Legacy 09 - to by bylo na tyle...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Re: Legacy 09 - to by bylo na tyle...

Post 29 gru 2009, o 20:47

WiS pisze:Na przykład:
- działające, fabryczne audio plus wyciszenie kabiny, sprawiające taki cud, że na autostradzie można - zamiast huków i świstów - słuchać Bacha albo gadać ze współpasażerami siedzącymi z tyłu, nawet przy v-max;
- od groma praktycznych schowków;
- regulację kierownicy w dwóch płaszczyznach i szerszy zakres regulacji foteli;
- większy wybór kolorów i wzorów tapicerki,
- circa o 1/3 mniejsze zużycie paliwa przy podobnej dynamice jazdy po szosie i w mieście (mówię o skodowskich turbobenzynach, nie o dieslu!).
Wymieniłeś właśnie prawie wszystko, co Subaru miało w głębokim poważaniu i osiągnęło pewną pozycję. Jakiś czas temu znaczyło, że jak ktoś tego szuka, to po prostu powinien iść do innej marki.
Subaru oferowało coś innego (jakieś dzisiaj, w dobie wszechobecnej elektroniki, nikogo nie obchodzące właściwości jezdne na przykład). A że było i jest to ważne dla nieznacznej części ludzkości, więc teraz próbuje szukać kasy na rynku tam, gdzie nie jest jego miejsce.

I stąd teraz takie dziwne porównania.

Rany, kogo w Scooby'm obchodziły kiedyś jakieś tapicerki i schowki? :roll:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 29 gru 2009, o 20:51

jarmaj pisze:
Rany, kogo w Scooby'm obchodziły kiedyś jakieś tapicerki i schowki? :roll:
przyznaję się bez bicia, że mogłoby Scooby mieć pamięć foteli, ale nie musi. Wg mnie w moim WRX jest wszystko czego potrzebuję w aucie.
WiS pisze: niż mozliwość "zapięcia slajdu wokół rąda" i wzbudzanie niezdrowych rumieńców u pryszczatych nastolatków na dzielni.
Skoda jest autem dla Ciebie WiS :mrgreen:

BTW znam paru dość poważnych kolesi, którzy też dostają rumieńców nie ważne czy w aucie czy poza nim. :whistle:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 29 gru 2009, o 20:52

remek pisze: po co nam wtedy merol,
Mnie - po nic :mrgreen:
remek pisze: Płaci się w dużej mierze za znaczek
...ale ja nietypowy jestem.

Gdzieś tu niedawno jeden obywatel napisał, że w STI się czuje męsko. No, jego problem ;-) BTW. - czy znaczek STI na niebieskiej Kii Cee'd, na złotych felgach, spełni swoją rolę? Tanio wyjdzie :evilgrin:
jarmaj pisze: wszystko, co Subaru miało w głębokim poważaniu i osiągnęło pewną pozycję. Jakiś czas temu znaczyło, że jak ktoś tego szuka, to po prostu powinien iść do innej marki.
A to prawda - dla jasności, ja właśnie za tę filozofię kiedyś Subaru polubiłem 8-) Ale od pewnego czasu firma dała sobie z nią spokój i próbuje się ścigać ze Skodą w "praktyczności i komforcie". No to ma takie porównania...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 29 gru 2009, o 20:57

WiS pisze: ...ale ja nietypowy jestem.
to nie niedzielny rajd po galerii mokotów ;-) Nie porównuj Subaru do Prady ;-)
WiS pisze: Gdzieś tu niedawno jeden obywatel napisał, że w STI się czuje męsko.
well. Nietypowy jakiś. Ja się czuję jak przedszkolak :mrgreen: Akurat do mojego charakteru pasuje tylko Subaru, bo jest... 'gupie' :mrgreen: ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 gru 2009, o 21:01

remek pisze: do mojego charakteru pasuje tylko Subaru, bo jest... 'gupie'
O ile jednak sobie kiedyś kupię estiaja, to właśnie tylko i wyłącznie z tego powodu :mrgreen:
remek pisze: Skoda jest autem dla Ciebie WiS
Bez wątpienia. Ale to tak oczywiste, że pewnie właśnie Skody nie kupię :razz:

Dobra - żarty żartami, a teraz serio. Przypominam, że rozmowa dotyczy topowych wersji Legacy, więc porównanie ze Skodą Superb w wersji top jest jak najbardziej si, a także katalog porównywanych cech nie jest z bajki "jarmajowej". Tzn. przeniesienie napędu ma znaczenie tylko o tyle, żeby pozwalało efektywnie ruszyć na śliskim i sprawnie jechać, prestiż jest rzeczą względną, natomiast najważniejsze - to komfort i praktyczność.
I tu, obawiam się, Legacy jest te 3.5 pietra poniżej Skody. I nikt przytomny nie zapłaci za nie nawet tyle, ile Skoda woła za Superba...

