outback czy forester?!

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
SMCK
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

outback czy forester?!

Post 13 sty 2010, o 02:25

Witam Szanowne Towarzystwo,

przejrzałem to fajne forum dosyć i dalej mam dylemat, poproszę o życzliwe podpowiedzi - outback czy forester?!

Parę miesięcy temu zmieniłem robotę - zostałem pozbawiony służbówki, którą byłem rozpieszczany przez 15 lat. Właściwie to nie pamiętam czy kiedyś w ogóle miałem własny wóz. Ma to swoje całkiem niezłe strony - podróż do roboty meterkiem zajmuje mi od drzwi do drzwi max 15min (zawsze!) :-) No i nie trzeba pałętać się po kraju, występuję regularnie w domu itd.

Przyszedł jednak czas, aby rozejrzeć się za subaru (obiecuję to sobie od lat). Pomysł jest taki, aby pożegnać się z Mini Cooperem, którego kupiliśmy żonie ok. 3 lata temu i rozejrzeć się właśnie za Forkiem bądź Obk. Parę danych:
- autem na co dzień po Warszawie jeździ żonka,
- średnio raz w miesiącu wycieczka na Śląsk, w sezonie dość regularnie Mazury z dzieciakami (na zmianę motocykowo), 2 razy w roku Alpy (lato+zima),
- w sezonie wiosna - jesień kilka przelotek z lekką przyczepką (ok. 600 kg),
- lubię dać po garach, ale szybko mi się wyjaśniło, że jazda z Warszawy na Śląsk z prędkością przelotową 160+ to tylko ok. 15 min. savingu, zresztą poza niemieckimi autostradami w Europie ludziska i tak nie cisną szybciej niż 130km/h.
- dotychczasowy przebieg miejski żony to ok. 10tkm / rocznie (właściwie jazda po śródmieściu)

Właściwie to rozważam:
- Foresterka MY 2007 2.0 M/T,
- Obk MY 2007 H6 (2.5 paru znawców mi odradza),
- ew. - Foresterka MY 2007 2.5 XT (właściwie to tylko dlatego, że jeśli miałbym teraz wybierać jeszcze raz coopera - wybrałbym S :mrgreen: )

Wiadomo, że Forester ekonomiczniejszy i ogólnie sprytniejszy po mieście dla dziewczyny, jednak słyszę różne historie o spalaniu H6 - czy ktoś z Was może potwierdzić , że H6 MY 2007 pali zdecydowanie mniej niż poprzednie wersje? Wiecie, chodzi mi o normalną jazdę, bez niepotrzebnego upalania - od przyspieszeń 0-140km/h w 6s mam motocykl :mrgreen: .

No i pozostaje jeszcze temat spadku wartości po kolejnych 3 latach i przebiegu ok 100tkm.

Dzięki Wszystkim za życzliwą reakcję ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: outback czy forester?!

Post 13 sty 2010, o 08:42

SMCK pisze: - Obk MY 2007 H6 (2.5 paru znawców mi odradza),

a z jakiego powodu odradzają?

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 13 sty 2010, o 10:03

SMCK pisze: czy ktoś z Was może potwierdzić , że H6 MY 2007 pali zdecydowanie mniej niż poprzednie wersje?

Nie mam porównania z wcześniejszymi wersjami, ale Gal wspominał, że różnice są raczej niedostrzegalne.
Wersja 2007 w mieście spokojnie łyka ponad 18l/100km, a na polskich trasach ciężko zejść poniżej 12l/100.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

SMCK
0 gwiazdek

Post 13 sty 2010, o 10:23

Konto usunięte pisze:

Nie potrafię przytoczyć, nie jestem mechanikiem - zasadniczo, do tego motoru jest najwięcej eksploatacyjnych zastrzeżeń, czy sytuacja się jakoś poprawiła od 2007? Poprzedni motor chłopaki z FHI wrzucali chyba z 10 lat, co? Mówimy o wersji EU, amerykańcem nie jestem zainteresowany jakoś.

SMCK
0 gwiazdek

Post 13 sty 2010, o 10:37

rrosiak pisze:
SMCK pisze: czy ktoś z Was może potwierdzić , że H6 MY 2007 pali zdecydowanie mniej niż poprzednie wersje?

