WiS pisze:
izraelskim i gruzińskim
Kawior.
Pije podatki i cła.
Dido pisze:
A jeśli chodzi o przepis, to poproszę coś, co można by szybciej zjeść , na dodatek, coś, co rozjaśni takie paskudne, dżdżyste dni, jak ostatnio
Nie wiem co "rozjaśni".
Zimno, deszczowo i do d.
Może zrobię Kimchi.
Znaczy sałatkę.
Przepis niekoszerny, ale przepisów na kimchi jest więcej niż pomysłów na zrobienie z Subaru Porsche'a.
Trzeba mieć:
-
kapustę pekińską
-
białą rzodkiew (takie białe długie korzenie w formie duuużej marchewki - zastępuje koreańską rzodkiew, u nas niedostępną)
-marchew
-ogórki
-cebulę
-
czosnek
-
imbir
-
sproszkowane chili
-
mąka ryżowa (lub kartoflana jak nie mamy przymusu być koszerni)
-
sól
-
sos rybny
-
duży słój
Wyboldowane są składniki niezbędne. Reszta opcjonalana. Ale mi smakuje bardziej ze wszystkimi.
EDIT: I cukier. Zapomniałem o cukrze, a cukier trzeba dać również do tego sosu. Tak z 1 -2 łyżki stołowe na litr sałatki.
Kapustę kroimy wzdłuż na cztery części i w poprzek na plastry ~2cm.
Resztę warzyw w dużą kostkę (1-2 cm).
Imbir do malaksera na wysokie obroty. Czosnek przetarty przez wyciskarkę ucieramy z łyżką soli.
Kapustę i warzywa zasypujemy warstwami do słoja przesypując solą. Ubijamy.
Zostawiamy na kilka godzin, przepłukujemy na sicie.
W garnku mieszamy w wodzie łyżkę - dwie mąki ryżowej, podgrzewamy mieszając aż do uzyskania ładnego krochmalu, dodajemy zmielony imbir, utarty czosnek, sos rybny (te ostatnie już bez grzania) i zalewamy tym "sosem" wypłukane warzywa (najlepiej w jakiejś misce).
Trzeba dobrze wymieszać, przełożyć do słoja z powrotem, zostawić 1-2 dni w temperaturze pokojowej a następnie wstawić do lodówki na kilka dni.
Smak będzie się zmieniał każdego dnia przez następny tydzień. Póżniej będzie względnie stały (trochę tak, jak z ogórkami małosolnymi).
Proporcji składników nie da się podać, bo zwłaszcza z chili każdy ma inaczej. Gdybym podał standard koreański to nikt na forum by tego nie zjadł.
Trzeba próbować.
Ale z całą pewnością rozgrzewa w pochmurne dni.

Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.