Coś niedobrego

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Re: Coś niedobrego

Post 24 lip 2010, o 22:48

ky pisze: Znaczy uważasz, że w Polsce utrzymanie auta jest drogie?

Uważam, że utrzymanie uturbionej Imprezy nigdzie nie jest tanie (najwyżej gdzieś jest tańsze, co nie oznacza automatycznie, że tanie tylko mniej drogie ;-) ). Choćby ze względu na paliwo.... chociaż może w Wenezueli rzeczywiście jest tanio? Części można ciągnąć z usa, a benzyna kosztuje dosłownie grosze. :mrgreen: Jednak z Europy do Wenezueli daleeeeeko. ;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 24 lip 2010, o 23:05

Słonko, paliwo mamy po ~4.7, a nie po 5.5-6/litr. Nie musimy rzygać co roku 2000E podatku za auto, które produkuje 220+ dwutlenków węgla (wariant optymistyczny poniżej tysia, jeśli nie rozliczają Cię z dwutlenków węgla) i, póki co, nasze ubezpieczalnie nie drą ~1000E za ponad dziesięcioletniego Subaraka za podstawowe ubezpieczenie robiąc przy tym łachę, że Ci to auto ubezpieczą (już nie wspominając o tym, że gotowe są wypowiedzieć Ci umowę, bo zmieniłeś kolor nakrętek na wentylki). Robocizna pana Henia też nie kosztuje tyle, co np. na wyspach.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 lip 2010, o 23:35

ky, jak napisałem, taniej nie oznacza tanio. Naprawdę nie pojmuję jak możesz twierdzić, że Impreza turbo jest autem tanim w utrzymaniu. Czyżbyś był obrzydliwie bogaty?

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 lip 2010, o 23:49

Ciekawe jak długo wszyscy będą wchodzić kitajcą w d... :roll:

http://technowinki.onet.pl/wiadomosci/c ... tykul.html

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 25 lip 2010, o 00:16

Witek pisze:Ciekawe jak długo wszyscy będą wchodzić kitajcą w d... :roll: ...
Czym ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 25 lip 2010, o 00:22

leon pisze:
Witek pisze:Ciekawe jak długo wszyscy będą wchodzić kitajcą w d... :roll: ...
Czym ?
chyba chodziło o kitajca, czyli w tym przypadku kitajcom :mrgreen:
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 lip 2010, o 00:29

:lol: Faktycznie tak napisałem. :lol:

pamejudd
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Longinus
Polubione posty: 0

Post 25 lip 2010, o 03:23

na szczescie mysliwiec oprocz tego ze raz sie wzniesie w powietrze, musi przedstawiac jakas wartosc bojowa. A o to jestem w przypadku chinskiego wykonania spokojny - historia Landwinda uczy ze "wyglada tak samo" nie oznacz jeszcze "jest taki sam"...

A swoja droga: wiecie robaczki ze Airbusy produkuje sie juz w ChRL? Na szczescie sam jak na razie trafiam na Boeingi...

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 25 lip 2010, o 11:43

Pozdrawiam zwolenników multi kulti... :wall:
http://wiadomosci.onet.pl/1620069,720,1,kioskart.html
w skrócie: islamscy kierowcy komunikacji miejskiej w Anglii, nie wpuszczają lub wypraszają ze środka lokomocji osoby niewidome z psami przewodnikami... Bo zwierzątka tego rodzaju mają swoje "wewnętrzne fuj" wg. tych kierowców
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 25 lip 2010, o 14:02

Witek pisze: Uważam, że utrzymanie uturbionej Imprezy nigdzie nie jest tanie
ale co Ty porównujesz? Fura wszędzie będzie zużywać paliwo i nie o to mi chodziło, bo tankować trzeba, więc tego kosztu w ogóle nie brałem pod uwagę (choć wiadomo, że ceny paliwa w różnych krajach potrafią się znacznie różnić).. Chodziło mi o to, co ky napisał.. Są po prostu kraje, gdzie w zależności od fury dodatkowe opłaty w postaci mocno podwyższonej składki ubezpieczeniowej oraz innych podatków i opłat powodują, że koszt utrzymania rośnie niewspółmiernie...
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 25 lip 2010, o 14:13

eMTi pisze: Są po prostu kraje, gdzie w zależności od fury dodatkowe opłaty w postaci mocno podwyższonej składki ubezpieczeniowej oraz innych podatków i opłat powodują, że koszt utrzymania rośnie niewspółmiernie...
A ile się w tych krajach zarabia? ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 199 razy

