rozglądam się za foresterem

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: rozglądam się za foresterem

Post 18 sty 2010, o 11:59

Kurczę, jak na jarmarku.
Panowie, kolega kiokio pyta na co zwrócić uwagę kupując używnego forka, a Wy mu cały czas o tym, że ten egzemlarz jest od ściemniacza. :roll:
kiokio pisze:szukając alternatywy dla tego egzęplarza (gdyby okazało się że są jakieś problemy) to czy faktyczny przebieg pomiędzy 150 a 200tyś jest duży jak na ten model??
Subaru, zwłaszcza te kilkultenie cieszą się opinią bezawaryjnych, ale jak to przy używanym aucie nigdy nie możesz mieć pewności na co trafisz i gwarancji, że nic się nie zepsuje nie dostaniesz.
kiokio pisze:Jak wygląda sprawa turbo, sprzęgła, napędów??
Hmm.. Na oko to niewiele sprawdzisz. Tak jak wcześniej pisano, najlepiej udać się do specjalistycznego serwisu, których kilka jest i dokładnie obejrzeć auto, by nie wpakować się na minę. Serwis Subaru do tanich nie należy. Jak już pisałem wcześniej, generalnie nie psują się, ale jak już coś się rypnie to koszt może zaboleć. Turbo przy takim przebiegu, jak to turbo. W zależności od tego jak było używane, może być ok, a może już dogorywać. Na oko to możesz sprawdzić, czy jakoś specjalnie nie pluje olejem, ale to niewiele.
kiokio pisze:Czy można śmiało brać Forka od Polaka z takim przebiegiem, pod warunkiem że był serwisowany?
Ja robie nie więcej jak 25tyś rocznie, i chciałbym żeby mi posłużył bez wiekszych niespodzianek przez ok. 3lata
Czy subaru uchodzi za mało awaryjne bo takie jest, czy poprostu jest niszową marką na naszym rynku i mało się mówi o usterkach?
Jak pisałem wcześniej. Nie powinno być problemu,ale...
Co można sprawdzić? to co już było wymienione: zawieszenie, wiskozę, ...
Z innych rzeczy, mówi się, że w Subaru turbo po pewnym czasie lubią paść panewki. Tego niestety tak łatwo nie sprawdzisz, a koszt naprawy jest spory.

Skoro masz zamiar auto gazować, to zrób to w zakładzie, który ma pojęcie o gazowaniu subaru turbo, by potem nie było przykrych niespodzianek.

czarne jest piękne...

milak
1 gwiazdka

Post 18 sty 2010, o 16:11

kiokio pisze: znam się ogólnie na mechanice, oglądałem ten samochód dziś, wygląda prrześlicznie,
lakier raczej oryginał,
Oczywiście znając się poza mechaniką równiez na blacharce jesteś to w stanie ocenić
ze znacznym stopniem prawdopodobieństwa.
Ale czy nie sądzisz, że chcąc wydać prawie 20k zeta na auto, warto to prawdopodobieństwo
przybliżyć do jedności ? za stosunkowo niewielkie pieniądze ?
http://www.allegro.pl/search.php?string ... nge_view=1

Pozdrawiam
Milak
(ex- OBK MY01 H6)

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 18 sty 2010, o 16:58

milak pisze:warto to prawdopodobieństwo

Pozdrawiam
Jak są spore pokłady szpachli, to tak. Ale ogólnie to pomiar grubościomierzem traktować trzeba mocno poglądowo i nie wyciągać pochopnych wniosków.

milak
1 gwiazdka

Post 18 sty 2010, o 17:16

jarmaj pisze:
milak pisze:warto to prawdopodobieństwo

Pozdrawiam
Jak są spore pokłady szpachli, to tak. Ale ogólnie to pomiar grubościomierzem traktować trzeba mocno poglądowo i nie wyciągać pochopnych wniosków.
Pomiar daje dość precyzyjne wyniki (mam na myśli oczywiście te elektroniczne, nie na magnesik :-) i one nie mają nic wspólnego z pogladami.
Jezeli lakier nie jest oryginalny, to jest kwestia wiarygodnego ustalenia przyczyn. (Oczywiście zwykle niemożliwa :-) na 100%). Rysa po gwoździu? czy szkoda całkowita?
Ale przynajmniej mamy wiedzę jakie elemnty są pomalowane i gdzie jest szpachla.

