Impreza "puchnie" w taka pogodę...
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Impreza "puchnie" w taka pogodę...
...witam
za oknem 30-35 stopni i ciężko się jeżdzi autem z doładowaniem...
jakoś, takoś nie chce mi to auto normalnie jechać - niby ciągnie, ale czuć że to nie to...
co zrobic aby zminimalizować efekt upału? natrysk na IC? ceramika i bandaże na najbardziej nagrzewajacych się lementach? kocyk na turbinie?
kiedyś lubiłem latao - a teraz jakoś mnie to nie cieszy, szczegolnie jak musze pocisnąć w taką pogodę...
za oknem 30-35 stopni i ciężko się jeżdzi autem z doładowaniem...
jakoś, takoś nie chce mi to auto normalnie jechać - niby ciągnie, ale czuć że to nie to...
co zrobic aby zminimalizować efekt upału? natrysk na IC? ceramika i bandaże na najbardziej nagrzewajacych się lementach? kocyk na turbinie?
kiedyś lubiłem latao - a teraz jakoś mnie to nie cieszy, szczegolnie jak musze pocisnąć w taką pogodę...
Ostatnio zmieniony 22 lip 2010, o 20:08 przez cArLoS, łącznie zmieniany 1 raz.
projekt "Huragan" Carlos - 440/585

Re: Impreza "puchnie" w taka pogodę...
carlos, u mnie jest to samo :) i gadałem dzisiaj w tej sprawie z Łukaszem z 4t.
Jego odpowiedź:
"To dobrze, że zmula a nie wybucha"
.
Jak dla mnie wystarczyło ;).
A nie bardzo coś zrobisz, bo czujnik temp jest w dolocie, a nie powietrza doładowywanego.
Jego odpowiedź:
"To dobrze, że zmula a nie wybucha"

Jak dla mnie wystarczyło ;).
A nie bardzo coś zrobisz, bo czujnik temp jest w dolocie, a nie powietrza doładowywanego.

411KM @ 575Nm
jeżdżąc od 10do18 , a potem wsiadając w auto np o 22 - to jakbym miał dwa rózne auta - faktycznie w taka pogode to chyba żaden "bandaż" nie pomoże....
...a można sie spodziewac detonacji, przy mocniejszym pociskaniu w taka pogodę?
...a można sie spodziewac detonacji, przy mocniejszym pociskaniu w taka pogodę?

Mnie dzisiaj po raz pierwszy od 3 lat wskaźnik doładowania pokazał ponad 1 bar
na czwórce
Peak się zaświecił - łał! nigdy wcześniej nie widziałem...
Czekałem na bum i odlot maski wraz z połową silnika ale się nie doczekałem... 

Peak się zaświecił - łał! nigdy wcześniej nie widziałem...

Death ain't nothin' but a heartbeat away...
- Witek
- 6 gwiazdek
- Auto: A500 @ Piotruś II
- Polubił: 20 razy
- Polubione posty: 15 razy
Bilex pisze: Mnie dzisiaj po raz pierwszy od 3 lat wskaźnik doładowania pokazał ponad 1 barna czwórce
![]()
Peak się zaświecił - łał! nigdy wcześniej nie widziałem...Czekałem na bum i odlot maski wraz z połową silnika ale się nie doczekałem...
![]()
Czemu miałeś się doczekać? Po raz pierwszy zaczynało porządnie ładować, a tyś jak zwykle spanikował.

cArLoS, lód na IC. Pomoże. Dopóki się nie roztopi.

w taką pogodę, to zamiast natrysku, musiałbym jeździć z kostkarką pod maskąWitek pisze: cArLoS, lód na IC. Pomoże. Dopóki się nie roztopi.

Witek pisze: cArLoS, lód na IC. Pomoże. Dopóki się nie roztopi.![]()
Jakbyś przeczytał mojego posta powyżej, to byś wiedział, że nie pomoże.
Bilex pisze: Peak się zaświecił - łał! nigdy wcześniej nie widziałem...Czekałem na bum i odlot maski wraz z połową silnika ale się nie doczekałem...
![]()
To dziwne akurat, że Ci przeładowało w taki upał...

411KM @ 575Nm
Stała znowu ze dwa miesiące, może się wkurzyła... 

Death ain't nothin' but a heartbeat away...
Bilex pisze: Stała znowu ze dwa miesiące, może się wkurzyła...![]()
Sprzedaj. Defi. Mi.

411KM @ 575Nm
-
lukass
- 5 gwiazdek
- Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
- Polubił: 8 razy
- Polubione posty: 146 razy
Pomożeowoc666 pisze: Witek napisał(a):cArLoS, lód na IC. Pomoże. Dopóki się nie roztopi.

był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD
lukass pisze: Pomoże. Bo niby czemu miałby słuzyć ten natrysk na IC gdyby było tak jak Ty mówisz ?
Pomoże, ale nie w zestrojonym samochodzie, który ma ustawione odcięcie doładowania w przypadku przekroczenia określonej temperatury w dolocie.
Poza tym mylisz dwie rzeczy - temperaturę powietrza przy przepływomierzu i temperaturę powietrza doładowywanego. A to powietrze doładowywane jest schładzane natryskiem IC.

411KM @ 575Nm
Podnoszeniu współczynnika lansu oraz wilgotności powietrza w otoczeniulukass pisze:Pomożeowoc666 pisze: Witek napisał(a):cArLoS, lód na IC. Pomoże. Dopóki się nie roztopi.
. Bo niby czemu miałby słuzyć ten natrysk na IC gdyby było tak jak Ty mówisz ?