Nie mam porównania z wcześniejszymi wersjami, ale Gal wspopminał, że różnice są raczej niedostrzegalne.
Wersja 2007 w mieście spokojnie łyka ponad 18l/100km, a na polskich trasach ciężko zejść poniżej 12l/100.

O rany! Czyli jednak. 18l/100, gdy jestem grzeczny jakoś bym nie ztolerował. To tyle co podniesiony Cherokee 4L na błotnych butach z przyczepą 400kg po mieście. Fajnie gada H6, ale jak tu kochać takiego smoka?! :o To mi się wyjaśniło raczej.

Ostatnio przez 2 lata użytkowałem dieselka 130KM/300NM. Z bambetlami na trasie, albo z przeczepą 600kg dawał spoko radę. Była tutaj dyskusja o rozróżnieniu momentu "na kołach" i "z silnika". Czy Forek 2.0 wolnyssak z momentem poniżej 200NM nie będzie "podłamywał" :?:

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 13 sty 2010, o 10:46

SMCK pisze: To tyle co podniesiony Cherokee 4L na błotnych butach z przyczepą 400kg po mieście.
Bez przesady, XJ jednak palą więcej. Nawet te stokowe :whistle:
SMCK pisze: Fajnie gada H6,
H6 wcale nie gada, już właśnie 2.5L brzmi bardziej boxerowo. Jeśli to miałeś na myśli.

I najważniejsza sprawa - 2.5L silnik bywa felerny tylko jeśli zaturbiony. Wolnessaki są bezawaryjne. Są też bardzo ekonomiczne jeśli chodzi o spalanie. W mieście ok 12 -13. Na sto :thumb:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 13 sty 2010, o 10:46

SMCK pisze:
Konto usunięte pisze:

Nie potrafię przytoczyć, nie jestem mechanikiem - zasadniczo, do tego motoru jest najwięcej eksploatacyjnych zastrzeżeń, czy sytuacja się jakoś poprawiła od 2007? Poprzedni motor chłopaki z FHI wrzucali chyba z 10 lat, co? Mówimy o wersji EU, amerykańcem nie jestem zainteresowany jakoś.
Pewnie ekspertom chodziło o 2.5 turbo, który może sprawiać problemy przy ostrym upalaniu. Ale 2.5 wolnossące jest ZTCW bardzo fajnym, niezawodnym silnikiem i, co najważniejsze, jednym z bardziej oszczędnych jeśli nie wymagasz nie wiadomo jakich osiągów. W każdym razie gdybym miał wybierać wolnossące 2.5 i "nowe" wolnossące 2.0, to bym wybrał to pierwsze.

SMCK
0 gwiazdek

Post 13 sty 2010, o 11:11

Konto usunięte pisze: I najważniejsza sprawa - 2.5L silnik bywa felerny tylko jeśli zaturbiony. Wolnessaki są bezawaryjne. Są też bardzo ekonomiczne jeśli chodzi o spalanie. W mieście ok 12 -13. Na sto minimus

Fido, Minimus, rrosiak dzięki za cenne uwagi. To może jeszcze parę słów o "normalnym" spalaniu w trasie - (autostradowe 130-150km/h ) nie jestem katem, mam alergię na niepotrzebne przepały. Wartości, które podajecie w mieście są sensowne/akceptowalne. Dzięki!
Ostatnio zmieniony 13 sty 2010, o 11:18 przez SMCK, łącznie zmieniany 1 raz.

minimus
5 gwiazdek

Post 13 sty 2010, o 11:16

SMCK, z tego co pamiętam to w trasie przy takich szybkościach to ok 10-11. Ale nie mam już OBK od pewnego czasu, więc mogę źle pamiętać. Ewentualnie możesz poszukać moich starych postów, szczególnie na kropce, gdzie się rozpisywałęm bardziej szczegółowo na ten temat.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 13 sty 2010, o 11:24

SMCK pisze: Pomysł jest taki, aby pożegnać się z Mini Cooperem
Nie żegnać, dokupić! :)

Generalnie, co nigdzie tu nie padło, Forek jest mniejszym autem od Outbacka.
SMCK pisze: Czy Forek 2.0 wolnyssak z momentem poniżej 200NM nie będzie "podłamywał" :?:
Niewątpliwie do sprawnego wyprzedzania wajchą będziesz musiał pomerdać :) Może jednak turbo?

