Piękny dzień dziś mamy
Re: Piękny dzień dziś mamy
Przysłano mi dziś powieść z dreszczykiem - M. Skurski - "Naprawa samochodów Trabant 601" 

- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Bergen pisze: powieść z dreszczykiem - M. Skurski - "Naprawa samochodów Trabant 601"

Obsługa Trabanta i innych aut "z epoki" to dla dzisiejszej młodzieży pewnie niemal taka egzotyka, jak dla mnie opisy serwisowe z przedwojennych wspomnień Witolda Rychtera

A kiedyś to było normalne... Ej, żizń.
Nie, nie tęsknię za czasami, gdy kierowca musiał umieć "naprawiać kiszki", za ręcznym ssaniem, ani za rozpoczynaniem jazdy od każdorazowej regulacji gaźnika

Acz czasem...

- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
http://www.radio.kielce.com.pl/index.ph ... id_k=11320
Zupełnie niechcący przestałem pracować na Akademii, a zacząłem na Uniwersytecie.
Jakoś muszę się z tym pogodzić
Zupełnie niechcący przestałem pracować na Akademii, a zacząłem na Uniwersytecie.
Jakoś muszę się z tym pogodzić

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Ostrzeżenia: 1
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 244 razy
- Polubione posty: 524 razy
Kupilem letnie opony w pasztetowej cenie - już jeżdzą i dostałem nowego służbowego buraka 

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
BF Goodrich Profiler 2 - polecał mi Dżanek i Mati. Cena megapasztet (185/60/14) - z racji, że są o pół roku starsze niż prosiłem (49 tydzień 2006) kosztowały całe 127 PLN/sztuka 

Brak tej pozycji na półce jakieś 15 lat temu doprowadzał mnie do frustracji. Musiałem empirycznie zapoznawać sie z tematem ale i tak udało mi sie zostać fachowcem od tego bolidu. Równocześnie z pisaniem pracy magisterskiej w ramach studiów popełniłem kilka prac naukowych w tematyce Trabanta. Były to: "Budowa gaźnika oraz wszelakie metody jego montażu i demontażu" "Ustawianie zapłonu w silniku samochodu Trabant 601 metodą na oko i ucho oraz plecy* " oraz " Zastosowanie sznurków oraz sznurówek jako linki gazu w Trabancie 601" Pozdrawiam pana Skurskiego.Bergen pisze:Przysłano mi dziś powieść z dreszczykiem - M. Skurski - "Naprawa samochodów Trabant 601"
* plecy mają tu zastosowanie ważne bo podczas regulacji zapłonu leży się na tzw gołej ziemi na plecach
- Interceptor
- 3 gwiazdki
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Ja od soboty na letnich kolkach i zaczynam rozgladac sie za nowymi oponkami na sezon bo te i tak do konca nie dotrwaja ...Chloru pisze:letnie opony - już jeżdzą
A ja od wtorku i na razie OKInterceptor pisze:Ja od soboty na letnich kolkach

- Interceptor
- 3 gwiazdki
Patrze w niebo swieci slonko, piekny dzien dzis mamy, oby tylko nie spadl sniego bo beda jaja na tej letniej PotenziePaweł_BB pisze:A ja od wtorku i na razie OKInterceptor pisze:Ja od soboty na letnich kolkach

RE 050 ?Interceptor pisze:oby tylko nie spadl sniego bo beda jaja na tej letniej Potenzie
- Fala
- 2 gwiazdki
- Auto: OBK H6 3.0 / GT / 328iA / TT Roadster / Habana Custom / 855 T5 / 900se turbo cabrio / Legacy CVT
- Polubił: 4 razy
Paweł_BB pisze: A ja od wtorku i na razie OK![]()
a przepraszam, że OT - WisłaUstrońIstebnaSalmopolSzczyrk: czarno bez śniegu? Można na letnich? Bo bym chętnie np. Wisła-Salmopol-Szczyrk i z powrotem sie przejechał

do czasu....Paweł_BB pisze: A ja od wtorku i na razie OK

Dolce far niente 

- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
Michal B pisze: Były to: "Budowa gaźnika oraz wszelakie metody jego montażu i demontażu"
Michał, tam był jakiś gażnik ??? Przeca to było ultra atmosferyczne, czytaj : grawitacyjne zasilanie

