uszczelka pod głowicą
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- leinad
- 3 gwiazdki
- Auto: impreza wrx,legacy diesel
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: uszczelka pod głowicą
tadol zanim zadzwonisz do germanów spróbuj porozmawiać z http://www.scoobysport.nl/info.htm rozmawiałem z kilkoma osobami i wszyscy mi mówili, że jest to najlepsza firma w Holandii.
- tzd
- 2 gwiazdki
- Lokalizacja: Gdańsk Sopot Gdynia, tu wszystko się kończy i zaczyna
- Auto: SF5 2.0T + GC8 STi
Czy możesz rozwinąć myśl, i dlaczego przemytem nazywasz kupno czegoś w US na własne potrzeby i wysyłka lub przywiezienie przez kogoś znajomego?Azrael pisze:Nie widzę możliwości żeby legalny import z USA w cenach detalicznych był tańszy. Oczywiście popularnośc przemytu nadal wysoka
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Pewnie dlatego, że takie przewiezienie odpowiada definicjitzd pisze: Czy możesz rozwinąć myśl, i dlaczego przemytem nazywasz kupno czegoś w US na własne potrzeby i wysyłka lub przywiezienie przez kogoś znajomego?

Słownik Języka Polskiego pisze: przemyt
1. «nielegalne przenoszenie, przewożenie przez granicę państwa towarów, dewiz bez poddania ich kontroli i ocleniu lub przenoszenie, przewożenie przez granicę przedmiotów zakazanych»
- tzd
- 2 gwiazdki
Ok, zasadniczo masz rację. Zasadniczo też nie wolno łamać przepisów ruchu drogowego, rozmawiać przez komórkę w samochodzie bez zestawu, lub kupować części / remontować aut bez faktury.Konto usunięte pisze:Pewnie dlatego, że takie przewiezienie odpowiada definicji
Zasadniczo jako przedstawiciel 4Turbo Azrael ma rację, bo takie zakupy i takie usługi są działaniem na szkodę legalnie działających firm. Ale zasadniczo niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto jest bez winy :)
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
tzd pisze: Zasadniczo jako przedstawiciel 4Turbo Azrael ma rację, bo takie zakupy i takie usługi są działaniem na szkodę legalnie działających firm. Ale zasadniczo niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto jest bez winy :)
Nie ma co się spinać. Kuba powiedział tylko, że nie ma szans, żeby legalnie działająca firma (tj taka która płaci cło i podatki) osiągnęła poziom cenowy artykułów sprowadzanych bez cła w walizkach. No i to jest prawda

tzd pisze: Czy możesz rozwinąć myśl, i dlaczego przemytem nazywasz kupno czegoś w US na własne potrzeby i wysyłka lub przywiezienie przez kogoś znajomego?
1. bo to jest przemyt zagrożony kara więzienia
2. to tak jakby mi ktoś wyciągał z kieszeni kasę
inquiz - no to zależy dla kogo źle, a dla kogo dobrze ;)
Ale poważniej - zdroworozsądkowo nie jestem w stanie potępiać przestępstw takich jak tego typu "przemyt" - to tylko próba normalnego życia wbrew nienormalnym regułom.
Ale poważniej - zdroworozsądkowo nie jestem w stanie potępiać przestępstw takich jak tego typu "przemyt" - to tylko próba normalnego życia wbrew nienormalnym regułom.
Jacek "AMI" Rudowski
Azrael pisze: 2. to tak jakby mi ktoś wyciągał z kieszeni kasę
Ja tam z filozofii cienki jestem, ale dla mnie to raczej kwestia tego, że ta kasa i tak może w Twojej kieszeni po prostu nie wylądować.
Nikt z niej nic nie wyciąga, ale raczej - ku Twojemu oczywiście utrapieniu - do niej nie wkłada.
Jacek "AMI" Rudowski
tzd pisze: Zasadniczo jako przedstawiciel 4Turbo Azrael ma rację, bo takie zakupy i takie usługi są działaniem na szkodę legalnie działających firm. Ale zasadniczo niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto jest bez winy :)
W sumie w jakims sensie oczywiście tak - problem w tym, że może o wiele lepiej dla wszystkich by było, gdyby obrót towarami w skali calego świata był mniej ograniczany - np. cłami.
No ale wiadomo, jak jest.
Jacek "AMI" Rudowski
to w takim razie otwórzmy granice na towary i usługi z Chińskiej Republiki Ludowej.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Azrael pisze: 1. bo to jest przemyt zagrożony kara więzienia
Oj, nie wydaje mi się

