PLAZMA czy LCD- co kupić.....

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Re: PLAZMA czy LCD- co kupić.....

Post 4 gru 2009, o 22:53

vibowit pisze: Podobno nie, ale i tak Plazma znacznie lepiej radzi sobie z ruchomymi obrazami niż LCD. Przynajmniej tak było, gdy nieco zgłębiałem temat.
To chyba było dawno temu :giggle:

A poważnie, to pamiętam jak kupowałem swój telewizor (ze 2 lata temu). Zarejestrowałem się na forumach (HDTV.com.pl czy cóś), czytałem jak głupi, testy, opinie, analizy, prawie się doktoryzowałem z tematu...
Wiedziałem że plazma to dużo lepsza czerń, szybkość odświeżania i tym podobne pierdoły... Już prawie kupiłem plazmę Pioneera Kuro za 8k (najlepsza czerń w tamtym okresie i w ogóle super-hiper). Na szczęście moja żona zachowała resztki zdrowego rozsądku, podeszła trzeźwo do sprawy i trochę mnie przystopowała. Stanęło na 42" LCD Sharp Aquos i jestem bardzo zadowolony. Nic nie smuży (ma czas odświeżania coś ok. 6ms), kolor czarny jest czarny, a kosztował sporo mniej.
Teraz się z tego śmieję, ale wtedy prawie popadłem w paranoję :wall:

A z takich luźnych przemyśleń, które mogą się przydać wybierającym sprzęt (zaznaczam, że to moje subiektywne przemyślenia, a poza tym część może być już nieaktualna, a inne opcje są już dawno standardem), to:
100Hz. Mój TV ma opcję demo - dzieli ekran na pół 50/100 Hz, ja nie widzę żadnej, kompletnie żadnej różnicy.
HD ready (720) czy Full HD (1080) - jak kupowałem nikt w Polsce nie nadawał w full HD. Teraz też jest chyba ubogo. Zresztą i tak Discovery HD włączam tylko jak chcę pokazać znajomym jak wygląda HD :mrgreen: OK, TVN HD wygląda dużo lepiej niż zwykły TVN, chociaż czasami za bardzo widać krosty/piegi u prowadzących Dzień Dobry TVN :lol:
Plazmy mają (miały jak ja wybierałem, teraz nie jestem pewien) ekran za dodatkową szybą. W jasny, słoneczny dzień wszystko się od niej odbija i przeszkadza w oglądaniu.
Nawet najlepsze TV po podłączeniu do analogowej kablówki dają taki obraz, że można się załamać. Jak po kupieniu włączyłem TVP1 i TVP2, to była jakaś porażka. Nie wiem jak jest teraz, bo ich nie oglądam. W każdym bądź razie w niczym nie przypomina to obrazów z płyt demo producentów puszczanych w sklepie. Zwróćcie uwagę, że są to głównie statyczne obrazki z maksymalnie podbitą ostrością, kolorami i kontrastem.
Podstawowym problemem w sklepie jest to, że można porównać kilka TV i rzeczywiście widać różnicę. W domu jest tylko jeden, więc czego nie kupicie, po tygodniu i tak się przyzwyczaicie i będziecie uważali że jest super, bo nie będziecie mieli porównania.
Kupujcie telewizor większy niż Wam się wydaje, że potrzebujecie. "Wielkie" 42 cale po tygodniu okazują się zdecydowanie za małe ;-)

I kilka linków dla brandzlomaniaków :mrgreen:
http://plazma-lcd-fakty.pl/
http://hdtvpolska.com/
http://www.highdefinition.pl/
http://www.hdtv.com.pl/

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 4 gru 2009, o 23:52

Godlik pisze:
Nawet najlepsze TV po podłączeniu do analogowej kablówki dają taki obraz, że można się załamać.
Teraz jest trochę lepiej.

