Wymiana Audio w Foresterze

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
maly
1 gwiazdka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 8 lut 2008, o 19:32

Tomasz pisze:czy w Subaru można wymienićcokolwiek żeby nie stracić gwarancji
kierowce ;-)

maly vel. stanley http://www.baukom.pl

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 8 lut 2008, o 19:44

Ale po cholerę jedziecie do klinik dźwięku i takich tam innych? Jeżeli chcecie wymienić radio i głośniki, to wystarczy zorientować się ile taki zestaw przyzwoitej klasy kosztuje i go zakupić.
Jeżeli ma do tego dojść wygłuszenie drzwi, to to samo w odniesieniu do mat głuszących.

I pozostaje wtedy jedno z dwóch:
- albo wziąć śrubokręt w garść i poświęcić wolną sobotę na dłubanie w aucie, albo jeżeli sił lub chęci brak, to
- pan Zenek - elektryk z pobliskiego warsztatu zrobi to w tę samą sobotę, za PLN 300 z pocałowaniem ręki.
No chyba, że Państwo planują wodotrysk totalny, to wtedy musowo Klinika, Salon albo Studio.

Jak idę kupić kwiaty, to zwykle do kwiaciarni. Studia Florystyczne omijam szerokim łukiem...

[ Dodano: 2008-02-08, 18:48 ]
mały pisze:
Tomasz pisze:czy w Subaru można wymienićcokolwiek żeby nie stracić gwarancji
kierowce ;-)
:mrgreen:
Nie tylko, choć głównie. ;-)
Trzecim rozwiązaniem jest pojechać z tym radiem, głośnikami i matami do pobliskiego ASO, zapłacić PLN 600 zamiast 300 i cieszyć się kompletnie nienaruszoną gwarancją... 8-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 8 lut 2008, o 19:51

samochodzik pisze:jak wyjac to badziewne radio :?: (1DIN forek 2,5, rok 2005)
Mówisz, masz...

Jeśli to mało, to masa informacji nt audio w foresterze (wymiana wszystkiego co się da, ze zdjęciami, poradami krok po kroku, fotka po fotce itd) znajduje się tutaj: http://www.scoobymods.com/forums/showth ... #post25586

Trzeba się tylko zarejestrować, żeby oglądać załączniki
Załączniki
forester SG stereo intall page 3.jpg
forester SG stereo intall page 2.jpg

pawka35
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: legacy MY 96 kombi

Post 8 lut 2008, o 19:56

Gal dobrze pisze dać mu wódki ,ja gdybym wpadł na pomysł jeżdzenia po takowych specjalistycznych warsztatach to musiałbym auto sprzedać żeby dla wszystkich starczyło.Większość napraw wykonuję sam generalnie dla własnej przyjemności no i z powodu niechęci do karmienia pijawek,a jeżeli coś przerasta moje możliwości to jadę do kumpla który swoim umysłem tech. ogarnia wszystko wbrew temu co mówili mi często w ASO że tylko serwis jest w stanie to zrobić.

np .rozebranie skrzyni biegów/no i złożenie/ +wymiana uszczelniaczy 300pln./słownie trzysta złotych/. Większość i tak uzna to za herezję ale ja tam wiem że to będzie bezproblemowo jezdzić,a płacić w warsztatach kilka razy więcej ze wzgl. na to że przyjechało się subaru to chyba lekkie nieporozumienie i naciąganie

samochodzik
1 gwiazdka

Post 8 lut 2008, o 20:12

Konto usunięte pisze:
samochodzik pisze:jak wyjac to badziewne radio :?: (1DIN forek 2,5, rok 2005)
Mówisz, masz...

Jeśli to mało, to masa informacji nt audio w foresterze (wymiana wszystkiego co się da, ze zdjęciami, poradami krok po kroku, fotka po fotce itd) znajduje się tutaj: http://www.scoobymods.com/forums/showth ... #post25586

Trzeba się tylko zarejestrować, żeby oglądać załączniki
dzieeeki Ci

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 8 lut 2008, o 20:52

Gal pisze:- pan Zenek - elektryk z pobliskiego warsztatu zrobi to w tę samą sobotę, za PLN 300 z pocałowaniem ręki.
Pan Zenek "robił" mi Subarbie I. Po pół roku przestałam pytać czy w końcu znalazł głośniki...
Dlatego tym razem postanowiłam spróbować u kogoś kto "sie zna" i potraktuje mnie "poważnie". No i okazali się nieco zbyt poważni ;-)

maly
1 gwiazdka

Post 8 lut 2008, o 22:03

barbie pisze:u kogoś kto "sie zna" i potraktuje mnie "poważnie
w kraku jest taki koles na Biezanowskiej jakby ktos był zainteresowany ;-) ;-)
maly vel. stanley http://www.baukom.pl

osa551
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Scooby Doo 2

Post 13 lut 2008, o 14:30

Przy okazji audio. Czy ktoś wie może (bo nie chce mi się szukać instrukcji obsługi). Czy CD w wersji ze zmieniarką w Foresterze "czyta" pliki MP3?

