Jeśli ktoś zna egzemplarz, proszę o opinie.

kupię / sprzedam / zamienię / wymienię /dam / nie dam
Regulamin forum
Jeśli kupujesz coś z ogłoszenia na Forum robisz to na własne ryzyko!
Administracja nie ponosi żadnej odpowiedzialności za zamieszczane ogłoszenia. Nie przelewaj pieniędzy ludziom, których nie znasz lub którzy nie mają wiarygodnej historii na Forum!
ODPOWIEDZ
Oqrek
4 gwiazdki
Auto: Volvo XC70
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Jeśli ktoś zna egzemplarz, proszę o opinie.

Post 24 maja 2010, o 00:33

Godlik pisze:
Oqrek pisze: Szwajcarski Outback z Radomia.
Popraw link, bo nie działa
Witam.
Poprawiam link ,bo nie działa:
http://www.allegro.pl/item1049430149_su ... carii.html
Przepraszam.
Dziękuję za czujność Godlik .
Pozdrawiam ludzi dobrej woli.

j33mbo
5 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 24 maja 2010, o 11:39

Oqrek pisze: http://www.allegro.pl/item1049430149_su ... carii.html
pięknie wypucowany silnik :giggle:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 24 maja 2010, o 11:45

j33mbo pisze: pięknie wypucowany silnik :giggle:
To prawda. Treść ogłoszenia ("serwisowany do końca") wskazuje ponadto, że to jest padliną - nastąpił koniec :mrgreen:

brajek
0 gwiazdek

Post 25 maja 2010, o 09:03

Cześć,
Olleo pisze:Zna ktos moze to Legacy 2.5 z 1997r ze Zgorzelca?
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C12902998
Obrazek
Wyglada az zbyt ladnie, jak na ten rocznik.
Byłem go oglądać.
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C12902998

Oba tylne amory samopoziomujące do wymiany, gaz do regulacji, parę drobnych rzeczy do zrobienia w zawieszeniu [nie pamiętam dokładnie co, ale koszt około kilkuset złotych za części z robocizną]. Poza tym cieknie olej silnikowy [albo uszczelka miski olejowej, albo połączenie skrzyni z silnikiem]. Cieknie olej ze skrzyni [źle wymieniono olej, źle dokręcono dekiel]. Filtr w skrzyni jest do wymiany, bo koleś wymienił tylko olej a filtr zostawił stary, więc olej też by dobrze było wymienić. Nie wiadomo kiedy był robiony rozrząd.

Samochód nie wygląda na bity, posiada oryginalne elementy, brak oznak malowania.
Skrzynia w trakcie jazdy nie szarpie. Napęd działa poprawnie.

To wszystko co powyżej było sprawdzone na warsztacie przez Mechanika.

Poza tym jak dla mnie to ten samochód nie jechał. W życiu nie jechałem Subaru, to była moja pierwsza przejażdżka, ale ten motor był strasznie słaby. BMW 318i mojego brata (ledwo ponad 100KM) zbierała się o wiele lepiej. Moja poprzednia Toyota Carina 1.6 16V (116KM) zbierała się powyżej 3000 tys. obrotów o wiele lepiej niż ta subaryna :-o. Spodziewałem się czegoś innego od 150KM motoru, a tu lipa. Tak samo na gazie jak i na benzynie. Wszystkie Subaru tak mają czy ten motor był tak zajechany???

Aha, zauważyłem jeszcze ślady mocowania po prawej stronie kokpitu - albo zestaw głośnomówiący [tak jak w Mercedesach W210]... albo był tam taksometr.

Książka serwisowa tego samochodu mówi, że miał 180 tys. km w okolicach 2005 roku. Dalej wpisów w książce nie ma.

Wnętrze samochodu było w dość dobrym stanie, skóra na fotelu kierowcy trochę zużyta, ale bez większych przetarć. Było coś jeszcze nie tak z szyberdachem przednim, był obklejony taśmą klejąca z zewnątrz. Nie drążyłem już tematu szyberdachu bo i tak po wizycie u Mechanika odpuściłem sobie zakup.

Jeszcze jedna dziwna rzecz mi się rzuciła, nie wiem czy to normalne dla subaru. Przy wrzucaniu na R spadały wolne obroty i utrzymywały się na niższym poziomie niż przy P. Tak samo spadały przy wrzuceniu na D. Jeździłem Mercedesami i BMW z automatem i tam nigdy czegoś takiego nie było - czy P, czy D, czy R - na postoju wolne obroty są takie same. Czy to normalne w Subaru z automatyczną skrzynią? Czy to oznaka jakichś problemów ze skrzynią?