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 29 gru 2009, o 21:17

WiS, skoda to zło. Chętnie przejechałbym się scoutem, żeby zobaczyć jaki jest beznadziejny :razz:

BTW z okazji świąt wziąłem od szanownego tatusia Toyotę Verso, która gabarytowo jest podobna do forestera, a nawet nieco niższa. Wyjechałem sobie na trasę katowicką, żeby zobaczyć co i jak i.... dawno nie przeżyłem takiego rozczarowania. Prowadzenie tego auta powyżej 120km/h to kompletny dramat. Czułem się jakbym prowadził motorówkę na fali. Foryś rządzi i tyle. Porównywanie kolorów tapicerki nie ma najmniejszego sensu. Co z tego, że owa Toyota ma klimatyzację dwustrefową i wejście na iPoda, skoro nie daje się nią jeździć? :whistle:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 gru 2009, o 21:23

Konto usunięte pisze: Toyotę Verso, (...) kompletny dramat.
Kumpel niedawno nabył. Benzyna 1.8. Obczaiłem, potwierdzam. Ale to nie oznacza, że KAŻDE auto dobrze wykończone i wyposażone musi źle jechać, a dobrze jeźdżą tylko samochody mające urodę i wygodę w pogardzie.
Konto usunięte pisze: Chętnie przejechałbym się scoutem, żeby zobaczyć jaki jest beznadziejny
Można zorganizować test-drive :cofee:
Ale uprzedzam lojalnie, że wersję 1.8 tsi porównuje się z Forkiem turbo, i że porównanie na szosie niekoniecznie jest na korzyść Subaru.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 29 gru 2009, o 21:35

WiS pisze:
Konto usunięte pisze: Toyotę Verso, (...) kompletny dramat.
Kumpel niedawno nabył. Benzyna 1.8. Obczaiłem, potwierdzam. Ale to nie oznacza, że KAŻDE auto dobrze wykończone i wyposażone musi źle jechać, a dobrze jeźdżą tylko samochody mające urodę i wygodę w pogardzie.
Jasna sprawa. Niemniej chciałem wyrazić zaszokowanie z wielkiej przepaści pomiędzy subaru a pierwszą z brzegu dostępną toyotą ;-)
WiS pisze: Ale uprzedzam lojalnie, że wersję 1.8 tsi porównuje się z Forkiem turbo, i że porównanie na szosie niekoniecznie jest na korzyść Subaru.
Jakoś nie wierzę ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 gru 2009, o 21:51

Konto usunięte pisze: pierwszą z brzegu dostępną toyotą
Toyota straszliwie zeszła na psy, co stwierdzam z żalem. Jedynie LC (ponoć) trzyma klasę, reszta to chmyz. Nową RAV-kę też miałem okazję przetestować - klapa. Do nowego Yarisa nawet się nie zbliżam (o wersji TS to już szkoda gadać). Auris/Corolla bezbarwne i co najwyżej przeciętne, Avensis wciąż "kłopotliwy"...
Konto usunięte pisze: nie wierzę
Mamy w kraju tolerancję religijną, każdy wierzy w co chce (a kto nie wierzy wcale, może się zapisać na etykę ;-) ).

barton
6 gwiazdek
Polubił: 0

Post 29 gru 2009, o 22:10

Co do zestawienia Skody i Subaraka... użyłem porównywarki na stronie subaru.pl i różnica w cenie tak samo wyposażonych topowych wersji jest na poziomie 3 tysięcy złotych:

Subaru Legacy 2.5GT MacIntosh Auto 5-drzwiowy kombi '10
196 800 PLN

Škoda Superb 3.6 FSI DSG 4x4 Platinum Combi 5-drzwiowy kombi '10
193 800 PLN (16 100 PLN wartość wbudowanych opcji)
te opcje to:
Sound System 10 głośników [9VJ] 1 700 PLN
Elektrycznie sterowane panoramiczne okno dachowe [42] 4 300 PLN
18"obręcze kół ze stopów lekkich LUNA [PJ4] 2 000 PLN
System nawigacji COLUMBUS [NAV] 6 000 PLN
Lakier metalizowany [Lak] 2 100 PLN

