Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Makowe panienki

Post 31 sty 2010, o 15:08

Czego brakuje ajpadu:

http://www.polskieradio.pl/wiadomosci/i ... 34244.html

Wychodzi na to, że to taka dizajnerska ramka na zdjęcia.

r.

Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 sty 2010, o 15:24

Nikt tego nie mial w rece.
Chba trzeba poczekac.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 sty 2010, o 15:29

Znaczy się tak: od lat 90-ych, kiedy dostałem do łap własnych swoją pierwszą Amigę, nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez multitaskingu w zastosowaniach choć trochę poważniejszych od notatnika/przypominaczki, jaką jest mój Palm. Który owej cechy nie posiada.

r.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 31 sty 2010, o 15:40

Multitasking to niestety podstawa. Czepiają się formatu 4:3 ale to chyba tak miało być, bo ten gadżet w założeniach chyba miał zastąpić bardziej papier niż telewizor (przynajmniej Jobs tak to prezentował). A formaty do czytania to są bardziej 4:3. Cała reszta uwag niestety ma sens. Niestety dla jabłka. Ciekawe jak to będzie leżało w ręce.

Interesujące jest to jaki cel sobie założyli projektanci tego sprzętu. Bo trochę nie do końca określony chyba jest.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 31 sty 2010, o 16:26

Konto usunięte pisze:...
Interesujące jest to jaki cel sobie założyli projektanci tego sprzętu. Bo trochę nie do końca określony chyba jest.
Ale jest co poprawiać i wciskać frajerom nowe, lepsze gnioty.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 1 lut 2010, o 01:24

a nie mogli wziąć jakiegoś laptoka i pozbawić klawiatury? Jakieś przekombinowane to i niepraktyczne.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 lut 2010, o 02:51

Tu pewnie chodziło o zrobienie nowego, ,,rewolucyjnego'' gadżetu najmniejszym kosztem. Wzięli zatem ajfona, który działa, którego interfejs został skrojony pod urządzenie pozbawione klawiatury, na którego jest mnóstwo softu i opakowali go w większą puszkę, pozbawiając jednocześnie możliwości prowadzenia rozmów telefonicznych (co IMAO, z punktu widzenia klienta jest głupotą, ale Apple będzie miało co wprowadzać w następnych wersjach), bo samo 3G jest dostępne jako opcja. Ciekawe, czy w związku z tym pojawią się nań aplikacje VoIP-owe i czy będą one masowo blokowane przez jabcoka.

r.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 lut 2010, o 08:59

tak jak Fido napisał, to miała niby być odpowiedzić na Kindle'a.
I jeśli tak ma być, no to porównując obie sztuki iPad robi więcej. Ma gorszą baterię, ale za to jest praktyczniejszy.
I jeśłi to nimi kierowało - taki lepszy kindle, no to wszystko niby w porządku.
Podczas spotkania sobotniego wyjaśniono mi co to jest multitasking. I choć z niego korzystam stale, nie bardzo kojarzylem.
To jak mi wyjaśniono, to se nie wyobrażam, żeby było bez MT. No tak, ale w kindle nie ma żadnego taskingu.
I tak w kółko można.
Nadal twierdzę, że w tej chwili jest to dyskusja z cyklu " recenzje książek, których nie czytałem". Kpić, używać, potem się wyżywać.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 lut 2010, o 14:01

Jeśli to ma być konkurent Kindle'a to:

a) to ma, paradoksalnie, gorszy wyświetlacz (prawdopodobnie będzie bardziej męczył oczy),
b) jest za drogi (ale na to akurat cierpią wszystkie ogryzki).
Arno pisze: Kpić, używać, potem się wyżywać.
Nie wiem, jak innych, ale mnie nie stać na wywalenie $500 w błoto, więc muszę dokonać oceny, zanim utopię taką kasę ;)

Pozdrawiam, r.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 lut 2010, o 14:31

KY,
oceny mozna dokonac tylko kiedy ktos zacznie uzywac i sie okaze.
wady to ma zdecydowanie.
ale moze ma duzo zalet?
moze sa grupy ludzi, ktorym to bedzie odpowiadac?
a moze szybko zmienia pod obstrzalem to co nie dziala?
kto ich tam wi

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 1 lut 2010, o 16:19

Tak się zastanawiam nad tym multitaskingiem. I - Boże wybacz mi, że to napiszę - ale nie widzę sensu uruchamiania dwóch aplikacji jednocześnie na czymś takim. Kilka słów wyjaśnienia:
1. Nie mam najmniejszej wątpliwości, że system operacyjny w iPad (tak jak i ten w iPhone) bez problemu wspiera uruchamianie wielu procesów jednocześnie - i tzw. "brak multitaskingu" jest świadomym ograniczeniem UI/API nakładanym przez Apple.
2. "Brak" multitaskingu odnosi się tylko do użytkowników i zewnętrznych deweloperów.
3. Fajnie gdyby przy braku multitaskingu ubita przed chwilą aplikacja sprawnie odtwarzała swój stan po "przełączeniu" się na nią - zgaduję, że tak właśnie jest.