srnk
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forek

Post 25 maja 2010, o 18:14

Nie jestem pewien czy to ten sam handlarz, ale jak szukałem forka to oglądałem auto w Radomiu przy Warszawskiej. Gość sprowadzał ze Szwajcarii, w tym sporo subaraków. Sprowadzone samochody woził na naprawy/przeglądy do Jarka Pielaka w Józefowie i proponuję Ci tam spytać, czy nie mieli tego egzemplarza w rękach. Auto które wtedy oglądałem było całkiem OK, choć mocno wysłużone i z dużą ilością upierdliwych drobiazgów do uzupełnienia (np. brak rolety, raczej nic poważnego). Pytaj też samego Jarka czy może coś polecić - mnie dał namiary do gościa, któremu serwisował auto przez 3 lata i w ten sposób kupiłem forka, którym jeżdżę już ponad 2 lata bez żadnych niespodzianek.
fitter happier more productive

Herostrates
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Forester 2.0 XT 2004, Legacy 3.0 H6 2007

Post 25 maja 2010, o 21:48

Witam serdecznie
Mam prośbę o opinie tego Subaru Forester
http://otomoto.pl/subaru-forester-2-0xt ... 67908.html
Niepokoi mnie że to już 3 właściciel

Z góry dziękuję i pozdrawiam

mikeboy
0 gwiazdek

Post 26 maja 2010, o 00:11

Witam serdecznie
Mam prośbę o opinie tego forka.

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C13310953

Czy te 211 różni się jakoś szczególnie od 230 i czy ma też tendencje do wydmuchiwania uszczelki? z góry dziękuję i pozdrawiam

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 26 maja 2010, o 05:43

Herostrates pisze: Niepokoi mnie że to już 3 właściciel
To akurat niewiele znaczy. Bardziej dziwny wydaje się przebieg.
Dolce far niente ;-)

Oqrek
4 gwiazdki

Post 26 maja 2010, o 22:40

srnk pisze:
Nie jestem pewien czy to ten sam handlarz, ale jak szukałem forka to oglądałem auto w Radomiu przy Warszawskiej. Gość sprowadzał ze Szwajcarii, w tym sporo subaraków. Sprowadzone samochody woził na naprawy/przeglądy do Jarka Pielaka w Józefowie i proponuję Ci tam spytać, czy nie mieli tego egzemplarza w rękach. Auto które wtedy oglądałem było całkiem OK, choć mocno wysłużone i z dużą ilością upierdliwych drobiazgów do uzupełnienia (np. brak rolety, raczej nic poważnego). Pytaj też samego Jarka czy może coś polecić - mnie dał namiary do gościa, któremu serwisował auto przez 3 lata i w ten sposób kupiłem forka, którym jeżdżę już ponad 2 lata bez żadnych niespodzianek.
Dziękuję za podpowiedź.Kontaktowałem się z Jarosławem Pielakiem,ale nie widział tego auta.Jeszcze się zastanowię,może pojadę go obejrzeć.

MAXparts
0 gwiazdek
Auto: Civic Type R EP3

Post 30 maja 2010, o 11:50

Czesc wam

zna ktoś ten egzemplarz???

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C13020190

;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

Herostrates
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Forester 2.0 XT 2004, Legacy 3.0 H6 2007

Post 31 maja 2010, o 18:01

Ponawiam pytanie o to auto (zmienił się link)
http://otomoto.pl/subaru-forester-salon ... 36844.html

brajek
0 gwiazdek

Post 3 cze 2010, o 09:32

Oqrek
4 gwiazdki

Post 6 cze 2010, o 23:08

Wiktor
0 gwiazdek
Auto: BMW E38 750i, WRX '04

Post 7 cze 2010, o 17:20

zulus
0 gwiazdek
Auto: almera

Post 8 cze 2010, o 21:08

Witam. Czy to dwa różne forki czy jeden?
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C13557979
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C13159798
Jakoś nie mogę odróżnić nic poza przebiegiem:(

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 8 cze 2010, o 23:19

zulus, czy to przypadkiem nie jest ten sam samochód? Nawet tylna wycieraczka tak samo sterczy do góry.

zulus
0 gwiazdek
Auto: almera

Post 9 cze 2010, o 08:19

Czyli konkurs trwa :-) Może ktoś jednak znajdzie różnicę bo nie wiem czy dzwonić po ten z mniejszym przebiegiem? ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 9 cze 2010, o 10:13

zulus, wg mnie to jest to samo auto, które w międzyczasie trochę pojeździło i zmieniło właściciela. Jedno z ogłoszeń jest zdecydowanie starsze i zapewne już niaktualne, ale ogłoszeniodawca zapomniał usunąć.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

mikeboy
0 gwiazdek

Post 9 cze 2010, o 16:29

Witam

Będę wdzięczny za opinie tego auta

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C13582437

Jeśli ktoś zna proszę o info. Auto śmigało podobno po trójmieście.

