W kolejce do kina

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Re: W kolejce do kina

Post 31 sty 2010, o 12:15

akurat dla nas, kończący się tydzień, jest jednym jednym z gorszych od baaardzo długiego czasu. jedni nasi znajomi, widząc co się dzieje zarzucili nam obroże, wzięli na smycz i zaciągnęli do kina. na AVATAR w wersjii 3D.

po prostu nie jestem w stanie opisać moich wrażeń związanych z filmem. po 3godz. projekcji wcale nie czułem, że mam dość. wręcz przeciwnie. mógłbym tam zostać (w tym świecie) jeszcze z godzinę. napiszę jeszcze raz: zostać w tamtym świecie. bo to nie było zwykłe oglądanie filmu.

dobrze, że mieszkamy tu, gdzie mieszkamy, bo powrót do domu (3 sytuacje drogowe w ciągu 15min jazdy, odpowiednia kolorystyka...) pozwolił nam wrócić do równowagi i rzeczywistości. inaczej chyba bym szukał jakiegoś drzewa, żeby pójść spać. :whistle:

ostatni film, który zrobił na mnie takie wrażenie, to był pierwszy Matrix. i wtedy i teraz miałem podobne odczucie. pomijając walory rozrywkowe - kolejna rewolucja w kinie.

acha. i jeszcze jedno. znowu mi się potwierdziło, że najważniejszym składnikiem dobrego kina jest... mieć co opowiedzieć/pokazać.

znajomym chyba postawimy flaszkę za ten pomysł z AVATAREM.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 31 sty 2010, o 12:26

damaz, ale fabuła jest, mowiąc delikatnie, nijaka...
Patent ze spychaczem tożsamy ze sceną z niedoszłej trasy koncertowej Jacksona. Na marginesie mial miał avatara promować.
Za efekty z drzewami, paprociami i wieloma innymi, po które chciało się wyciągnąć rękę :o , wielkie BRAWA.
Dolce far niente ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 31 sty 2010, o 12:32

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 sty 2010, o 12:59

FUX pisze:damaz, ale fabuła jest, mowiąc delikatnie, nijaka...
nie nijaka, tylko prosta jak konstrukcja cepa.

co do odniesień do innych filmów, to jest "wybraniec" z matrixa, jest pocałunek księżniczki, który wybudza księcia, jest love story rodem z Titanik i zyliona filmów o love story właśnie...
pokachontas nie widziałem, więc skojarzeń nie mam.

ale mi właśnie taki odmóżdżacz był potrzebny. trzy godziny (chyba) minęły nie wiadomo kiedy a ja jeszcze z pół godziny po projekcji nie myślałem o niczym innym tylko o kolorowej dżungli.

a co do braw, to nie tylko za motylki przed oczami (dosłownie), ale przede wszystkim za wymyślenie całego tego świata. co do szczegółu.

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 31 sty 2010, o 14:38

No i pomyśleć, że zaledwie kilkanaście lat temu efekty wizualne w Jurassic Park były szczytem możliwości technicznych :whistle: .
Czy Avatar ogląda się w okularach?
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 31 sty 2010, o 14:42

Doxa pisze: Czy Avatar ogląda się w okularach?

W wersji 3D tak.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L
Polubione posty: 0

Post 31 sty 2010, o 14:46

Film jest super :thumb:
Jednak trochę depresyjny, jak dowidły jakieśtam badania i odczucia własne.
Zdecydowanie robi wrażenie.

mario kartoflez
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: potForek 2.0X

Post 31 sty 2010, o 14:49

damaz pisze:po 3godz. projekcji wcale nie czułem, że mam dość. wręcz przeciwnie. mógłbym tam zostać (w tym świecie) jeszcze z godzinę. napiszę jeszcze raz: zostać w tamtym świecie...