Tomasz
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Forester 2.5XT

Post 13 lut 2008, o 14:54

osa551 pisze:Przy okazji audio. Czy ktoś wie może (bo nie chce mi się szukać instrukcji obsługi). Czy CD w wersji ze zmieniarką w Foresterze "czyta" pliki MP3?
niestety nie :cry:
jedyny pozytyw tego radia, że czyta CD-R Audio....

osa551
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Scooby Doo 2

Post 13 lut 2008, o 15:05

No to kanał, bo ostatni Harry Potter audio został wydany tylko w formacie MP3 :evil:

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 13 lut 2008, o 15:09

Straszny dół, trzeba będzie czytać... :roll:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

samochodzik
1 gwiazdka

Post 13 lut 2008, o 21:35

przestroga dla majsterkowiczow, do wymiany fabrycznego radia na cos z XXI wieku potrzebna jest przejsciowka, do kupienia na allegro za ok 10zl

SirCastic
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: NX, 530xi

Post 13 lut 2008, o 21:41

Po prawdzie i na własnej skórze przekonałem się, że wyrób radiopodobny zamontowany w forku, podłączony do głośników Hertza, GRA w odróżnieniu od tegoż podłączonego do fabrycznych.... hmmm.... nie nazwę głośnikiem czegoś z cewką wielkości nakrętki od butelki PET. I nie mówię o herbatce neste a raczej o kropli beskidu....
---
Już rok bez Subaru...

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 18 lut 2008, o 22:26

A co sądzicie o czymś takim ?
http://www.allegro.pl/item312520558_pio ... _cena.html

Wiem, że nie kosztuje to 8 tys. ale ma te rzeczy, których potrzebuję, a audiofilem nie jestem.

Pytanie -jak się nazywa taka przejściówka co ją trzeba zamówić do forestera żeby pasowało takie radyjko jak wyżej ?

Dodatkowe pytanie: czy te Herzty o których piszecie pasują do forestera tak, że nie trzeba niczego przerabiać, nawiercać, dorabiać, etc ?? Jeśli tak to jaki to model konkretnie ?

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 18 lut 2008, o 22:32

Grzegorz, jak dla mnie radio jest ok, Pioneer to poważna japońska marka, nie firmuje byle czego, nawet jeśli to segment budżetowy :)

A "przejściówka" o której piszesz to Subaru - ISO:

http://www.allegro.pl/search.php?string=subaru+iso

Grzegorz
5 gwiazdek

Post 18 lut 2008, o 22:45

DZięki śliczne Bergen za szybką reakcję.
A co powiesz o tych Hertzach ? Trzeba szukać konkretnego modelu pod Subaru czy też są jakieś przejściówki potrzebne ?
pozdrawiam
Grzegorz

Tomasz_555
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Impreza 2.0RC Type-N/A MY07

Post 19 lut 2008, o 00:03

Grzegorz, PIONEER'a bardzo polecam. Odkąd w rodzinie są samochody to mamy zawsze radyjka tej marki. Nawet nie wiem ile ich było, co samochód to nowszy, doskonalszy model radia. Nigdy nic się nie zepsuło, obsługa przyjemna, duuużo funkcji. Sam właśnie zamierzam zmienić obecnego na taki model jak podałeś w linku. Złącze USB daje ogromne możliwości. :)

SirCastic
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 19 lut 2008, o 01:47

Grzegorz, Hertze są dobre i tanie. Model wybierasz wg. upodobania/ zasobności portfela, rozmiar sprawdzę jutro. Na przód zdaje się 16" na tył 13". I tak muszą ci nielichy dystans zamontować żeby szyba się otwierała do końca... I btw, jak ekipa montująca nie robiła jeszcze wymiany głośników w subaru to .... się chłopaki uśmieją....
---
Już rok bez Subaru...