Z góry dziękuję.pozdrawiam forumowiczów

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 9 cze 2010, o 18:36

Dziś trafił mi się taki artykuł:
Możesz sprawdzić sprzedawcę auta

DOSTĘP DO EWIDENCJI POJAZDÓW DLA (PRAWIE) KAŻDEGO

W połowie czerwca baza wszystkich zarejestrowanych w Polsce samochodów stanie się dostępna przez internet - zapowiada "Dziennik Gazeta Prawna". Każdy, kto np. kupuje używany samochód, będzie mógł sprawdzić jego dane z dowodu rejestracyjnego. Jest jednak jeden problem: potrzebny będzie podpis elektroniczny, który mało kto z nas posiada.

Owa baza nosi urzędową nazwę Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców. Powstawała przez lata, do tej pory dostęp do niej mieli wyłącznie policjanci i urzędnicy. jeśli indywidualna osoba chciała sprawdzić jakieś dane z ewidencji, mogła to zrobić - składając specjalny wniosek do MSWiA.

Teraz to się zmieni. 17 czerwca wchodzi w życie nowelizacja ustawy Prawo drogowe i dostęp zyska każdy - bezpłatnie i praktycznie z każdego miejsca. Łatwo więc będzie sprawdzić, czy wszystko się zgadza w dokumentach kupowanego przez nas używanego samochodu.

Wystarczy połączyć się z bazą CEPiK za pośrednictwem strony epuap.gov.pl. Potem podać dane samochodu i jego właściciela, a w zamian dostaniemy informacje dotyczące prawidłowej marki pojazdu, serii i numeru dowodu rejestracyjnego albo pozwolenia czasowego na jego użytkowanie. W ten sposób można będzie porównać, czy numer identyfikacyjny VIN, data rejestracji samochodu i wpisany w dowodzie rejestracyjnym właściciel zgadzają się z informacjami w ewidencji pojazdów.
Miało byc tak pięknie...
Już po publikacji tej informacji ministerstwo spraw wewnętrznych i administracji dodało jeden ważny element: aby móc skorzystać z danych w ewidencji potrzebny będzie elektroniczny podpis kwalifikowany. To poważne ograniczenie, bowiem ze względu na koszty i niewielką dotąd przydatność nie jest on zbyt popularny.
A będzie prawie pięknie ;-)
Czarownica prawdę Ci powie :D

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 10 cze 2010, o 17:23

rrosiak pisze: zulus, wg mnie to jest to samo auto, które w międzyczasie trochę pojeździło i zmieniło właściciela. Jedno z ogłoszeń jest zdecydowanie starsze i zapewne już niaktualne, ale ogłoszeniodawca zapomniał usunąć.
ogłoszenia na otomoto nie wiszą miesiącami, auto ogłasza zapewne zarówno sprowadzający jak i komis.
W weekend będę w Zamościu to mogę podpytac czy coś wiadomo o sprzedawcy.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 10 cze 2010, o 17:37

inquiz pisze: ogłoszenia na otomoto nie wiszą miesiącami
Oczywiście, ale można je przedłużać. Ogłoszenia od handlarzy, którzy płacą regularnie abonament, wiszą aż do chwili usunięcia przez nich samych.
inquiz pisze: auto ogłasza zapewne zarówno sprowadzający jak i komis.

Bardzo prawdopodobne, tylko że oba ogłoszenia pochodzą od podmiotów gospodarczych (handlarzy). Być może przyjacielska pomoc.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 10 cze 2010, o 17:40

rrosiak pisze: Bardzo prawdopodobne, tylko że oba ogłoszenia pochodzą od podmiotów gospodarczych (handlarzy).
czasami auta migrują pomiędzy komisami żeby klient miał wrażenie świeżej oferty ale w sumie w tym przypadku nie ma co spekulowac. taka różnica w przebiegu może wynikac z zaokrągleń.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 12 cze 2010, o 01:09

brajek pisze: Jeszcze jedna dziwna rzecz mi się rzuciła, nie wiem czy to normalne dla subaru. Przy wrzucaniu na R spadały wolne obroty i utrzymywały się na niższym poziomie niż przy P. Tak samo spadały przy wrzuceniu na D. Jeździłem Mercedesami i BMW z automatem i tam nigdy czegoś takiego nie było - czy P, czy D, czy R - na postoju wolne obroty są takie same. Czy to normalne w Subaru z automatyczną skrzynią?
Dopiero teraz doczytałem. Tak, to normalne w skrzyniach 4AT w Subaru. Normalne też, że skrzynie automatyczne Subaru marnują potencjał ich silników ("nie jedzie").

Wiktor
0 gwiazdek
Auto: BMW E38 750i, WRX '04

Post 14 cze 2010, o 01:47

Z resztą w skrzyniach BMW (przynajmniej roczniki 1994-2001) na D i R również są niższe obroty niż na N i P także nie wiem jakimi autami jeździł kolega brajek ;)

ODPOWIEDZ