Odczytywanie błędów ECU - dyskusja
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: Odczytywanie błędów ECU - dyskusja
Na podstawie samego błędu nikt Ci nie powie. Błąd system too lean może oznaczać kilka różnych rzeczy zarówno mechanicznych jak i elektronicznych.
- lucza
- 4 gwiazdki
- Auto: babcie ra 95 i 96
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
oki,witam serdecznie,przeczytałem uważnie cały wątek i nieznalazłem rozwiązania jak skasować kody błędów w moim subaru 99,kody odczytałem za pomocą połączenia dwóch czarnych kabelków,wg instrukcji z forum(5 błędów),zanim przystąpie do likwidacji wszystkich usterek chciałbym skasować błędy i przekonać się które są aktualne a które stare,bo może stare usterki były już usuwane i niechciałbym się niepotrzebnie narobić,mam nadzieje że po skasowaniu błędów i użytkowaniu auta przez 2-3 dni wyskoczą mi tylko aktualne kody,teraz świeci mi się "check engine" ale wszystko działa bez zarzutu,proszę o pomoc jak skasowac "czarną liste kodów",dzięki i pozdro 

JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!
- lucza
- 4 gwiazdki
no i witam ponownie!! na innym forum znalazłem jak skasować kody błędu,czarna i zielona wtyczka nie pomogła jeżdżona przez minute itd. ,pomógł mechanik ze sprzętem ze szkocji,stare kody 4, nowy i aktualny 1,radość na me serce i na mój portfel,polecam wszystkim i zawsze serwis,serwis i jeszcze raz serwis(nie koniecznie ASO)po rozłączeniu akumulatora,silnik oszalał,pomocne może być;obroty na maxa na 1s. potem odpuścić na połowe obrotów,na 1s. i odpuścić na zero,,,i tak min 3razy,silnik nauczy sie ustawień i będzie chodził jak ta lala,nie jestem wykfalikowanym mechanikiem,więc moje porady są czysto przekazane przez moich mechaników 

- lucza
- 4 gwiazdki
...tak wiem moja odpowiedz była nie precyzyjna,próbowałem skasować kody błędów poprzez rozłończenie akumulatora,po tym zabiegu silnik oszalał!!!, pomogło tak jak opisałem wczesniej wprowadzenie silnika na 5tyś obroyów i tak dalej zgodnie z powyższym postem!!!
Witam. Odswieżę wątek...
Przy sprawdzaniu błędów ECU zapala mi sie błąd 24. Nie mam zastrzeżeń do pracy silnika mojej imprezy. jest to 2000ccm, n/a, 1996, po 180000km. Chodzi bez zarzutu, odpala na dotyk, trzyma wolne obroty, spala od 8 do 10 l/100. Zastanawiam sie czy jest to aktualny błąd, czy cos starego? Czy po ewentualnej naprawie lub wymianie jakiegos elementu z listy błędów ECU, komputer to diagnozuje i sam wykasowuje błędy, czy trzeba to robić samemu jakims sposobem? Dzieki
Przy sprawdzaniu błędów ECU zapala mi sie błąd 24. Nie mam zastrzeżeń do pracy silnika mojej imprezy. jest to 2000ccm, n/a, 1996, po 180000km. Chodzi bez zarzutu, odpala na dotyk, trzyma wolne obroty, spala od 8 do 10 l/100. Zastanawiam sie czy jest to aktualny błąd, czy cos starego? Czy po ewentualnej naprawie lub wymianie jakiegos elementu z listy błędów ECU, komputer to diagnozuje i sam wykasowuje błędy, czy trzeba to robić samemu jakims sposobem? Dzieki
- lucza
- 4 gwiazdki
24 to zawór regulacji powietrza biegu jałowego,to ten zawór do którego przychodzi wężyk ciśnieniowy z "puszki" przy prawej lampie a następnie idzie do kolektora ssącego,może to być stary błąd lub powstał gdy ktoś przy włączonym silniku odłączył wtyczke z tego zaworu,po naprawie ten błąd sam nie zniknie,zostanie w pamięci komputera,jeśli wszystko chodzi tak jak piszesz,nie przejmowałbym się tym 

