Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Poradnik młodego komputerowca

Post 26 maja 2010, o 11:27

Chcesz mieć szybko i sprawnie, pociągnij kabel. Radio ma niestety to do siebie, że jest podatne na różne zakłócenia. Poza tym przy dużej liczbie stacji w danej sieci będziesz miał kolizje pomiędzy nimi, bo taka jest natura tej sieci.

r.

Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

marcyś
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: czarna legaśka, kaszląca

Post 26 maja 2010, o 11:36

ky pisze: pociągnij kabel

odpada - lapsy wędrują często po mieszkaniu (włącznie z hmm.. czytelnią za zamkniętymi drzwiami), router stoi piętro wyżej.
Da się z tym żyć, ale bywa upierdliwe (np kopiowanie rozpisane na kilka godzin :-/ ). Stąd zastanawiam się czy warto zainwestować w kawałek sprzętu. I pomijam tu kwestię ceny.. (to zawsze rzecz względna), raczej szukam możliwych uzysków w czasie/szybkości.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 26 maja 2010, o 11:45

marcyś, jeśli router stoi na wyższym piętrze, to raczej masz problem z zasięgiem i wifi nie działa na pełny gwizdek.
Nie wiem czy w tej sytuacji coś pomoże N.
czarne jest piękne...

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubione posty: 3 razy

Post 26 maja 2010, o 11:51

U mnie w sieci wifi (router=livebox) działają 3 komputery i o dziwo, nie przeszkadzają sobie nawzajem. 2 siedzą u sąsiada (klikacze, używają tylko www i mail), ja kilka razy w tygodniu odpalam p2p i nadal da się serfować po webie i odbierać meile, nic się nie zatyka.

marcyś
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 26 maja 2010, o 11:58

vibowit,
sprawdzałem, położenie lapsa metr od routera niewiele zmienia,
poza tym ustawienie jest dość korzystne (router przy samej 'klatce schodowej' w centrum mieszkania, więc w większości przypadków max. odległość laps-router to około 5 m i praktycznie brak ścian po drodze)

ky, a czy od routera zależy skala tych zakłóceń/kolizji? znaczy, czy są takie, które lepiej sobie z tym radzą (bez przegięć cenowych) i trzymają porządek wśród sfory urządzeń, czy też tu nie ma co szukać rozwiązań?

A może poradzicie jak pomierzyć te transfery 'w powietrzu'? wiedziałbym wtedy czy wykorzystuję to co mam..

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 maja 2010, o 15:12

Po pierwsze musisz sprawdzić, ile sieci masz dookoła. Teoretycznie kanałów w paśmie WiFi jest bodajże 11 albo 13 (to zależy od regionu, a ja nie pamiętam, który u nas obowiązuje). W praktyce do wykorzystania są: 1, 6 i 11, reszta się pokrywa. Możesz zatem sprawdzić, ile i jakie sieci nadają i na jakich kanałach. Jeśli dużo i porozłaziły się po tych kanałach, to jesteś w pupie. Po drugie, jeśli masz router a/b/g, możesz spróbować przejść na 5GHz (b/g wykorzystują 2.4GHz, a -- 5GHz, a n może i tu, i tam), może będzie mniejszy tłok. Po trzecie, zakłócać może cokolwiek innego, co działa na 2.4/5GHz, czego Ci żaden skaner WiFi nie wykryje, musiałbyś popatrzeć analizatorem widma, co mieszka w eterze. Możes się zastanowić, czy np. ktoś nie ma telefonu bezprzewodowego, pracującego na 2.4GHz.

Możesz jeszcze poaktualizowąć oprogramowanie (zarówno na routerze, jak na kartach/w systemach operacyjnych -- firmware, sterowniki). Możesz zobaczyć, jakie masz karty i zmienić na inne (aczkolwiek nie wiem, co teraz jest naprawdę dobre. Atheros?). Możesz pokombinować z antenami. Możesz sprawdzić to na jakimś linuksie (bo windows często miewa różne dziwne kaprysy). Możliwości pokombinowania trochę się znajdzie, ale to nie znaczy, że to musi pomóc :)

A jak już zawiedzie wszystko, musisz się przeprosić z kabelkiem.

r.

marcyś
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 26 maja 2010, o 15:33

ky,
hoooly sh.t, jak mawiał znajomy Kangur.
Chyba temat mnie przerósł.. po przeczytaniu tego stwierdzam, że nie mam żadnych problemów z siecią, zadowolony jestem i nie tykam tego, bo coś wylezie :lol:

the forum się odpala, kopie będę w nocy robił... A co. Da się. ;-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 26 maja 2010, o 16:54

marcyś, na początek netstumbler sobie ściągnij i tam pooglądasz statystyki ruchu w eterze i jakość Twojego połączenia.

ky to umie zachęcić. :mrgreen:
czarne jest piękne...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 26 maja 2010, o 18:11

vibowit pisze: marcyś, na początek netstumbler sobie ściągnij i tam pooglądasz statystyki ruchu w eterze i jakość Twojego połączenia.

A gdyby ten przypadkiem nie chcial dzialac z Twoją kartą sieciową to może być inSSIDer.

Ad. N 150 vs 300. 150 to niepełny standard, Nka zeby rozwinac te teoretyczne 300 Mbps powinna mieć 3 anteny. Zwróć uwagę, że te routery co to się chwalą n i 150 Mbps mają maks 2... a czasami chyba nawet jedną ;-) Jeżeli rozglądasz się za n to sprawdź jeszcze czy karty w laptopach są kompatybilne bo inaczej caly pomysl o kant dupy potłuc.

