Piękny dzień dziś mamy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Piękny dzień dziś mamy

Post 25 lut 2008, o 20:11

Przysłano mi dziś powieść z dreszczykiem - M. Skurski - "Naprawa samochodów Trabant 601" :-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 27 lut 2008, o 21:45

Bergen pisze: powieść z dreszczykiem - M. Skurski - "Naprawa samochodów Trabant 601"
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Obsługa Trabanta i innych aut "z epoki" to dla dzisiejszej młodzieży pewnie niemal taka egzotyka, jak dla mnie opisy serwisowe z przedwojennych wspomnień Witolda Rychtera :-d

A kiedyś to było normalne... Ej, żizń.

Nie, nie tęsknię za czasami, gdy kierowca musiał umieć "naprawiać kiszki", za ręcznym ssaniem, ani za rozpoczynaniem jazdy od każdorazowej regulacji gaźnika 8-)

Acz czasem... ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 27 lut 2008, o 21:50

http://www.radio.kielce.com.pl/index.ph ... id_k=11320

Zupełnie niechcący przestałem pracować na Akademii, a zacząłem na Uniwersytecie.

Jakoś muszę się z tym pogodzić 8-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Post 28 lut 2008, o 19:48

Kupilem letnie opony w pasztetowej cenie - już jeżdzą i dostałem nowego służbowego buraka ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 28 lut 2008, o 20:36

Chloru pisze: Kupilem letnie opony w pasztetowej cenie

Kakije ? ;>

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 28 lut 2008, o 22:15

BF Goodrich Profiler 2 - polecał mi Dżanek i Mati. Cena megapasztet (185/60/14) - z racji, że są o pół roku starsze niż prosiłem (49 tydzień 2006) kosztowały całe 127 PLN/sztuka ;-)

Michal B
2 gwiazdki
Auto: Jeszcze 2 Subaru
Polubione posty: 0

Post 28 lut 2008, o 22:30

Bergen pisze:Przysłano mi dziś powieść z dreszczykiem - M. Skurski - "Naprawa samochodów Trabant 601" :-)
Brak tej pozycji na półce jakieś 15 lat temu doprowadzał mnie do frustracji. Musiałem empirycznie zapoznawać sie z tematem ale i tak udało mi sie zostać fachowcem od tego bolidu. Równocześnie z pisaniem pracy magisterskiej w ramach studiów popełniłem kilka prac naukowych w tematyce Trabanta. Były to: "Budowa gaźnika oraz wszelakie metody jego montażu i demontażu" "Ustawianie zapłonu w silniku samochodu Trabant 601 metodą na oko i ucho oraz plecy* " oraz " Zastosowanie sznurków oraz sznurówek jako linki gazu w Trabancie 601" Pozdrawiam pana Skurskiego.
* plecy mają tu zastosowanie ważne bo podczas regulacji zapłonu leży się na tzw gołej ziemi na plecach

Interceptor
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 28 lut 2008, o 22:57

Chloru pisze:letnie opony - już jeżdzą
Ja od soboty na letnich kolkach i zaczynam rozgladac sie za nowymi oponkami na sezon bo te i tak do konca nie dotrwaja ...
I'm addicted to adrenaline ...

Obrazek

Paweł_BB
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Evo VIII GT340

Post 29 lut 2008, o 09:42

Interceptor pisze:Ja od soboty na letnich kolkach
A ja od wtorku i na razie OK ;-)

Interceptor
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 29 lut 2008, o 17:04

Paweł_BB pisze:
Interceptor pisze:Ja od soboty na letnich kolkach
A ja od wtorku i na razie OK ;-)
Patrze w niebo swieci slonko, piekny dzien dzis mamy, oby tylko nie spadl sniego bo beda jaja na tej letniej Potenzie :mrgreen:
I'm addicted to adrenaline ...

Obrazek

Paweł_BB
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 29 lut 2008, o 20:47

Interceptor pisze:oby tylko nie spadl sniego bo beda jaja na tej letniej Potenzie :mrgreen:
RE 050 ?

