Poradnik młodego komputerowca
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Re: Poradnik młodego komputerowca
Konto usunięte, a nie mogłeś użyć jakiś fachowych skrótów typu MiM czy coś. Mielibyśmy o czym popisać 

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Weź pod uwagę, że obecnie tego typu sprzęt żyje jakieś 2-3 lata i po czym zjada go postępująca degradacja wszystkich podzespołów. Pieprzone FMCGówno. Więc nastaw się, że po jakiś dwóch-trzech, może pięciu latach w lepszych przypadkach i tak będziesz musiał się szarpnąć na następny.FUX pisze: Tzn. kicha po okresie gwarancyjnym????
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
MITM. Można jeszcze PEBKAC.Chloru pisze:MiM
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
ky, no właśnie zastanawiałem się czy wstawić tam małe "t". Porozmawiajmy o tym
PEBKAC jest tak samo fajny jak SOA#1.

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Ale to biuroweChloru pisze:ky, no właśnie zastanawiałem się czy wstawić tam małe "t". Porozmawiajmy o tymPEBKAC jest tak samo fajny jak SOA#1.

- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
To dokładnie o mnieFUX pisze: Kto fenigów nie liczy,
ten marek nie będzie miał.

Faktycznie, drobne (czyli kwoty tak cirka do kilkuset złotych) wydaję lekką ręką, najchętniej na głupoty i bez starannego porównywania ofert czy targowania.
W związku z tym w życiu nie będę wydawał setek tysięcy, bo ich nigdy nie uskładam

I dobrze mi z tym

Mam wrażenie, że dzięki temu - jestem zdrowszy (mniej stresu przy wydatkach codziennych, zero stresu przy wydatkach niecodziennych - z braku takowych

Pieniądze szczęścia nie dają, frajdę daje co najwyżej szastanie nimi... a liczenie fenigów strasznie tę frajdę redukuje

Chodziło mi jedynie o to, że ja nie mam problemu z korzystaniem np. z konta bankowego z różnych komputerów i miejsc, a znam takich, którzy nigdy nie zachowali by się tak nieodpowiedzialnie.Grzegorz pisze:Nie rozumiem o tej paranoi.vibowit pisze: Po SSLu nie powinno być źle, ale ja nie mam paranoi, więc nie wiem czy jestem wiarygodny
To nie była sugestia, że Ty możesz mieć paranoję.
Resztę wyjaśnił Konto usunięte.
czarne jest piękne...
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
- Auto: Leon
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 35 razy
Tak, ale mi chodziło o to, że taki web-proxy przekazuje zaszyfrowane pakiety dopiero od siebie dalej, a po drodze możesz być podsłuchanym, nie mówiąc o zaufaniu do samego web-proxy. To "ode mnie" zaczyna się przecież od servera web-proxy a nie mojej przeglądarki bo to web-proxy łączy się po https z wybraną witryną. Chyba, że ja jednak czegoś nie rozumiem.Konto usunięte pisze: Grzegorz, jeśli łączysz się do strony po https (SSL), to nie idzie gołym tekstem, tylko kanałem szyfrowanym od Ciebie do odbiorcy. Proxy tylko przekazuje zaszyfrowane pakiety
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Grzegorz pisze: To "ode mnie" zaczyna się przecież od servera web-proxy a nie mojej przeglądarki bo to web-proxy łączy się po https z wybraną witryną
To "od Ciebie" zaczyna się od Ciebie (od Twojej przeglądarki). Końce szyfrowanej rury są u Ciebie i na serwerze do którego się łączysz. Proxy tylko przekłada zaszyfrowane pakiety w których jawny jest adresat, odbiorca, ale nie zawartość. Inaczej nie miałoby sensu całe to szyfrowanie
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
Fido jesteś 100% pewien ? Bo wczoraj sobie posłuchałem jakimś etherealem swojej karty przy łączeniu się do poczty przez takie przykładowe proxy ze strony którą podał vibowit. Hasełko pisane ascii znalazłem bez problemu.
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Grzegorz, no jasne, że jestem pewien. Inaczej to nie miałoby sensu. A jak się łączyłeś do tej poczty? I co to za poczta jeśli można wiedzieć?
A najlepiej pokaż zapisany pakiet ze zmienionym hasłem, żebyśmy go nie poznali
. To na bank nie będzie SSL
A najlepiej pokaż zapisany pakiet ze zmienionym hasłem, żebyśmy go nie poznali

