Królewskie Wieśniaki w Subaru

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Królewskie Wieśniaki w Subaru

Post 2 gru 2009, o 20:11

pod wpływem chwili zakładam - być może - kontrowersyjny wątek.
niestety, ostatnio kilka razy zdarzyło mi się być świadkiem zachowań na drodze, które spowodowały, że było mi wstyd. wstyd, że jeżdżę Subaru. może przesadzam, może za bardzo się identyfikuję z marką, ale z drugiej strony wiem ilu świetnych ludzi jeździ Subaru, ilu jest wśród nas kierowców, którzy nikomu nie muszą niczego udowadniać, a szaleństwa uprawiają regularnie... na pojeźdżawkach. a jeśli już gdzieś nawet, to - nazwijmy to - chwile radości z jazdy, nie powodują frustracji innych użytkowników drogi. dlatego irytuje mnie fakt, że jeden lub drugi dupek, przez swoje głupie wyczyny, powoduje, że marka, zamiast kojarzyć się z dobrymi kierowcami, zaczyna mieć renomę taką jak na wyspach.
dlatego zakładam wątek. po to, żeby pokazywać palcem kierowców Subaru, którzy ewidentnie nie dorośli do posiadania takiego auta. a jeśli okaże się czasem, że trafił tu ktoś z forum - może będzie miał okazję się wytłumaczyć. albo chociaż zawstydzić.

dzisiejszym dupkiem jest czarna wrx (mały spojler zwany naleśnikiem, ewidentny odgłos turbo to pewnie wrx) w budzie 05 lub 06. przemieszczająca się ul. Żeromskiego ok. 18. dzisiaj. drogi kierowniku tegoż pojazdu:
- to co próbowałeś uskuteczniać, to nie był slalomik, tylko wulgarne zajeżdżanie. co najmniej dwa razy ktoś musiał przez ciebie gwałtownie hamować.
- masz problem z elektryką, bo kierunkowskazy ci nie działają. innego wyjaśnienia nie znajduję, gdyż taki miszcz kierownicy na pewno odpowiednią wajchą majta. w końcu to element sztuki prowadzenia jest.
- a najbardziej żenujące jest to, że ty ryczałeś, zajeżdżałeś, po heblach dawałeś, a ja przez 4 kolejne światła (cała Żeromskiego) stawałem jeden samochód za tobą. bez ryku, bez zajeżdżania, bez paniki.
Ostatnio zmieniony 2 gru 2009, o 23:29 przez damaz, łącznie zmieniany 1 raz.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Re: Królewskie Dupki w Subaru

Post 2 gru 2009, o 20:39

moim zdaniem tytuł tematu jak i troszkę temat średni bo w oczach innych dupkiem zdarza sie być każdemu, a sprowadzanie tego do marki auta trąci niezdrowym poczuciem wyjątkowości osobistej posiadaczy

ale to moje zdanie a " każdy ma prawo do swoich odczuć" :mrgreen:

mnie wkurzaja wszystkie dupki a szczególnie te w beemkach :-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 2 gru 2009, o 21:06

esilon, nie naprawisz całego świata. Ale w swoim otoczeniu możesz przynajmniej promować pozytywne zachowania i piętnować negatywne. I tak jak nie masz żadnego wpływu na zachowanie kierowców beemek, mesiów, renówek i innych skód, tak możesz mieć jakiś niewielki wpływ na kierowców subaru.

Dlatego popieram damazia, bo mi też zdarzyło się spotkać idiotę w subaru. Ostatnio jak mnie wyprzedzał z prawej strony na wąskiej polnej drodze.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubione posty: 0

Post 2 gru 2009, o 21:16

esilon, a pomyślałeś skąd wzięła się powszechna opinia o kierowcach BMW :?: i tym tropem niebezpiecznie podąża Subaru :-/
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

esilon
6 gwiazdek

Post 2 gru 2009, o 21:20

Konto usunięte pisze: mi też zdarzyło się spotkać idiotę w subaru. Ostatnio jak mnie wyprzedzał z prawej strony na wąskiej polnej drodze.

i kto wie czy nie pomyslał " wlecze się tą niskopodłogówką i nie puści tego w SUBARU, który mógłby przejechac ta droge bezpiecznie z 3 razy wiekszą prędkością, co za dupek ;-)
Konto usunięte pisze: nie naprawisz całego świata
ożeszty :-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 2 gru 2009, o 21:24

Konto usunięte pisze: nie masz żadnego wpływu na zachowanie kierowców beemek, mesiów, renówek i innych skód,
Ale przynajmniej na zachowanie kierowców Hond, Toyot i Suzuki - ma!