POzdr
Milak
(ex- OBK MY01 H6)

jarmaj
6 gwiazdek

Post 18 sty 2010, o 17:25

milak pisze:Pomiar daje dość precyzyjne wyniki (mam na myśli oczywiście te elektroniczne, nie na magnesik :-) i one nie mają nic wspólnego z pogladami.

Mają bez względu na dokładność.

Bo nie o dokładność tu chodzi (chociaż te z allegro to wszystko są zabaweczki, nie mierniki, ale faktycznie do tych celów ich dokładność jest wystarczająca), tylko o to, że nigdy nie wiesz z jakimi grubościami auto wyjechało z fabryki. I możesz bogu ducha winne nietłuczone i niemalowane od chwili kupienia auto, zakwalifikować jako wypadkowe.

Oczywiście nie mówię to o odczytach powyżej 500 mikronów, bo tu sprawa robi się już prawie jasna.

subydu
2 gwiazdki
Auto: subaru impreza 2002-2007 kilka

Post 18 sty 2010, o 20:58

Ludzie pisza steki bzdur!!!
AZ sie nie chce na to patrzec i czytac (chodzi mi oczwiscie o te ogloszenia) :-p

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: SI

Post 18 sty 2010, o 22:07

Obrazek
Obrazek

jarmaj
6 gwiazdek

Post 18 sty 2010, o 22:17

Buahahahaha !!!!! Obrazek

Zapomniałem już o tamtej rozmowie, dzięki Niedźwiedź!. :mrgreen:

I co, są jeszcze jacyś chętni do wiary w takie cudowne okazje?
Nie, nie, proszę nie pchajcie się wszyscy na raz! :mrgreen:

edit

kiokio, jak z tego widać, kupno u nas auta nie jest prostą sprawą, niestety rynek wtórny zdominowany został przez wszelkiej maści oszustów i cwaniaków i ciężko coś znaleźć. Tym bardziej, że rynek ten jest nakręcany przez samych klientów - po co przepłacać, taka cena? widzisz Zenek, ja kupiłem połowę taniej! Dopóki takie podejście będzie tu przeważać, dopóty będzie pole dla wszelkiej maści oszustów, w sumie to tylko spełniających oczekiwania rynku.

Chcesz kupić Forka, szukaj dalej, to świetny wybór i bardzo dobre auto. Tylko szukaj aut sprzedawanych przez właścicieli, nie handlarzy, może pomyśl nad sprowadzeniem czegoś - akurat jest tu forumowicz, który próbuje ratować wizerunek importerów samochodów (ale tu na okazje cenowe nie licz, bo w realu prawie nie istnieją).

miszozon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forek S-turbo

Post 19 sty 2010, o 00:26

Ten Forek już stoi chyba z 1/2 roku.
Za >20 kpln z takim przebiegiem poszedł by w tydzień.

Ja swojego kupiłem za wieeele więcej i z zakupem poszedłem na żywioł (sobota, serwisy pozamykane itp.).
Jak ochłonąłem wieczorem to miałem w głowię jedną myśl: "Co ja k.... zrobiłem :!: " i przez kilka następnych dni. :?
vel misza, Pozdrawiam!

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki
Auto: Czarny karawan na gnojówkę

Post 19 sty 2010, o 15:31

Kolego symaptyczny kiokio. Przeczytaj ten watek i wyciagnij wnioski:

http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... &sk=t&sd=a

To tez byla okazja, sprawdzona nawet w ASO. Wszystko wydawalo sie OK. Skonczylo sie fatalnie chociaz w sumie pechowy nabywca kase odzyskal.

ewcia
0 gwiazdek
Auto: Forester

Post 19 sty 2010, o 19:53

Kupiłam forestera dzień przed sylwestrem.I to ogłoszenie też widziałam.Chyba to.Ale w takie cuda jak 99 rok i 50 tys przebiegu to jak żem baba to nie wierzę.Kupiłam z 2002 roku i ma przebieg 150tyś...i tez trudno mi uwierzyć że prawda.Gdyby to wszystko była prawda to juz dawno handlarz by takie auto capnął.Nie czarujmy się.I taka cena???Kiokio uważaj bo szkoda kasy i zdrowia.

