nie odpala 2,5 wrx

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
hogi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Kona Stinky
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: nie odpala 2,5 wrx

Post 28 paź 2009, o 04:07

cArLoS pisze: jednak akumulator - poprostu stary umarł nagle i niezapowiedzianie....

Spięcie na celach?
Czy zdechł po prostu?

Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 28 paź 2009, o 04:24

Zwykle dostają zwarcia i umierają nagle, tak robią oryginalne Panasoniki.

woo79
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: leśniczy xt
Polubione posty: 0

Post 8 sty 2010, o 19:15

Witam i pozdrawiam wszystkich użytkowników subaru , problem z rozruchem forka 2.5xt 07r. Pojawia się z dwa trzy razy do roku ,po uruchomieniu na pych wszystko wraca do normy ,tak poinformowała mnie siostra która była pierwszym użytkownikiem ,zgłaszała to podczas przeglądów okresowych(obecnie 63tyś.km) ale nigdy nic nie wykryto, mi się to przytrafiło pod sklepem ostatnio i jest to dość frustrujące zwłaszcza że forek napchałem towarem i zrobił się dość ciężki :),objawia się to tym że po przekręceniu kluczyka napięcia prawie zanika tak jak by następowało duże zwarcie a z rozrusznika dochodzi dzwięk tyk,tyk tyk tyk....:) jak by bendix nie do końca się wysuwał, zaczynał wariować .Siostra twierdzi że zgłaszała to już przy przeglądzie 30,45,60tysi ale nie wykryto przyczyny usterki,gdyż wszystko działało jak należy :( ? w maju kończy się gwarancja czy rozrusznik podlega gwaranji?auto zakupione w dawoju i po pierwszym przeglądzie rozstało się z dawojem ,w salonie sprzedaży do rany przyłóż ,a serwis to inna bajka, traktują klienta jak ....tak twierdziła siostra ,choć dzisiaj się sam o tym przekonałem nawet odpowiedz na dzień dobry im nie przechodzi przez gardło ,na pytanie czy podlega wymianie .....kontakty, ksiązka ,pieczątki próbka moczu itp..... w środę chce pan się umówić? Przeglądy okresowe robione były na jubilerskiej i siostra sobie chwaliła ,może tam się udać czy dać sobie spokój i samemu kupić i wymienić rozrusznik ,akumulator jest ok.!

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 8 sty 2010, o 19:22

pierwsza rzecz na szybko - wyczyścić klemy.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 8 sty 2010, o 22:29

woo79 pisze:objawia się to tym że po przekręceniu kluczyka napięcia prawie zanika tak jak by następowało duże zwarcie a z rozrusznika dochodzi dzwięk tyk,tyk tyk tyk....:)
Jeżeli uda Ci się znaleźć przyczynę, koniecznie napisz na forum. Identyczna usterka pojawiła nam się jeden, jedyny raz podczas wyjazdu na święta w Legacy żony (106 kkm przebiegu). Musieliśmy zrobić przerwę na kamienie małej i już nie odpaliliśmy. W pierwszej chwili zgłupiałem i myślałem że padł akumulator. Nawet próbowałem odpalić z kabli. Ale po stukilkudziesięciu km akumulator raczej się naładował...
Odpaliliśmy na pych i jak na razie usterka się nie powtórzyła

robanio007
2 gwiazdki
Auto: Niebieski Robur

Post 9 sty 2010, o 00:38

Woo79 jak rozrusznik robi tyk,tyk to nie jest to bendix tylko elektromagnes(automat),lub brak masy na rozruszniku.Jeżeli masz blisko do Dawoja tzn.możesz podjechać do jednego z dwóch elektryków w Łomiankach,jeden znajduje się przy ulicy Wiosennej(Pan Miecio,dobry spokojny fachowiec :-> ),drugi przy ulicy Gościńcowej(Pan Jacek,furiat,choleryk,dobry fachowiec :x ) :mrgreen:
...oleewam to,lubie te robote.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 9 sty 2010, o 01:13

robanio007, jeżeli ma blisko do Dawoja to Hubert z Dawoja tez da rade.

