Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 maja 2010, o 09:31

Zgadzam się z Galem, Oryginalne Tabasco jest najlepsze. Któregoś dnia wiedziony ciekawością i chęcią posiadanie czegoś znacznie bardziej ostrego kupiłem taki zestaw i skala ich ostrości mi odpowiada, natomiast ich smak niestety psuje potrawy.
Gal pisze: PS. Nadal jednak obstaję przy jednej łyżeczce chili na kg kimchi.
Tak będzie lepiej. Dla wszystkich.
A co sądzisz o takim przepisie ??



źuf
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Lokalizacja: sie biora dzieci?
Auto: francuski piesek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 maja 2010, o 10:10

Gal pisze:
źuf pisze: Ktore? Bo klasyczne nie jest ostre wogole, to imho zwykly ocet.
Właśnie klasyczne. To jest ideał aromatu chili.
Sorry, ale ja tam aromatu nie czuje, tylko smrod octu. Na goracych potrawach na szczescie on szybko odparowuje, ale na zimnych
po prostu smierdzi i smierdzi.
Gal pisze: Habanero to reakcja Tabaskańskich marketoidów na "nie jesteśmy najostrzejsi na świecie - trzeba coś z tym zrobić!".
Nie sa najostrzejsi i nigdy nie beda. Za duze ryzyko ze jakis kretyn pomyli butelki a pozniej ich zaskarzy.
Ale nie o to chodzi by byc najostrzejszym. Zwlaszcza ze habanero dla wielu osob juz jest za mocne.
Gal pisze:Tak jak na całym świecie.
Prawdziwa kuchnia tajska jest w Tajlandii, chińska - w Chinach, a polska w Polsce. Cała reszta jest dostosowana do lokalnych gustów. I nie ma w tym nic złego.
Imho jest, bo to nie jest kuchnia jakastam, tylko kundel.
Ktory wcale nie musi byc zly, tylko ze nie o to tu chodzi imho. Kundla moge sobie sam zrobic.
Dania lokalizowane - ok, ale pare pozycji w menu powinno byc oryginalnych. A tu nic.
Gal pisze: Kuchnia to jest zabawa.
Tak! Ale idac do knajpy indyjskiej chcialbym tam miec cos ichniego. Widzac skale od 0 do 3 papryczek 2 powinno byc dobrze dla mnie.
Dostaje mdle, nijakie.
Gal pisze: PS. Nadal jednak obstaję przy jednej łyżeczce chili na kg kimchi.
Tak będzie lepiej. Dla wszystkich.
Ok, ja sobie dosypie w oddzielnym garnku :-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Boat City
Auto: die Pflaume
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 maja 2010, o 13:07

źuf pisze: Tak! Ale idac do knajpy indyjskiej chcialbym tam miec cos ichniego. Widzac skale od 0 do 3 papryczek 2 powinno byc dobrze dla mnie.
Czy Ty już próbowałeś Madras Chicken/Mutton w Ganeshu?

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

źuf
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Lokalizacja: sie biora dzieci?
Auto: francuski piesek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 maja 2010, o 13:14

ky pisze: Czy Ty już próbowałeś Madras Chicken/Mutton w Ganeshu?
Jeszcze nie, ale dzieki za namiar :-) To jest filia tego lokalu na Piotrkowskiej w ktorym jedlismy?
Ale po "nutelli" ktora sobie przywiozlem z urlopu madras chicken z india express przestal na mnie robic wrazenie.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Boat City
Auto: die Pflaume
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 maja 2010, o 13:21

Tak, to jest filia, aczkolwiek nie wiem, czy dają tak samo i czy nie złagodzili Madrasu (chociaż w Łodzi Kadaie i inne wciaż są właściwie ostre, ostatnio nawet do sizzlery zrobili takie, że pot wstępował na czoło :). Ale możesz poprosić, żeby zrobiili Ci Madras taki, jaki być powinien.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 maja 2010, o 13:46

źuf pisze: Imho jest, bo to nie jest kuchnia jakastam, tylko kundel.
Hłehłe…
Toż to faszyzm kulinarny w czystej postaci.
Nawoływaniu do czystości rasowej w kuchni mówię zdecydowane nie i bronił będę liberalnych wartości na stole jak niepodległości! :-d

Jaki jest ten „rasowy” ? Gdzie jest definicja „rasowości” potrawy? Która wersja kim chi jest tą jedyną prawidłową? Czy w Północnej Korei robią ją tak samo jak w Południowej? Czy w Seulu dają tyle samo chili co na prowincji? Czy żurek robi się tak samo w Małopolsce jak na Podlasiu?
Otóż nie. Na samym Youtube jest ze sto wersji kim chi przygotowywanych przez równie koreańsko wyglądające postacie. To które kim chi jest rasowe..?
Same kundle.