Markus_SK
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Impreza GX

Post 19 sty 2010, o 21:48

Ja natomiast od tygodnia jestem posiadaczem Imprezy GX. Po autko jechalem do Niemiec, do rodziny. Kupiłem egzemplarz za 4700e(stargowane z 5000) z przebiegiem 93000 z roku 2001. Ksiazka serwisowa wypelniona, autko po 4000km po serwisie, kwity na naprawy i teile za prawie 1500euro(nowy kat, tarcze tyl, klocki, wycieraczki itp.) Samochod kupilem od wojskowego, ktory leci z zoną i dizeckiem na 10 lat do Kanady i sprzedaje mieszkanie i samochod. Sprzeglo zabiera wysoko, ale o tym mnie uprzedzil, poniewaz przed nim wlascicielem byla...kobita i przy 50000km oddala autko do dealera Subaru, skąd kupil je poprzedni wlaściciel.
Najpewniej jechac na zachod po takie auto, tam niski przebieg SUBARYN nikogo nie dziwi.
Z Subaru do DAF-a, z DAF-a do Subaru- i tak dzień w dzień...

mario kartoflez
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: potForek 2.0X

Post 19 sty 2010, o 21:56

ewcia pisze:Kupiłam z 2002 roku i ma przebieg 150tyś...i tez trudno mi uwierzyć że prawda.
Mój potForek jest z 2005 roku a na liczniku miał 152 tys. jak go kupowałem. A i tak mam podstawy przypuszczać, że licznik był cofany :-|

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 19 sty 2010, o 21:58

Uniwersanla rada jest taka, że kupując używane Subaru trzeba się udać do jakiegokolwiek zakładu polecanego przez forumowiczów, zapłacić 100, 200 zł i mieć spokój. 2 rzecz (ja tak robiłem) dzwonić i pytać w ASO gdzie był serwisowany. To oczywiste najprostsze porady.
Mój Sturbo spala póki co od 11 do 18 l. Samochód jest fantastyczny.
Gaz - jeśli - zakładaj u forumowicza: Jako
pozdrawiam
Grzegorz

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 19 sty 2010, o 22:48

mario kartoflez pisze: Mój potForek jest z 2005 roku a na liczniku miał 152 tys. jak go kupowałem. A i tak mam podstawy przypuszczać, że licznik był cofany :-|
Moj kupiony w 2009 roku jako trzylatek w DE mial 49kkm. Przynajmniej taka mam nadzieje. Ogolny stan zuzycia wskazuje, ze tyle rzeczywiscie mial.

Czy w ogole da sie sprawdzic na 100% jaki jest/byl przebieg pojazdu?

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 20 sty 2010, o 00:03

Tasior_Miedziak pisze: Czy w ogole da sie sprawdzic na 100% jaki jest/byl przebieg pojazdu?
W Subaru raczej nie...

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 20 sty 2010, o 19:30

Godlik pisze:
Tasior_Miedziak pisze: Czy w ogole da sie sprawdzic na 100% jaki jest/byl przebieg pojazdu?
W Subaru raczej nie...
Ze tez nie ma w komputerze jakiegos tajemnego parametru, ktory zlicza... Tak wiem, ze mozna wymienic cale ECU, ale nawet i to byloby dobre.

srnk
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forek
Polubione posty: 1 raz

Post 20 sty 2010, o 23:31

Przebieg przebiegowi nierówny, skoro ważne jest serwisowanie. Ja kupiłem forka z największym przebiegiem z tych które oglądałem, najsłabiej wyposażonego i jeszcze najdroższego. Ale po 2 latach nie żałuję, bo jedyną "dodatkową atrakcją" był knock sensor. Auto nie było wystawione na allegro, tylko polecone przez Jarka z Józefowa który je serwisował przez 100tys km i powiedział, że daje sobie za niego głowę uciąć. I jak widać, żyje :D Serdecznie odradzam handlarzy, a w szczególności podejrzanie ładne egzemplarze.
fitter happier more productive