JacekD
0 gwiazdek
Auto: SIWRXSFXSDMS4KEXCR

Post 19 lut 2008, o 02:07

barbie pisze: Dlatego tym razem postanowiłam spróbować u kogoś kto "sie zna" i potraktuje mnie "poważnie".
Jak chcesz w miarę tanio i wszystko na miejscu bez szukania to sprobuj tu:
RMS, ul. Postępu 21 tel.0501030506, 8535918

Może nie jest to zakład w stylu Kliniki itp, ale chłopaki dają radę :-D

Grzegorz
5 gwiazdek

Post 19 lut 2008, o 08:38

Robił ktoś samodzielnie wyciszenie drzwi ?
Potrzebuje praktycznych porad w tej kwestii.
Wiem, że trzeba zakupić matę wygłuszającą (mnóstwo ofert w necie różniastych mat) i ją przykleić do blachy drzwi. Po zdjęciu tapicerki i folii, znajdują się drzwi wzmacniane i stanowią pole niejednorodne. Rozumiem, że trzeba ciąć i w miarę możliwości zakleić powierzchnię blachy "wewnętrznej" ? Gdyby ktoś miał fotki wygłuszonych drzwi subaru to ja bardzo poproszę.

Ten Pioneer mimo, że raczej niższa półka ma dużo pochlebnych opinii.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 19 lut 2008, o 20:21

SirCastic
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 19 lut 2008, o 21:44

Widziałem jak fachowcy przód robili - wzięli dwa kartony mat, podgrzewali opalarką, na zewnętrzną blachę od wewnętrznej strony razem z wzmocnieniami, tyle ile się dało nakleili (trudny dostęp, nawet na zakładkę robili aby wygłuszyć) , na wewnętrzna blachę elegancko docinali żeby jak najdokładniej pokryć. Podgrzali, popluli, potarli, docięli i już. Tylnych nie wygluszałem - nie jeżdżę z tyłu :) Ale jaką matę mieli - nie notowałem....
---
Już rok bez Subaru...

anakinsky
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: ...

Re: Wymiana Audio w Foresterze MY08

Post 28 lut 2008, o 13:03

Tomasz pisze:Witam Wielce Szanownych

Dźwięki wydawane z oryginalnego audio w Foresterze nie wymagają komentarza.
Wytrzymałem 8000 km.

Pytanie:

jak i na jakie wymienić głośniki - do 1000 zł

jak podejść do sprawy radia - wymienić (na jakie) / dołożyć drugie / coś innego.
Chciałbym mieć możliwość odtwarzania mp3 z memory sticka.

A - nie chcę przy tym stracić gwarancji ;-)

Będę wdzięczny za komentarze i wszelką pomoc.

Właśnie dokonałem takiej operacji, wytrzymałem 17 tys. km. z radiem marki Subaru i fabrycznymi papierowymi wydmuszkami :wall:

Przychylam się do opinii Bergena i polecam Hertze. Aby jednak miało to swój sens, to należy wytłumić drzwi z przodu i z tyłu oraz założyć tweetery (u mnie są na lusterkach). Co do radia polecam Alpine CDE - 9880 - ma sterowanie iPodem i port USB (http://www.alpine.com.pl/index.php?id=cde-9880r).

W kwestii montażu polecam Demo: http://www.autoradia.pl, rozmawiaj z Mirkiem, robili niedawno mojego Forestera (MY06) więc mają wprawę 8-)

Na innym wątku (Ogłoszenia) wkleję zdjęcia, jeśli jesteś z Wawy, to możesz wpaść do mnie i posłuchać ja to gra - w porównaniu do fabrycznych jest MEGA-różnica :o

Teraz jazda Forkiem to... jeszcze większa przyjemność :cofee:

anakinsky
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: ...

Post 28 lut 2008, o 13:09

Grzegorz pisze: Dodatkowe pytanie: czy te Herzty o których piszecie pasują do forestera tak, że nie trzeba niczego przerabiać, nawiercać, dorabiać, etc ?? Jeśli tak to jaki to model konkretnie ?

Nie trzeba, pasują.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 28 lut 2008, o 14:23

anakinsky pisze: Grzegorz napisał(a):
Dodatkowe pytanie: czy te Herzty o których piszecie pasują do forestera tak, że nie trzeba niczego przerabiać, nawiercać, dorabiać, etc ?? Jeśli tak to jaki to model konkretnie ?

Nie trzeba, pasują.

ale jakie? 13 czy inne :-| i który symbol z tego katalogu???

ODPOWIEDZ