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Impreza 2,0GX (czarna!!!)
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 5 gru 2009, o 10:42

Ponieważ od kilku dni jestem posiadaczem 40 calowego Sony Bravia 100Hz/Motionflow, włączę się do dyskusji. Od razu zaznaczam, że wszystkie moje wiadomości są zasłyszane a nie zbadane. Otóż. Pierwsze filmy (ruchome obrazy) zostały nakręcone bodajże z prędkościa 12 klatek na sekundę. Jest to prędkość, w której oko ludzkie odbiera zdjęcia jako ruch. Ponieważ ten odbierany ruch był trochę kostrobaty, zmieniono prędkość na 24 klatki na sekundę i ta prędkość została chyba do dziś. 50Hz to prędkość ponad dwa razy większa a 100Hz to już kosmos (IMO). Jednakże oko ludzkie tej różnicy nie widzi.
Popieram Godlik-a, który na własne oko sprawdził, że mam rację. Akurat 100hz kupiłem tylko i wyłącznie za namową sprzedawcy a nie przeprowadzonych badań. I tutaj brawo dla sprzedawcy, że potrafi udowodnić laikowi, że tego właśnie sprzętu mu potrzeba :giggle:
Jeżeli chodzi o zużycie energi hmm. Czy któryś z Was będąc w sklepie RTV zauważył jak ciepło jest w alejkach z włączonymi telewizorami LCD? Ekrany telewizorów grzeją jak farelki :giggle:
A sygnał? Ja akurat odbieram "N" telewizję i jestem z tego sygnału bardzo zadowolony. Uważam też, że jeżeli ktoś chce mieć HD to powinien skupić się na telewizjach satelitarnych. :thumb:

Aha! Poprzedni telewizora miałem 32 calowego Samsunga HD ready/50Hz. Też był miodzio ale troszeczkę za mały do salonu. Poszedł więc do córki, która ma troszkę mniejszy salon. Podobno 40 cali, aby widzieć efekt HD należy oglądać z odległości 1,6 metra :cofee:
Pozdrawiam

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 5 gru 2009, o 14:59

maf1 pisze: zmieniono prędkość na 24 klatki na sekundę

Tak, ale nadal decydujący głos mieli księgowi, bo priorytetem była oszczędność taśmy.
maf1 pisze: ta prędkość została chyba do dziś.

Owszem, ale obraz 24Hz przetwarzany jest na 48Hz lub 72Hz przez wyświetlanie 2 lub 3 razy tej samej klatki.
Ewentualnie generuje się pomiędzy właściwymi klatkami od 3 do 9 obrazów pośrednich (na podstawie cyfrowej analizy klatek sąsiednich), uzyskując odświeżanie do 240Hz.

maf1 pisze: 50Hz to prędkość ponad dwa razy większa a 100Hz to już kosmos (IMO). Jednakże oko ludzkie tej różnicy nie widzi.

Akurat w tym przypadku nie jest to wcale trudne, szczególnie w przypadku obiektów szybko poruszających się. Wspomniana przez Vibka piłka nożna.

W obecnych telewizorach LCD problem rozmycia jest niezauważalny, ale nie wiem czy wiesz, że jedną z metod, która to niweluje jest wprowadzenie migotania w podświetlaniu. Niestety gdyby ją zastosować w telewizorze 50Hz to miałbyś w domu stroboskop, stąd się biorą telewizory 100Hz i wyżej. Oczywiście im więcej Hz tym różnica mniej zauważalna, niemniej jednak w konkretnych przypadkach widoczna.
Godlik wspominał o funkcji demo dzielącej ekran na pół. Nie pamiętam, w jakim telewizorze to widziałem, ale tam jako demo był film zarejestrowany z pozycji jadącego rowerzysty, przedstawiający ogrodzenie zbudowane z pionowych poskręcanych osiowo prętów o przekroju kwadratowym. Tylko osoby silnie niedowidzące nie zauważyłyby różnicy, bo przy 50Hz wraz ze wzrostem prędkości pręty zaczynały się zlewać, natomiast przy 100Hz efekt zlewania obrazu występował zdecydowanie później. Był moment, gdy na 50Hz widać było, że są to jakieś pręty, a na 100Hz cały czas można było zauważyć że są one poskręcane.
Tutaj dochodzimy do innego problemu, albowiem nowoczesne telewizory wyposażone w zaawansowane systemy poprawy obrazu na siłę wyostrzają to co w zamyśle operatora miało być rozmyte :->
maf1 pisze: Podobno 40 cali, aby widzieć efekt HD należy oglądać z odległości 1,6 metra

Dlatego tym bardziej potrzebujesz 100Hz i więcej, bo przy większym TV nie ogarniasz calego obrazu bez ruchów gałki ocznej, a to wprowadza dodatkowe "zakłocenia" odbioru.