Jeżeli jest to sałatka przygotowana przez fermentację warzyw z dodatkiem sosu z chili, imbiru, czosnku i sosu rybnego to jest to kim chi. Koreańskie. Bo kim chi jest zawsze koreańskie bez względu na ilość chili.

Są dwa główne powody dla „lokalizowania” dań „obcej” kuchni przez restauracje na całym świecie:
1. Ekonomiczny i
2. Ekonomiczny

Ad1. Knajpa serwująca dania kuchni tajskiej w wersji tajskiej, w kraju nadwiślańskim w którym mieszka sześciu Tajów (wliczając w to pana ambasadora z małżonką) zbankrutowałaby po tygodniu, bo mieszkańcy tego kraju mają zupełnie inne przyzwyczajenia kulinarne (zwłaszcza wrażliwość na pikantne przyprawy) i 99 procent klientów udusiłaby się z bezdechu po pierwszej łyżce TomYum doprawionego do smaku Tajów. A to dla mieszkańców tego kraju jest właśnie ta knajpa – nie dla Tajów.

Taka knajpa mogłaby (teoretycznie) egzystować tam, gdzie są liczne mniejszości etniczne z danego kraju. Ale tylko teoretycznie, bo:

Ad2. I tak nie będzie smakować tak samo jak w kraju pochodzenia (zwłaszcza odległym geograficznie i klimatycznie), bo knajpa by zbankrutowała zdobywając oryginalne ingrediencje. Limonki tajskie nie mają (smakowo) nic wspólnego z zielonymi, gruboskórnymi limonkami z Brazylii które można u nas kupić, bazylia tajska, jeżeli nawet uda się ją gdzieś nabyć świeżą to i tak pochodzi z uprawy pod żarówką w jakiejś szklarni i pachnie i smakuje inaczej niż hodowana w Tajlandii. Inaczej smakują owoce i warzywa, inne gatunki kur są hodowane tu i tam, inaczej się je karmi i albo taka restauracja opierałaby się na produktach dostępnych lokalnie albo musiałaby wysyłać codziennie szefa kuchni z koszykiem na poranny targ do Bangkoku a to byłoby dość kosztowne i skomplikowane logistycznie.
I bazylia by mu mogła zwiędnąć po drodze.


Ergo: Oczekiwanie, że w tajskiej knajpie w Warszawie zjemy dania smakujące tak samo jak w Tajlandii jest raczej nierealistyczne. Możemy liczyć na danie przygotowane z grubsza według receptur tajskich, z użyciem niektórych tajskich składników i smaku dostosowanym do lokalnych upodobań. A jednak będzie to danie tajskie, nie polskie.
Podchodząc z hunwejbińskim radykalizmem do świętości receptur z kuchni światowych, mielibyśmy w Polsce wybór między schabowym a mielonym z cebulką.
źuf pisze: Sorry, ale ja tam aromatu nie czuje, tylko smrod octu.
Na to, to ja już nic nie poradzę.
Jakaś jedna czwarta ludzkości nie czuje smaku fenylotiokarbamidu i też się z tym nic nie da zrobić – taka wada genetyczna.
;-)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 maja 2010, o 15:07

LouCyphre pisze: A co sądzisz o takim przepisie ??
Przepis jak przepis - wyjdzie kim chi. :-d
Facet używa nie zwykłego chili w proszku tylko tego gochugaru którego nie znam.
W przepisie podaje 4-6 łyżek na dwie duże kapusty pekińskie lub cztery małe (plus cebula dymka, rzodkiew itp.). To jest razem około 5kg, czyli około 1 łyżki na kg. Ja bym zaczął od 4 łyżek.
A to gochugaru kupię i przetestuję - może rzeczywiście ma inny smak od zwykłego chili mielonego?
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 maja 2010, o 15:52

Sprawdziłem, gochugaru nie jest zabójcze. Mielona grubiej niż to co w torebkach sprzedają w sklepach. Smaczne, pasta gochujang też daje radę :-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 maja 2010, o 19:42

Gal pisze: BTW: torebki foliowe z zipem wskazują natychmiast na pochodzenie z US
są już u nas produkowane.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 maja 2010, o 20:20

inquiz pisze:
Gal pisze: BTW: torebki foliowe z zipem wskazują natychmiast na pochodzenie z US
są już u nas produkowane.
Ja wiem, ale w US są powszechnie używane - szczególnie w przepisach.
I nie jest to wcale zły pomysł.
Tyle tylko, że z doświadczenia wiem, że torebka z zipem = przepis z US.
Nic więcej.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Grzegorz
5 gwiazdek
Lokalizacja: wsi wielkopolskiej
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 maja 2010, o 21:40

