samo strojenie w 4Turbo kosztuje??

pozdro

Azrael
6 gwiazdek

Post 1 gru 2009, o 02:19

peterzx12r, 3k netto, ale teraz jest 4 rocznica funkcjonowania firmy, będzie pewnie jakaś promocja :)

ODPOWIEDZ