.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 5 gru 2009, o 16:23

OK!
Ze wszystkim się zgadzam ale...

Do tej pory, tak jak pisałem, oglądałem telewizję za pomocą Samsunga 50HZ/HD Ready. Oglądałem też mecze piłki nożnej, żużel i inne sporty samochodowe. Nie widziałem smużenia.
Teraz, gdy mam juz nowy sprzęt, obejrzę mecz piłki nożnej jak pokażą Lechię Gdańsk :thumb: i ciekaw jestem, czy piłka będzie lecieć tak samo.
;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 5 gru 2009, o 16:33

maf1 pisze: obejrzę mecz piłki nożnej jak pokażą Lechię Gdańsk i ciekaw jestem, czy piłka będzie lecieć tak samo.

Jeśłi źródłem nie będzie sygnał HD, to raczej trudno będzie wychwycić różnicę, tym bardziej, że porównujesz telewizory o różnych przekątnych. Efekty uboczne są bardziej widoczne na większym ekranie, te zniwelowane przez nowoczesny telewizor 40"/100Hz mogły być niewidoczne na mniejszym odbiorniku 50Hz.

Godlik ma wiele racji pisząc ;-)
Godlik pisze: Podstawowym problemem w sklepie jest to, że można porównać kilka TV i rzeczywiście widać różnicę. W domu jest tylko jeden, więc czego nie kupicie, po tygodniu i tak się przyzwyczaicie i będziecie uważali że jest super, bo nie będziecie mieli porównania.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 5 gru 2009, o 16:42

Powiem szczerze! Cieszę się, że mam nowy telewizor. Czy sprzedawca mnie wtopił czy nie nie ma znaczenia. Osobiście to co oglądam w chwili obecnej bardzo mi odpowiada, szczególnie programy nadawane w wersji HD. Piłka nożna w niektórych programach jest również w wersji HD, zauważę więc chyba różnicę :thumb:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 5 gru 2009, o 22:02

Godlik pisze:To chyba było dawno temu :giggle:
To fakt. :mrgreen:
Ale...
Godlik pisze:Stanęło na 42" LCD Sharp Aquos i jestem bardzo zadowolony. Nic nie smuży (ma czas odświeżania coś ok. 6ms), kolor czarny jest czarny, a kosztował sporo mniej.
Dwóch znajomych ma takie telewozory i mom zdaniem na tym się nie da oglądać futbolu, bo smuży jak cholera.
Serio!

Ale masz rację. TV należy wybrać taki by nam pasował a nie taki, który ma lepsze dane w papierkach. Nic nie zastąpi własnego odczucia, a każde oko jest inne, podobnie jak gust.
czarne jest piękne...

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 5 gru 2009, o 22:08

vibowit pisze: Dwóch znajomych ma takie telewozory i mom zdaniem na tym się nie da oglądać futbolu, bo smuży jak cholera.
Serio!
Możesz mieć rację. Ja nie wiem, bo nie jestem fanem piłki, więc za często nie oglądam. Ale z ciekawości zwrócę na to uwagę.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 6 gru 2009, o 20:26

Godlik pisze: Plazmy mają (miały jak ja wybierałem, teraz nie jestem pewien) ekran za dodatkową szybą. W jasny, słoneczny dzień wszystko się od niej odbija i przeszkadza w oglądaniu.

Wcale nie - chyba, że akurat w ten ekran świecisz, ale wtedy to i na LCD nie widać...

Za to plazma dużo lepiej znosi sygnał SD. Akurat mam dobre porównanie bo sąsiad kupił sobie LCD-ka. Na HD brzytwa, ale przełącz tylko na PAL i od razu plamy jak na starej, wielokrotnie obejrzanej taśmie VHS...