I nawet Rowerów :whistle:

esilon
6 gwiazdek

Post 2 gru 2009, o 21:28

no i jednego Citroena Jumpera jeszcze :whistle:

edit: kto sie nigdy nie zachował jak dupek :arrow: wielki szacun z mojej strony 8-)
Ostatnio zmieniony 2 gru 2009, o 21:29 przez esilon, łącznie zmieniany 1 raz.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 2 gru 2009, o 21:29

esilon pisze: i kto wie czy nie pomyslał " wlecze się tą niskopodłogówką i nie puści tego w SUBARU, który mógłby przejechac ta droge bezpiecznie z 3 razy wiekszą prędkością, co za dupek ;-)

hmmm... tylko mi nie mów, że Ty też tak robisz :-|

akurat w tym wypadku grzecznie jechało wiele aut, wyższo i niższopodłogowych. Tylko jeden dupek nie mógł się dostosować. Wolałbym, żeby był w skodzie...

esilon
6 gwiazdek

Post 2 gru 2009, o 21:31

Konto usunięte pisze: hmmm... tylko mi nie mów, że Ty też tak robisz

nie , niestety nie wystarcza mi odwagi :-> ale Konto usunięte, może on do szpitala wiózł poród własnie :idea:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 2 gru 2009, o 21:35

Konto usunięte, ale zrobił Ci przy okazji jakąś krzywdę, albo komuś innemu - czy też jego dupkowatość uzasadniasz samym faktem jazdy szybszej niż reszta lub wyprzedzaniem po prawej?

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 2 gru 2009, o 21:41

WiS, dupkowatość uzasadniam stwarzaniem zagrożenia. Babka jadące przede mną (którą też wyprzedzał hurtem) omijając dziurę odbiła lekko w prawo i mało nie mieliśmy bum. I żona dupka by w polu rodziła...

esilon
6 gwiazdek

Post 2 gru 2009, o 21:45

kończąc udział w tym wątku dodam, że nie popieram dupkowatego zachowania w żadnym samochodzie ;-)

pozdrawiam
dupek bez premydytacji

Dyzio_d
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru impreza WRX MY '06

Post 2 gru 2009, o 22:20

Ja widziałem debila w Tico, Audi, Mercedesie, BMW, Toyocie, Punto, Corsie, Polo, Gofie, Calibrze, Ile jeszcze mam wymieniać?
Nie ma tego złego co by nam nie wyszło ;-)

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 2 gru 2009, o 22:28

Chyba jestem dupkiem cholera. Rzucam się po pasach niemożliwie, szczególnie jak na lewym ktoś jedzie 62, na środkowym 60 a na prawym 58. Rzucam się i zapieprzam. Przeciskając przez bardzo małe prześwity i zapewne niektórych strasząc. Na Wisłostradzie na przykład. Wprawdzie staram się nikomu drogi nie zajeżdżać i nie utrudniać, ale obawiam się, że w oczach wielu kierowców to co robię to "piractwo drogowe". Niestety zawalidrogi doprowadzają mnie do białej gorączki. I bardzo przepraszam, że psuję opinię kierowcom Subaru, aczkolwiek mam słabe nerwy i trudno ;-)

cArLoS
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: WRX Spec Carlos 440/585

Post 2 gru 2009, o 22:33

barbie - ograniczaj wydalanie progesteronu do otoczenia, uuuuuuuuusssssssssssssssssaaaaaaaaa
projekt "Huragan" Carlos - 440/585
Obrazek

