Przód 195/55/16 a tył 205/50/16
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Przód 195/55/16 a tył 205/50/16
Witam. Czy zalozone opony na przód zimowe 195/55/16 a na tył letnie 205/50/16 zepsują mi samochód ?? Bedzie po dyfrze?
"Albo bokiem, albo wcale"
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Re: Przód 195/55/16 a tył 205/50/16
Prędzej niż zdążysz pomyśleć.bigban pisze:Bedzie po dyfrze?
Na obu osiach mają być jednakowe opony jak idzie o rozmiar. W dodatku ten sam model tego samego producenta i z możliwie niewielką różnicą zużycia.
To co proponujesz (różne rozmiary) to wzięcie młotka i okładanie nim auta.
edit
Teraz doczytałem dopiero.
A zakładanie na jedną oś letnich, a na drugą zimowych wykracza daleko poza wszystko, co napisałem powyżej.....
Kup se normalny komplet opon....
jarmaj, a jak to jest. Prosie zaklada rożne rozmiary laczkow na przód i tyl, bawara również.
Acha. O takim drobiazgu, że jest napęd 4x4 nie wspominam...
Acha. O takim drobiazgu, że jest napęd 4x4 nie wspominam...
Dolce far niente 

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
A które z nich ma stały napęd?
To przecież w obu przypadkach elektronika, a nie porządne 4x4.
Uprzedzę pytanie - Prosie cztoropędne nigdy mnie w najmniejszym stopniu nie interesowało. Prosie ma się odpychać tyłem
To przecież w obu przypadkach elektronika, a nie porządne 4x4.
Uprzedzę pytanie - Prosie cztoropędne nigdy mnie w najmniejszym stopniu nie interesowało. Prosie ma się odpychać tyłem

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 247 razy
- Polubione posty: 528 razy
FUX, napęd jest inaczej skonstruowany ?
Wiskoza tego nie lubi.

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Chloru, tu nie musisz mieć wiskozy. Otwarty mechaniczny dyfer też tak zabijesz, tylko ciut dłużej to potrwa. 

Przekonaliscie mnie. Jedyny słuszny wybór to nowe opony :) Moze ktos chce kupic dwie wintersporty ?? :D
"Albo bokiem, albo wcale"
jarmaj, 993 Carrera 4 ma centralny dyfer i wiskozę. Lambo tez ma.
Tylko że one mają uwzględnione inne średnice kół przy projektowaniu i mają odpowiednio rózne prędkości na wyjsciu ze skrzyni.
Tylko że one mają uwzględnione inne średnice kół przy projektowaniu i mają odpowiednio rózne prędkości na wyjsciu ze skrzyni.
jarmaj pisze: Uprzedzę pytanie - Prosie cztoropędne nigdy mnie w najmniejszym stopniu nie interesowało. Prosie ma się odpychać tyłem![]()
997TT byś nie wziął? Szkoda. A miałem CI kupić pod choinkę....
;)
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Jeżeli 993 tak ma, to zwracam honor. W 964 turbo jestem zapatrzony, a to RWD.Azrael pisze:jarmaj, 993 Carrera 4 ma centralny dyfer i wiskozę. Lambo tez ma.

Wiem że tak się da. Przecież dobrać tak przełożenia to żaden problem. Tylko wtedy te założone rozmiary znowu są niezmienne.
Ale czy sądzisz, że FUX zapatrzony w bulwarówki obu marek z ostatnich 2-3 lat miał na myśli takie rozwiązania?

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
No nie wiem, słabo siedzę w prosiakach i nie nadążam za nowościami.Azrael pisze:997TT byś nie wziął? Szkoda. A miałem CI kupić pod choinkę....
;)
Ale jeżeli miałoby chodzić o prezent, taki niesprzedawalny, jak to prezent, to wolałbym 964 turbo.

No i co, że bulwarowki; ale jak jeżdżą...jarmaj pisze: Ale czy sądzisz, że FUX zapatrzony w bulwarówki obu marek z ostatnich 2-3 lat miał na myśli takie rozwiązania?
Cienki WRX ma sie co zbierać...

Dolce far niente 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
FUX, chciałbyś się zmierzyć?
Możesz mieć Cayenne Sport czy jak ten gruchot się nazywa
Żeby nie było (że jakiś mega driver) pojadę ja RXem Artiego 