Na plazmie nie ma takich wielkich różnic między sygnałem SD i HD - tzn owszem, różnicę widać, ale nie jest tak drastyczna.

Piłka na plazmie po prostu miodzio :-)

miszozon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forek S-turbo

Post 6 gru 2009, o 20:45

Konto usunięte pisze: Za to plazma dużo lepiej znosi sygnał SD.
True, true
Konto usunięte pisze: Godlik napisał(a):Plazmy mają (miały jak ja wybierałem, teraz nie jestem pewien) ekran za dodatkową szybą.
To jest akurat plus jak ma się dzieci. Ja nie mam ale przetestowałem.

Kiedyś jak wstałem po imprezie zobaczyłem na TV odciśnięte ręce...
Żona mi powiedziała, że wieczorem "rzuciło" mnie na ścianę, a że pomiędzy znalazł się TV ...

Nic się nie stało. Nie wiem ja by to zniósł LCD ale jak od dotknięcia się obraz odkształca to różnie może być.
vel misza, Pozdrawiam!

MISIEK062006
2 gwiazdki
Auto: IMPREZA WRX

Post 6 gru 2009, o 20:47

mam LCD i PLAZME oba dość dobrej klasy i wnioski są jedne jakość obrazu plazma ma dużo lepszą kontrasty super i naprawdę jak kiedyś będe zmieniał to PLAZMA

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 5 cze 2010, o 21:21

Jakie teraz telewizory są fajne? W 46 calach i pewnie tych 200MHz czy jak to tam jest? Jakieś Sony może, czy lepiej coś innego?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 5 cze 2010, o 21:38

Witek pisze: 200MHz

Wituś - korepetycje z fizyki chcesz ? :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 cze 2010, o 21:39

Chloru,
Witek pisze: czy jak to tam jest?

:whistle:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 5 cze 2010, o 21:51

Witek, tego typu argumenty świetnie sprawdzają się na:

a) egzaminach
b) rozmowach o pracę
c) staraniach o fundusze z EU
d) wszystkie z powyższych

Wybierz jedną odpowiedź. :->

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 cze 2010, o 22:25

Chloru, to żeby kupić telewizor trzeba zdać egzamin? :?
Odnośnie środków unijnych, myślę, że sobie odpuszczę. Żadna fstrętna i podstępna unia nie będzie płacić za tv. Swoją godność mam. O! :razz:

Nigdy nie chciałem pracować w sklepie z tv. To niezdrowe i w ogóle. :razz:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 cze 2010, o 22:32

Witek pisze: Chloru, to żeby kupić telewizor trzeba zdać egzamin? :?

Witek zeby kupić telewizor wypada mieć pieniądze. Jak się wydaje swoje pieniądze to się dokładniej każdą złotówkę ogląda. To dokładne oglądanie tych złotówek z dwóch stron powoduje, że się człowiek czasem czegoś nauczy.

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 cze 2010, o 23:12

Chloru, ale ja nie chcę kupować telewizora. :roll:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 cze 2010, o 23:19

Witek pisze: Chloru, ale ja nie chcę kupować telewizora. :roll:

Są więc 3 opcje:

1. Nie chcesz kupować i tylko wstrząsasz powietrze.
2. Nie chcesz kupować i chcesz komuś doradzić w temacie na którym się nie znasz.
3. Nie chcesz kupować i chcesz się czegoś dowiedzieć (tę opcję już wykluczylismy).
:whistle:

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 cze 2010, o 23:36

Tylko 3? Pie*sz :!:

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 5 cze 2010, o 23:37

Ja to was chyba nie rozumiem... :?
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 cze 2010, o 23:38

Wituś, strasznie mocne słowa jak na trzynastolatka.

Bilex, przepraszam. To było po raz przedostatni.

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 cze 2010, o 00:10

Chloru, 6 latka :-p

Nie wiedziałem, że wolisz solić. Wyglądałeś na takiego, który woli pie*ć. :roll:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 6 cze 2010, o 08:22

Witek pisze: MHz
Litościwie Cię nakieruję...
Dolce far niente ;-)

ODPOWIEDZ