Ciekawe rzeczy o tej ostrości potraw. Ciekaw jestem jak to jest w praktyce albowiem kiedyś żona dała mi kawałek papryczki chili i powiedziała tylko tego nie jedz bo mega ostre jest. Nie posłuchałem, włożyłem do gęby, pogryzłem i połknąłem. Potem umarłem. Właściwie umierałem. Długo.
Dlatego zastanawia mnie czy to ostre tajskie jest jakoś zbliżone do mojej śmierci ;-)
pozdrawiam
Grzegorz

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 maja 2010, o 22:14

Grzegorz, Może nie aż tak ostre jak sama papryczka, ale też ma kopa ;-)

Piter 35
6 gwiazdek
Lokalizacja: Jelenia Góra
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 maja 2010, o 22:36

Ta sałatka bardzo ciekawie wygląda z Waszego opisu , ale jestem bardzo ciekawy jej smaku ( dość długo leżakuje w słoiku , jest ostro przyprawiona, jakaś tam fermentacja ) no po prostu zagwostka :idea: , nie jest chyba podobna do naszych znanych smaków :?: nie wiem typu grecka albo jakieś takie lelumpolelum :mrgreen:

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 maja 2010, o 23:23

Wpadnij na łikend , powinna być już gotowa ;-)

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 maja 2010, o 23:26

Piter 35 pisze:... jest ostro przyprawiona, jakaś tam fermentacja ...
Dawno, dawno temu, jakiś koreański szkot znalazł zgniłą kapustę i żeby się nie zmarnowała doprawił ją na ostro, coby się przełknąć dało. :mrgreen:

A teraz się zachwycają. :roll:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 maja 2010, o 23:44

leon pisze:
Piter 35 pisze:... jest ostro przyprawiona, jakaś tam fermentacja ...
Dawno, dawno temu, jakiś koreański szkot znalazł zgniłą kapustę i żeby się nie zmarnowała doprawił ją na ostro, coby się przełknąć dało. :mrgreen:

A teraz się zachwycają. :roll:
W podobny sposób wynaleziono penicylinę.
A teraz się zachwycają...
:mrgreen:
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 maja 2010, o 23:49

leon pisze: Dawno, dawno temu, jakiś koreański szkot znalazł zgniłą kapustę i żeby się nie zmarnowała doprawił ją na ostro, coby się przełknąć dało. :mrgreen:
kompletnie na odwrót. Był sobie jakiś chojrak co to lubił chilli wiadrami wciągać i dorzucił sobie coś na poślizg. Smak i tak był obojętny byle kopało i nie waliło octem ;-)

A teraz się zachwycają :mrgreen:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Lokalizacja: DC
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 maja 2010, o 23:51

Gal pisze: podobny sposób wynaleziono penicylinę.
A teraz się zachwycają...
:mrgreen:

Od dziś nie sprzątam w lodówce... strach pomyśleć ile nagród Nobla mogłem już dostać :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 maja 2010, o 23:53

Chloru pisze: Od dziś nie sprzątam w lodówce... strach pomyśleć ile nagród Nobla mogłem już dostać :mrgreen:
ja bym sprzątał na Twoim miejscu, bo zamiast dostać, będziesz musiał jak Nobel ufundować :mrgreen:

kurna, muszę dopisać mycie lodówy do długiej listy przeprowadzkowej :wall:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Lokalizacja: DC
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 maja 2010, o 23:55

remek pisze: ja bym sprzątał na Twoim miejscu, bo zamiast dostać, będziesz musiał jak Nobel ufundować :mrgreen:

E nie widziałem jeszcze wybuchającego żarcia :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Boat City
Auto: die Pflaume
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 maja 2010, o 23:55

Chloru pisze: strach pomyśleć ile nagród Nobla mogłem już dostać
Za badania nad obcymi formami życia? ;)

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Lokalizacja: DC
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 maja 2010, o 00:08

ky pisze: Za badania nad obcymi formami życia? ;)

Cokolwiek... robi Ci różnicę za co dostaniesz 10 baniek w koronach szwedzkich ? :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 maja 2010, o 00:11

żeby Cie tylko wcześniej nie zjadło to coś ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Lokalizacja: DC
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 maja 2010, o 00:12

remek pisze: żeby Cie tylko wcześniej nie zjadło to coś ;-)

To sobie przypomnę jak się grało w Half-life czy coś ... :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Piter 35
6 gwiazdek
Lokalizacja: Jelenia Góra
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 maja 2010, o 00:13

remek pisze: żeby Cie tylko wcześniej nie zjadło to coś
Już widzę Chlora jak ucieka przed słoikiem krwiożerczych oliwek :mrgreen:

ODPOWIEDZ