-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
poczta.onet.pl
Na bank był to https. W poniedziałek (w pracy) jeszcze raz się tym pobawie i prześlę pakiet.
Na bank był to https. W poniedziałek (w pracy) jeszcze raz się tym pobawie i prześlę pakiet.
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Zdecydowana większość anonimowych proxy nie obsługuje SSL'a. Na liście którą podlinkował vibek, jest kolumna "Functionality" i tylko jeden ma obsługę SSL.
Grzegorz, nie wiem co zablokował Twój admin, ale może zapomniał o stronie https://sslunblock.com/
, z której możesz dalej wyjść w świat po SSLu.
Grzegorz, nie wiem co zablokował Twój admin, ale może zapomniał o stronie https://sslunblock.com/

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
rrosiak pisze: Grzegorz, nie wiem co zablokował Twój admin, ale może zapomniał o stronie https://sslunblock.com/, z której możesz dalej wyjść w świat po SSLu.
Zaraz, zaraz, ale przy takim połączeniu to sslunblock jest klientem SSL mojego banku do którego się łączę. A więc właściciel serwisu może z powodzeniem czytać moje dane logowania. Mylę się?
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Konto usunięte pisze: A więc właściciel serwisu może z powodzeniem czytać moje dane logowania. Mylę się?
Tego nie wie nikt poza właścicielem serwisu. Trzeba by dokładnie znać mechanizm połącznia z hostem docelowym.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
rrosiak, jak dla mnie to może czytać co chce - o ile rozumiem, że SSL realizowane jest pomiędzy tym wynalazkiem, a czymś z czym chcemy się łączyć.
To lepsze od phishingu
Iluż to ludzi ma poblokowane wyjścia w pracy, a tu takie cudo.
To lepsze od phishingu

- rrosiak
- 6 gwiazdek
remek, ja nie mam paranoi , ale fakt, szpiedzy są wszędzie 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
źle się wyraziłem. Chodziło mi o to, że jest duża szansa, ze może swobodnie czytać, a nie o to, że mam to gdzieśrrosiak pisze: remek, ja również nie mam paranoi , ale wiesz, szpiedzy są wszędzie![]()

Dlatego nie korzystam, bo jeszcze by przeczytał jakiegoś maila do Barbie i dopiero by było

- rrosiak
- 6 gwiazdek
remek pisze: źle się wyraziłem.
Po drugim czytaniu zrozumiałem i dlatego przeedytowałem nieco swoją odpowiedź

Zresztą nie bez powodu umieściłem "

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
rrosiak pisze: do czytania gazet się nadaje i jest prostsze w implementacji od tradycyjnego proxy.
Dokładnie, tylko ciągle z tyłu głowy należy mieć pulsujące ostrzeżenie, że każde hasło podane tym kanałem staje się publiczne. Nawet do głupiego facebooka. Nie wiem czy podobnie nie działa, albo działała opera mini. Że tak naprawdę ichni duży serwer ściąga i przerabia wszystkie żądanie użytkownika i konwersuje je do postaci "odbieralnej" na telefonie. Tam też połączenia do banków były (bo chyba to jednak w czasie przeszłym) mocno niebezpieczne.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Konto usunięte, ja o tej stronce dowiedziałem się jakieś pół roku temu, gdy u jednego z klientów gdzie użytkownicy mieli blokowane niektóre strony, a GPO zabraniało modyfikacji ustawień IE, nagle na miesięcznym raporcie z ISA wyszło, że jest to najczęściej odwiedzany adres (użyszkodnik jednak potrafi)
. Nie wiem jak długo z tego korzystali, ale jak na razie nie widać żadnych ubocznych skutków, antywirus nic nie wykrył, firrewall również nie odnotowuje dziwnego ruchu.
Trudno oczywiscie stwierdzić, jakie dokładnie intenecje przyświecały twórcom serwisu, może tylko chęć zysku z wyświetlanych reklam

Trudno oczywiscie stwierdzić, jakie dokładnie intenecje przyświecały twórcom serwisu, może tylko chęć zysku z wyświetlanych reklam

- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
- Auto: SI
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Kochani, poradźcie jakąś sprawdzoną przeglądarkę do Win Mobile. Wcześniej używałem Safari na Iphone, teraz na Win Mob sprawdziłem już Operę 9 i 10, IE, Skyfire i...wszystko do dupy.
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
- Auto: SI
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
problem z logowaniem (hasła itd).Chloru pisze: Opera 10
naprodukowali tych oper. Nie próbowałem bo myślałem, że to jakaś "stara" i wybrałem 10.burzum pisze: a opera mini ?