-
hoodymoryc
- 0 gwiazdek
- Auto: rodzinne kombi
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
hiciorbarbie pisze: Podnoszeniu współczynnika lansu oraz wilgotności powietrza w otoczeniu

W bagażniku 5 litrowy zbiornik 50% wody 50% lodu daje radę na 3/4 dnia.barbie pisze:Podnoszeniu współczynnika lansu oraz wilgotności powietrza w otoczeniulukass pisze:Pomożeowoc666 pisze: Witek napisał(a):cArLoS, lód na IC. Pomoże. Dopóki się nie roztopi.
. Bo niby czemu miałby słuzyć ten natrysk na IC gdyby było tak jak Ty mówisz ?
Średnio taki zbiorniczek wystarczy na 4 okrążenia toru poznań

IC można normalnie dotknąć

-
lukass
- 5 gwiazdek
- Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
- Polubił: 8 razy
- Polubione posty: 146 razy
I właśnie zbytnie nagrzanie powietrza doładowywanego jest głownym problem powodujacym utratę mocy. Silniki N/A az tak nie puchną w upały.owoc666 pisze:lukass pisze: Pomoże. Bo niby czemu miałby słuzyć ten natrysk na IC gdyby było tak jak Ty mówisz ?
Pomoże, ale nie w zestrojonym samochodzie, który ma ustawione odcięcie doładowania w przypadku przekroczenia określonej temperatury w dolocie.
Poza tym mylisz dwie rzeczy - temperaturę powietrza przy przepływomierzu i temperaturę powietrza doładowywanego. A to powietrze doładowywane jest schładzane natryskiem IC.
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD
lukass pisze: I właśnie zbytnie nagrzanie powietrza doładowywanego jest głownym problem powodujacym utratę mocy. Silniki N/A az tak nie puchną w upały.
Przeczytaj dokładnie mój post i zastanów się, która temperatura jest mierzona i ma wpływ na doładowanie...

411KM @ 575Nm
No i już po uszczelce.Bilex pisze:Mnie dzisiaj po raz pierwszy od 3 lat wskaźnik doładowania pokazał ponad 1 barna czwórce
![]()
![]()
Peak się zaświecił - łał! nigdy wcześniej nie widziałem...Czekałem na bum i odlot maski wraz z połową silnika ale się nie doczekałem...

czarne jest piękne...
- Witek
- 6 gwiazdek
owoc666 pisze:lukass pisze: I właśnie zbytnie nagrzanie powietrza doładowywanego jest głownym problem powodujacym utratę mocy. Silniki N/A az tak nie puchną w upały.
Przeczytaj dokładnie mój post i zastanów się, która temperatura jest mierzona i ma wpływ na doładowanie...
Lód/woda ochłodzi powietrze, które dociera do silnika, a to się równa więcej tlenu w silniku. Więcej tlenu w silniku, większe bum i auto szybciej jedzie.

vibowit pisze: No i już po uszczelce.![]()
Nie strasz go. Teraz przez pół roku nie wsiądzie do auta.

A ECU i tak obcina doładowanie...Witek pisze: Lód/woda ochłodzi powietrze, które dociera do silnika, a to się równa więcej tlenu w silniku. Więcej tlenu w silniku, większe bum i auto szybciej jedzie.![]()
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
Jak już tacy jesteśmy precyzyjni to ja bym dodała, że ta woda nie chłodzi powietrza tylko sam IC, bo parowanie odbiera z niego ciepło. Pryskanie se wodą w powietrze wiele by mu nie pomogło poza zmoczeniem i tęczą 

Zmienia się również temperatura spalin jak i ich skład. Które Ecu wykrywa.ky pisze:A ECU i tak obcina doładowanie...Witek pisze: Lód/woda ochłodzi powietrze, które dociera do silnika, a to się równa więcej tlenu w silniku. Więcej tlenu w silniku, większe bum i auto szybciej jedzie.![]()
r.
- Witek
- 6 gwiazdek
ky pisze:A ECU i tak obcina doładowanie...Witek pisze: Lód/woda ochłodzi powietrze, które dociera do silnika, a to się równa więcej tlenu w silniku. Więcej tlenu w silniku, większe bum i auto szybciej jedzie.![]()
r.
To czemu w durnych wyścigach na ćwiartkę Imprezy z lodem na IC mają lepsze czasy?
Witek pisze: To czemu w durnych wyścigach na ćwiartkę Imprezy z lodem na IC mają lepsze czasy?
Nie, no nie mam siły.
Przy TYM SAMYM DOŁADOWANIU auto z "chłodniejszym" IC będziesz szybsze.
Ale w takich temperaturach jak są teraz auto ma obcięte doładowanie (obcięte = mniej ładuje), więc nie wiem nad czym tu dumać...

411KM @ 575Nm
- Witek
- 6 gwiazdek
owoc666 pisze:Ale w takich temperaturach jak są teraz auto ma obcięte doładowanie (obcięte = mniej ładuje), więc nie wiem nad czym tu dumać...
Ale to nie wyklucza, że:
owoc666 pisze:Przy TYM SAMYM DOŁADOWANIU auto z "chłodniejszym" IC będziesz szybsze.
Czyli woda/lód na IC poprawi osiągi auta w te upalne dni.