Śnieg na drodze - informacja potrzebna jest

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Śnieg na drodze - informacja potrzebna jest

Post 9 sty 2010, o 12:28

barbie, nie płakusiaj. Masz Subru, lubisz śnieżyk.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 9 sty 2010, o 15:03

W radio mówili, że w Niemczech paraliż; u nas nie lepiej...
Dolce far niente ;-)

Gość
5 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 9 sty 2010, o 15:07

FUX pisze:W radio mówili, że w Niemczech paraliż;
to wszystko przez te ichniejsze limuzyny z napędem rwd: bmw i inne... :cofee:

;-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 9 sty 2010, o 16:33

Godlik pisze:Wg TVN24 w Polsce jest nieciekawie. M.in. całkowicie zablokowana jest A2:
Zabawne są te ichnie informacje.
Przed chwilą natknąłem się na porady jak wyciągać auto z zaspy, gdy się zakopiemy.
Pani najpierw tłumaczyła, że spuszczamy ręczny. Genialny pomysł zostawiać auto na ręcznym w zaspie na mrozie. :roll:
Później pani tłumaczyła, że bardzo ważne, by mieć koła ustawione prosto gdy ktoś nas wyciąga z zaspy. I w tym momencie widać jak pani ma koła skręcone o jakiś jeden obrót kierownicy. :giggle:
czarne jest piękne...

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 10 sty 2010, o 01:01

Po raz pierwszy użyłem dzisiaj przycisku "hold" w Foresterze...
I wiecie co?

Działa! :-d
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubione posty: 3 razy

Post 10 sty 2010, o 01:43

Wiecie Co ? ta cała histeria śniegowa to jakaś podpucha...

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 10 sty 2010, o 01:49

LouCyphre wcale nie, wiozłem wieczorem panie na zakupy i naprawdę ludziska jeżdżą zachowawczo - nasłuchali się porad z telewizji że jest katastrofa ekologiczna i jak człowiek znerwiony ich powyprzedza to się dziwią jakby ufo zobaczyli. no i mamy korki i tragedię...

Arno, napisz dwa słowa jak dojedziesz.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2010, o 09:31

inquiz pisze: Arno, napisz dwa słowa jak dojedziesz.
Dzisiaj wieczorem może sie doczekasz informacji...

Wczoraj wokół mojej miejscówki trochę pojeździlem, to naród tak średnio 40-50 km/h
Dolce far niente ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2010, o 10:16

No dobrze, jestem.
1506 km z czego 1306 po śniegu.
I ma rację Jarmaj, i ma Rację Lucek - histeria.
Tak. Przez Niemce miałem średnią 105. Od Kufstein do Swiecka. Bo Czesi znajomi zabronili mi jechać przez Morawy.
Niemieckie autostrady w błocię. Czasem lewy pas w śniegu, ale dwa prawy pół na pół. Węc jazda powiedzmy 110/120. Bo rzuca. Za to płynie, cho ruch olbrzymi - a wyjechaliśmy o 5:30 z Ischgl. Ale najwyraźniej całe Niemiaszki zdecydowały tak wyjechać.
No nic, dojechaliśĶy przez Niemcy prawie do granicy i tu na CB się okzuje, że w Trzymiu cysterna wywalona i dwa ine ywpadki i na oko trzy godziny do Nowego Tomyśla.
No to my cyk na Zieloną Górę i do Zielonej pustą choć kompletnie zaśniezoną trasą. jakieś 80/90. Ale już na niezłym zmęczeniu. Bo 10.5 gdziny przez Niemcy w śniegu jednak męczy.
Z Zielonej Góry do Poznania już w ruchu dużymy więc na oko 60. Przed samym Pozaniem 40.
Cała droga w dość grubym śniegu.
Ze Świecka d Pozania 4 godziny ia Zielona Góra. Ta boczna droga co wcześniej można skręcić była w strasznym stanie. I też by mnie w korek przed Tomyślem wwaliła.
Z Poznania autostrada. Błoto śnieżne i śnieg na prawym Cały czas. Co więcej od konina zaczął padać marznący deszcz, a ja już byłem po 15 godzinach jazdy. Dojechaliśmy o 01:30. Lewa ręka się nie protowała. jestem kompletnie padnięty.
Ale auto sprawiło się doskonale.
Na AUtostradzie z Poznania minimalny ruch.
A zapmniałem, Katowicka komletnie w śniegu, na szczęście o tej porze mały ruch. Ale jazda max 80, bo z tego deszczu zrobiło się ślizk.

Więc reasumując Lucek i Jarmaj mają rację. HISTERIA, bo da się jechac. kwestia tylko jak długo. Muszę przyznać, że człowiek jest całokwicie zespolony z maszyną, jak to się mawiało za komuny i wcześniej, i prędkość się sama, jak wiadomo, reguluje bezwiednie.
Pozdrawiam wszystkich i mimo wszystko odradzam jazdę zbyt szybką lewym pasem, bo droga hamowania i tak jest taka sama.
Ale każdy sam se panem.
Lewa dłoń ściśnięta.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 10 sty 2010, o 10:58

Wschodnia Rzesza --> Ojczyzna w jeden dzień nawet przy dobrej pogodzie może zmęczyć :thumb:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 10 sty 2010, o 11:12

Arno, gratulacje 8-)

I cieszę się, że jednak szczęśliwie i dość sprawnie - bo oglądając panikę w TiVi, trochę się obawiałem, że jednak utkniecie w jakimś korku na dłużej.

