Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple
Re: Makowe panienki
Czego brakuje ajpadu:
http://www.polskieradio.pl/wiadomosci/i ... 34244.html
Wychodzi na to, że to taka dizajnerska ramka na zdjęcia.
r.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
Nikt tego nie mial w rece.
Chba trzeba poczekac.
Chba trzeba poczekac.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
Znaczy się tak: od lat 90-ych, kiedy dostałem do łap własnych swoją pierwszą Amigę, nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez multitaskingu w zastosowaniach choć trochę poważniejszych od notatnika/przypominaczki, jaką jest mój Palm. Który owej cechy nie posiada.
r.
r.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Multitasking to niestety podstawa. Czepiają się formatu 4:3 ale to chyba tak miało być, bo ten gadżet w założeniach chyba miał zastąpić bardziej papier niż telewizor (przynajmniej Jobs tak to prezentował). A formaty do czytania to są bardziej 4:3. Cała reszta uwag niestety ma sens. Niestety dla jabłka. Ciekawe jak to będzie leżało w ręce.
Interesujące jest to jaki cel sobie założyli projektanci tego sprzętu. Bo trochę nie do końca określony chyba jest.
Interesujące jest to jaki cel sobie założyli projektanci tego sprzętu. Bo trochę nie do końca określony chyba jest.
Ale jest co poprawiać i wciskać frajerom nowe, lepsze gnioty.Konto usunięte pisze:...
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
a nie mogli wziąć jakiegoś laptoka i pozbawić klawiatury? Jakieś przekombinowane to i niepraktyczne.
Tu pewnie chodziło o zrobienie nowego, ,,rewolucyjnego'' gadżetu najmniejszym kosztem. Wzięli zatem ajfona, który działa, którego interfejs został skrojony pod urządzenie pozbawione klawiatury, na którego jest mnóstwo softu i opakowali go w większą puszkę, pozbawiając jednocześnie możliwości prowadzenia rozmów telefonicznych (co IMAO, z punktu widzenia klienta jest głupotą, ale Apple będzie miało co wprowadzać w następnych wersjach), bo samo 3G jest dostępne jako opcja. Ciekawe, czy w związku z tym pojawią się nań aplikacje VoIP-owe i czy będą one masowo blokowane przez jabcoka.
r.
r.
tak jak Fido napisał, to miała niby być odpowiedzić na Kindle'a.
I jeśli tak ma być, no to porównując obie sztuki iPad robi więcej. Ma gorszą baterię, ale za to jest praktyczniejszy.
I jeśłi to nimi kierowało - taki lepszy kindle, no to wszystko niby w porządku.
Podczas spotkania sobotniego wyjaśniono mi co to jest multitasking. I choć z niego korzystam stale, nie bardzo kojarzylem.
To jak mi wyjaśniono, to se nie wyobrażam, żeby było bez MT. No tak, ale w kindle nie ma żadnego taskingu.
I tak w kółko można.
Nadal twierdzę, że w tej chwili jest to dyskusja z cyklu " recenzje książek, których nie czytałem". Kpić, używać, potem się wyżywać.
I jeśli tak ma być, no to porównując obie sztuki iPad robi więcej. Ma gorszą baterię, ale za to jest praktyczniejszy.
I jeśłi to nimi kierowało - taki lepszy kindle, no to wszystko niby w porządku.
Podczas spotkania sobotniego wyjaśniono mi co to jest multitasking. I choć z niego korzystam stale, nie bardzo kojarzylem.
To jak mi wyjaśniono, to se nie wyobrażam, żeby było bez MT. No tak, ale w kindle nie ma żadnego taskingu.
I tak w kółko można.
Nadal twierdzę, że w tej chwili jest to dyskusja z cyklu " recenzje książek, których nie czytałem". Kpić, używać, potem się wyżywać.
Jeśli to ma być konkurent Kindle'a to:
a) to ma, paradoksalnie, gorszy wyświetlacz (prawdopodobnie będzie bardziej męczył oczy),
b) jest za drogi (ale na to akurat cierpią wszystkie ogryzki).