...dobrze, że mieszkamy tu, gdzie mieszkamy, bo powrót do domu (3 sytuacje drogowe w ciągu 15min jazdy, odpowiednia kolorystyka...) pozwolił nam wrócić do równowagi i rzeczywistości. inaczej chyba bym szukał jakiegoś drzewa, żeby pójść spać. :whistle:
Nie wierzę! Chciałbyś zostać w tym koszmarnym świecie bez dróg asfaltowych, betonu, zapachu spalin i ryku wydobywającego się z przelotowych wydechów? :o
Myślałem, że obrońcy środowiska to oszołomy a przydrożne drzewa to zabójcy poczciwych kierowców. Chyba pomyliłem forum :evilgrin:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 sty 2010, o 17:55

mario kartoflez pisze:Chciałbyś zostać w tym koszmarnym świecie bez dróg asfaltowych, betonu, zapachu spalin i ryku wydobywającego się z przelotowych wydechów?
noo, toś chłopie trafił. :giggle:

pierwsze primo jest takie, że na forum są co najmniej trzy plemiona: trytytkowe, szuwarowo- błotne oraz normalni.
drugie primo jest takie, że ja nijak do trytytek się nie zaliczam awiędz przelotowe wydechy i drogi asfaltowe to ten, tego... no doobra. drogi się przydają na coś, ale te wydechy :whistle:
a trzecie primo jest takie, że jakbym mógł polatać tak jak oni latali, to nie tylko bym został, ale nawet oddał. i drogi i wydechy.
:thumb:
Ostatnio zmieniony 31 sty 2010, o 18:00 przez damaz, łącznie zmieniany 1 raz.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 31 sty 2010, o 17:59

Aha, tamtejsze linie lotnicze były zajebiaszcze. :thumb:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

j33mbo
5 gwiazdek

Post 31 sty 2010, o 19:18

ja po obejrzeniu Avatara (w 3D) miałem go w pamięci bardziej jak obrazy ze snu niż z oglądania filmu, dziwne odczucie, fajne

mario kartoflez
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 31 sty 2010, o 19:42

damaz, spoko, moja mała złośliwość nie była, bynajmniej, skierowana osobiście do Ciebie. Jakiś czas temu przejrzałem pobieżnie wątek http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopi ... &sk=t&sd=a i odtąd to forum głównie z tym mi się kojarzy ;-)

Odnośnie Avatara: po wyjściu z kina stwierdziłem, że, jak dla mnie, to mogłoby tam nie być żadnej akcji ani fabuły (która jest naiwna i przewidywalna) i przez 3 godziny mógłbym tylko zwiedzać i oglądać tą planetę.
A za możliwość życia na takiej Pandorze to oddałbym nawet potForka :oops:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 sty 2010, o 21:56

mario kartoflez pisze:damaz, spoko, moja mała złośliwość nie była, bynajmniej, skierowana osobiście do Ciebie.
jaka złośliwość? jakie do mnie? nie ma czego tłumaczyć.
natomiast zabawne jest to, że akurat mi o tych wydechach i asfalcie napisałeś.

http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... 275#p98522
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... 50#p133902

:giggle:

mario kartoflez
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 31 sty 2010, o 22:21

hehehe, faktycznie, trafiłem kulą w płot :-d

Gość
5 gwiazdek

Post 3 lut 2010, o 22:07

damaz pisze:po prostu nie jestem w stanie opisać moich wrażeń związanych z filmem. po 3godz. projekcji wcale nie czułem, że mam dość. wręcz przeciwnie. mógłbym tam zostać (w tym świecie) jeszcze z godzinę. napiszę jeszcze raz: zostać w tamtym świecie. bo to nie było zwykłe oglądanie filmu.
Damaz,
mnie się udało wybrać na ten film dopiero wczoraj...
ale bardzo się cieszę bo wrażenia mam podobne :-)

Film mi się podobał z wielu powodów. Związanych i z formą i z treścią.
Dobrze, że powstają takie produkcje, bo być może to jest droga, żeby trafić do ludzkich głów z w sumie bardzo uniwersalnym i waznym przekazem,
dostarczając przy okazji pięknych wrażeń estetycznych.