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

SMCK
0 gwiazdek

Post 13 sty 2010, o 12:04

ky pisze: SMCK napisał(a):
Pomysł jest taki, aby pożegnać się z Mini Cooperem

Nie żegnać, dokupić! :)

Dzięki, na razie jednak nie potrzebujemy 2 autek, tym bardziej, że żona od wiosny do jesieni również gania na motocyklu, a z Coopera raczej już wyrosłem, może za jakiś czas eSę. . .

Liczę się z tym, że Forek jest mniejszy, jednak zawsze większy od Cooperka :mrgreen:

minimus
5 gwiazdek

Post 13 sty 2010, o 12:07

OBK wcale nie jest taki duży. Nie wiem ile sobie mierzysz, ale radzę się przymierzyć do obu. W Forysiu siedzi się trochę inaczej i może być wygodniejszy.

SMCK
0 gwiazdek

Post 13 sty 2010, o 12:58

Jeździłem troszeczkę (kilkadziesiąt km) outbackiem w wersji Baja - przestronność w środku/fotele - OK, dynamika rzeczywiście bez fajerwerków, ale to był amerykański automat. Nie pamiętam jak w Forku - znajomy zaproponował wypuścić na jakiś czas wersję MY07 2.0, gdyby miało dojść do rozstrzygnięć. Nie jestem jakoś przesadnie przypakowany - 80kg/1.8 :mrgreen: Koleżanka małżonka to kruszyna <50kg.

No i właśnie kolega od Baji odradza Forka - za mały bagażnik, a dziekan z Forka odradza Obk. za silnik 2.5, twierdząc, że H6 umie zmieścic się w 14l/100km.

In dźeneral, z tego co mówicie raczej celuję w Obk. 2.5, bardzo ewentualnie Forek 2,5XT. Zasadniczo, 1-2l różnicy w spalaniu nie stanowi jakiejś histerycznej róźnicy. Liczę sie z tym, że za jakiś czas trza będzie dokupić drugi dupowóz, albo Coopera eSę właśnie :thumb:

Sorki, może te dylematy są dla niektórych z Was hipochondryczne jakieś, ale przy zakupie Coopera wydawało mi się, że moja żona nie potrzebuje wersji 170HP i może rzeczywiście nie - jednak frajdy jest sporo mniej, a różnica w kosztach eksploatacji przy przebiegu 10-15tkm nie jest jakaś miażdżąca.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2010, o 13:32 przez SMCK, łącznie zmieniany 1 raz.

SMCK
0 gwiazdek

Post 13 sty 2010, o 13:09

Konto usunięte pisze: najważniejsza sprawa - 2.5L silnik bywa felerny tylko jeśli zaturbiony. Wolnessaki są bezawaryjne. Są też bardzo ekonomiczne jeśli chodzi o spalanie. W mieście ok 12 -13. Na sto

No i właśnie to mnie trochę odrzuca - nie stać mnie na wsadzanie żony w "zagrożony" wóz - tym bardziej, że nie rozmawiamy o autku z fabryki na 3 letniej gwarancji - budżet najwyżej na MY07 z przebiegiem ok 60tkm. Poza tym, odkąd ganiam na moto kilka razy w sezonie po róźnych torach kartingowych czy po prostu po winklach w górach - temperament za kierownicą jakoś mi się przytępił ;-)

minimus
5 gwiazdek

Post 13 sty 2010, o 13:09

weź z jakiegoś salonu obk 2.5 na jazdę próbną i zobaczysz czy kuni starcza.
Generalnie obk 2.5l i Foryś 2.5 turbo to imho zupełnie inne samochody.
SMCK pisze: twierdząc, że H6 umie zmieścic się w 14l/100km
jeśli już to jeżdżąc jak uberkapelusznik. Tylko wtedy po huk ci H6?

Przeszukaj forum na temat awaryjności silników 2.5T. Sporo wątków jest.

SMCK
0 gwiazdek

Post 13 sty 2010, o 13:23

minimus pisze: weź z jakiegoś salonu obk 2.5 na jazdę próbną i zobaczysz czy kuni starcza.
Generalnie obk 2.5l i Foryś 2.5 turbo to imho zupełnie inne samochody.

