Poradnik młodego komputerowca
Re: Poradnik młodego komputerowca
Chcesz mieć szybko i sprawnie, pociągnij kabel. Radio ma niestety to do siebie, że jest podatne na różne zakłócenia. Poza tym przy dużej liczbie stacji w danej sieci będziesz miał kolizje pomiędzy nimi, bo taka jest natura tej sieci.
r.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
ky pisze: pociągnij kabel
odpada - lapsy wędrują często po mieszkaniu (włącznie z hmm.. czytelnią za zamkniętymi drzwiami), router stoi piętro wyżej.
Da się z tym żyć, ale bywa upierdliwe (np kopiowanie rozpisane na kilka godzin

marcyś, jeśli router stoi na wyższym piętrze, to raczej masz problem z zasięgiem i wifi nie działa na pełny gwizdek.
Nie wiem czy w tej sytuacji coś pomoże N.
Nie wiem czy w tej sytuacji coś pomoże N.
czarne jest piękne...
U mnie w sieci wifi (router=livebox) działają 3 komputery i o dziwo, nie przeszkadzają sobie nawzajem. 2 siedzą u sąsiada (klikacze, używają tylko www i mail), ja kilka razy w tygodniu odpalam p2p i nadal da się serfować po webie i odbierać meile, nic się nie zatyka.
vibowit,
sprawdzałem, położenie lapsa metr od routera niewiele zmienia,
poza tym ustawienie jest dość korzystne (router przy samej 'klatce schodowej' w centrum mieszkania, więc w większości przypadków max. odległość laps-router to około 5 m i praktycznie brak ścian po drodze)
ky, a czy od routera zależy skala tych zakłóceń/kolizji? znaczy, czy są takie, które lepiej sobie z tym radzą (bez przegięć cenowych) i trzymają porządek wśród sfory urządzeń, czy też tu nie ma co szukać rozwiązań?
A może poradzicie jak pomierzyć te transfery 'w powietrzu'? wiedziałbym wtedy czy wykorzystuję to co mam..
sprawdzałem, położenie lapsa metr od routera niewiele zmienia,
poza tym ustawienie jest dość korzystne (router przy samej 'klatce schodowej' w centrum mieszkania, więc w większości przypadków max. odległość laps-router to około 5 m i praktycznie brak ścian po drodze)
ky, a czy od routera zależy skala tych zakłóceń/kolizji? znaczy, czy są takie, które lepiej sobie z tym radzą (bez przegięć cenowych) i trzymają porządek wśród sfory urządzeń, czy też tu nie ma co szukać rozwiązań?
A może poradzicie jak pomierzyć te transfery 'w powietrzu'? wiedziałbym wtedy czy wykorzystuję to co mam..
Po pierwsze musisz sprawdzić, ile sieci masz dookoła. Teoretycznie kanałów w paśmie WiFi jest bodajże 11 albo 13 (to zależy od regionu, a ja nie pamiętam, który u nas obowiązuje). W praktyce do wykorzystania są: 1, 6 i 11, reszta się pokrywa. Możesz zatem sprawdzić, ile i jakie sieci nadają i na jakich kanałach. Jeśli dużo i porozłaziły się po tych kanałach, to jesteś w pupie. Po drugie, jeśli masz router a/b/g, możesz spróbować przejść na 5GHz (b/g wykorzystują 2.4GHz, a -- 5GHz, a n może i tu, i tam), może będzie mniejszy tłok. Po trzecie, zakłócać może cokolwiek innego, co działa na 2.4/5GHz, czego Ci żaden skaner WiFi nie wykryje, musiałbyś popatrzeć analizatorem widma, co mieszka w eterze. Możes się zastanowić, czy np. ktoś nie ma telefonu bezprzewodowego, pracującego na 2.4GHz.
Możesz jeszcze poaktualizowąć oprogramowanie (zarówno na routerze, jak na kartach/w systemach operacyjnych -- firmware, sterowniki). Możesz zobaczyć, jakie masz karty i zmienić na inne (aczkolwiek nie wiem, co teraz jest naprawdę dobre. Atheros?). Możesz pokombinować z antenami. Możesz sprawdzić to na jakimś linuksie (bo windows często miewa różne dziwne kaprysy). Możliwości pokombinowania trochę się znajdzie, ale to nie znaczy, że to musi pomóc :)
A jak już zawiedzie wszystko, musisz się przeprosić z kabelkiem.
r.
Możesz jeszcze poaktualizowąć oprogramowanie (zarówno na routerze, jak na kartach/w systemach operacyjnych -- firmware, sterowniki). Możesz zobaczyć, jakie masz karty i zmienić na inne (aczkolwiek nie wiem, co teraz jest naprawdę dobre. Atheros?). Możesz pokombinować z antenami. Możesz sprawdzić to na jakimś linuksie (bo windows często miewa różne dziwne kaprysy). Możliwości pokombinowania trochę się znajdzie, ale to nie znaczy, że to musi pomóc :)
A jak już zawiedzie wszystko, musisz się przeprosić z kabelkiem.
r.
ky,
hoooly sh.t, jak mawiał znajomy Kangur.
Chyba temat mnie przerósł.. po przeczytaniu tego stwierdzam, że nie mam żadnych problemów z siecią, zadowolony jestem i nie tykam tego, bo coś wylezie
the forum się odpala, kopie będę w nocy robił... A co. Da się.
hoooly sh.t, jak mawiał znajomy Kangur.
Chyba temat mnie przerósł.. po przeczytaniu tego stwierdzam, że nie mam żadnych problemów z siecią, zadowolony jestem i nie tykam tego, bo coś wylezie