Ech, zima stulecia... :mrgreen:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 10 sty 2010, o 11:27

WiS pisze: Ech, zima stulecia...
WiS, spróbuj pojechac na stadion ;-) , byłem przed chwilą i trzeba pod prąd wracac bo powalone drzewa na drodze, jak to zobaczyłem to droga powrotna w turbostresie czy z pniakiem w dachu nie wyjadę :giggle:

ale przynajmniej piekne bajkowe widoki :mrgreen:

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legaś klekot

Post 10 sty 2010, o 12:04

Arno, na dłoń najlepsza rehabilitacja przy wykorzystaniu młodych damskich piersi :giggle:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2010, o 12:20

20h dobry czas... :mrgreen:
Dolce far niente ;-)

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Impreza 2,0GX (czarna!!!)

Post 10 sty 2010, o 12:42

LouCyphre pisze:Wiecie Co ? ta cała histeria śniegowa to jakaś podpucha...
A żebyś wiedział!
Rano zawiało mi garaż i musiałem przebijać się przez zaspy. Bez problemów. 3/4 drogi z domu do pracy w pięknym śnieżku :thumb: Jechało się naprawdę świetnie. Pewnie gorzej było by jak (nie pamiętam kto to powiedział) cioty drogowe wyjadą. Ja jechałem 06,15am, drogi puuuściuuutkie :thumb:
Pozdrawiam z Gdańska

Azrael
6 gwiazdek

Post 10 sty 2010, o 18:34

Ja wlaśnie dojechałem do UK, dokłdnie jak w relacji Arno, w Polsce masakra bo wypadki i korek totalny, w Niemczech swobodnie 100-130. W UK są niezłe zaspy :o

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2010, o 19:30

Azrael, co wicj Angole mają tak jak Holendrzy ( gorsi Niemcy) letnie opony, co im bardzo pomaga w tym ciepleniowym śniegu.
Przypominam co starszym klegom, że jak byliśmy mali w średniowieczu to tak właśnie zimy w europie wyglądały.
I Bałtyk zamarzal i na środku stawiano karczmę zimową dla jadących do Svenska saniami.
A dizś HISTERIA...
przypomniałem sobie z moją żoną jak to było 20-25 lat temu, czasem 30.
Maluchy, duże fiaty, Lady, ewentualnie Sierra. Wszystko napęd na tył, a warunki na katowickiej właśnie takie jak dziś. I co?
gówno, jechało się. Maluch, gaz dno i 120. Wyjmowałem siedzenie z boku i 4 pary nart. 210 się mieściły na duś, z lekką ryską przy przednim słupku :)
MEDIA SĄ WINNE HISTERII.
No i winni są ci debile, którzy na letnich jeżdżą. Dawniej letnich nie było. Były całoroczne. LUKSUSEM BYŁY CAŁOROCZNE Z PEWEXU, NAJCZĘŚCIEJ RAIN TIRES :)
I CO? SZCZĘŚLIWY CZŁOWIEK BYŁ.
A jak myśmy tę samą trasę moskiwczem zimą pokonali w siedemdziesiątym piątym? I też śnieg był?
Cieszę się ze jest teń śnieg, bo się ludzie poduczą ruszać, jeździć.
Ale nie cieszę się, bo więcej za grzanie płacę. Ja chcę ocieplenia
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 10 sty 2010, o 19:52

Arno, nic dodać nic ująć .Jakieś osiemnaście lat temu jeździłem 125P z silnikiem poloneza i czekałem na zimę bo można było pokręcić bączki :-d Co prawda zaliczyłem latarnię tyłem ale cóż bywają straty. Teraz mamy więcej aut i osób ,które nigdy nie powinny otrzymać uprawnień do prowadzenia jakichkolwiek pojazdów.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 10 sty 2010, o 20:19

Z jednej strony racja, bo media nakręcają histerię, z drugiej strony zauważcie ile teraz samochód waży i jaki ma silnik.

Taki duży Fiat ważył 970 kg - tyle to teraz Dacia Logan albo inny Fiat 500 waży :roll: Silnik miał 75 koni i produkował 115 Nm momentu obrotowego (jakby nie patrzeć, ten duży Fiat to taka Dacia Logan). No to nic dziwnego, że takim lekkim samochodem ze słabym silnikiem jeździło się bezproblemowo. Ja zimą też jeżdżę bez problemu Seicento 0.9 o mocy 38 KM, a jak się gdzieś zakopie to jedną ręką wypchnę :-) Za to jak ktoś ma ośkę diesla i ponad 200 Nm momentu to ma problem - kolega np jeździł Mondeo dieslem i zimą miewał problemy z wyjazdem z parkingu podziemnego pod górkę. Tak więc ten cały postęp techniczny niby z jednej strony pomaga, a z drugiej dołki pod nami kopie...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 10 sty 2010, o 20:23

Konto usunięte, liczy się moment obrotowy na kołach napędzanych a ten i we wspolczesnych dieslach i autach beznynowych jest bardzo podobny. Koniec i kropka ! :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 10 sty 2010, o 20:35

Chloru, ja coś nie kumam, chyba że to ironia miała być... :?

Azrael
6 gwiazdek

Post 10 sty 2010, o 20:40

Konto usunięte, podpowiedź - moment na kolach zalezy od przełożen skrzyni biegów.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 10 sty 2010, o 20:44

Azrael, no ale przecież czuję różnicę jadąc Seicento 0.9 i Avensis 2.2D. Chcesz mi powiedzieć, że mają taki sam moment na kołach?

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 10 sty 2010, o 20:46

Konto usunięte, przy tej samej pojemności skokowej moment na kołach benzyna N/A vs. turboklekot, będzie podobny ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 10 sty 2010, o 20:52

Coś mi się nie bardzo chce wierzyć. Ale jak zauważył WiS w innym wątku, empiria się często rozmija z teorią, więc może i tak w teorii jest.

ODPOWIEDZ