Skodzianka nie jest więc sporo tańsza od Legaca... Co nie zmienia faktu, że jest dużym autem, z o wiele fajniejszą stylistyką nadwozia :)
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 gru 2009, o 22:16

Barthol pisze: porównywarki na stronie subaru.pl
8-)
Nie, żebym się czepiał - ale zweryfikowałbym to porównanie w bardziej obiektywnych źródłach (Samar?), albo po prostu skonfigurował oddzielnie Skodę I Subaru, a potem porównał.
Barthol pisze: tak samo wyposażonych
Sprawdziłeś wszystkie szczegóły? Nie wiem, strzelam, ale idę o zakład, że Skoda ma parę rzeczy, których Subaru nie dostarczy nawet za dopłątą.
Może nieistotnych dla Jarmaja - ale jednak są.

No i podejrzewam, że w salonie Skody klient zainteresowany topową wersją Superba będzie negocjował cenę przy stoliku z zupą, ogórkiem i kawą ;-)
I wyjedzie z salonu znacznie taniej, niżby wynikało z katalogu.
W wypadku salonów SIP - nie wiem... To znaczy, u Kopera np. wyżerka będzie, ale obniżka ceny już niekoniecznie ;-)

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L
Polubione posty: 0

Post 29 gru 2009, o 22:22

no i skody mają pewnie bardziej kompleksową gwarancję :whistle:

barton
6 gwiazdek

Post 29 gru 2009, o 22:23

WiS pisze: Barthol napisał(a):porównywarki na stronie subaru.pl

8-)
Nie, żebym się czepiał - ale zweryfikowałbym to porównanie w bardziej obiektywnych źródłach (Samar?), albo po prostu skonfigurował oddzielnie Skodę I Subaru, a potem porównał.

ufam, że zrobili to uczciwie...
WiS pisze: No i podejrzewam, że w salonie Skody klient zainteresowany topową wersją Superba będzie negocjował cenę przy stoliku z zupą, ogórkiem i kawą ;-)
I wyjedzie z salonu znacznie taniej, niżby wynikało z katalogu.
wiadomo, że będą negocjacje...pytanie tylko ile komuś uda się urwać z ceny/ wyrwać jakiś gift od firmy (raz to będzie 10 tysięcy, innym razem dywaniki ;-)).
A tak opierając się na cenach katalogowych odpada nam ten problem ( bo przecież nie każdy jest dobrym negocjatorem lub ma np. w rodzinie dealer'a danej marki)

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 29 gru 2009, o 22:26

a co do ceny subaru to pamiętajcie, że ona jest stała ale w euro. Wiec jutro Legaś może być tańszy od skody. Albo droższy :mrgreen:
Jak dla mnie to minus.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 gru 2009, o 22:26

minimus pisze: skody mają pewnie bardziej kompleksową gwarancję
A to akurat niekoniecznie, acz też warto byłoby porównać.
Barthol pisze: ufam, że zrobili to uczciwie...
To nie po bolszewicku 8-)
Barthol pisze: przecież nie każdy jest dobrym negocjatorem lub ma np. w rodzinie dealer'a danej marki)
Ale to nie tylko kwestia indywidualnych umiejętności i atutów kupca, ale też (przede wszystkim) polityki sprzedającego.
A ta u Skody jest znacznie bardziej liberalna, niż w Subaru.

barton
6 gwiazdek

Post 29 gru 2009, o 22:34

WiS pisze: Barthol napisał(a):ufam, że zrobili to uczciwie...

To nie po bolszewicku 8-)

dlatego teraz babram się w smarze.... znaczy przeglądam SAMAR :mrgreen:
WiS pisze: Barthol napisał(a):przecież nie każdy jest dobrym negocjatorem lub ma np. w rodzinie dealer'a danej marki)

Ale to nie tylko kwestia indywidualnych umiejętności i atutów kupca, ale też (przede wszystkim) polityki sprzedającego.
A ta u Skody jest znacznie bardziej liberalna, niż w Subaru.
A czy taka polityka (bardziej lub mniej) elastyczna nie jest przypadkiem pochodną ilości sprzedanych aut (a tym samym mniej zarobi się na danym konkretnym aucie dla 1'wgo klienta, ale w ogólnym rozrachunku będzie więcej bo więcej się sprzeda) lub umiejętności negocjowania z centralą (Mitsubishi)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 gru 2009, o 22:37

obawiam sie jednak, ze BMW 335x jest mniej wiecej w cenie Imprezy STI lub blisko. Tutaj zaczynaja sie rysowac powazne rozniec e.
dla specjalistow w kwestii kregoslupa - nie ma takiego syfu w zadnym aucie, poza rancuzami, jak siedzenia w legacy i forysiu.

