uszczelka pod głowicą

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
leinad
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: impreza wrx,legacy diesel
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: uszczelka pod głowicą

Post 7 lut 2010, o 20:19

tadol zanim zadzwonisz do germanów spróbuj porozmawiać z http://www.scoobysport.nl/info.htm rozmawiałem z kilkoma osobami i wszyscy mi mówili, że jest to najlepsza firma w Holandii.

tzd
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Lokalizacja: Gdańsk Sopot Gdynia, tu wszystko się kończy i zaczyna
Auto: SF5 2.0T + GC8 STi

Post 7 lut 2010, o 21:40

Azrael pisze:Nie widzę możliwości żeby legalny import z USA w cenach detalicznych był tańszy. Oczywiście popularnośc przemytu nadal wysoka
Czy możesz rozwinąć myśl, i dlaczego przemytem nazywasz kupno czegoś w US na własne potrzeby i wysyłka lub przywiezienie przez kogoś znajomego?

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 7 lut 2010, o 22:02

tzd pisze: Czy możesz rozwinąć myśl, i dlaczego przemytem nazywasz kupno czegoś w US na własne potrzeby i wysyłka lub przywiezienie przez kogoś znajomego?
Pewnie dlatego, że takie przewiezienie odpowiada definicji ;-) Jeśli przewozisz coś z ominięciem opłat celnych to jest to przemyt. I nie ma znaczenia, czy na własne potrzeby, czy nie ;-) Co nie zmienia faktu, że i mnie zdarzyło się taki niecny uczynek popełnić ;-)
Słownik Języka Polskiego pisze: przemyt
1. «nielegalne przenoszenie, przewożenie przez granicę państwa towarów, dewiz bez poddania ich kontroli i ocleniu lub przenoszenie, przewożenie przez granicę przedmiotów zakazanych»

tzd
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 7 lut 2010, o 22:15

Konto usunięte pisze:Pewnie dlatego, że takie przewiezienie odpowiada definicji
Ok, zasadniczo masz rację. Zasadniczo też nie wolno łamać przepisów ruchu drogowego, rozmawiać przez komórkę w samochodzie bez zestawu, lub kupować części / remontować aut bez faktury.

Zasadniczo jako przedstawiciel 4Turbo Azrael ma rację, bo takie zakupy i takie usługi są działaniem na szkodę legalnie działających firm. Ale zasadniczo niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto jest bez winy :)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 7 lut 2010, o 22:19

tzd pisze: Zasadniczo jako przedstawiciel 4Turbo Azrael ma rację, bo takie zakupy i takie usługi są działaniem na szkodę legalnie działających firm. Ale zasadniczo niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto jest bez winy :)

Nie ma co się spinać. Kuba powiedział tylko, że nie ma szans, żeby legalnie działająca firma (tj taka która płaci cło i podatki) osiągnęła poziom cenowy artykułów sprowadzanych bez cła w walizkach. No i to jest prawda ;-)

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 7 lut 2010, o 22:47

tzd pisze: Czy możesz rozwinąć myśl, i dlaczego przemytem nazywasz kupno czegoś w US na własne potrzeby i wysyłka lub przywiezienie przez kogoś znajomego?

1. bo to jest przemyt zagrożony kara więzienia

2. to tak jakby mi ktoś wyciągał z kieszeni kasę

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 7 lut 2010, o 22:50

inquiz - no to zależy dla kogo źle, a dla kogo dobrze ;)

Ale poważniej - zdroworozsądkowo nie jestem w stanie potępiać przestępstw takich jak tego typu "przemyt" - to tylko próba normalnego życia wbrew nienormalnym regułom.
Jacek "AMI" Rudowski

AMI
5 gwiazdek

Post 7 lut 2010, o 22:53

Azrael pisze: 2. to tak jakby mi ktoś wyciągał z kieszeni kasę

Ja tam z filozofii cienki jestem, ale dla mnie to raczej kwestia tego, że ta kasa i tak może w Twojej kieszeni po prostu nie wylądować.
Nikt z niej nic nie wyciąga, ale raczej - ku Twojemu oczywiście utrapieniu - do niej nie wkłada.
Jacek "AMI" Rudowski

tadol
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester 2.5 XT AT 2008

Post 7 lut 2010, o 22:53

leinad,
dzięki! mail z zapytaniem już wysłany :giggle:

AMI
5 gwiazdek

Post 7 lut 2010, o 22:55

tzd pisze: Zasadniczo jako przedstawiciel 4Turbo Azrael ma rację, bo takie zakupy i takie usługi są działaniem na szkodę legalnie działających firm. Ale zasadniczo niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto jest bez winy :)

W sumie w jakims sensie oczywiście tak - problem w tym, że może o wiele lepiej dla wszystkich by było, gdyby obrót towarami w skali calego świata był mniej ograniczany - np. cłami.

No ale wiadomo, jak jest.
Jacek "AMI" Rudowski

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 7 lut 2010, o 22:56

to w takim razie otwórzmy granice na towary i usługi z Chińskiej Republiki Ludowej.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 7 lut 2010, o 22:57

Azrael pisze: 1. bo to jest przemyt zagrożony kara więzienia

Oj, nie wydaje mi się ;-)

AMI
5 gwiazdek

Post 7 lut 2010, o 22:58

Jak ostatnio towar z Chin kupowałem, to mi go nawet nie oclili w Irlandii :P Więc widać też można :)

Ale powiedzmy sobie szczerze - jakościowo niestety przegrali i tak z towarami z pudełka z napisem Subaru - cena to nie wszystko.
Jacek "AMI" Rudowski

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 8 lut 2010, o 03:22

przemyt 2 uszczelek na masową skalę to rzeczywiście poważny problem :mrgreen:

Ogólnie to fajnie by było jakby RP nie waliła podatków takich, że odechciewa się tutaj robić zakupów ;-) Tu akcyzka, tam VATcik, jeszcze cełko i inne podatki dla darmozjadów typu ZUS i mamy cenę razy 15 ;-)

(te piętnaście to tak z przymrużeniem)

Azrael
6 gwiazdek

Post 8 lut 2010, o 05:02

remek, ja też bym się cieszył jakby podatki były mniejsze, ceł nie było itp. ale realia są jakie są. Firma nie może nic przewieźć pod spódnicą stewardessy, a ludzie prywatni i małe firemki i owszem i potem są głosy że drogo, ze zdziercy itp.

