Odczytywanie błędów ECU - dyskusja

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
carfit
3 gwiazdki
Auto: RS6 MY17, JAG E-PACE, WRX by Carfit i inne
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Odczytywanie błędów ECU - dyskusja

Post 8 maja 2010, o 22:48

Azrael pisze:Obawiam się ze Deltadash nie jest dostępny dla przeciętnego usera.
Z pewnością tak, ale nie zmienia to faktu że DD odczytał błąd i nie mógł skasować , a ECU EX nie odczytał , ale skasował :idea:

jakr
1 gwiazdka
Auto: Legacy 2.0 N/A 165KM 2005/2006

Post 9 maja 2010, o 12:37

Czyli podsumowując, jeżeli chciałbym znaleźć przyczynę dla której pali się CEL to mam albo EcuExplorera (wg inf znalezionych w necie, program stary i już nie rozwijany) albo nic (mówimy o rozwiązaniach bezpłatnych). Jeżeli EE nic nie znajdzie to jesteśmy nigdzie. Pozostają rozwiązania płatne: SSMIII lub Delta Dash.

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: X.X

Post 9 maja 2010, o 13:26

jest jeszcze przynajmniej jeden darmowy tool

jakr
1 gwiazdka

Post 9 maja 2010, o 17:30

A czy mógłbyś podać jego nazwę?

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 9 maja 2010, o 17:59

Ciekawe co zwracają uniwersalne urządzenia (oparte o ELM), w przypadku, gdy EE nie daje rady.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 9 maja 2010, o 22:35

citan, z moich doświadczeń nic sensownego.

jako
2 gwiazdki

Post 10 maja 2010, o 23:10

citan pisze:Ciekawe co zwracają uniwersalne urządzenia (oparte o ELM), w przypadku, gdy EE nie daje rady.
Generalnie programy obd2 w rocznikach 2002 przynajmniej pokażą numer błędu. Nie mówię, że darmowe. Zresetują, bo są to standardowe sposoby komunikacji w autach z obd. SSM jest protokołem komunikacji producenta, nie podlega ogólnym wymogom.
http://subarulpg.pl
tel. +48 692 325 541

piasek14121412
0 gwiazdek

Post 13 maja 2010, o 13:19

Witam, przeczytałem całe forum na ten temat i w dalszym ciągu nie potrafię rozwiązać mojego problemu.
Mam impreze z 2001r silnik 1.6 z LPG. W czasie jazdy zapaliła mi się kontrolka check, gdy się zatrzymałem przez jakieś 20 sekund falowały mi obroty a potem przestały i jest wszystko ok. została tylko kontrolka check. dzwoniłem do mechanika stwierdził, że mogła zawiesić się sonda i powiedział że kontrolka zgaśnie po paru odpaleniach jednak tak się nie stało, świeci się juz pare dni. Obejrzałem film, przeczytałem forum by dowiedzieć się jak zdiagnozować i wykasować błąd. Okazało się jednak, że pod kierownicą mam tylko dwie zielone kostki i jedną czarną która wygląda tak:

Obrazek

Proszę o pomoc jak wykasować ten błąd z komputera i może ktoś wie dlaczego check nie gaśnie

lucza
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: babcie ra 95 i 96

Post 13 maja 2010, o 14:16

http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=3&t=949 tutaj masz krok po kroku jak odczytać kody błędów w subaru,masz także listę kodów,co do kasacji to najprostszym sposobem sposobem jest odpiąć akumulator,po takiej operacji zdarza się że silnik dziwnie chodzi ale wystarczy wprowadzić go na wysokie obroty,potem z powrotem na wolne i tak powtórzyć 3razy aż silnik "nauczy się ustawień",powodzenia :cofee:
JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!

jakr
1 gwiazdka

Post 13 maja 2010, o 16:17

Siema,

Jak widzisz powyzej mialem ten sam problem z kostakami.
Wynika ze w tych samochodach nie ma juz mozliwosci wymrugania kodow przez spiecie kostek.
Pozostaje kabelek (ten co jest wskazany w aukcji powyzej jest ok) i program Ecu Explorer.

Powodzenia

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 13 maja 2010, o 16:43

piasek14121412, o ile pamiętam wszystkie auta sprzedawane w EU od roku 2001 muszą mieć wsparcie dla OBD. Wydaje mi się, że łączy się to z posiadaniem przez nie takiego gniazda:
Obrazek

Widzisz u siebie gdzieś coś takiego? Pod kolumną kierowniczą może? Część forumowiczów wie dużo lepiej, z czym się to je u Ciebie, ale na razie się nie odezwali, a może jakoś Ci pomogę na szybko.

piasek14121412
0 gwiazdek

Post 13 maja 2010, o 17:35

Dzięki bardzo za odpowiedz, poradziałem sobie w ten sposób, że odłączyłem akumulator na 20 min i po podłączeniu "check" zgasł. Jestem posiadaczem subaru od niedawna więc będę musiał się w ten program i kabel zaopatrzyć, żeby wykasować błąd z kompa. Swoją drogą szkoda, że już nie można sobie błędów "wymrugiwać" i samemu kasować w nowszych subaru. Pewnie nie jeden jedzie z takim świecącym się checkiem do serwisu i płaci 200zł, a wcześniej można było zdiagnozować i usunąć usterkę samemu.