Grzegorz.
PS. Wój mial onegdaj tę ehemalige NRDowską Lancię. Przykropił w słupek nie daleko Cmentarza Bródnowksiego. Po kraksie siedział zasmucony na swym arcywygodnym fotelu kierowcy, wsparty głową o cienką ebonitową kierownicą, kiedy podeszła do niego starowinką trzymając w swych reumatycznych, trzęsących się dłoniach kawałek błotnika. "Coś Panu odpadło" rzekła.....
Brak podpisu.
W Trampku był gaźnik oczywiście. Grawitacyjnie to działało: najwyżej położony element pod klapą to był zbiornik paliwa, tankowało się podnosząc klapę (pokrywa to to nie była się umówmy) przednią, ze zbiornika rurką ściekało do gaźnika - taka metalowa puszka z komorą w środku, w której pływał sobie taki pływaczek zatykając i otwierając dopływ i wypływ. Z tąd ciekło pod świece i wszystko. Trampek mój miał to do siebie, że gasł w najmniej oczekiwanej chwili w najgorszych miejscach (skrzyżowania, ronda, wiadukty itp). Że w tak upojnych chwilach jeszcze nie miałem czasu się doktoryzować z tej technologii robiłem szykie oględziny kaszalota. Pierwsze - układ paliwowy, odkręca sie świece i patrzy czy jest tam etylina Zwykle okazywało sie,że nie. wtedy sprytny miłośnik Trabantów odkręca zbiornik z paliwem, który jest jak znalazł pod ręką, wyciąga szczykawkę jednorazówkę, pobiera paliwo ze zbiornika i wstrzykuje pod świece. Zakreca wszystko, zatrzaskuje klapę i z niezmąconym odpala sprzęta i oddala się z miejsca zdarzenia w chmurze białego dymu wydając charakterystyczny odgłos pracy takiego silnika. Po roku takich przygód zgłębiwszy wiedzę przez wielokrotne czyszczenie gaźnika, wymiany świec i inne zabiegi miłośnik motoryzacji NRDowskiej doszedł do wniosku,że przyczyna usterki jest banalna - zapchana dziurka w korku zbiornika paliwa. Paliwo pobierane grawitacyjnie tworzyło wypływając podciśnienie bo dopływ powietrza był zatkany - przestawało dopływać do gaźnika. Moje zabiegi acz pomysłowe ze strzykawką dawały znakomity efekt gdyż odkręcając korek likwidowałem podciśnienie hehe. A już myślałem,że posiadłem wiedzę tajemną niczym pomysłowy Dobromir co zastrzykiem wskrzesza motoryzację wschodnioniemiecką. Ot - mała dziurka- duży problem. Ale za to jaka ergonomia była pod maską (znaczy klapą)
Jasne że tak, asfalt na Salmopolu już 2 tygodnie nie widział śnieguthe Wave pisze:a przepraszam, że OT - WisłaUstrońIstebnaSalmopolSzczyrk: czarno bez śniegu? Można na letnich?

esilon pisze: Tedgum sie spisałteraz tylko wydłubac stare, wsadzic nowe i ogień
![]()
Super

- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
Cała opwieść jest pięknaMichal B pisze: Po roku takich przygód zgłębiwszy wiedzę przez wielokrotne czyszczenie gaźnika, wymiany świec i inne zabiegi miłośnik motoryzacji NRDowskiej doszedł do wniosku,że przyczyna usterki jest banalna - zapchana dziurka w korku zbiornika paliwa. Paliwo pobierane grawitacyjnie tworzyło wypływając podciśnienie bo dopływ powietrza był zatkany - przestawało dopływać do gaźnika. Moje zabiegi acz pomysłowe ze strzykawką dawały znakomity efekt gdyż odkręcając korek likwidowałem podciśnienie hehe.

Patrz, tyż podciśnienie. Przewody odpowietrzające zapchane, korek luks szczelny, no to jak te w mordę paliwo miało być zassane.

Pozdrawiam
G.
Brak podpisu.
Hehe, podobnie. Teraz przyznam się dlaczego u mnie dziurka w korku była zatkana. Bo ten korek to nowy był, i w sklepie nalepili cenę na nim, ja oczywiście tej ceny żem nie zdarł i nawet myśl przez mój umysł nie przemknęla, ze pod naklejką jest ta cholerna dziurka bez której Trampek nie pojedzie.
- Chloru
- 6 gwiazdek
Michal B pisze: i w sklepie nalepili cenę na nim,
W sklepie... pewnie w ASO kupowałeś

Dzien jak co dzien.esilon pisze:dzień kobiet sie zbliża......................
g.
iiiesilon pisze:dzień kobiet sie zbliża......................

if anyone asks...i'm a bubbly ray of sunshine, coated with sweetness.