Pozdrawiam, r.
a) to ma, paradoksalnie, gorszy wyświetlacz (prawdopodobnie będzie bardziej męczył oczy),
b) jest za drogi (ale na to akurat cierpią wszystkie ogryzki).
Nie wiem, jak innych, ale mnie nie stać na wywalenie $500 w błoto, więc muszę dokonać oceny, zanim utopię taką kasę ;)Arno pisze: Kpić, używać, potem się wyżywać.
Pozdrawiam, r.
KY,
oceny mozna dokonac tylko kiedy ktos zacznie uzywac i sie okaze.
wady to ma zdecydowanie.
ale moze ma duzo zalet?
moze sa grupy ludzi, ktorym to bedzie odpowiadac?
a moze szybko zmienia pod obstrzalem to co nie dziala?
kto ich tam wi
oceny mozna dokonac tylko kiedy ktos zacznie uzywac i sie okaze.
wady to ma zdecydowanie.
ale moze ma duzo zalet?
moze sa grupy ludzi, ktorym to bedzie odpowiadac?
a moze szybko zmienia pod obstrzalem to co nie dziala?
kto ich tam wi
Tak się zastanawiam nad tym multitaskingiem. I - Boże wybacz mi, że to napiszę - ale nie widzę sensu uruchamiania dwóch aplikacji jednocześnie na czymś takim. Kilka słów wyjaśnienia:
1. Nie mam najmniejszej wątpliwości, że system operacyjny w iPad (tak jak i ten w iPhone) bez problemu wspiera uruchamianie wielu procesów jednocześnie - i tzw. "brak multitaskingu" jest świadomym ograniczeniem UI/API nakładanym przez Apple.
2. "Brak" multitaskingu odnosi się tylko do użytkowników i zewnętrznych deweloperów.
3. Fajnie gdyby przy braku multitaskingu ubita przed chwilą aplikacja sprawnie odtwarzała swój stan po "przełączeniu" się na nią - zgaduję, że tak właśnie jest.
Z chęcią sprzedałbym netbooka i zakupił pada, ale coś czuję, że iPad będzie na końcu listy, przez:
- brak kamery
- czy ma mikrofon?
- czy iPad będzie miał bluetooth, czy "prawie bluetooth" jak iPhone?
- brak gniazda na karty SD
- błyszczący ekran
- niechęć Apple do flash
- muzyka/aplikacje tylko przez iTunes
I taka jeszcze jedna myśl mnie naszła. Czy istnieje coś takiego jak polski sklep iTunes? Czy możemy kupować filmy, gry, itp. Bo o ile pamiętam moje ostatnie próby, to nie bardzo. Więc iPad w Polsce jako ramka na zdjęcia sprawdzi się świetnie, na więcej bym nie liczył - i to nie dlatego, że sam produkt jest zły.
Podpytałem kolegę i chyba z tym kupowaniem aplikacji nie jest tak źle, jak mi się wydawało. :)
1. Nie mam najmniejszej wątpliwości, że system operacyjny w iPad (tak jak i ten w iPhone) bez problemu wspiera uruchamianie wielu procesów jednocześnie - i tzw. "brak multitaskingu" jest świadomym ograniczeniem UI/API nakładanym przez Apple.
2. "Brak" multitaskingu odnosi się tylko do użytkowników i zewnętrznych deweloperów.
3. Fajnie gdyby przy braku multitaskingu ubita przed chwilą aplikacja sprawnie odtwarzała swój stan po "przełączeniu" się na nią - zgaduję, że tak właśnie jest.
Z chęcią sprzedałbym netbooka i zakupił pada, ale coś czuję, że iPad będzie na końcu listy, przez:
- brak kamery
- czy ma mikrofon?
- czy iPad będzie miał bluetooth, czy "prawie bluetooth" jak iPhone?
