Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Poradnik młodego komputerowca

Post 29 sty 2010, o 15:52

michal pisze: Chlor, a co się Chlor tak z południa wpierdala między wódkę a zakąskę, hę? :mrgreen:

michal, co Ty taki nerwowy w piątek :mrgreen:

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 29 sty 2010, o 18:40

Kruszyn pisze: michal, co Ty taki nerwowy w piątek :mrgreen:
pewno napił by się czegoś dla spokojności.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 1 lut 2010, o 13:57

Czy wiecie (pewnie tak :mrgreen: ) ile kosztuje zrobienie prostej strony internetowej? Np. dla jakiejś małej knajpki.

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 1 lut 2010, o 14:23

minimus, ja wiem :mrgreen: , chyba ;-) .
Sama byłam zainteresowana. Zrobienie prostej strony w firmie u człowieka, który zajmuje się tym zawodowo to koszt rzędu 1000-1200 zł. Student informatyki, lub ktoś,kto się na tym zna i może poświęcić trochę czasu to koszt 500-600 zł (ZTCP).
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 1 lut 2010, o 15:20

Doxa, dzięki. To potwierdza to co słyszałem.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 1 lut 2010, o 15:38

minimus, devliński zna jakiegoś młodego człowieka, który zajmuje się takimi rzeczami niedrogo i fachowo.
czarne jest piękne...

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 1 lut 2010, o 15:50

vibowit, to właśnie ten młody człowiek zaproponował mi cenę 1200 zł. Nie jest konkurencyjny, bo dzwoniłam do kilku przypadkowych firm i cena była na tym samym poziomie.
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 1 lut 2010, o 16:02

Używa ktoś Microsoft Security Essentials - w sensie ichniego antywirusa?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 1 lut 2010, o 19:38

Doxa, byłbym ostrożny z takimi opiniami. Pytanie czy mowa o firmach czy o "firmach". Projekty informatyczne mają to do siebie, że firma która proponowała Ci połowę ceny proponowała Ci również wykonanie połowy zakresu prac które ktoś inny od razu wycenił na 1000 PLN.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 1 lut 2010, o 19:54

w gimnazjum zaś spokojnie w czech stófkach można się zmieścić :evilgrin:

Wytłumaczę to tak. Zrobienie strony składa się z:
- projektu graficznego (nie darmowego szablonu z neta)
- pocięcie tego i dopasowanie do wymogów internetu
- dorobienie HTML i CSS czyli struktury. Dla przykładku, każda przeglądarka inaczej trochę to interpretuje więc są nierzadko czary mary.
- ewentualne dobudowanie tego w CMSa w zależności od potrzeb klienta bo kolega może se tak jak w łordzie strony robić
- dopiero najczęściej na końcu klient widząc co można i jak można zaczyna tydzień/dwa wybrzydzać, przestawiać i zmieniać.

a niedajbóg, znajomy co to się zna pokaże mu, że można takie fajne animowane gify ponawtykać. Widziałem sytuacje, kiedy wszystko kończyło się robieniem od nowa - bo Zdziuchu ma takie niebieskie fajne strony ;-)

I teraz pomyślcie ile takich stron można zrobić miesięcznie :mrgreen: A nie chcemy chyba w tym lekko zacofanym kraju, źle opłacanych informatyków? ;-)

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 1 lut 2010, o 21:39

minimus, właśnie znalazłeś speca :mrgreen:
Czarownica prawdę Ci powie :D

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 1 lut 2010, o 22:18

zofija, owszem, od projektowania okularów :mrgreen:

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 1 lut 2010, o 22:22

Chloru pisze: Projekty informatyczne mają to do siebie, że firma która proponowała Ci połowę ceny proponowała Ci również wykonanie połowy zakresu prac które ktoś inny od razu wycenił na 1000 PLN.