No właśnie próbowałem już jesienią 08 spróbować Obk 2.5 u Dawoja. Sprzedawca zrobił oczy jak u rybaka, gdy usłyszał o 2.5, twierdząc, że "teraz wszyscy rzucili się na diesele".
Wydaje mi się, że można dynamikę tego auta porównać do poprzedniego Mondeo 2.0 16v, czyli bez hita, ale i bez jakiejś wielkiej zdrady, chociaż oczywiście moge sie troszkę mylić.

minimus
5 gwiazdek

Post 13 sty 2010, o 13:28

no faktycznie wygląda na to, że sprzedaż niedyszli sobie odpuścili właściwie
http://www.subaru.pl/docs/demo.pdf
nie żeby im dyszle teraz schodziły jak świeże bułeczki :lol:
SMCK pisze: do poprzedniego Mondeo 2.0 16v
jeździłem takim, tylko nowym
Mój 2.5 sprawiał wrażenie szybszego. W ogóle był fajniejszy :mrgreen:
Moje kochanie, ciekawe czy mu teraz jest dobrze ;-(

SMCK
0 gwiazdek

Post 13 sty 2010, o 13:42

minimus pisze: no faktycznie wygląda na to, że sprzedaż niedyszli sobie odpuścili właściwie
http://www.subaru.pl/docs/demo.pdf
nie żeby im dyszle teraz schodziły jak świeże bułeczki
w sumie trudno się dziwić chłopakom - 20% akcyzy robi swoje :-|

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 13 sty 2010, o 14:04

forek 2,5XT '06-'08 automat to w trasie 12-15 na 100, w mieście 15-20.

SMCK
0 gwiazdek

Post 13 sty 2010, o 14:11

Ałła, to 3-4 razy więcej niż moto BMW1200 boxer :wall:

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 13 sty 2010, o 14:18

jest kilka dni w roku jak teraz, które powodują, że nie żałujesz kupna stylistycznie i ergonomicznie upośledzonego pojazdu o wyglądzie nadmuchanego karmnika dla ptaszorów ;>

SMCK
0 gwiazdek

Post 13 sty 2010, o 14:59

To prawda i wystarczy do wygrywania w dzisiejszych dniach nawet 20 letnie Subaru :-)

apal
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 1 raz

Post 13 sty 2010, o 15:05

Jeżdżę OBKiem, w mieście (3mieście) spala mi 11 litrów, max 12. W trasie poniżej 10 :mrgreen: .
Jeżdżę "normalnie" ;-) , czyli nie za wolno :razz: .
OBK jest bardzo wygodnym samochodem, ma spory bagażnik (zawsze starcza miejsca na zakupy :-) ), przydają się czujniki parkowania z tyłu, kiedyś wydawały mi się zbędne, ale bardzo je polubiłam. Przesiadając się z małego autka trzeba się przyzwyczaić, bo jest dość długi i nie mieści się wszędzie. No i mocy ma, jak dla mnie, ciut mało. Ale to kwestia gustu, umów się na jazdę próbną i sam zobacz. Chociaż teraz w salonach stoją już nowe OBKi.

Ja mialam problemy z silnikiem co prawda, ale to zupełnie inna historia, wymieniłam i jest OK.

Te silniki lubią konsumować olej, ale ponoć po 2005 roku się to poprawiło. Tego nie wiem.
...::nie rób tego, czego nie chcesz::...

minimus
5 gwiazdek

Post 13 sty 2010, o 15:08

apal pisze: Te silniki lubią konsumować olej, ale ponoć po 2005 roku się to poprawiło. Tego nie wiem.
mój w ogóle nie brał oleju :-p

SMCK
0 gwiazdek

Post 13 sty 2010, o 15:44

OK dzięki, gabarytów Obk sie nie boimy, do niedawna pierwszy wóz w rodzinie to było duże kombi, taki mały autobus nawet. Tyle, że ośka :-d

Jak popija olej co 1-2tkm to też skandalu nie ma. Apal, możesz rozwinąć proszę temat wymiany silnika, jakaś gwarancyjna sprawa czy paliwo czy co zaś?

ODPOWIEDZ