the forum się odpala, kopie będę w nocy robił... A co. Da się.

marcyś, na początek netstumbler sobie ściągnij i tam pooglądasz statystyki ruchu w eterze i jakość Twojego połączenia.
ky to umie zachęcić.
ky to umie zachęcić.

czarne jest piękne...
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
vibowit pisze: marcyś, na początek netstumbler sobie ściągnij i tam pooglądasz statystyki ruchu w eterze i jakość Twojego połączenia.
A gdyby ten przypadkiem nie chcial dzialac z Twoją kartą sieciową to może być inSSIDer.
Ad. N 150 vs 300. 150 to niepełny standard, Nka zeby rozwinac te teoretyczne 300 Mbps powinna mieć 3 anteny. Zwróć uwagę, że te routery co to się chwalą n i 150 Mbps mają maks 2... a czasami chyba nawet jedną

Odnosnie pamieci DDR PC-3200 na płytach które miały w specyfikacji maks. DDR PC-2700 to działać będą tylko, że na 2700. Nie to jest raczej przyczyną problemu.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
marcyś pisze:słabo się znam, ale zdaje się że płyta umożliwia obsługę pamięci do DDR300 (PC-2700), a wciskasz PC-3200 (DDR400)..Barthol pisze: płyta główna: ECS K7VTA3 KT333 DDR
pamięć DIMM 256 DDR 2100
Edit:
a ta nowa kość pamięci to 512mb ddr 400Mhz-CL3 Pc3200U-30331 (zakupiona dziś)
wygląda na to że razem niezabangla.. choć jakieś tam odstępstwa niby są.. ale to już dla mnie wyższa szkoła jazdy...
: wg strony ECS*: Support DDR333/266/200 DDR SDRAM
*jest kilka wersji tej płyty, ale pewnie tu jest wspólnie.
dzięki za sugestię...
mam nadzieję, że w sklepie nie będą robić scen jak będę oddawał kartę pamięci z racji niekompatybilności z płytą główną. Bo sprawdziłem empirycznie (podłączając w inne sloty), że się gryzą
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
marcyś, moim zdaniem nie warto jakoś szczególnie w to inwestować. Jeśli router masz na górze, to po prostu żeby zrobić backup - podłącz laptopa kablem. Zamiast czekać godzinę na dole, zrobisz backup w 5 min.
Ja mam dom na głębokim zadupiu, żadnych sieci dookoła, a jak podłączę 2-3 komputery do wifi, to szkoda czasu na kopiowanie czegokolwiek między nimi. Łatwiej na pendrive przenieść ;)
Ja mam dom na głębokim zadupiu, żadnych sieci dookoła, a jak podłączę 2-3 komputery do wifi, to szkoda czasu na kopiowanie czegokolwiek między nimi. Łatwiej na pendrive przenieść ;)
Konto usunięte, .. i tego na razie będę się trzymał, będzie szybciej... i taniej
ky, vibowit, Chloru, dzięki! popróbuję tych programików - zobaczę, co mi wyjdzie.. choć bardziej edukacyjnie, niż w nadziei na megatransfery.
BTW: oba lapsy mają n-kę, więc może kiedyś