Azrael, czesc co moze byc jeszcze nie tak mialem kod p0031 wymienilem sonde i check nadal mruga czego moge jeszcze szukac??
pusiormd, całej masy rzeczy :) W manualu masz procedury diagnostyczne dla każdego błędu, jak się nie czujesz na siłach to polecam diagnostykę kogoś kto wie co robi.
-
carfit
- 3 gwiazdki
- Auto: RS6 MY17, JAG E-PACE, WRX by Carfit i inne
P0031 to błąd grzałki pierwszej sondy , czyli wychodzi na obwód grzania, wymieniłes na oryginalną ? jeśli tak , to wepnij w przewód zasilający sonde żarówkę np. 5W czy i sprawdź czy zaświecipusiormd pisze:Azrael, czesc co moze byc jeszcze nie tak mialem kod p0031 wymienilem sonde i check nadal mruga czego moge jeszcze szukac??
tak orginalna jak wepne ta zarowke to co odpalic auto czy wystarczy wlaczyc zaplon??
Witam,
pacjent: Impreza 2002 GX
Wywalilo checka.
Pod kierownica tylko dwie zielone kostki i jedna czarna (innych opcji brak).
Po polaczeniu zielonych check miga jednostajnie i co jakis czas wlacza sie wentylator (nawet nie wiem ktory, czy silnika czy chlodnicy klimy) a w srodku slychac tylko pykajacy wtedy przekaznik.
Czy istnieje mozliwosc wymrugania kodu bledu w tym samochodzie czy tylko kabelek?
Jezeli tylko kabelek to jaki on ma byc, bylbym wdzieczny za linka do aukcji, a jezeli tego tu nie wolno to moze slowo klucz albo numer aukcji.
Dzieki
pacjent: Impreza 2002 GX
Wywalilo checka.
Pod kierownica tylko dwie zielone kostki i jedna czarna (innych opcji brak).
Po polaczeniu zielonych check miga jednostajnie i co jakis czas wlacza sie wentylator (nawet nie wiem ktory, czy silnika czy chlodnicy klimy) a w srodku slychac tylko pykajacy wtedy przekaznik.
Czy istnieje mozliwosc wymrugania kodu bledu w tym samochodzie czy tylko kabelek?
Jezeli tylko kabelek to jaki on ma byc, bylbym wdzieczny za linka do aukcji, a jezeli tego tu nie wolno to moze slowo klucz albo numer aukcji.
Dzieki
Najtańsze rozwiązanie:jakr pisze: bylbym wdzieczny za linka do aukcji,
http://www.allegro.pl/item1008245826_in ... b_kb1.html
Do tego soft: ecuExplorer albo RomRaider logger.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
ale działa całkiem fajnie. Wczoraj wreszcie nabrałem sił, żeby zczytać co tam Wiśnia knujecitan pisze: Najtańsze rozwiązanie:

- Danieldd48
- 2 gwiazdki
- Auto: Forester '98 2,0 AWD, LPG, STEREO, LO
- Polubione posty: 1 raz
Powiedzcie, czy w moim forku ten kabelek się sprawdzi i ewentualnie które funkcjecitan pisze:Najtańsze rozwiązanie:jakr pisze: bylbym wdzieczny za linka do aukcji,

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
no... różne cyferkiAzrael pisze: remek, i jakie wyniki?

Zakupilem wzmiankowany powyzej kablek i tak:
- oba programy EE oraz RR łączą się pięknie i gładko z ECU
- oba programy czytają bieżące parametry pracy i jest miło
Ale nadal nie mogę odczytać kodu błędu.
W EcuExplorer te pola mam puste - nie wyświetla ani bierzących błędów ani archiwalnych.
A z tego co wyczytałem w FAQu do RomRidera to on nie ma opcji czytania kodów błędów.
To jak mam odczytać powód dla którego palił mi się CEL?
Dzięki
- oba programy EE oraz RR łączą się pięknie i gładko z ECU
- oba programy czytają bieżące parametry pracy i jest miło
Ale nadal nie mogę odczytać kodu błędu.
W EcuExplorer te pola mam puste - nie wyświetla ani bierzących błędów ani archiwalnych.
A z tego co wyczytałem w FAQu do RomRidera to on nie ma opcji czytania kodów błędów.
To jak mam odczytać powód dla którego palił mi się CEL?
Dzięki
jakr, jak masz błąd którego nie poznaje Ecu Explorer to raczej Ci zostaje SSM.
Palił? Tzn. kasowałeś ten błąd już w jakiś sposób, jak? Jeżeli zniknął sam, to powinien być w archiwalnych.jakr pisze: palił mi się CEL?
citan, ecu explorer nie rozpoznaje wszystkich błędów, niektóre identyfikuje błędnie lub nie identyfikuje wcale zależnie od modelu.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
mi kiedyś Wiśnia pomrugała w trasie, jak podjechałem 2 dni później do Marka nic nie było.citan pisze: Jeżeli zniknął sam, to powinien być w archiwalnych.

-
carfit
- 3 gwiazdki
- Auto: RS6 MY17, JAG E-PACE, WRX by Carfit i inne
Azrael pisze:jakr, jak masz błąd którego nie poznaje Ecu Explorer to raczej Ci zostaje SSM.
No nie do końca, błędy które nie wyświetla ECU EX. wyświetla Deltadach ecuteka

Obawiam się ze Deltadash nie jest dostępny dla przeciętnego usera.