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 29 lut 2008, o 20:52

Tedgum sie spisał :mrgreen: teraz tylko wydłubac stare, wsadzic nowe i ogień :mrgreen:

Fala
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: OBK H6 3.0 / GT / 328iA / TT Roadster / Habana Custom / 855 T5 / 900se turbo cabrio / Legacy CVT
Polubił: 4 razy

Post 29 lut 2008, o 21:02

Paweł_BB pisze: A ja od wtorku i na razie OK ;-)

a przepraszam, że OT - WisłaUstrońIstebnaSalmopolSzczyrk: czarno bez śniegu? Można na letnich? Bo bym chętnie np. Wisła-Salmopol-Szczyrk i z powrotem sie przejechał :mrgreen:
Obrazek

NAJLEPSZA OLIWA Z OLIWEK Z KRETY! <-- wyszukaj na FB

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 29 lut 2008, o 21:06

Paweł_BB pisze: A ja od wtorku i na razie OK
do czasu.... :-p
Dolce far niente ;-)

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 lut 2008, o 21:22

Michal B pisze: Były to: "Budowa gaźnika oraz wszelakie metody jego montażu i demontażu"

Michał, tam był jakiś gażnik ??? Przeca to było ultra atmosferyczne, czytaj : grawitacyjne zasilanie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Grzegorz.

PS. Wój mial onegdaj tę ehemalige NRDowską Lancię. Przykropił w słupek nie daleko Cmentarza Bródnowksiego. Po kraksie siedział zasmucony na swym arcywygodnym fotelu kierowcy, wsparty głową o cienką ebonitową kierownicą, kiedy podeszła do niego starowinką trzymając w swych reumatycznych, trzęsących się dłoniach kawałek błotnika. "Coś Panu odpadło" rzekła.....
Brak podpisu.

Michal B
2 gwiazdki

Post 29 lut 2008, o 22:27

W Trampku był gaźnik oczywiście. Grawitacyjnie to działało: najwyżej położony element pod klapą to był zbiornik paliwa, tankowało się podnosząc klapę (pokrywa to to nie była się umówmy) przednią, ze zbiornika rurką ściekało do gaźnika - taka metalowa puszka z komorą w środku, w której pływał sobie taki pływaczek zatykając i otwierając dopływ i wypływ. Z tąd ciekło pod świece i wszystko. Trampek mój miał to do siebie, że gasł w najmniej oczekiwanej chwili w najgorszych miejscach (skrzyżowania, ronda, wiadukty itp). Że w tak upojnych chwilach jeszcze nie miałem czasu się doktoryzować z tej technologii robiłem szykie oględziny kaszalota. Pierwsze - układ paliwowy, odkręca sie świece i patrzy czy jest tam etylina Zwykle okazywało sie,że nie. wtedy sprytny miłośnik Trabantów odkręca zbiornik z paliwem, który jest jak znalazł pod ręką, wyciąga szczykawkę jednorazówkę, pobiera paliwo ze zbiornika i wstrzykuje pod świece. Zakreca wszystko, zatrzaskuje klapę i z niezmąconym odpala sprzęta i oddala się z miejsca zdarzenia w chmurze białego dymu wydając charakterystyczny odgłos pracy takiego silnika. Po roku takich przygód zgłębiwszy wiedzę przez wielokrotne czyszczenie gaźnika, wymiany świec i inne zabiegi miłośnik motoryzacji NRDowskiej doszedł do wniosku,że przyczyna usterki jest banalna - zapchana dziurka w korku zbiornika paliwa. Paliwo pobierane grawitacyjnie tworzyło wypływając podciśnienie bo dopływ powietrza był zatkany - przestawało dopływać do gaźnika. Moje zabiegi acz pomysłowe ze strzykawką dawały znakomity efekt gdyż odkręcając korek likwidowałem podciśnienie hehe. A już myślałem,że posiadłem wiedzę tajemną niczym pomysłowy Dobromir co zastrzykiem wskrzesza motoryzację wschodnioniemiecką. Ot - mała dziurka- duży problem. Ale za to jaka ergonomia była pod maską (znaczy klapą)

