OBK 2.5 czy forester 2.5

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
mikeboy
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

OBK 2.5 czy forester 2.5

Post 22 sty 2010, o 23:40

Witam

Czytam to forum do późnych godzin nocnych. Kopalna wiedzy ale zamiast wiedzieć więcej mam coraz więcej pytań. Jestem na etapie poszukiwań. Moje kryteria ograniczyłem do dwóch aut forester spec US 2.5 i OBK 2.5 US albo EU- MY < 04 .oba wolne ssaki bo chce je zagazować ( wiem wiem ...Profanacja to zagazować zaturbionego :) } ale ja chcę sie przemieszczać pewnie i w aucie trochę mniej oklepanym niż rav czy crv. Ok do rzeczy. Mieszkam po za miastem droga do domu to 3 km po szutrze reszta to asfalt ok 3 tyś miesięcznie.

1. Forester 2.5 - z forum wiem dużo , wersja amerykańska produkowana w japoni a gdzie obk było produkowane na rynek US i EU ?
2. Wiem że w foresterze zawiecha to samopoziomujące sie amory jak wygląda sprawa z Outbackiem wiem że były wersje z pneumatycznymi ale chyba nie tylko?
3. Dylemat AT czy MT skłaniam sie ku MT ze względu na osiągi,jak wygląda sprawa z rozdziałem mocy? Cytałem gdzieś że forek do 08 MY miał rozdział mocy 90 na 10% czy to prawda? jak to sie sparawdza w takim terenie, zima śnieg po kolana, wiosna błoto do połowy łydki. Jak wygląda to w OBK?
4 Szukam danych technicznych obu aut dla spec EU i US. Moze jakiś link?
5. Co jest łatwiej serwisować? Forek w testach niezawodności jest na górze ale outbacka tam nie widziałem.

Pozdrawiam

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Re: OBK 2.5 czy forester 2.5

Post 23 sty 2010, o 00:26

mikeboy pisze: 1. Forester 2.5 - z forum wiem dużo , wersja amerykańska produkowana w japoni a gdzie obk było produkowane na rynek US i EU ?
Wszystkie forysie japonie, obk usspec w stanach składany
mikeboy pisze: 2. Wiem że w foresterze zawiecha to samopoziomujące sie amory jak wygląda sprawa z Outbackiem wiem że były wersje z pneumatycznymi ale chyba nie tylko?
tu foryś i obk sie nie różnią. W legacy nie ma tego bajeru.
mikeboy pisze: . Dylemat AT czy MT skłaniam sie ku MT ze względu na osiągi,jak wygląda sprawa z rozdziałem mocy? Cytałem gdzieś że forek do 08 MY miał rozdział mocy 90 na 10% czy to prawda? jak to sie sparawdza w takim terenie, zima śnieg po kolana, wiosna błoto do połowy łydki. Jak wygląda to w OBK?
90/10 jest w AT. W MT pirazydrzwi 50/50. Dzielność w terenie typu błoto śnieg dobra. Na ogół przejeżdża chyba że na bebechach zawiśnie. A o to nietrudnoi w sumie bo prześwit to 20 cm.
mikeboy pisze: 4 Szukam danych technicznych obu aut dla spec EU i US. Moze jakiś link?
nie wiem
mikeboy pisze: 5. Co jest łatwiej serwisować? Forek w testach niezawodności jest na górze ale outbacka tam nie widziałem.
chyba nie ma różnicy

zakładam że to ci nie umknęło?
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=1&t=3590

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 23 sty 2010, o 00:42

minimus pisze: 90/10 jest w AT
Czasami jest 90/10, a czasami jest 10/90 (jeżeli mówimy o przeniesieniu momentu między osiami).

mikeboy, 4 biegowy automat nie posiada centralnego dyferencjału, 5 biegowy już posiada i - tak mi się wydaje - AWD skonstruowany jest podobnie jak w M/T. Jak nie masz szczególnego powodu brać A/T, to bierz M/T.

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 23 sty 2010, o 01:04

citan pisze: Czasami jest 90/10, a czasami jest 10/90 (jeżeli mówimy o przeniesieniu momentu między osiami).
mówimy o punkcie wyjściowym

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 23 sty 2010, o 19:39

mikeboy pisze: Szukam danych technicznych obu aut dla spec EU i US. Moze jakiś link?
Europa:
http://www.subaru.de/kundenservice/pros ... tback.html
USA:
http://www.cars101.com/outback.html
Forester po sąsiedzku.

A co do głównego pytania, czyli OBK czy Forek - moim zdaniem to najbardziej kwestia gustu i... przypadku, tzn. bierz po prostu pierwszy pewny, zadbany egzemplarz który Ci się trafi.
Różnice w funkcjonalności są minimalne.
No, chyba że ktoś ma garaż/miejsce postojowe długości 465, jak ja :evilgrin:

mikeboy
0 gwiazdek

Post 23 sty 2010, o 20:27

dzięki wielkie za rady . Jak juz coś wstawię do garażu to sie pochwalę. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