jarmaj pisze:
Wiem że tak się da. Przecież dobrać tak przełożenia to żaden problem. Tylko wtedy te założone rozmiary znowu są niezmienne.
Ale czy sądzisz, że FUX zapatrzony w bulwarówki obu marek z ostatnich 2-3 lat miał na myśli takie rozwiązania?![]()
W elektronicznych rozwiązaniach tez muszą mieć uwzględnione rozmiary opon oczywiście. Tarczki sprzęgieł muszą stać w miejscu względem siebie podczas jazdy na wprost.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Czy wspominałem tu, jak wracałem po bodaj weekendzie wielkanocnym z Bukowiny T. i na zjeździe z Obidowej do Chabówki jakiś Cajen próbował mi uciekać jak go doszedłem?FUX pisze:No i co, że bulwarowki; ale jak jeżdżą...jarmaj pisze: Ale czy sądzisz, że FUX zapatrzony w bulwarówki obu marek z ostatnich 2-3 lat miał na myśli takie rozwiązania?
Cienki WRX ma sie co zbierać...
Dobrze że droga tam dwujezdniowa z szerokim poboczem, bo jak na lewym zakręcie zaczęło go wypluwać (a lewym pasem jechał), to dopiero poza prawym pasem, na poboczu, ileś tam GHz, Gbajtów, i czym tam jeszcze sprawność tej elektroniki się mierzy, powstrzymało go przed wypadnięciem z drogi.
Chyba nie muszę dodawać, że ja przejechałem normalnie. Jadąc szybciej, bo go doganiałem ostro i w tym miejscu go wyprzedziłem.
Aż żałowałem że nie palę. Bo ostentacyjnie, przed ledwo żywym z przerażenie kierowcą Cajena, bym przejechał pociągając nieśpiesznie dymka...

Bulwarówki na bulwary

jarmaj, ale przyznasz że jak na bulwarówkę to zadziałało mu to auto niesamowicie.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Jechałem blisko za nim, i było widać jak działa elektronika. Jak hamowała koła, jak stabilizowała zaczątki uślizgu tyłu. Genialne. Przyznaję.Azrael pisze:jarmaj, ale przyznasz że jak na bulwarówkę to zadziałało mu to auto niesamowicie.
Ale to już nie samochód. To play station.

W dodatku w tempie znacznie szybszym od niego, ale tak między "spokojnym" a "trochę szybszym" (do upalania były tam lata świetlne), przejechał koło niego prawie 10 letni Subarak, z elektronika na poziomie samochodowej zapalniczki do papierosów.

Jak ja lubie temperature w dysputach podnieść...
Jarek, wiem że lubisz Teściową; ja wolę Synową...
Jarek, wiem że lubisz Teściową; ja wolę Synową...

Dolce far niente 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
FUX, ale synowa jest na respiratorze i pod ciągłą diagnozą. Ważiwko taki bulwar jest 

jarmaj, a teraz tak poważnie.
Te wszystkie potencjometry, suwaki, krzywki, komputery w WRC, F1 i innych do czego slużą?
Do podniesienia efektywności.
Kupisz se prosie z tymi gadżetami i będziesz inaczej śpiewal, a ze swoimi umiejętnościami, objedziesz takich amatorów, jak ja...
Ot kwestia optyki i kanapy, na której siedzisz.
Te wszystkie potencjometry, suwaki, krzywki, komputery w WRC, F1 i innych do czego slużą?
Do podniesienia efektywności.
Kupisz se prosie z tymi gadżetami i będziesz inaczej śpiewal, a ze swoimi umiejętnościami, objedziesz takich amatorów, jak ja...
Ot kwestia optyki i kanapy, na której siedzisz.
Dolce far niente 

O to, to. ale za to jakiego liskacza dostaje...remek pisze: na respiratorze i pod ciągłą diagnozą

Dolce far niente 

FUX, problem w tym że coraz częściej nawet w idei suwaki i krzywki z WRC nie mają nic wspólnego z tymi z cywila.
Poza tym Jarmajowi raczej chodziło o Cayenna jako wynaturzenie w ogóle. Nie sądzę żeby na przykład Panamere jako dupowóz pogonił.
Poza tym Jarmajowi raczej chodziło o Cayenna jako wynaturzenie w ogóle. Nie sądzę żeby na przykład Panamere jako dupowóz pogonił.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
FUX, no przepraszam, że znowu na Ciebie trafiam.
Jarek objedzie nas obu, powożąc Citroenem AX, a my w turbodyszlakach z tym pesudo 4x4
, bo chłopu nie trzeba komputera tylko auta.
a
Żeby Evoiści się nie czuli, to i tak Evo ma ESP od zawsze

, bo chłopu nie trzeba komputera tylko auta.
a
służą tylko temu, żeby zrobił to jeszcze szybciej i nie ma to nic wpsólnego z tym bullshitem, który się kupuje w salonie.FUX pisze: Te wszystkie potencjometry, suwaki, krzywki, komputery w WRC, F1 i innych do czego slużą?
Żeby Evoiści się nie czuli, to i tak Evo ma ESP od zawsze

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 247 razy
- Polubione posty: 528 razy
remek pisze: Żeby Evoiści się nie czuli, to i tak Evo ma ESP od zawsze
Ale po co ESP w wyścigach na ćwiartkę ?

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
bo jak koło miele to się laker obija żwirkiemChloru pisze: Ale po co ESP w wyścigach na ćwiartkę ?![]()