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 gru 2009, o 23:09

Dyzio_d pisze:Ja widziałem debila w Tico, Audi, Mercedesie, BMW, Toyocie, Punto, Corsie, Polo, Gofie, Calibrze, Ile jeszcze mam wymieniać?
to ja napiszę inaczej, chociaż co poniektórzy bardzo dobrze intencję odczytali:
nie interesują mnie dupkowate zachowania w innych markach, bo to są inne marki. zdanie poprzednie podeprę tak:
- w 2007 roku zacząłem w ogóle zauważać Subaru na drogach, czytać forum itp. to, co rzuciło mi się w oczy... podkreślę nawet: rzuciło mi się w oczy to dużo wyższe niż przeciętna "wykształcenie" drogowe. i wcale nie mówię tu o rajdowych sztuczkach, hamowaniu prawą nogą itp. po prostu doszło do tego, że jak widziałem subaru, to wiedziałem, że ten samochód głupich rzeczy na drodze robił nie będzie. głupich, w sensie niebezpiecznych dla innych.
- w 2009 roku już kilka razy zdarzyło mi się być świadkiem zachowań, które kiedyś rezerwowałem tylko dla bmw serii 3, rocznik 10letni bądź VW i pochodnych. zachowań, które jednoznacznie (do dzisiaj) uznaję za objawy nadające się do rozpoznania chorobowego. u seksuologa najczęściej.
- nadal zajeżdżając na stację, parkując bądź pojawiając się gdzieś, leśnik bywa powodem skręcenia głowy i czasem zauważalnego, czasem nie - kiwnięcia z aprobatą. im więcej niedojrzałych frustratów w Imprezach, tym większa szansa na to, że to kiwnięcie zamieni się w splunięcie. z obrzydzeniem. bo ci w subaru to... dupki.

dlatego jeszcze raz: mam w nosie dupki w BMW, bo (w Polsce) wielu właścicieli BMW to ... dupki. dla odmiany, zależy mi na tym, aby fenomen (bo to - dla mnie - był fenomen) Subaru w Polsce pozostał tym fenomenem jak najdłużej. w tym pozytywnym sensie.
i drugi raz: nie chodzi o to, że ktoś zapina boka na rondzie, albo jedzie znacznie szybciej niż inni. nie chodzi o slalomiki itp. chodzi o dupkowatość.

i jeszcze trochę dyskusji (w końcu od tego jest forum).
esilon pisze:" wlecze się tą niskopodłogówką i nie puści tego w SUBARU, który mógłby przejechac ta droge bezpiecznie z 3 razy wiekszą prędkością, co za dupek ;-)
sorry, że to napiszę, ale to bardzo typowe myślenie dla tego "towarzystwa". Konto usunięte napisał wyraźnie: jechałem polną drogą. jak, niby, na polnej drodze, można "przepuścić"?
esilon pisze:może on do szpitala wiózł poród własnie :idea:
dlatego napisane na początku jest: szansa, żeby się wytłumaczyć. różnie bywa. zwróć jednak uwagę, że w mojej dzisiejszej historyjce, kierownik wrx tak się spieszył, że... jechał równo ze mną. tyle, że przez niego ktoś naprawdę się przestraszył, a przeze mnie - nie.
Konto usunięte pisze:dupkowatość uzasadniam stwarzaniem zagrożenia
no już prościej się nie da. dokładnie o to chodzi. a precyzując bardziej: nie chodzi o to, czy pan w wrx czuł się zagrożony. bo on może był nabity testosteronem jak fajka dynamitem, albo się gdzieś spieszył, albo uważa się za miszcza i nie ma wyobraźni albo... chodzi o innych.