Post 25 lip 2010, o 14:14

I dlatego nie lubię tłumu :wall:
Do tej pory zidentyfikowano 16 ofiar tragedii. Burmistrz Duisburga Adolf Sauerland potwierdził na konferencji prasowej, że w wyniku masowej paniki zginęło 19 osób, a 340 zostało rannych. 16 osób zmarło na miejscu tragedii - w tunelu, prowadzącym na teren starego dworca towarowego, gdzie odbywała się Love Parade. Trzy kolejne osoby zmarły w szpitalu.
:arrow: Artykuł na gazeta.pl
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 lip 2010, o 14:23

eMTi pisze: ale co Ty porównujesz? Fura wszędzie będzie zużywać paliwo i nie o to mi chodziło, bo tankować trzeba, więc tego kosztu w ogóle nie brałem pod uwagę (choć wiadomo, że ceny paliwa w różnych krajach potrafią się znacznie różnić).. Chodziło mi o to, co ky napisał.. Są po prostu kraje, gdzie w zależności od fury dodatkowe opłaty w postaci mocno podwyższonej składki ubezpieczeniowej oraz innych podatków i opłat powodują, że koszt utrzymania rośnie niewspółmiernie...
Godlik pisze: A ile się w tych krajach zarabia? ;-)

Właśnie. ;-)

Paliwo mamy jedno z najdroższych w Europie, a zarobkom daleko do najwyższych. Ubezpieczenie też nie jest tanie jeśli się nie ma zniżek.
Auto w podobnym wieku i klasie, z wolnossącym benzynowym (może nawet zagazowanym) silnikiem, może nawet ropniakiem będzie znacząco tańsze w utrzymaniu od Imprezy turbo i to niezależnie od kraju.
rrosiak pisze: I dlatego nie lubię tłumu :wall:

Ja też. Zawsze mnie zadziwiało jak głupi jest tłum.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 247 razy
Polubione posty: 528 razy

Post 25 lip 2010, o 14:55

Witek pisze: Paliwo mamy jedno z najdroższych w Europie

Taaa....

Te droższe kraje...

Norwegia – 13,03 NOK (ok. 6,60 PLN, 1,66 EUR)
Holandia – 1,57 EUR
Dania – 11,15 DKK (ok. 6 PLN, 1,51 EUR)
Finlandia – 1,44 EUR
Niemcy – 1,44 EUR
Grecja – 1,43 EUR
Belgia – 1,41 EUR
Francja – 1,39 EUR
Włochy – 1,39 EUR
Wielka Brytania - 1,22 GBP (5,66 PLN, 1,42 EUR)

I te z tańszych...

Chorwacja – 8,42 HRK (4,64 PLN, 1,16 EUR)
Rumunia – 4,47 RON (4,30 PLN, 1,08 EUR)
Bułgaria – 2,21 BGN (4,52 PLN, 1,14 EUR)
Łotwa – 0,78 LVL (4,43 PLN, 1,11 EUR)
Estonia – 17,80 EEK (4,55 PLN, 1,14 EUR)

A na koniec źródło - http://www.twojaeuropa.pl/1727/ceny-pal ... -najtaniej

Krótko - bzdurzysz.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 25 lip 2010, o 15:02

dzięki chloru, bo właśnie byłem w trakcie szukania listy paliw, teraz już nie muszę :-)
Witek pisze: Auto w podobnym wieku i klasie, z wolnossącym benzynowym (może nawet zagazowanym) silnikiem, może nawet ropniakiem będzie znacząco tańsze w utrzymaniu od Imprezy turbo i to niezależnie od kraju.

Witek, ale co Ty się tego turbo czepiłeś? Vicu nic nie mówił o kosztach utrzymania odnośnie spalania....

vicu pisze: Angielskie firmy ubezpieczeniowe zabijają motoryzację. Samo ubezpieczenie Subaraka jest cholernie drogie, a z racji, że mój był importowany i LHD, jeszcze dowalali mi większe opłaty. Nie będę miesiecznej pensji na samo ubezpieczenie samochodu wydawał Musieliśmy się rozstać
Godlik pisze: A ile się w tych krajach zarabia?

zależy w jakim zawodzie... Jedni zarabiają lepiej, inni gorzej.. ;-) Nie wszyscy zbijają kokosy.
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 25 lip 2010, o 15:07

eMTi pisze: zięki chloru, bo właśnie byłem w trakcie szukania listy paliw, teraz już nie muszę :-)

Trudno. Przyjmę na klatę argument, że znowu się czepiam biednej wrocławskiej księżniczki ;-)

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 lip 2010, o 15:09

Chloru, Ty też. Twoje "profesjonalne" ceny paliw są z 16.05.2010, to raz, dwa według ich danych raz 1,08 euro równa się 4,30, a innym razem 4,31. Skoro raz jedno i to samo równa się inaczej, więc równie dobrze mogli porównywać raz benzynę 95, a innym razem 100, zresztą od maja ceny w Polsce znacznie podskoczyły, w Europie tak samo, czy może mniej?