Urzekło mnie też kilka tekstów, na przykład ten:
"killing the indigenous looks bad, but there’s one thing shareholders hate more than bad press…
and that’s a bad quarterly statement."
- poczułem się w tym momencie jak bym był w robocie :o
:giggle:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 3 lut 2010, o 22:52

chyba też się przejdę na avatara ale jak się spokojniej w imaxie zrobi.

a przed chwilą skończyłem oglądać w tv rosyjski film Ładunek 200 - musieli się nieźle ujarać przy pisaniu scenariusza.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubione posty: 3 razy

Post 3 lut 2010, o 23:02

Avatar - odczucia dokładnie jak Damaź. Fabuła nie istnieje, ale świat ... :o Szczękę nosiłem na temblaku dłuższy czas. Wyobraźnia twórcy ...chylę pokłony naprawdę.

Z innych klimatów - genialny odmóżdżacz w wydaniu Guy'a Ritchiego -Sherlock Holmes. Ponad 2 godz. godziwej rodzinnej rozrywki ;-)

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 3 lut 2010, o 23:17

LouCyphre pisze: Z innych klimatów - genialny odmóżdżacz w wydaniu Guy'a Ritchiego -Sherlock Holmes. Ponad 2 godz. godziwej rodzinnej rozrywki
Tak, właśnie wróciłem.

Gorąco polecam :thumb:

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 3 lut 2010, o 23:33

LouCyphre pisze: Z innych klimatów - genialny odmóżdżacz w wydaniu Guy'a Ritchiego -Sherlock Holmes. Ponad 2 godz. godziwej rodzinnej rozrywki ;-)

O tak, tak - w sobotę wyrwałem się w przerwie między zajęciami i było warto - polecam - i do tego dobra muzyka Zimmera 8-)

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 4 lut 2010, o 02:31

WRC fan pisze:
LouCyphre pisze: Z innych klimatów - genialny odmóżdżacz w wydaniu Guy'a Ritchiego -Sherlock Holmes. Ponad 2 godz. godziwej rodzinnej rozrywki ;-)

O tak, tak - w sobotę wyrwałem się w przerwie między zajęciami i było warto - polecam - i do tego dobra muzyka Zimmera 8-)
Zgadzam się z opinią przedmówców, warto zobaczyć. Aczkolwiek Robert Downey Junior nie zagrał niczego nowego w Holmsie, odnosząc się do jego kreacji Tonego Starka w filmie Iron Man z roku 2008.
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 4 lut 2010, o 02:33

A ja się totalnie nie zgadzam w Waszymi pochlebnymi opiniami o Sherlocku. Nuda, przewidywalność, nic ciekawego.

No może poza kreacją głównej postaci.

Za to właśnie wróciłem z Book of Eli - jak ktoś lubi podobne klimaty, to zdecydowanie polecam.
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

j33mbo
5 gwiazdek

Post 4 lut 2010, o 08:35

owoc666 pisze: Book of Eli - jak ktoś lubi podobne klimaty
podobne do czego? bo wiem tylko, że Denzel śmiga z jakąś książką w filmie

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubione posty: 3 razy

Post 4 lut 2010, o 10:23

owoc666, A ja czytałem, że Book of Eli to dopiero "torba" jest :razz:
j33mbo pisze: podobne do czego?
Do klimatów z gry Fallout chyba ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 5 lut 2010, o 01:47

A ja przed chwilą zmęczyłem 2012 i żałuję, że nie usnąłem w połowie, bo tak mi sie jakoś spać zachciało... Dobranoc.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 11 lut 2010, o 01:48

Avatar - byłem, zobaczyłem - jaj nie urwało. Wizualnie, dźwiękowo i scenograficznie super, ale na tym moje ochy-achy się kończą.

ODPOWIEDZ