Rozkład obciążeń na całej podłodze rozłoży się na 3 belki, więc jeśli belka 15x8 wytrzyma 200kg to jest chyba coś czego szukam.
FUX, ja nie będę tam na górę zapraszał całej rodziny i znajomych

wytężona w 75% to znaczy, że można ją jeszcze obciążyć do tych 100% i nic się nie stanie,Konto usunięte pisze: j33mbo, co to znaczy, że jest wytężona w 75%? 100% to złamanie?
Jasne. Będziesz stał pod domkiem i wpuszczał na określony czas po jednym dziecku. Zabawa będzie wyśmienitaKonto usunięte pisze: FUX, ja nie będę tam na górę zapraszał całej rodziny i znajomych![]()
Mało tego, będę sprzedawał biletySo What! pisze: Jasne. Będziesz stał pod domkiem i wpuszczał na określony czas po jednym dziecku. Zabawa będzie wyśmienita
Konto usunięte pisze: więcej niż 4 dzieci po 20-40 kg na raz nie planuję.
Nie planuj, tylko zrób to solidnie z dużym zapasem obciążenia.Konto usunięte pisze: A serio, to więcej niż 4 dzieci po 20-40 kg na raz nie planuję.
W rzeczy samej. Ciekawe skąd ten pomysłesilon pisze: gieneralnie to się nieźle wpakowałeś![]()
So What! pisze: W rzeczy samej. Ciekawe skąd ten pomysł
Obciążenie tej belki to nie tylko 4 x dziecko 20kg wagi, ale również domek sam w sobie (też waży) plus ewentualny śnieg (jak ktoś wspomniał) plus dorosły który wespnie się do tego domku w sytuacji kryzysowej itd.Konto usunięte pisze: I pojawiło się pierwsze pytanie konstrukcyjne. Jaki przekrój powinna mieć sosnowa belka długości 4m, żeby wytrzymać obciążenie 80kg na środku?
zdaje się, że I, jeżeli dobrze pamiętam fabułęGal pisze: Który to był odcinek "Dekalogu" z liczeniem wytrzymałości lodu..?
1. i to, że będzie wyglądało jak bunkier, a nie domek dla dzieciGal pisze: Będzie "nadmiarowość"? I co z tego.
Trza zrobić zlotj33mbo pisze: pytanie jak on to sam zamontuje
j33mbo pisze: Gal napisał(a):
Będzie "nadmiarowość"? I co z tego.
1. i to, że będzie wyglądało jak bunkier, a nie domek dla dzieci
2. i to, że drzewka mogą nie wytrzymać ciężaru własnego samej konstrukcji (taka belka waży sama ~80kg) - pytanie jak on to sam zamontuje
3. i to, że belkę 4m o przekroju 20x15cm można obciążyć na środku 600kg i nie przekroczymy jej nośności (pomijam problem poprawnego jej zamontowania na podporach)j33mbo
Gal pisze: Ja uwielbiam nadmiarowość...
- drzwi nadmiarowe dają mi to, że "każdy mebel przejdzie" (również taki stary, z czasów "przed normalizacją")
- nadmiarowe rury w kanalizacji powodują to, że kanalizacja mi się nigdy nie zapchała,
- nadmiarowe kable uchroniły mnie przed spaleniem instalacji gdy żona podłączała Farelkę do gniazdka przeznaczonego na maszynkę do golenia (choć pewnie zadziałałyby bezpieczniki),
- nadmiarowa wysokość pomieszczeń powoduje, że da się wytrzymać w nich paląc papierosy,
- karta kredytowa w portfelach dzieci (obok ich kieszonkowego) powoduje, że nie obawiam się, że utkną gdzieś w świecie z braku 5PLN na PKS,
- itd.
Gal pisze: Obciążenie tej belki to nie tylko 4 x dziecko 20kg wagi, ale również domek sam w sobie (też waży) plus ewentualny śnieg (jak ktoś wspomniał) plus dorosły który wespnie się do tego domku w sytuacji kryzysowej itd.
Z drugiej strony, konstrukcja domku (jeżeli zrobiona prawidłowo) usztywni całość.
Innymi słowy: Ty nie licz wytrzymałości na 80kg tylko walnij solidne belki na podstawę. Kantówki 20x15 nie mają prawa nie wytrzymać.
Będzie "nadmiarowość"? I co z tego.
Gal pisze: PS. Skręcaj wkrętami/śrubami/złączami meblowymi/ciesielskimi, a nie zbijaj gwoździami.
No to będziesz wchodziła do domku na drzewie, a będziesz siedziała w domku na glebie.liwit pisze:Fido_ weź Ty zrób ten domek na wagę ciężkąnigdy nie byłam w domku na drzewie
hmm... ciekawe, kto dostanie dziś patelnią i za covibowit pisze:No to będziesz wchodziła do domku na drzewie, a będziesz siedziała w domku na glebie.