Niezależnie od tego chyba jednak, różnice w zarobkach są większe niż w cenach benzyny, czy może też nie? :roll:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 lip 2010, o 15:12

Witek, znajdź aktualniejsze i lepsiejsze. Ceny sprzed 2 miesięcy są dla księżniczki nieakceptowalne ? Que pech.
Witek pisze: Niezależnie od tego chyba jednak, różnice w zarobkach są większe niż w cenach benzyny, czy może też nie?
Różnice w kosztach utrzymania, zakupu mieszkania i tak dalej pomijasz bo tak wygodniej ?

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 lip 2010, o 15:20

Chloru, po pierwsze. Obrażasz mnie bez powodu. Fakt, to nie jest czepianie się. To jest atak.
Po drugie, ceny paliw są tam dziwne, jak już napisałem raz na tej stronie 1,08 euro jest warty mniej, a raz więcej groszy, ponadto "benzyna bezołowiowa" jest bardzo szerokim pojęciem.
Po trzecie, przedkładasz jakieś personalne czepianie się nad kwestię główną, czyli utrzymanie Imprezy turbo jest drogie. Twierdzisz, że jest tanie? To dlaczego jeździsz Xsarą, a nie GTekiem? Czyżby była tańsza w utrzymaniu? Czy głupie Audi A3/4 też jest tańsze w utrzymaniu? Hmmm.

Przyczepiasz się do cen paliwa, bo nie możesz się zgodzić, że utrzymanie Imprezy turbo jest drogie. Jedynym sposobem na ustalenie czy jest drogie czy tanie jest porównanie z autami o podobnej wielkości, wyposażeniu, nie mocy silnika. Zamiast tego czepiłeś się cen paliwa i zacząłeś mnie wyzywać...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 lip 2010, o 15:28

Witek pisze: Chloru, po pierwsze. Obrażasz mnie bez powodu. Fakt, to nie jest czepianie się. To jest atak.

Opisuję stan faktyczny, zachowujesz sie jak księżniczka z syndromem oddolnego niedopchnięcia.
Witek pisze: Po drugie, ceny paliw są tam dziwne, jak już napisałem raz na tej stronie 1,08 euro jest warty mniej, a raz więcej groszy, ponadto "benzyna bezołowiowa" jest bardzo szerokim pojęciem.

Wpadłeś na pomysł, że różnica jednego grosza może wynikać z zaokrągleń ? Robi Ci ten jeden grosz różnicę w kosztach utrzymania auta ?
Witek pisze: Po trzecie, przedkładasz jakieś personalne czepianie się nad kwestię główną, czyli utrzymanie Imprezy turbo jest drogie. Twierdzisz, że jest tanie?

Nigdzie tak nie pisałem więc nie imputuj. Odniosłem się tylko i wyłącznie do bredni które piszesz na temat cen paliwa.
Witek pisze: To dlaczego jeździsz Xsarą, a nie GTekiem?

Bo moi rodzice (tutaj serdecznie pozdrawiam) nie smarują mi dupy miodem i to co mam kupiłem sobie za pieniądze które sam zarobiłem.
Witek pisze: Przyczepiasz się do cen paliwa, bo nie możesz się zgodzić, że utrzymanie Imprezy turbo jest drogie.
Powtórze Ci smyku. Nie odnosiłem się nigdzie do kosztów utrzymania Imprezy Turbo. Odniosłem się tylko i wyłącznie do bzdur które napisałeś odnośnie cen paliwa.
Witek pisze: Zamiast tego czepiłeś się cen paliwa i zacząłeś mnie wyzywać...

Nie zamiast tylko przede wszystkim. Pokaż mi smyku gdzie piszę w tym wątku o kosztach utrzymania Imprezy Turbo...

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 lip 2010, o 16:21

Chloru pisze: Opisuję stan faktyczny, zachowujesz sie jak księżniczka z syndromem oddolnego niedopchnięcia.
Chloru pisze: Bo moi rodzice (tutaj serdecznie pozdrawiam) nie smarują mi dupy miodem i to co mam kupiłem sobie za pieniądze które sam zarobiłem.

Nadal mnie obrażasz, choć mnie nie znasz. W mojej rodzinie jest normalne, że rodzice pomagają dzieciom na początku, a później dzieci im na starość. Tak się dzieje od kilku pokoleń. Nie widzę powodu dlaczego mam za to przepraszać. Skąd ta agresja, z zazdrości? Nic Twoi rodzice Ci nie kupili? Znaczy, że oddałeś im pieniądze za pieluchy? Vibovit itp.? Godne podziwu, ale to nie oznacza, że wszyscy którzy zrobili inaczej są be. Możesz takie osoby nie lubić, ale to jest tylko i wyłącznie Twój problem.
Chloru pisze:Nie odnosiłem się nigdzie do kosztów utrzymania Imprezy Turbo. Odniosłem się tylko i wyłącznie do bzdur które napisałeś odnośnie cen paliwa.