Paweł_BB
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 29 lut 2008, o 22:41

the Wave pisze:a przepraszam, że OT - WisłaUstrońIstebnaSalmopolSzczyrk: czarno bez śniegu? Można na letnich?
Jasne że tak, asfalt na Salmopolu już 2 tygodnie nie widział śniegu ;-)

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 29 lut 2008, o 22:46

esilon pisze: Tedgum sie spisał :mrgreen: teraz tylko wydłubac stare, wsadzic nowe i ogień :mrgreen:

Super :-)

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 lut 2008, o 22:54

Michal B pisze: Po roku takich przygód zgłębiwszy wiedzę przez wielokrotne czyszczenie gaźnika, wymiany świec i inne zabiegi miłośnik motoryzacji NRDowskiej doszedł do wniosku,że przyczyna usterki jest banalna - zapchana dziurka w korku zbiornika paliwa. Paliwo pobierane grawitacyjnie tworzyło wypływając podciśnienie bo dopływ powietrza był zatkany - przestawało dopływać do gaźnika. Moje zabiegi acz pomysłowe ze strzykawką dawały znakomity efekt gdyż odkręcając korek likwidowałem podciśnienie hehe.
Cała opwieść jest piękna :mrgreen: A wybrałem tylko ten fragment ze względu na zjawisko podciśnienia. Miałem ja Ci powiem, w czasach zamierzchłych (stary dziad ja juz powolutku się staję) OPLA CORSA 1,3 GT. Straszna strzała była, 69 KM ale "wypiard" niemożebny. Kto siedzi w temacie ten zna. ;-) I ona, ta suka, ta CORSA, miała ja Ci powiem identycznie. Przejechałeś od tankowania jakieś 50 km i sru....stawała ona w tragikomicznych podrygach. Nic nie pomagało, ASO (mamy jakiś 1993 a.d.), nie ASO, wymiana Pierburg2E (gażnik), wymiana membran...nic. Jedziemy my kiedyś z moją obecną małżoną i znowuż to samo, patrz kurnia na wiadukcie na Marynarskiej. Trąbią ną nas te nerwowe ludzie z Poldeonów i innych tajemniczych wynalazków a ona...ni ku-ku, nawet nie zagdacze (CORSA nie żona). Wziąłem ja Ci, wreszcie w odruchu rozpaczy korek wlewu i piz..łem go chet za siebie. Bylimy bez korka ale fura takiego szpurtu dostała, że aż "cza" było trąbić na tych przed nami. Pamiętam, jak się darłem : " Z drogi śledzie, bo królewna Asia jedzie".
Patrz, tyż podciśnienie. Przewody odpowietrzające zapchane, korek luks szczelny, no to jak te w mordę paliwo miało być zassane. :-)

Pozdrawiam
G.
Brak podpisu.

Michal B
2 gwiazdki

Post 29 lut 2008, o 23:10

Hehe, podobnie. Teraz przyznam się dlaczego u mnie dziurka w korku była zatkana. Bo ten korek to nowy był, i w sklepie nalepili cenę na nim, ja oczywiście tej ceny żem nie zdarł i nawet myśl przez mój umysł nie przemknęla, ze pod naklejką jest ta cholerna dziurka bez której Trampek nie pojedzie.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 lut 2008, o 23:48

Michal B pisze: i w sklepie nalepili cenę na nim,

W sklepie... pewnie w ASO kupowałeś ;-)

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 3 mar 2008, o 22:37

dzień kobiet sie zbliża......................

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik

Post 3 mar 2008, o 23:20

esilon pisze:dzień kobiet sie zbliża......................
Dzien jak co dzien.

g.

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester, MX5

Post 3 mar 2008, o 23:39

esilon pisze: dzień kobiet
Czego? Kogo?

zagatka
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 4 mar 2008, o 00:17

esilon pisze:dzień kobiet sie zbliża......................
iii :mrgreen: :mrgreen: będą kwiatki :giggle: lubie żółte tulipany, jak by się ktoś pytał ;-)
if anyone asks...i'm a bubbly ray of sunshine, coated with sweetness.

ODPOWIEDZ