ky, vibowit, Chloru, dzięki! popróbuję tych programików - zobaczę, co mi wyjdzie.. choć bardziej edukacyjnie, niż w nadziei na megatransfery.
BTW: oba lapsy mają n-kę, więc może kiedyś

Barthol, a może spróbuj jeszcze w BIOSie odpalić z nową pamięcią (tylko!) jakieś safe mode config czy coś takiego?
może spróbuje jakoś z nią się spasować...
może spróbuje jakoś z nią się spasować...
network stumbler nie odpala: coś o odmowie dostępu wrzeszczy..
inssider pokazuje coś takiego: screen
dobrze jest? źle?
moja to ta "nieznany" blue...
zmieniłem kanał z auto (było 6) na 1 (najmniejszy tłok się wydaje), nic więcej nie wyczytałem.
inssider pokazuje coś takiego: screen
dobrze jest? źle?
moja to ta "nieznany" blue...
zmieniłem kanał z auto (było 6) na 1 (najmniejszy tłok się wydaje), nic więcej nie wyczytałem.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
marcyś, masz nasrane w eterze. Jeżeli masz możliwość spróbuj zestawić sieć na 5 GHz.
znaczy: n?Chloru pisze: Jeżeli masz możliwość spróbuj zestawić sieć na 5 GHz.
uroki blokuChloru pisze: masz nasrane w eterze

- Chloru
- 6 gwiazdek
marcyś pisze: znaczy: n?
Znaczy 802.11a.
.. muszę dokładniej postudiować co mam a co mogę.Chloru pisze: Jeżeli masz możliwość
Ale stokrotne dzięki za poświęcony czas!
jak problem z kablami to może coś takiego? http://allegro.pl/item1048467707_devolo ... eplug.html
ztcw to taki wynalazek nawet działa a można taniej upolowac.
ztcw to taki wynalazek nawet działa a można taniej upolowac.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
inquiz, aż tak zdesperowany nie jestem
, całość jakoś tam bangla, ot bardziej szukam dodatkowych korzyści.
Chloru, bez inwestycji jednak 5Ghz nie poleci, więc temat się odłożył na kiedy indziej.

Chloru, bez inwestycji jednak 5Ghz nie poleci, więc temat się odłożył na kiedy indziej.
- Witek
- 6 gwiazdek
- Auto: A500 @ Piotruś II
- Polubił: 20 razy
- Polubione posty: 15 razy
Czy jest szansa, że ruter będzie działał dwa poziomy w dół (prawie w linii prostej) i nie będzie kosztował zyliona złotych?
Jakaś szansa jest :) Najwyżej postawisz sobie jeszcze jeden access-point jako powtarzacz (repeater).
Ale bez sprawdzenia w konkretnej lokalizacji się nie dowiesz.
r.
Ale bez sprawdzenia w konkretnej lokalizacji się nie dowiesz.
r.
- Witek
- 6 gwiazdek
A możecie polecić jakiś konkretny, rozsądnie kosztujący ruter, który ma szansę działać?
- Chloru
- 6 gwiazdek
A co ma miec ? ADSL ? A/B/G/N ? Storage link ? Kompatybilny z tomato/dd-wrt/open-wrt ?Witek pisze:A możecie polecić jakiś konkretny, rozsądnie kosztujący ruter, który ma szansę działać?
- Witek
- 6 gwiazdek
Chloru, Ty mi musisz takie trudne pytania zadawać? Z jednej strony Netia, z drugiej (przewodowo) pc oraz laptop. Jedyne co na nim wyczytałem to "wireless 802.11 b/g".