Normalnie jak warsztaty samochodowe ;)

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 1 lut 2010, o 23:16

Chloru pisze:Doxa, byłbym ostrożny z takimi opiniami. Pytanie czy mowa o firmach czy o "firmach". Projekty informatyczne mają to do siebie, że firma która proponowała Ci połowę ceny proponowała Ci również wykonanie połowy zakresu prac które ktoś inny od razu wycenił na 1000 PLN.
Chloru, ja odniosłam się do słów vibowita, który napisał, że ten młody człowiek robi niedrogo i fachowo. Ten chłopak ma regularną firmę, taką samą do jakich dzwoniłam (ceny wszędzie były porównywalne). Oczywiście rozumiem, że prowadząc firmę, nie może wyceniać swojej pracy "po kosztach", na 50% ceny mogą sobie pozwolić ci co się znają i dłubią 2 miesiące w wolnych chwilach. Czy dobrze, czy źle -nie wiem, nie skorzystałam.
Jednak uznałam, że ten wydatek nie będzie dla mnie opłacalny, potrzebowałam coś tak prostego, że zrobiła mi to córka w 3 wieczory.
Nooo.... i tak się rodzą wielkie fortuny :mrgreen: ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 1 lut 2010, o 23:19

Doxa pisze: potrzebowałam coś tak prostego, że zrobiła mi to córka w 3 wieczory.

A córka o w3c.org słyszała chociaż ? ;-)

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 1 lut 2010, o 23:30

Zna ktoś sposób na proste ominięcie squida bo mi parę stronek zablokowali w robocie(m.in forum) ?
pozdrawiam
Grzegorz

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 lut 2010, o 23:47

Grzegorz pisze: Zna ktoś sposób na proste ominięcie squida bo mi parę stronek zablokowali w robocie(m.in forum) ?

1. Postawić dobrą flaszkę adminowi ;-)
2. Postawić tunel ;-)

Wszystko zależy od inwencji admina i Twoich możliwości sprzętowo-sieciowych.

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 2 lut 2010, o 00:02

ad 1. Admin jest oficerem niemieckim.
ad 2. Czyli mam googlać "postawić tunel" ? Czy są jakieś www które by od razu bez żadnych hocków klocków tunelowały ? Podejrzewam, że jeśli są to pewnie są zblokowane przez admina.
pozdrawiam
Grzegorz

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 2 lut 2010, o 00:04

Chloru pisze: A córka o w3c.org słyszała chociaż ? ;-)
Nie mam pojęcia przy pomocy jakich narzędzi zrobiła :? . Wystarczyło mi, że potrafi użyć HTML, ale ja jestem totalnym komputerowym ignorantem :oops:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 lut 2010, o 00:26

Grzegorz, bez znajomości konfiguracji sieci i uprawnień Twojego konta niewiele można pomóc. Zbyt dużo pytań na które po części prawdopodobnie nie znasz też odpowiedzi. W momencie kiedy spytasz admina on się połapie, że próbujesz knuć i z całą pewnością będzie szybszy ;-)

Doxa, co może oznaczać, że przeglądarką której uzywacie wszystko pokazuje cacy a stado innych przeglądarek wyświetla jakieś połamańce.

Azrael
6 gwiazdek

Post 2 lut 2010, o 00:29

Chloru, storona naprawdę w podstawowym HTML powinna się wyświetlać OK...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 lut 2010, o 00:45

Azrael, co to znaczy strona w podstawowym HTML ? ;-) Z css ? Z JavaScriptem ? Temat jest jak zwykle bardziej skomplikowany. Porównałbym to do hmm.... MBC - w końcu auto jeździ, jak zrobione porządnie to nie powinno wybuchnąć... a jednak :mrgreen:

Azrael
6 gwiazdek

Post 2 lut 2010, o 00:48

Chloru, mówię o naprawdę podstawowym htmlu - takim jak ja robiłem w liceum jakąs prostą stornkę w notatniku bez cssów i javascriptów ;)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 2 lut 2010, o 00:52

Chlor. Stopień komplikacji młotka należy dostosować do wielkości i położenia gwoździa, który chcemy wbić. Pełna zgodność z HTMLfafdziesiąt, XHTMLfafnaście, CeeSeSami, kwasami i dziesięcioma innymi BardzoWażnymiSkrótowcami jest mile widziana, ale niejednokrotnie można się bez niej obejść. Co więcej, niektóre, nazwijmy je, przeglądarki, wymagają świadomych odstępstw od standardów.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 lut 2010, o 01:24

ky, oczywiście, ze trzeba dobrać młotek do gwoździa. Tylko sformułowanie "prosty HTML" będzie oznaczało co innego dla licealisty a co innego dla kogoś kto np. pracuje w firmach/działach IT.

ODPOWIEDZ