Z chęcią sprzedałbym netbooka i zakupił pada, ale coś czuję, że iPad będzie na końcu listy, przez:
- brak kamery
- czy ma mikrofon?
- czy iPad będzie miał bluetooth, czy "prawie bluetooth" jak iPhone?
- brak gniazda na karty SD
- błyszczący ekran
- niechęć Apple do flash
- muzyka/aplikacje tylko przez iTunes

I taka jeszcze jedna myśl mnie naszła. Czy istnieje coś takiego jak polski sklep iTunes? Czy możemy kupować filmy, gry, itp. Bo o ile pamiętam moje ostatnie próby, to nie bardzo. Więc iPad w Polsce jako ramka na zdjęcia sprawdzi się świetnie, na więcej bym nie liczył - i to nie dlatego, że sam produkt jest zły.
Podpytałem kolegę i chyba z tym kupowaniem aplikacji nie jest tak źle, jak mi się wydawało. :)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 1 lut 2010, o 16:40

citan pisze:- muzyka/aplikacje tylko przez iTunes
Ależ oczywiście, że tylko tak.
BTW. część aktywistów już chce się wiązać do drzew i takie tam... ;-)
http://www.defectivebydesign.org/ipad
czarne jest piękne...

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 1 lut 2010, o 16:52

citan pisze: Tak się zastanawiam nad tym multitaskingiem. I - Boże wybacz mi, że to napiszę - ale nie widzę sensu uruchamiania dwóch aplikacji jednocześnie na czymś takim. Kilka słów wyjaśnienia:
1. Nie mam najmniejszej wątpliwości, że system operacyjny w iPad (tak jak i ten w iPhone) bez problemu wspiera uruchamianie wielu procesów jednocześnie - i tzw. "brak multitaskingu" jest świadomym ograniczeniem UI/API nakładanym przez Apple.
Raczej ograniczeniem wynikającym z oprogramowania systemowego, które zostało wzięte z iphona (?)
citan pisze:
2. "Brak" multitaskingu odnosi się tylko do użytkowników i zewnętrznych deweloperów.
3. Fajnie gdyby przy braku multitaskingu ubita przed chwilą aplikacja sprawnie odtwarzała swój stan po "przełączeniu" się na nią - zgaduję, że tak właśnie jest.

Prosty przykład. Wyciągam zdjęcia z aparatu (chcę je sobie obejrzeć w moim odtwarzaczu multimedialnym iPad), wkładam kartę do slotu... Przepraszam, rozpędziłem się, iPad nie ma slotu. Najpierw kupuję przejściówkę z USB (bo nie ma też USB). No więc kiedy uda mi się już wgrać te zdjęcia, chcę je wysłać mailem do znajomych. Zdjęcia są duże, to sobie chcę w trakcie wysyłania przeczytać wiadomości na onecie. I co? lipa, bo nie ma multitaskingu. Muszę czekać aż wyślą się wiadomości, żebym mógł zrobić cokolwiek innego. Coś co przechodzi w małych urządzeniach jest mało akceptowalne w dużych.
vibowit pisze: BTW. część aktywistów już chce się wiązać do drzew i takie tam... ;-)
http://www.defectivebydesign.org/ipad
Ludzie muszą mieć o co walczyć kiedy już nie ma o co ;-) Zamiast kupić sobie zwykły tablet u konkurencji, będą krzyczeć o wolności słowa i oprogramowaniu open source ;-)

citan
5 gwiazdek

Post 1 lut 2010, o 17:46

Konto usunięte pisze: Zdjęcia są duże, to sobie chcę w trakcie wysyłania przeczytać wiadomości na onecie. I co? lipa, bo nie ma multitaskingu.
Właśnie dlatego chciałbym, żeby to Apple dostarczyło klienta poczty, który będzie umiał wysłać maile w tle. To samo tyczy się jakiejś "odtwarzajki" i pewnie kilku innych podstawowych aplikacji. Ale zdaję sobie sprawę z nadmiernego optymizmu pokładanego w dobroci Apple. :)
Konto usunięte pisze: Ludzie muszą mieć o co walczyć kiedy już nie ma o co Zamiast kupić sobie zwykły tablet u konkurencji, będą krzyczeć o wolności słowa i oprogramowaniu open source
Lubię sobie ponarzekać, z czego niewątpliwie korzystam. Ale zamiast krzyczeć powinni głosować nogami.

Kornik
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Zoom i Rower. Range Rover

Post 1 lut 2010, o 18:04

ky pisze:Czego brakuje ajpadu:

http://www.polskieradio.pl/wiadomosci/i ... 34244.html

Wychodzi na to, że to taka dizajnerska ramka na zdjęcia.

r.
Tak samo jak iPhone ver.1. Dopiero 3 GS stal sie w miare uzywalny. To samo bedzie z iPadem - wersja 2 lub 3 bedzie juz uzywalna. Co nie zmieni faktu, ze do tego momentu sprzedadza miliony pierwszej wersji, a potem miliony upgrade'ow.