Ostatni dalem troche gazu moim autem, przyjemnie. ostatnio dalem sobie gazu po sniegu, fajne bokowce.
no tak, ale czy to jest arte tego, ze auto pali 17, ze auto trzesie jak skurwysyn, ze sie nie da sluchac radia????
po prostu - co komu potrzebne. Ja juz c hce wygodniej i cicho. ALe zeby sie drogi trzymalo.

Zobaczymy co sie okaze. Na lodzie.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 gru 2009, o 22:39

Barthol pisze: przeglądam SAMAR
To dobrze, bo mnie się nie chce :mrgreen: Ale uwaga, i tak nie będziemy mieć 100% pewności, bo tam bywają błędy. W konfiguratorach na stronach dilerskich zresztą też. Pewną cenę masz dopiero przy kasie, gdy naprawdę kupujesz dany, konkretny samochód (a pewne wyposażenie, gdy go fizycznie odbierasz ileś tam tygodni później).
No, chyba, że w Subaru Import Piter :mrgreen:
Barthol pisze: czy taka polityka (bardziej lub mniej) elastyczna nie jest przypadkiem pochodną ilości sprzedanych aut
Zapewne tak - w znacznym stopniu.
Arno pisze: co sie okaze. Na lodzie.
Załóż Mesiowi kolce i będziesz zadowolony ;-)
Kia na kolcach zresztą też świetnie daje radę :-)

Gość
5 gwiazdek

Post 29 gru 2009, o 22:43

Konto usunięte pisze:Jasna sprawa. Niemniej chciałem wyrazić zaszokowanie z wielkiej przepaści pomiędzy subaru a pierwszą z brzegu dostępną toyotą ;-)
Konto usunięte,
nie wątpię...
jednak co jeszcze ciekawsze - Toyotę porównujesz do Subaru Forestera już nie produkowanego!
Tymczasem przedmiotem oceny w tym wątku są obecnie produkowane modele, a całkiem konkretnie - Legacy.

Kiedy dwanaście lat temu Subaru wprowadziło na rynek Forestera 2.0 S-Turbo, to było to pod wieloma względami auto nietuzinkowe, a nawet jedyne w swoim rodzaju. Jeszcze w roku 2003, gdy kupowałem Forestera 2.0 XT, to był to samochód, z którym niewiele aut, jakie spotykałem na polskich drogach, mogło się równać (oczywiście w określonej klasie).
Na podobnej zasadzie kolejne topowe modele Subaru Imprezy przez wiele lat stanowiły niewątpliwą klasę...
Równiez Legacy miał piękne karty w swojej historii.
To wszystko składa się na określoną opinię o Subaru jako marce wyjątkowej.
Tylko pytanie co dalej?
Czy firma ma po prostu zamiar jechać na tej opinii?
Na razie prubuje...
A ja ze szkolnych lat pamiętam, że jedynie na swojej dobrej opinii można wprawdzie jechać... ale tylko jakiś czas :giggle: ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 gru 2009, o 22:50

WiS pisze: Załóż Mesiowi kolce i będziesz zadowolony
Kia na kolcach zresztą też świetnie daje rad
jak bede na nartach w norwegii to se zaloze., tutaj nie wolno
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

barton
6 gwiazdek

Post 29 gru 2009, o 23:02

WiS pisze:
To dobrze, bo mnie się nie chce :mrgreen: Ale uwaga, i tak nie będziemy mieć 100% pewności, bo tam bywają błędy. W konfiguratorach na stronach dilerskich zresztą też. Pewną cenę masz dopiero przy kasie, gdy naprawdę kupujesz dany, konkretny samochód (a pewne wyposażenie, gdy go fizycznie odbierasz ileś tam tygodni później).
różnice są małe i duże... I np. jest tak, że Subaru ma to w standardzie (możesz wybrać koła: 17 lub 18") to w Skodzie trzeba dopłacić (np. za 18" , kierownica z 3'ema ramionami itd). Oczywiście Skoda jest autem większym i tym samym bardziej pojemnym oraz ma większą ładowność. Co ciekawe jest bardziej eko: -logiczna i -nomiczna (jeśli brać pod uwagę dane katalogowe, choć są to róznice na poziomie 0.5l na 100km). Ale Subarakiem można przyczepkę pociągnąć a Superbem już nie (puste pola w tej kategorii, więc nie wiem czy traktować to jako brak danych czy stwierdzenie: nie da się i już)... O i Subaru ma 36 miesięcy gwarancji, Skoda tylko 24...