kitewinger
2 gwiazdki
Auto: Forester 2.0 XT

Post 21 sty 2010, o 09:31

racja, ja też kupiłem bezpośrednio od właściciela, auto z polskiego salonu, z historią serwisową i przebiegiem 165.000 podczas gdy inne forki, które oglądałem w tym samym roczniku z allegro miały max 110.000 i były tańsze. Jedyny problem był taki, że po obejrzeniu 5 takich cudeniek zupełnie odechciało mi się wogóle kupować Subaru. W moim przynajmniej wiem co było robione, wiem że był lakierowany i wiem dlaczego bo mam zdjęcia i nie muszę polegać na zapewnieniach handlarza typu "Panie to trochę dzrzwi były przetarte" na co diagnosta w ASO odpowiada "Drzwi dzrzwiami ale chyba wszystkie, dach szpachlowany, podłużnice robione a poza tym samochód lakierowany w Polsce i to tak że uszczelki nawet nie zdjęte"<-> Handlarz- "EEE Panie ja tam nic nie wiem, jak Pan chcesz to bierz a jak nie to spi*#$@laj" :o

Matek4x4
0 gwiazdek
Auto: Subaru forester USA 2,5l

Post 21 sty 2010, o 20:54

A moglibyscie mi poradzic, rowniez jestem nowy i nie za bardzo sie znam na tej marce. Mam zamiar sciagnac Subaru Forester z USA z silnikiem 2,5l z 2009r lub cos pomiedzy 2009 a 2007.
1. Czy do tego autka mozna smialo zalozyc gaz? Czy nie ma z tym problemu?
2. Czy to prawda ze autko jest bezawaryjne? Czy, tak jak kolega pisal wczesniej, moze ta marka jest malo popularna i sie malo mowi o jego usterkach?

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 22 sty 2010, o 09:12

Matek4x4,
Nie ma aut "bezawaryjnych" :idea:
Forester jest często w pierwszej dziesiątce najbardziej bezawaryjnych samochodów (wg ADAC albo TUV), a np. Renault Megane na tej liście jest zwykle na około 100 miejscu (niemal na końcu). To są z całą pewnością miarodajne wyniki, ale ... :arrow: np. ja mógłbym powiedzieć, że Forester jest o 200% bardziej awaryjny od Megane, bo tak akurat tak mi się "poukładało" z usterkami w ciagu 2 pierwszych lat w tych samochodach ... Czy coś logicznego wynika z tych wyliczeń :?: :arrow: Nie! Nadal chcę Forestera, a Megane już niekoniecznie :cofee: :mrgreen:

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 22 sty 2010, o 10:25

Matek4x4, 2.5L jest dość ekonomiczne. Chyba nie warto bezcześcić gazem :mrgreen:

Matek4x4
0 gwiazdek
Auto: Subaru forester USA 2,5l

Post 23 sty 2010, o 09:14

No tak masz racje piotruś, a co do odpowiedzi minimus'a - sluchaj moze i jest ekonomiczny ale jakby nie bylo gaz jest nadal o ok. 2 zl tanszy od benzyny. Gdyby bylo na odwrot to bym sie o to nie pytal czy mozna zalozyc gaz :-p :cofee:

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 23 sty 2010, o 17:33

Matek4x4, tylko odpowiednia instalacja to koszt 3000-4000zł, do tego przeglądy co 10000km, regulacja zaworów i jeżeli zbyt dużo nie jeździsz, to tak naprawdę może się to zupełnie nie opłacać. Z tego, co wiem to z 2.0l SOHC nie ma większych problemów, niestety nie znam nikogo z instalacją LPG w 2.5l.

Ninorr
0 gwiazdek
Auto: Honda Civic VII

Post 25 sty 2010, o 02:05

Nie chcąc mnożyć tematów. Czym różni się wersja US od EUR. Poszukuję modelu 2006 2007 raczej europejskiego. ale czy to ma znaczenie z punktu widzenia serwisowania, części ew jakości wykonania? A może silniki tez się różnią? nie mogę znaleźć takiego porównania nigdzie...
Ninorr

ODPOWIEDZ