Azrael
6 gwiazdek

Post 13 maja 2010, o 17:49

Kody błędu służą do diagnozowania usterek, nie bardzo rozumiem po co je kasować, bez usunięcia tychże.

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 13 maja 2010, o 17:53

Bo czego oczy nie zobacza, tego sercu nie zal :) I spokojniej czlowiek spi :)
Jacek "AMI" Rudowski

piasek14121412
0 gwiazdek

Post 13 maja 2010, o 18:43

Azrael pisze:Kody błędu służą do diagnozowania usterek, nie bardzo rozumiem po co je kasować, bez usunięcia tychże.
z tego zdaje sobie sprawę, po opisaniu całej sytuacji, mechanik który serwisował ten samochód wcześniej (jestem właścicielem tego autka od miesiąca) powiedział mi, że wcześniej się już tak w nim działo i że to sonda lambda się na chwile zawiesiła. tłumaczył też, że w czasie jazdy na gazie czasem może się tak zdarzyć. Dlatego chciałem się tylko upewnić czy to jest sonda i ten błąd wykasować. z

Z tego co zrozumiałem z forum to odpięcie akumulatora zgasi tylko checka, a błąd dalej zostanie w koputerze i będe go mógł skasować dopiero przez kabel i program w który muszę się zaopatrzyć, więc dowiem się co to był za błąd. Dobrze kombinuje, czy Was źle zrozumiałem?

piasek14121412
0 gwiazdek

Post 13 maja 2010, o 18:57

jakr pisze:Siema,

Jak widzisz powyzej mialem ten sam problem z kostakami.
Wynika ze w tych samochodach nie ma juz mozliwosci wymrugania kodow przez spiecie kostek.
Pozostaje kabelek (ten co jest wskazany w aukcji powyzej jest ok) i program Ecu Explorer.

Powodzenia
Wystarczy sam kabel, czy trzeba się też zaopatrzyć w którąś z przejściówek jakie oferują na tej aukcji?
Możesz jeszcze podać linka do tego programu? Ja w takich akcjach typu szukanie w necie nie jestem zbyt dobry. Dzięki z góry

Azrael
6 gwiazdek

Post 13 maja 2010, o 19:13

piasek14121412 pisze: Z tego co zrozumiałem z forum to odpięcie akumulatora zgasi tylko checka, a błąd dalej zostanie w koputerze i będe go mógł skasować dopiero przez kabel i program w który muszę się zaopatrzyć, więc dowiem się co to był za błąd. Dobrze kombinuje, czy Was źle zrozumiałem?

Odpięcie akumulatora skasuje pamięć komputera, w tym również adaptacje wyuczone itp.

Jak zapala się check to jest coś zepsute, źle wyregulowane, nieodpowiednie do tego auta. Np. LPG zakładał jakiś rzeźnik - co jest z resztą norma w przypadku instalacji LPG (tu pewnie Jako lepiej napisze co zwykle jest totalną amatorką). "zawieszanie się sondy" to jakaś bujda dla grzecznych dzieci.

piasek14121412
0 gwiazdek

Post 13 maja 2010, o 19:39

dzięki bardzo, teraz już będe wiedział co mam zrobić jak się znowu zapali. :wall: Pozdrawiam

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: X.X

Post 13 maja 2010, o 22:36

Azrael pisze: "zawieszanie się sondy" to jakaś bujda dla grzecznych dzieci

:mrgreen: pan na hamowni też używa tego terminu jak jego odczyty nijak nie przystają do rzeczywistości

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 13 maja 2010, o 22:54

Azrael pisze: Odpięcie akumulatora skasuje pamięć komputera, w tym również adaptacje wyuczone itp.
czekam w kolejce u Marka więc z "nudów" zresetowałem kompa. Wiśni przeszło, od 40 km spokój, przyspiesza gładko na pół gwizdka i WOT :-d Pewno się nażarła jakiegoś gówna i się pokorygowała.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 13 maja 2010, o 23:39

remek pisze: Pewno się nażarła jakiegoś gówna i się pokorygowała.
Ot prosię :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 13 maja 2010, o 23:40

Piter 35 pisze: Ot prosię :mrgreen:
Porszaffffka ;-)

Azrael
6 gwiazdek

Post 14 maja 2010, o 01:49

deLux pisze: :mrgreen: pan na hamowni też używa tego terminu jak jego odczyty nijak nie przystają do rzeczywistości

Mieszanie sond do osiągów na WOT to już w ogóle zabawna sprawa.

maclaw
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester

Post 25 maja 2010, o 15:19

Witam!

Mam Forestera 2003 2.0xt automat.

Co pewien czas zapala mi się check engine. Po podpięciu wtyczek mruga jednostajnie. Byłem w 4turbo, powiedzieli, że katalizator do wymiany. Kontrolkę skasowali i było ok. Po kilku tysiącach kilometrów znowu się zapaliła. Jest jakiś inny sposób wykasowania tej kontrolki, niż odpięcie akumulatora?? Zauważyłem, że jak jeżdżę po mieście to jest ok. Ale na trasach po mniej więcej 80km znowu się zapala.

Jak to sprawdzić, czy to na pewno katalizator??

j33mbo
5 gwiazdek

Post 25 maja 2010, o 15:22

maclaw pisze: Byłem w 4turbo, powiedzieli, że katalizator do wymiany
maclaw pisze: Jak to sprawdzić, czy to na pewno katalizator??
zapytaj ich czy nie kłamali ;-)

ODPOWIEDZ