Z pewnością tak, ale nie zmienia to faktu że DD odczytał błąd i nie mógł skasować , a ECU EX nie odczytał , ale skasowałAzrael pisze:Obawiam się ze Deltadash nie jest dostępny dla przeciętnego usera.

Z pewnością tak, ale nie zmienia to faktu że DD odczytał błąd i nie mógł skasować , a ECU EX nie odczytał , ale skasowałAzrael pisze:Obawiam się ze Deltadash nie jest dostępny dla przeciętnego usera.
Generalnie programy obd2 w rocznikach 2002 przynajmniej pokażą numer błędu. Nie mówię, że darmowe. Zresetują, bo są to standardowe sposoby komunikacji w autach z obd. SSM jest protokołem komunikacji producenta, nie podlega ogólnym wymogom.citan pisze:Ciekawe co zwracają uniwersalne urządzenia (oparte o ELM), w przypadku, gdy EE nie daje rady.
z tego zdaje sobie sprawę, po opisaniu całej sytuacji, mechanik który serwisował ten samochód wcześniej (jestem właścicielem tego autka od miesiąca) powiedział mi, że wcześniej się już tak w nim działo i że to sonda lambda się na chwile zawiesiła. tłumaczył też, że w czasie jazdy na gazie czasem może się tak zdarzyć. Dlatego chciałem się tylko upewnić czy to jest sonda i ten błąd wykasować. zAzrael pisze:Kody błędu służą do diagnozowania usterek, nie bardzo rozumiem po co je kasować, bez usunięcia tychże.
Wystarczy sam kabel, czy trzeba się też zaopatrzyć w którąś z przejściówek jakie oferują na tej aukcji?jakr pisze:Siema,
Jak widzisz powyzej mialem ten sam problem z kostakami.
Wynika ze w tych samochodach nie ma juz mozliwosci wymrugania kodow przez spiecie kostek.
Pozostaje kabelek (ten co jest wskazany w aukcji powyzej jest ok) i program Ecu Explorer.
Powodzenia
piasek14121412 pisze: Z tego co zrozumiałem z forum to odpięcie akumulatora zgasi tylko checka, a błąd dalej zostanie w koputerze i będe go mógł skasować dopiero przez kabel i program w który muszę się zaopatrzyć, więc dowiem się co to był za błąd. Dobrze kombinuje, czy Was źle zrozumiałem?
Azrael pisze: "zawieszanie się sondy" to jakaś bujda dla grzecznych dzieci
czekam w kolejce u Marka więc z "nudów" zresetowałem kompa. Wiśni przeszło, od 40 km spokój, przyspiesza gładko na pół gwizdka i WOTAzrael pisze: Odpięcie akumulatora skasuje pamięć komputera, w tym również adaptacje wyuczone itp.
Ot prosięremek pisze: Pewno się nażarła jakiegoś gówna i się pokorygowała.
deLux pisze:pan na hamowni też używa tego terminu jak jego odczyty nijak nie przystają do rzeczywistości
maclaw pisze: Byłem w 4turbo, powiedzieli, że katalizator do wymiany
zapytaj ich czy nie kłamalimaclaw pisze: Jak to sprawdzić, czy to na pewno katalizator??