P.S. iPad OS juz w tej chwili posiada mozliwosci transmisji rozmow video, co oznacza, ze raczej wczesniej niz pozniej kamera sie w nim pojawi. Niektorzy prognozuja nawet 'upgrade' jeszcze przed premiera.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 lut 2010, o 18:29

citan pisze: Właśnie dlatego chciałbym, żeby to Apple dostarczyło klienta poczty, który będzie umiał wysłać maile w tle. To samo tyczy się jakiejś "odtwarzajki" i pewnie kilku innych podstawowych aplikacji

A potem przeglądarkę, która potrafi w tle pobierać stronę i klienta SSH, który potrafi w tle podtrzymać sesję, i..., i..., i... A może po prostu zacząć multitaskować? Brak multitaskingu jest upierdliwy, nawet na głupim palmie.

r.

citan
5 gwiazdek

Post 1 lut 2010, o 18:37

ky pisze: A potem przeglądarkę, która potrafi w tle pobierać stronę i klienta SSH, który potrafi w tle podtrzymać sesję, i..., i..., i... A może po prostu zacząć multitaskować? Brak multitaskingu jest upierdliwy, nawet na głupim palmie.
To poczekam na pada z Androidem na pokładzie.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 1 lut 2010, o 19:21

Konto usunięte pisze:Ludzie muszą mieć o co walczyć kiedy już nie ma o co ;-) Zamiast kupić sobie zwykły tablet u konkurencji, będą krzyczeć o wolności słowa i oprogramowaniu open source ;-)
Też się z takich akcji śmieję, choć z drugiej strony troska producentów o zabezpieczenie własności intelektualnej bywa czasami mocno upierdliwa dla przeciętnego zjadacza chleba.
Np. jako, że gier na PS2 nie można kopiować musiałem już kilka z nich kupować dwa razy, bo niestety płyty się rysują, a przy małych dzieciach rysują się nadzwyczaj szybko. O zmasakrowanych płytach DVD z bajkami już nie ma nawet co wspominać.
Gdyby te zabezpieczenia były stosowane przez polskich producentów to jeszcze bym zrozumiał, bo wiadomo, że my tutaj nad Wisłą to wszyscy kradniemy i zaraz byśmy to wykorzystali do niecnych celów. ;-) Ale w wielkim, oświeconym świecie!?
czarne jest piękne...

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 1 lut 2010, o 19:59

vibowit pisze:Np. jako, że gier na PS2 nie można kopiować musiałem już kilka z nich kupować dwa razy, bo niestety płyty się rysują, a przy małych dzieciach rysują się nadzwyczaj szybko. O zmasakrowanych płytach DVD z bajkami już nie ma nawet co wspominać.
Gdyby te zabezpieczenia były stosowane przez polskich producentów to jeszcze bym zrozumiał, bo wiadomo, że my tutaj nad Wisłą to wszyscy kradniemy i zaraz byśmy to wykorzystali do niecnych celów. ;-) Ale w wielkim, oświeconym świecie!?
W Warszawie na Gwiaździstej jest firma, która robi szlif takich płyt. Porysowaną płytę można ponoć szlifować kilka razy bez uszczerbku danych. Ja u nich robiłem raz grę na xbox'a i wyszła jak nowa. Cena coś koło 10zł za sztukę.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 lut 2010, o 20:03

Konto usunięte, znajomy z powodzeniem używał pasty do zębów, jak musiał odzyskać jakieś foty parę lat temu ;-)

Złotnik ten znajomy, może dlatego mu wyszło tego nie wiem, nie sprawdzałem.

Kornik
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Zoom i Rower. Range Rover

Post 3 lut 2010, o 20:44

Kornik pisze: Tak samo jak iPhone ver.1. Dopiero 3 GS stal sie w miare uzywalny. To samo bedzie z iPadem - wersja 2 lub 3 bedzie juz uzywalna
Ze se sam dopowiem:

Oto co sie okazuje - obudowa iPad'a jest przystosowana juz do kamery:
http://www.tuaw.com/2010/02/02/repair-s ... mera-slot/

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 3 lut 2010, o 21:20

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 3 lut 2010, o 21:31

Piter 35 pisze:Czy to konkurencja dla Was Makowcy :?: :arrow: http://technowinki.onet.pl/artykuly/tes ... tykul.html
Szukana strona nie istnieje lub została przeniesiona do nowej wersji serwisu Technowinki.Onet.pl
Dolce far niente ;-)

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 3 lut 2010, o 21:33

Już mam :arrow: http://technologie.gazeta.pl/technologi ... Nokii.html

ledwie co znalazłem to już zniknęło :evil:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 lut 2010, o 00:17

FUX pisze:
Piter 35 pisze:Czy to konkurencja dla Was Makowcy :?: :arrow: http://technowinki.onet.pl/artykuly/tes ... tykul.html
Szukana strona nie istnieje lub została przeniesiona do nowej wersji serwisu Technowinki.Onet.pl
W następnej wersji ajPada strona będzie się otwierać. :mrgreen:

ODPOWIEDZ