- brak gniazda na karty SD
- błyszczący ekran
- niechęć Apple do flash
- muzyka/aplikacje tylko przez iTunes
I taka jeszcze jedna myśl mnie naszła. Czy istnieje coś takiego jak polski sklep iTunes? Czy możemy kupować filmy, gry, itp. Bo o ile pamiętam moje ostatnie próby, to nie bardzo. Więc iPad w Polsce jako ramka na zdjęcia sprawdzi się świetnie, na więcej bym nie liczył - i to nie dlatego, że sam produkt jest zły.
Podpytałem kolegę i chyba z tym kupowaniem aplikacji nie jest tak źle, jak mi się wydawało. :)
Ależ oczywiście, że tylko tak.citan pisze:- muzyka/aplikacje tylko przez iTunes
BTW. część aktywistów już chce się wiązać do drzew i takie tam...

http://www.defectivebydesign.org/ipad
czarne jest piękne...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Raczej ograniczeniem wynikającym z oprogramowania systemowego, które zostało wzięte z iphona (?)citan pisze: Tak się zastanawiam nad tym multitaskingiem. I - Boże wybacz mi, że to napiszę - ale nie widzę sensu uruchamiania dwóch aplikacji jednocześnie na czymś takim. Kilka słów wyjaśnienia:
citan pisze:
Prosty przykład. Wyciągam zdjęcia z aparatu (chcę je sobie obejrzeć w moim odtwarzaczu multimedialnym iPad), wkładam kartę do slotu... Przepraszam, rozpędziłem się, iPad nie ma slotu. Najpierw kupuję przejściówkę z USB (bo nie ma też USB). No więc kiedy uda mi się już wgrać te zdjęcia, chcę je wysłać mailem do znajomych. Zdjęcia są duże, to sobie chcę w trakcie wysyłania przeczytać wiadomości na onecie. I co? lipa, bo nie ma multitaskingu. Muszę czekać aż wyślą się wiadomości, żebym mógł zrobić cokolwiek innego. Coś co przechodzi w małych urządzeniach jest mało akceptowalne w dużych.
Ludzie muszą mieć o co walczyć kiedy już nie ma o covibowit pisze: BTW. część aktywistów już chce się wiązać do drzew i takie tam...
http://www.defectivebydesign.org/ipad

Właśnie dlatego chciałbym, żeby to Apple dostarczyło klienta poczty, który będzie umiał wysłać maile w tle. To samo tyczy się jakiejś "odtwarzajki" i pewnie kilku innych podstawowych aplikacji. Ale zdaję sobie sprawę z nadmiernego optymizmu pokładanego w dobroci Apple. :)Konto usunięte pisze: Zdjęcia są duże, to sobie chcę w trakcie wysyłania przeczytać wiadomości na onecie. I co? lipa, bo nie ma multitaskingu.
Lubię sobie ponarzekać, z czego niewątpliwie korzystam. Ale zamiast krzyczeć powinni głosować nogami.Konto usunięte pisze: Ludzie muszą mieć o co walczyć kiedy już nie ma o co Zamiast kupić sobie zwykły tablet u konkurencji, będą krzyczeć o wolności słowa i oprogramowaniu open source
- Kornik
- 2 gwiazdki
- Auto: Zoom i Rower. Range Rover
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Tak samo jak iPhone ver.1. Dopiero 3 GS stal sie w miare uzywalny. To samo bedzie z iPadem - wersja 2 lub 3 bedzie juz uzywalna. Co nie zmieni faktu, ze do tego momentu sprzedadza miliony pierwszej wersji, a potem miliony upgrade'ow.ky pisze:Czego brakuje ajpadu:
r.
P.S. iPad OS juz w tej chwili posiada mozliwosci transmisji rozmow video, co oznacza, ze raczej wczesniej niz pozniej kamera sie w nim pojawi. Niektorzy prognozuja nawet 'upgrade' jeszcze przed premiera.
citan pisze: Właśnie dlatego chciałbym, żeby to Apple dostarczyło klienta poczty, który będzie umiał wysłać maile w tle. To samo tyczy się jakiejś "odtwarzajki" i pewnie kilku innych podstawowych aplikacji
A potem przeglądarkę, która potrafi w tle pobierać stronę i klienta SSH, który potrafi w tle podtrzymać sesję, i..., i..., i... A może po prostu zacząć multitaskować? Brak multitaskingu jest upierdliwy, nawet na głupim palmie.
r.