Jak ostatnio towar z Chin kupowałem, to mi go nawet nie oclili w Irlandii :P Więc widać też można :)
Ale powiedzmy sobie szczerze - jakościowo niestety przegrali i tak z towarami z pudełka z napisem Subaru - cena to nie wszystko.
Ale powiedzmy sobie szczerze - jakościowo niestety przegrali i tak z towarami z pudełka z napisem Subaru - cena to nie wszystko.
Jacek "AMI" Rudowski
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
przemyt 2 uszczelek na masową skalę to rzeczywiście poważny problem
Ogólnie to fajnie by było jakby RP nie waliła podatków takich, że odechciewa się tutaj robić zakupów
Tu akcyzka, tam VATcik, jeszcze cełko i inne podatki dla darmozjadów typu ZUS i mamy cenę razy 15 
(te piętnaście to tak z przymrużeniem)

Ogólnie to fajnie by było jakby RP nie waliła podatków takich, że odechciewa się tutaj robić zakupów

(te piętnaście to tak z przymrużeniem)
remek, ja też bym się cieszył jakby podatki były mniejsze, ceł nie było itp. ale realia są jakie są. Firma nie może nic przewieźć pod spódnicą stewardessy, a ludzie prywatni i małe firemki i owszem i potem są głosy że drogo, ze zdziercy itp.
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
- Auto: SI
O, ciekawy nowy akt prawny mamyKonto usunięte pisze:
Słownik Języka Polskiego napisał(a): przemyt
1. «nielegalne przenoszenie, przewożenie przez granicę państwa towarów, dewiz bez poddania ich kontroli i ocleniu lub przenoszenie, przewożenie przez granicę przedmiotów zakazanych»

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Niedźwiedź, od kiedy to SJP zawiera akty prawne? To definicja słowa jest słońce 

- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
no właśnie nie zawiera.Konto usunięte pisze: Niedźwiedź, od kiedy to SJP zawiera akty prawne? To definicja słowa jest słońce![]()
Skoro już gadamy o więzieniach, karach itd, to SJP się tu nie przyda. Coś co w języku potocznym ma jakieś znaczenie nie zawsze z punktu widzenia legalnego będzie miało takie samo i będzie zagrożone sankcjami.
Niestety świadomość prawna ludzi w PL jest bardzo niska. A do prawnika nie pójdą , bo przecież ich natnie na kasę, bo przecież w google albo SJP napisali...Kiedyś koleś z kumplem przy mnie przyszedł do księgarni prawniczej, chwycił kodeks karny, otworzył spis treści, później przeczytał art.280 (rozbój), i stwierdził na podstawie przepisu, że bez sensu brać prawnika, bo za to pobicie ostatnie to nie dostanie więcej jak 3 lata w zawiasach, bo w sumie nożem tylko pociął kolesiowi kurtkę, telefon się rozjebał podczas szarpania, więc i tak go nie ukradł, jego kumpel za to dostał właśnie wspomniany wyrok, a koleś na forum na interii napisał, że nie ma się co bać, wystarczy walnąć skruchę

Tak tylko marudzę

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Sugerujesz, że Az nazywając przemytem przewożenie części z USA bez opłacenia cła powinien udać się do prawnika po definicję prawną tego czynu?Niedźwiedź pisze:no właśnie nie zawiera.Konto usunięte pisze: Niedźwiedź, od kiedy to SJP zawiera akty prawne? To definicja słowa jest słońce![]()
Skoro już gadamy o więzieniach, karach itd, to SJP się tu nie przyda. Coś co w języku potocznym ma jakieś znaczenie nie zawsze z punktu widzenia legalnego będzie miało takie samo i będzie zagrożone sankcjami.
Niestety świadomość prawna ludzi w PL jest bardzo niska. A do prawnika nie pójdą , bo przecież ich natnie na kasę, bo przecież w google albo SJP napisali...

A od prawników, prawa i sądów to najlepiej trzymać się z daleka jeśli nie ma wyraźnej potrzeby. Można jedynie towarzysko

- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
o to to toesilon pisze: bo wszystko to i tak to wina Ustawodawcy a nie prawników![]()

Niedźwiedź, w filozofii prawa jest masa tego typu zagadnień. Choćby słynna paremia Placuit in omnibus rebus praecipuam esse iustitiae aequitatisque quam stricti iuris rationem – We wszystkich sprawach zasada sprawiedliwości i słuszności powinna mieć pierwszeństwo przed zasadą ścisłego prawa.
- tzd
- 2 gwiazdki
Zasadą słuszności jest to, że jak mi się coś zepsuje, to chcę kupić części zamienne taniej, a nie drożej tylko z powodu urzędowych barier celnych, czyli hamulca wolnego handlu, przepływu kapitału i towarówAzrael pisze: We wszystkich sprawach zasada sprawiedliwości i słuszności powinna mieć pierwszeństwo przed zasadą ścisłego prawa.

To tak a propos szumnie wspomnianego "przemytu".
tzd, a dla mnie jest to że mogę pracować i zarabiać w takich samych warunkach wolnej konkurencji jak firma z USA. Mozliwość omijania VAT, cła itp. powoduje ze nawet jak coś sprzedaję znacznie TANIEJ to dla klienta jest drożej - wiem ze często tak jest bo przecież śledzimy te ceny.