Odnosnie pamieci DDR PC-3200 na płytach które miały w specyfikacji maks. DDR PC-2700 to działać będą tylko, że na 2700. Nie to jest raczej przyczyną problemu.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 26 maja 2010, o 18:12

marcyś pisze:
Barthol pisze: płyta główna: ECS K7VTA3 KT333 DDR
pamięć DIMM 256 DDR 2100

Edit:
a ta nowa kość pamięci to 512mb ddr 400Mhz-CL3 Pc3200U-30331 (zakupiona dziś)
słabo się znam, ale zdaje się że płyta umożliwia obsługę pamięci do DDR300 (PC-2700), a wciskasz PC-3200 (DDR400)..
wygląda na to że razem niezabangla :-( .. choć jakieś tam odstępstwa niby są.. ale to już dla mnie wyższa szkoła jazdy...

: wg strony ECS*: Support DDR333/266/200 DDR SDRAM
*jest kilka wersji tej płyty, ale pewnie tu jest wspólnie.

dzięki za sugestię...
mam nadzieję, że w sklepie nie będą robić scen jak będę oddawał kartę pamięci z racji niekompatybilności z płytą główną. Bo sprawdziłem empirycznie (podłączając w inne sloty), że się gryzą
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 26 maja 2010, o 20:19

marcyś, moim zdaniem nie warto jakoś szczególnie w to inwestować. Jeśli router masz na górze, to po prostu żeby zrobić backup - podłącz laptopa kablem. Zamiast czekać godzinę na dole, zrobisz backup w 5 min.

Ja mam dom na głębokim zadupiu, żadnych sieci dookoła, a jak podłączę 2-3 komputery do wifi, to szkoda czasu na kopiowanie czegokolwiek między nimi. Łatwiej na pendrive przenieść ;)

marcyś
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 26 maja 2010, o 20:31

Konto usunięte, .. i tego na razie będę się trzymał, będzie szybciej... i taniej ;-)

ky, vibowit, Chloru, dzięki! popróbuję tych programików - zobaczę, co mi wyjdzie.. choć bardziej edukacyjnie, niż w nadziei na megatransfery.
BTW: oba lapsy mają n-kę, więc może kiedyś :->

marcyś
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 26 maja 2010, o 20:35

Barthol, a może spróbuj jeszcze w BIOSie odpalić z nową pamięcią (tylko!) jakieś safe mode config czy coś takiego?
może spróbuje jakoś z nią się spasować...

marcyś
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 26 maja 2010, o 22:22

network stumbler nie odpala: coś o odmowie dostępu wrzeszczy..

inssider pokazuje coś takiego: screen

dobrze jest? źle?
moja to ta "nieznany" blue...

zmieniłem kanał z auto (było 6) na 1 (najmniejszy tłok się wydaje), nic więcej nie wyczytałem.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 26 maja 2010, o 22:35

marcyś, masz nasrane w eterze. Jeżeli masz możliwość spróbuj zestawić sieć na 5 GHz.

marcyś
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 26 maja 2010, o 22:39

Chloru pisze: Jeżeli masz możliwość spróbuj zestawić sieć na 5 GHz.
znaczy: n?
Chloru pisze: masz nasrane w eterze
uroki bloku ;-(

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 maja 2010, o 22:41

marcyś pisze: znaczy: n?

Znaczy 802.11a.

marcyś
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 26 maja 2010, o 23:10

Chloru pisze: Jeżeli masz możliwość
.. muszę dokładniej postudiować co mam a co mogę.

Ale stokrotne dzięki za poświęcony czas!

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 28 maja 2010, o 21:22

jak problem z kablami to może coś takiego? http://allegro.pl/item1048467707_devolo ... eplug.html
ztcw to taki wynalazek nawet działa a można taniej upolowac.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

marcyś
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 28 maja 2010, o 21:57

inquiz, aż tak zdesperowany nie jestem ;-) , całość jakoś tam bangla, ot bardziej szukam dodatkowych korzyści.

Chloru, bez inwestycji jednak 5Ghz nie poleci, więc temat się odłożył na kiedy indziej.

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 29 maja 2010, o 07:47

Czy jest szansa, że ruter będzie działał dwa poziomy w dół (prawie w linii prostej) i nie będzie kosztował zyliona złotych?

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 maja 2010, o 08:47

Jakaś szansa jest :) Najwyżej postawisz sobie jeszcze jeden access-point jako powtarzacz (repeater).

Ale bez sprawdzenia w konkretnej lokalizacji się nie dowiesz.

r.

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 maja 2010, o 10:32

A możecie polecić jakiś konkretny, rozsądnie kosztujący ruter, który ma szansę działać?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 maja 2010, o 11:26

Witek pisze:A możecie polecić jakiś konkretny, rozsądnie kosztujący ruter, który ma szansę działać?
A co ma miec ? ADSL ? A/B/G/N ? Storage link ? Kompatybilny z tomato/dd-wrt/open-wrt ?

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 maja 2010, o 11:57

Chloru, Ty mi musisz takie trudne pytania zadawać? Z jednej strony Netia, z drugiej (przewodowo) pc oraz laptop. Jedyne co na nim wyczytałem to "wireless 802.11 b/g".

ODPOWIEDZ