To poczekam na pada z Androidem na pokładzie.ky pisze: A potem przeglądarkę, która potrafi w tle pobierać stronę i klienta SSH, który potrafi w tle podtrzymać sesję, i..., i..., i... A może po prostu zacząć multitaskować? Brak multitaskingu jest upierdliwy, nawet na głupim palmie.
Też się z takich akcji śmieję, choć z drugiej strony troska producentów o zabezpieczenie własności intelektualnej bywa czasami mocno upierdliwa dla przeciętnego zjadacza chleba.Konto usunięte pisze:Ludzie muszą mieć o co walczyć kiedy już nie ma o coZamiast kupić sobie zwykły tablet u konkurencji, będą krzyczeć o wolności słowa i oprogramowaniu open source
Np. jako, że gier na PS2 nie można kopiować musiałem już kilka z nich kupować dwa razy, bo niestety płyty się rysują, a przy małych dzieciach rysują się nadzwyczaj szybko. O zmasakrowanych płytach DVD z bajkami już nie ma nawet co wspominać.
Gdyby te zabezpieczenia były stosowane przez polskich producentów to jeszcze bym zrozumiał, bo wiadomo, że my tutaj nad Wisłą to wszyscy kradniemy i zaraz byśmy to wykorzystali do niecnych celów.

czarne jest piękne...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
W Warszawie na Gwiaździstej jest firma, która robi szlif takich płyt. Porysowaną płytę można ponoć szlifować kilka razy bez uszczerbku danych. Ja u nich robiłem raz grę na xbox'a i wyszła jak nowa. Cena coś koło 10zł za sztukę.vibowit pisze:Np. jako, że gier na PS2 nie można kopiować musiałem już kilka z nich kupować dwa razy, bo niestety płyty się rysują, a przy małych dzieciach rysują się nadzwyczaj szybko. O zmasakrowanych płytach DVD z bajkami już nie ma nawet co wspominać.
Gdyby te zabezpieczenia były stosowane przez polskich producentów to jeszcze bym zrozumiał, bo wiadomo, że my tutaj nad Wisłą to wszyscy kradniemy i zaraz byśmy to wykorzystali do niecnych celów.Ale w wielkim, oświeconym świecie!?
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
Konto usunięte, znajomy z powodzeniem używał pasty do zębów, jak musiał odzyskać jakieś foty parę lat temu 
Złotnik ten znajomy, może dlatego mu wyszło tego nie wiem, nie sprawdzałem.

Złotnik ten znajomy, może dlatego mu wyszło tego nie wiem, nie sprawdzałem.
- Kornik
- 2 gwiazdki
- Auto: Zoom i Rower. Range Rover
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Ze se sam dopowiem:Kornik pisze: Tak samo jak iPhone ver.1. Dopiero 3 GS stal sie w miare uzywalny. To samo bedzie z iPadem - wersja 2 lub 3 bedzie juz uzywalna
Oto co sie okazuje - obudowa iPad'a jest przystosowana juz do kamery:
http://www.tuaw.com/2010/02/02/repair-s ... mera-slot/
Piter 35 pisze:Czy to konkurencja dla Was Makowcy![]()
http://technowinki.onet.pl/artykuly/tes ... tykul.html
Szukana strona nie istnieje lub została przeniesiona do nowej wersji serwisu Technowinki.Onet.pl
Dolce far niente 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
W następnej wersji ajPada strona będzie się otwierać.FUX pisze:Piter 35 pisze:Czy to konkurencja dla Was Makowcy![]()
http://technowinki.onet.pl/artykuly/tes ... tykul.html
Szukana strona nie istnieje lub została przeniesiona do nowej wersji serwisu Technowinki.Onet.pl