robanio007
2 gwiazdki
Auto: Niebieski Robur

Post 9 sty 2010, o 11:23

Az,ja tam swoje wiem,znam firmę Dawoj już przeszło 14lat ,jeżeli jest problem z rozrusznikiem(teoretycznie),to panowie z Dawoja jadą do wcześniej wspominianych elektryków lub do Bendiksu.ale.... mogę się mylić.
...oleewam to,lubie te robote.

woo79
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 10 sty 2010, o 15:08

Sam już nie wiem co mam zrobić podjechać do elektryka tak jak radzicie i odwołać wizytę......,skoro się umówiłem w dawoju na wizytę to wypadało by podjechać a jeśli nie to zawczasu uprzedzić i odwołać wizytę, mam tylko mieszane uczucia ,ponieważ w momencie gdy zostawię auto to weryfikacji usterki ,padnie stwierdzenie że wszystko jest w porządku i hula jak trzeba ,tak jak to było przy ostatnich przeglądach okresowych, nikt nie będzie chciał demontować rozrusznik do póki nie rozsypie się na amen a pewnie to będzie już po gwarancji i aby wykryć usterkę trza by było wyjąć rozrusznik i dać go na jakieś stanowisko testowe ,problem tkwi gdzieś pomiędzy włącznikiem elektromagnetycznym a sprzęgiełkiem ,przełożenia raczej są okej bo pracuje na co dzień elegancko-ktoś ma może nr.fona do HUBERTA z dawoja? bo w biurze serwisu to jakoś ....wole porozmawiać bez pośredników :->

dzudok
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: subaru impreza WRX

Post 27 sty 2010, o 08:39

woo79 pisze:Sam już nie wiem co mam zrobić podjechać do elektryka tak jak radzicie i odwołać wizytę......,skoro się umówiłem w dawoju na wizytę to wypadało by podjechać a jeśli nie to zawczasu uprzedzić i odwołać wizytę, mam tylko mieszane uczucia ,ponieważ w momencie gdy zostawię auto to weryfikacji usterki ,padnie stwierdzenie że wszystko jest w porządku i hula jak trzeba ,tak jak to było przy ostatnich przeglądach okresowych, nikt nie będzie chciał demontować rozrusznik do póki nie rozsypie się na amen a pewnie to będzie już po gwarancji i aby wykryć usterkę trza by było wyjąć rozrusznik i dać go na jakieś stanowisko testowe ,problem tkwi gdzieś pomiędzy włącznikiem elektromagnetycznym a sprzęgiełkiem ,przełożenia raczej są okej bo pracuje na co dzień elegancko-ktoś ma może nr.fona do HUBERTA z dawoja? bo w biurze serwisu to jakoś ....wole porozmawiać bez pośredników :->
witam i cos wiadomo ??????co go boli

woo79
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 27 sty 2010, o 22:19

Umówioną wizytę odwołałem ,bo i tak by to nic nie dało ,trzeba było dzwonić jak stał unieruchomiony ,ale z drugiej strony wzywać pomoc servisu i czekać nie wiadomo ile skoro można odpalić z pychu i pojechać dalej a wszystko wraca do normy ,wymontuje rozrusznik jak sytuacja powtórzy się dwa razy pod rząd ,na razie przypadłość ta pojawia się z dwa, trzy razy do roku i nie jest to tak uciążliwe choć jak się przydarza to :x

4.03.2011Minął ponad rok od czasu usterki. Na jesień profilaktycznie wymieniłem baterie na niebieską warte i tej zimy problem nie występował, nic innego mi do głowy nie przychodzi poza tym że może faktycznie akumulatory panasonica mimo że parametry trzyma i test jest ok. miewa czasem nie wiedzieć czemu w skrajnych +/- temperaturach jakieś wewnętrzne zwarcia czy co

ODPOWIEDZ