matzerath pisze: Spór AT czy MT przypomina mi jak kłóciłem się co jest lepsze C64 czy Atari. Do dzisiaj nie wiem...
Oczywiście, że C64

matzerath pisze: Spór AT czy MT przypomina mi jak kłóciłem się co jest lepsze C64 czy Atari. Do dzisiaj nie wiem...
Damaziu drogi, ponieważ ja jestem lajkonikiem, ale od jakiegoś czasu praktykującym A/T, mam pytanie. Pytanie za chwilę. A nawet dwa.damaz pisze:...
a mianowicie, któraś z tarcz kół zębatych, które w skrzyni automatycznej są i się obracają względem siebie, ma otwory na obwodzie. a włączenie "Park" oznacza ni mniej ni więcej, tylko wpakowanie w jeden z tych otworów (ten, na który akurat wypadnie)... kołka. zupełnie jakby wsadzić kij w szprychy obracającego się koła rowerowego. "zakołkowane" koło przestaje się kręcić, więc wał wychodzący ze skrzyni też przestaje się kręcić. i stoimy.
...
konsekwencje powyższego w wersji dla lajkoników:
...
5. spieszysz się. bardzo. do szpitala. pakujesz się pod drzwi izby przyjęć i... wrzucasz P sekundę za wcześnie. kiedy samochód jeszcze jedzie.![]()
...
oczywiście, że ZX Spectrum 48matzerath pisze: Spór AT czy MT przypomina mi jak kłóciłem się co jest lepsze C64 czy Atari. Do dzisiaj nie wiem...
Nie no bez jaj. Ja mówię o c 64 ze stacją dysków i grą Test Drive z dodatkowymi samochodami na osobnej dyskietce!j33mbo pisze:oczywiście, że ZX Spectrum 48matzerath pisze: Spór AT czy MT przypomina mi jak kłóciłem się co jest lepsze C64 czy Atari. Do dzisiaj nie wiem...
kiedyś gdzieś na jakimś forum była dyskusja na ten temat. Byli tacy co się odważyli i spróbowali i tacy którzy niechcący spróbowali. Przy normalnej jeżdzie. Ponoć nic się nie działo. Komuś tam się też skrzynia rozsypała.zofija pisze: 2. Czy w ogóle jest możliwe za szybkie "wbicie" P, czyli w sytuacji gdy samochód się jeszcze toczy, biorąc pod uwagę to, że najpierw i tak choć na chwilkę musisz wrzucić wsteczny? No chyba, że jedziesz na wstecznym. Tego na pewno nie będę sprawdzać empirycznie, ale warto na tzw. wszelki wypadek wiedzieć
remek pisze: a tu proszę. Sprzęgiełko, strzalik i ogień
Jasne, że możnaGrzesiek_67 pisze:....Dzanek mi pokazał jego styl jazdy A/T - no jeżdzi chłop jak manualem, sam zmienia, startuje spod świateł po napompowaniu do 0,5 br.
...
PS. Moim zdaniem, a ujeżdzam już 4EAT od 3 lat, za bardzo się certolimy z tymi A/T - but, wajcha, but, wajcha...i to jest dobra odpowiedż - yhhhhhhhhhaa
zofija pisze: Tylko na cholerę w takim razie automat?![]()
Tylko czekam aż przejdą tu do fundamentalnych pytań: jak w a/t jest przenoszony napęd na tył i ile i kiedy go tam idzie, czy można jeździć po włożeniu sekretnego bezpiecznika, czy można a/t robić test hamulców na rolkach jednej osi itp....remek pisze:jarmaj, zauważyłeś, że oni już tak dobre parę lat rozgryzają te A/T?
I w ten sposób znaleziona została odpowiedź na nurtujące ludzkość od wieków pytanie - czemu kupuję się automaty? - i wychodzi, że przez PRZYPADEK!!!Grzesiek_67 pisze:Się kupiło, się ma
jarmaj pisze: PRZYPADEK
moja w Subaru druga.Grzesiek_67 pisze:
... i co jest z tą dwójką ? No nie chce wejść i charczy jakoś tak okrutnie. Well, która to już skrzynia ? Siódma chyba![]()
![]()
![]()
Przecież to oczywiste!jarmaj pisze: I w ten sposób znaleziona została odpowiedź na nurtujące ludzkość od wieków pytanie - czemu kupuję się automaty? - i wychodzi, że przez PRZYPADEK!!!
Najlepiej zajrzeć do instrukcjiMistral pisze: zastanawiają mnie przełożenia oznaczone jako 1, 2 i 3 w mojej skrzynce. Owszem, zauważam różnice w obrotach, maksymalnej prędkości itp. przy użyciu poszczególnych przełożeń, ale zastanawia mnie, czy one mają jakieś specjalne zastosowanie? Czy stosuje się je w jakiś konkretnych sytuacjach?
o to, to, to.citan pisze:Przecież to oczywiste!jarmaj pisze: I w ten sposób znaleziona została odpowiedź na nurtujące ludzkość od wieków pytanie - czemu kupuję się automaty? - i wychodzi, że przez PRZYPADEK!!!
przenoszony za pomocą takiego długiego drąga, który kończy się gdzieś w skrzynijarmaj pisze:jak w a/t jest przenoszony napęd na tył i ile i kiedy go tam idzie
kiedy żartujemy, to żartujemy, ale tak szacownego grona pytającego nie można zbyć jednym postem.zofija pisze: 2. Czy w ogóle jest możliwe za szybkie "wbicie" P, czyli w sytuacji gdy samochód się jeszcze toczy, biorąc pod uwagę to, że najpierw i tak choć na chwilkę musisz wrzucić wsteczny? No chyba, że jedziesz na wstecznym. Tego na pewno nie będę sprawdzać empirycznie, ale warto na tzw. wszelki wypadek wiedzieć
przestań się nabijaćzofija pisze:Mądrego to zawsze miło poczytać