Myślę, że taka wyszukiwarka zrobiona na stronie subaru jest w miarę okej (do pierwszego rozpoznania: pokazuje tylko przewagi nad konkurencją). No ale nie ma co się dziwić, bo co to za interes zachwalać na stronie przedstawiciela Subaru model konkurencji i ryzykować stratę potencjalnego nabywcy :mrgreen:

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 29 gru 2009, o 23:12

gootek pisze:Kiedy dwanaście lat temu Subaru wprowadziło na rynek Forestera 2.0 S-Turbo, to było to pod wieloma względami auto nietuzinkowe, a nawet jedyne w swoim rodzaju. Jeszcze w roku 2003, gdy kupowałem Forestera 2.0 XT, to był to samochód, z którym niewiele aut, jakie spotykałem na polskich drogach, mogło się równać (oczywiście w określonej klasie).
Na podobnej zasadzie kolejne topowe modele Subaru Imprezy przez wiele lat stanowiły niewątpliwą klasę...
Równiez Legacy miał piękne karty w swojej historii.
To wszystko składa się na określoną opinię o Subaru jako marce wyjątkowej.
Tylko pytanie co dalej?
Czy firma ma po prostu zamiar jechać na tej opinii?
:?

:o

:-d

Nie wierzyłem. I dalej trudno mi uwierzyć. No ale to pewnie ta magia świąt, czy cholera wie co....

Gootek napisał coś, z czym się w 100% zgadzam :!: :!: :!:
:-)

Gość
5 gwiazdek

Post 29 gru 2009, o 23:14

Barthol pisze:
WiS pisze:
różnice są małe i duże... I np. jest tak, że Subaru ma to w standardzie (możesz wybrać koła: 17 lub 18") to w Skodzie trzeba dopłacić (np. za 18" , kierownica z 3'ema ramionami itd). Oczywiście Skoda jest autem większym i tym samym bardziej pojemnym oraz ma większą ładowność. Co ciekawe jest bardziej eko: -logiczna i -nomiczna (jeśli brać pod uwagę dane katalogowe). Ale Subarakiem można przyczepkę pociągnąć a Superbem już nie (puste pola w tej kategorii, więc nie wiem czy traktować to jako brak danych czy stwierdzenie: nie da się i już)
Barthol,
w tego typu samochodzie na polskich drogach bardziej sprawdzi się 17" niż 18", juz nie mówiąc o tym, że opony sporo tańsze...
szyberdach zupełnie zbędny,
podobnie wbudowana nawigacja...

Oczywiście, że Skodą można ciągnąć przyczepę...
w porównywarce Subaru zapomnieli też napisać, że Skoda ma parę podzespołów, jak choćby skrzynia biegów, które sa po prostu o klasę lepsze niz te w nowym Legacy GT.
Cóż, konkurencja motoryzacyjne pracuje i idzie do przodu...
a część już bardzo uciekła. :cofee:

Gość
5 gwiazdek

Post 29 gru 2009, o 23:18

jarmaj pisze:Nie wierzyłem. I dalej trudno mi uwierzyć. No ale to pewnie ta magia świąt, czy cholera wie co....

Gootek napisał coś, z czym się w 100% zgadzam :!: :!: :!:
:-)
Dobrze, że te święta tylko raz w roku!
:evilgrin:

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 30 gru 2009, o 00:00

gootek pisze: Dobrze, że te święta tylko raz w roku!
Ja też, ja też - dobrze to ująłeś. Właśnie - co dalej? O ile nie miałbym oporów przed zakupem < '08 Imprezy, Legacy, Forestera, to teraz chyba krzywo nie spojrzę jedynie na STI, ale tylko dlatego, że biorę pod uwagę jak jedzie, nie jak wygląda. Nawet mój mułowaty 2.5i wygląda zacnie... mam nadzieję, że coś się zmieni i nie będą to kolejne ramki i kolejne stalowe zamiast aluminiowych elementy nadwozia. :-/

PS. Widziałem Panamerę i potwierdzam, to co wcześniej twierdziłem, jest ładna. :-p

ODPOWIEDZ