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: SI

Post 8 lut 2010, o 08:33

Konto usunięte pisze:
Słownik Języka Polskiego napisał(a): przemyt
1. «nielegalne przenoszenie, przewożenie przez granicę państwa towarów, dewiz bez poddania ich kontroli i ocleniu lub przenoszenie, przewożenie przez granicę przedmiotów zakazanych»
O, ciekawy nowy akt prawny mamy :cofee:
Obrazek
Obrazek

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 8 lut 2010, o 12:00

Niedźwiedź, od kiedy to SJP zawiera akty prawne? To definicja słowa jest słońce ;-)

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 8 lut 2010, o 12:17

Konto usunięte pisze: Niedźwiedź, od kiedy to SJP zawiera akty prawne? To definicja słowa jest słońce ;-)
no właśnie nie zawiera.
Skoro już gadamy o więzieniach, karach itd, to SJP się tu nie przyda. Coś co w języku potocznym ma jakieś znaczenie nie zawsze z punktu widzenia legalnego będzie miało takie samo i będzie zagrożone sankcjami.
Niestety świadomość prawna ludzi w PL jest bardzo niska. A do prawnika nie pójdą , bo przecież ich natnie na kasę, bo przecież w google albo SJP napisali...Kiedyś koleś z kumplem przy mnie przyszedł do księgarni prawniczej, chwycił kodeks karny, otworzył spis treści, później przeczytał art.280 (rozbój), i stwierdził na podstawie przepisu, że bez sensu brać prawnika, bo za to pobicie ostatnie to nie dostanie więcej jak 3 lata w zawiasach, bo w sumie nożem tylko pociął kolesiowi kurtkę, telefon się rozjebał podczas szarpania, więc i tak go nie ukradł, jego kumpel za to dostał właśnie wspomniany wyrok, a koleś na forum na interii napisał, że nie ma się co bać, wystarczy walnąć skruchę :o

Tak tylko marudzę :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 8 lut 2010, o 13:03

Niedźwiedź pisze:
Konto usunięte pisze: Niedźwiedź, od kiedy to SJP zawiera akty prawne? To definicja słowa jest słońce ;-)
no właśnie nie zawiera.
Skoro już gadamy o więzieniach, karach itd, to SJP się tu nie przyda. Coś co w języku potocznym ma jakieś znaczenie nie zawsze z punktu widzenia legalnego będzie miało takie samo i będzie zagrożone sankcjami.
Niestety świadomość prawna ludzi w PL jest bardzo niska. A do prawnika nie pójdą , bo przecież ich natnie na kasę, bo przecież w google albo SJP napisali...
Sugerujesz, że Az nazywając przemytem przewożenie części z USA bez opłacenia cła powinien udać się do prawnika po definicję prawną tego czynu? :razz:

A od prawników, prawa i sądów to najlepiej trzymać się z daleka jeśli nie ma wyraźnej potrzeby. Można jedynie towarzysko ;-)

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 8 lut 2010, o 13:14

Konto usunięte pisze: Można jedynie towarzysko ;-)
wybrnąłeś ;-)
Obrazek
Obrazek

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 8 lut 2010, o 13:24

bo wszystko to i tak to wina Ustawodawcy a nie prawników ;-)

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 8 lut 2010, o 13:28

esilon pisze: bo wszystko to i tak to wina Ustawodawcy a nie prawników ;-)
o to to to :!: :thumb: Serio. Jedno z podstawowych założeń wykładni prawa mówi, że "ustawodawca jest racjonalny"... Tylko, w którym miejscu?
Obrazek
Obrazek

Azrael
6 gwiazdek

Post 8 lut 2010, o 13:52

Niedźwiedź, w filozofii prawa jest masa tego typu zagadnień. Choćby słynna paremia Placuit in omnibus rebus praecipuam esse iustitiae aequitatisque quam stricti iuris rationem – We wszystkich sprawach zasada sprawiedliwości i słuszności powinna mieć pierwszeństwo przed zasadą ścisłego prawa.

tzd
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 8 lut 2010, o 15:30

Azrael pisze: We wszystkich sprawach zasada sprawiedliwości i słuszności powinna mieć pierwszeństwo przed zasadą ścisłego prawa.
Zasadą słuszności jest to, że jak mi się coś zepsuje, to chcę kupić części zamienne taniej, a nie drożej tylko z powodu urzędowych barier celnych, czyli hamulca wolnego handlu, przepływu kapitału i towarów :cofee:
To tak a propos szumnie wspomnianego "przemytu".

Azrael
6 gwiazdek

Post 8 lut 2010, o 15:36

tzd, a dla mnie jest to że mogę pracować i zarabiać w takich samych warunkach wolnej konkurencji jak firma z USA. Mozliwość omijania VAT, cła itp. powoduje ze nawet jak coś sprzedaję znacznie TANIEJ to dla klienta jest drożej - wiem ze często tak jest bo przecież śledzimy te ceny.

ODPOWIEDZ