...może to i pingwinowe.... ale...

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legaś klekot
Polubił: 0
Polubione posty: 0

...może to i pingwinowe.... ale...

Post 17 gru 2009, o 23:24

...zimno jak cholera. śniegu na padało. w d... zimno. Dziś był dzień bez przeklinania a ja o tym nie wiedziałem zanim radia w aucie nie włączyłem. Włączyłem dopiero po tym, jak odśnieżyłem. Jak odśnieżałem to pare pozdrowień w przestrzeń posłałem. Przykrość więc dodatkowa. No i tak sobie myślę, że niby średniowieczni wojowie i macho wszelakie gorsze trudy znosili... no ale z drugiej strony nie w garniturowe portki i obuwie o cienkiej podeszwie odziani byli... więc może by tak webasto..?
No że wychodzę rano a tu ciepluteńko... milusio... ze szczotką też latać nie trzeba...

Dlatego też pytam szanownego koleżeństwa: czy ktoś ma? czy stosuje? czy po zamontowaniu SIP nie powie "ze względu na wrogą ingerencję zabieramy gwarancję na dywaniki"? :?

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Re: ...może to i pingwinowe.... ale...

Post 17 gru 2009, o 23:31

Alek, w ASO Emil Frey w Krakowie montują Webasto. Może w innych też :idea:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 17 gru 2009, o 23:42

Alek pisze: więc może by tak webasto..?

no tak, dizelek się wolno nagrzewa :mrgreen:

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 17 gru 2009, o 23:57

Konto usunięte, żebyś wiedział :( w korku nawet do 15 minut, przy ciągłej jeździe 8-10 minut. Chwaliłem dizla? chwaliłem! Pyskowałem tym, którzy wytykali traktor? Pyskowałem! ale zimą... :-(

remek, :razz:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 18 gru 2009, o 00:02

Alek, bo kierowcy tirów jeżdżą zwykle długie godziny. Co im tam te 10 minut :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 18 gru 2009, o 00:03

Alek pisze: Konto usunięte, żebyś wiedział :( w korku nawet do 15 minut, przy ciągłej jeździe 8-10 minut. Chwaliłem dizla? chwaliłem! Pyskowałem tym, którzy wytykali traktor? Pyskowałem! ale zimą... :-(

Samokrytyka przyjęta 8-)

Podobno idzie ochłodzenie klimatu, może i się będzie opłacać to webasto zakładać. Bo na te parę mroźnych dni w roku, to czy ja wiem czy warto... Kocykiem da się obskoczyć ;-)

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 18 gru 2009, o 00:04

remek, odmroziłeś już zamki? :evilgrin:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 18 gru 2009, o 00:14

Konto usunięte, co Ty, idzie ocieplenie klimatu.

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 18 gru 2009, o 11:03

So What! pisze: Alek, w ASO Emil Frey w Krakowie montują Webasto. Może w innych też
Zadzwoniłem do ASO. Jaki jest koszt webasto i montażu u dealera webasto? 3 tys. zł. Jaki w ASO? 7,5 tys. :wall: :wall:

j33mbo
5 gwiazdek

Post 18 gru 2009, o 11:06

Alek pisze:
So What! pisze: Alek, w ASO Emil Frey w Krakowie montują Webasto. Może w innych też
Zadzwoniłem do ASO. Jaki jest koszt webasto i montażu u dealera webasto? 3 tys. zł. Jaki w ASO? 7,5 tys. :wall: :wall:
"mają rozmach skurwisyny"

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 18 gru 2009, o 11:30

Alek, ZTCW montaż w ASO nie powoduje utraty gwarancji, montaż poza ASO powoduje.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 18 gru 2009, o 11:43

Alek pisze: Jaki w ASO? 7,5 tys. :wall: :wall:
Najwyraźniej mają promocję świąteczną :mrgreen:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 18 gru 2009, o 12:04

Alek pisze: Jaki jest koszt webasto i montażu u dealera webasto? 3 tys. zł. Jaki w ASO? 7,5 tys.

no no, cena za utrzymanie gwarancji wysoka, gdyby sprzęgła takowej podlegały to by sie nawet opłacało :evilgrin:

ale postep i tak jest bo do niedawna nie było mozliwości aby bez utraty gwarancji zamontowac cokolwiek niesubarowego

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 18 gru 2009, o 12:23

michal, obawiam się, że przypadku konieczności skorzystania z jakiejś kosztownej naprawy gwarancyjnej zawsze będą mogli powiedzieć, że ze względu na niefachowe zamontowanie poza ASO "coś tam, coś tam"

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 18 gru 2009, o 13:29

Alek pisze:więc może by tak webasto..?
No że wychodzę rano a tu ciepluteńko... milusio... ze szczotką też latać nie trzeba...
Nie napalaj się tak. Owszem, skraca webasto czas nagrzewania silnika, lepsze wersje mogą też wentylować kabinę (zatem opalasz, nagrzewasz, dmuchasz przez gorącą nagrzewnicę i jest ciepło), ale jest pewien myk (przynajmniej w Eberspacherze): z uwagi, że toto żre prócz paliwa prąd z akumulatora, zaleca się by nie pracowało dłużej niż czas przejazdu, który potem nastąpi. Moja przeciętna droga zamyka się w 15 minutach, to też nie odpalam na dłużej niż 15 minut. To pozwala mi dogrzać silnik do takiej temperatury, że w ciągu następnych 1.5km dochodzi do temperatury pracy, ale nim z dmuchawy zacznie wiać naprawdę ciepłe, to jeszcze trochę czasu mija :)

r.

PS. Inna sprawa, że ja mam ponad 10 litrów płynu do zagrzania.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

ODPOWIEDZ