Ale jaką formą? Nie zrobiłeś tego normalnie, zwyciężyły jakieś Twoje wewnętrzne uprzedzenia względem mojej osoby. To już któryś temat, w którym nie potrafisz normalnie ze mną rozmawiać, tylko od razu jesteś napastliwy.

Na cenach paliwa bazowałem względzie tego co mówili mi znajomi, którzy ostatnio podróżowali po niektórych krajach UE, uważanych za bardzo drogie. Podobną informację mam o cenach żywności, według których u nas jest naprawdę droga, więc pomyślałem, że z paliwem będzie podobnie. Zrobiłem złe uogólnienie. Zaiste powód, aby mnie publicznie obrażać w chamskich słowach. :roll:

Z mojej strony koniec tematu, myślałem, że równy z Ciebie gość, a Ty się zachowujesz jak jakiś prymityw. Mógłbyś to sobie zachować dla siebie. Ja nie mam ani powodu, ani potrzeby w głupią zabawę wymiany nieuprzejmości. Na przyszłość nie będę Ci po prostu odpowiadać. Może pomoże. Innego rozwiązania nie widzę, a szkoda.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 lip 2010, o 16:32

Witek pisze: Nadal mnie obrażasz, choć mnie nie znasz. W mojej rodzinie jest normalne, że rodzice pomagają dzieciom na początku, a później dzieci im na starość. Tak się dzieje od kilku pokoleń. Nie widzę powodu dlaczego mam za to przepraszać.

Impreza Turbo niezbędnym artykułem do rozwoju każdego nastolatka !
Witek pisze: Skąd ta agresja, z zazdrości? Nic Twoi rodzice Ci nie kupili? Znaczy, że oddałeś im pieniądze za pieluchy? Vibovit itp.? Godne podziwu, ale to nie oznacza, że wszyscy którzy zrobili inaczej są be. Możesz takie osoby nie lubić, ale to jest tylko i wyłącznie Twój problem.

Wituś czytanie bez zrozumienia to Twój problem. I racz wrócić do kwestii cen benzyny, złote nocniki mnie nie interesują.
Witek pisze: Ale jaką formą? Nie zrobiłeś tego normalnie, zwyciężyły jakieś Twoje wewnętrzne uprzedzenia względem mojej osoby. To już któryś temat, w którym nie potrafisz normalnie ze mną rozmawiać, tylko od razu jesteś napastliwy.

Zrobiłem to, tak jak zwykłem to robić, gdy ktoś pierdoli trzy po trzy po raz kolejny, mimo wcześniej zwracanej uwagi.
Witek pisze: Na cenach paliwa bazowałem względzie tego co mówili mi znajomi, którzy ostatnio podróżowali po niektórych krajach UE, uważanych za bardzo drogie. Podobną informację mam o cenach żywności, według których u nas jest naprawdę droga, więc pomyślałem, że z paliwem będzie podobnie. Zrobiłem złe uogólnienie. Zaiste powód, aby mnie publicznie obrażać w chamskich słowach.

No popatrz. To czemu brnąłeś w zaparte czepiając się jednego grosza (wynikającego zapewne z zaokrągleń) ? Jesteś bardzo delikatny, zupełnie jak księżniczka.
Witek pisze: Z mojej strony koniec tematu, myślałem, że równy z Ciebie gość, a Ty się zachowujesz jak jakiś prymityw.

Obiecaj tylko, że next time będziesz tak samo dzielny jak teraz i powiesz mi to osobiście.
Witek pisze: Mógłbyś to sobie zachować dla siebie. Ja nie mam ani powodu, ani potrzeby w głupią zabawę wymiany nieuprzejmości. Na przyszłość nie będę Ci po prostu odpowiadać. Może pomoże. Innego rozwiązania nie widzę, a szkoda.

Obiecuję Ci, że jak znowu zobaczę, że bredzisz o rzeczach o których nie masz pojęcia zwrócę Ci uwagę.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 25 lip 2010, o 16:43

Witek pisze: Znaczy, że oddałeś im pieniądze za pieluchy? Vibovit itp.?

Vibovitu i pieluch nie ma od kilku pokoleń :razz:

Wrzućcie na luz chłopaki, ochłodziło się, cieszcie się że jest czym oddychać

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 lip 2010, o 16:53

Konto usunięte, ale ja jestem wyluzowany jak guma w starych gaciach. ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 25 lip 2010, o 17:17

Chloru pisze:Konto usunięte, ale ja jestem wyluzowany jak guma w starych gaciach. ;-)
To tym bardziej musisz uważać, taka luźna, stara guma może łatwo pęknąć :lol:

ODPOWIEDZ