Dyzio_d
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru impreza WRX MY '06

Post 2 gru 2009, o 23:10

barbie pisze: aczkolwiek mam słabe nerwy i trudno
Nie trudno tylko TURBO
:thumb:
Nie ma tego złego co by nam nie wyszło ;-)

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 gru 2009, o 23:16

barbie pisze:Chyba jestem dupkiem cholera
samokrytyka jak najbardziej zaaprobowana. :-)

a bardziej serio: jestem absolutnie pewien, że "manewru łosia" przed nosem jakiegoś kapelusza nie robisz. a dzisiaj to czarne wrx tak właśnie ominęło lewoskręta. bezczelnie wpadając przed jakąś astrę, chyba. ewidentnie zakładając, że manewr się uda (zmieści się między samochody) tylko dlatego, że gościu w astrze będzie hamował. zwykłe chamskie, dupkowate wymuszenie.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 2 gru 2009, o 23:18

a jakby można prosić królewskie dupki zmienić na królewskie wieśniaki to by mi pasowało idealnie. :mrgreen:

Bardzo staram się być grzeczny i nie psuć innym kierowcą toru jazdy, nerwów i wogle piss and love. Bardzo.

Są jednak sytuacje kiedy moja jazda może się wydawać komuś, że jestem ostatnim idiotą. I tak, na DK8 jadąc z prędkością 124km/h i wyprzedzając pare aut, mogę trafić na forum Daewoo Tico. Obmigując TIRa, który jako 8 przez ostatnie pare km musiał się wpieprzyć tuż przed moją maskę akurat na wysokości zderzaka. Albo też zupełnie nieświadomie robiąc jakąś totalną głupotę, mało tego będąc przekonany o swojej zajebistości.

Anyway, Damaź chyba nie do końca miał to na myśli. Akurat jest kierowcą, który wie to i owo o jeździe więc nie sądzę, zeby 'panikował' z powodu, że ktoś sobie w miarę sensownie poskakał po pasach. Więc także nie cierpię idiotów samobójców dowolnej marki i płci.

Nawet jednego w kulturalny sposób ustawiłem ostatnio w szeregu. Koniecznie musiał spychać auta jadące z naprzeciwka, bo się 'spieszył' swoim super duper "Lełonem w blondi na prawym". Za czwartym takim autem, na spokojnie go doszedłem kompletnie nie stresując innych, a w zakręcie pokazałam, że Nubirka zjada jego full wipasz Seaciocha na śniadanie. Jechał grzecznie przez 50km ;-)

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 2 gru 2009, o 23:23

remek, Ty się od seaciochów uprzejmie odstosunkuj ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 2 gru 2009, o 23:27

michal pisze: remek, Ty się od seaciochów uprzejmie odstosunkuj ;-)
nie no Wasz to co innego. Żeby nie było, że jestem uparty na hiszpańskie cuda moto, to sklepałem nowego Civica na prostej. Wieśniaczył bo mu się wydawało, że jest szybszy od... Nubiry :mrgreen: Kocham Nubirę :mrgreen:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 2 gru 2009, o 23:29

damaz pisze: bmw serii 3, rocznik 10letni
To ja! To ja! To ja! :P

(i Amiczek też, chociaż w stanie spoczynku. Ale na wyspach Impreza to jak tu 3er ;))

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Re: Królewskie Wieśniaki w Subaru

Post 2 gru 2009, o 23:31

ky pisze: To ja! To ja! To ja! :P
uderz w stół... :whistle:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Re: Królewskie Wieśniaki w Subaru

Post 2 gru 2009, o 23:32

remek pisze: zmienić na królewskie wieśniaki
mówisz - masz.

sprawy niemożliwe załatwiamy od ręki.
na cuda prosimy poczekać kilka dni
damazie s.c.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 4 gru 2009, o 22:30 przez damaz, łącznie zmieniany 1 raz.

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: STi 2004

Post 2 gru 2009, o 23:33

esilon pisze:moim zdaniem tytuł tematu jak i troszkę temat średni bo w oczach innych dupkiem zdarza sie być każdemu, a sprowadzanie tego do marki auta trąci niezdrowym poczuciem wyjątkowości osobistej posiadaczy

ale to moje zdanie a " każdy ma prawo do swoich odczuć" :mrgreen:

mnie wkurzaja wszystkie dupki a szczególnie te w beemkach :-)
Osz w morde! Jestem dupkiem skończonym bo mam beemkę i subaru :-)

ODPOWIEDZ