Coś niedobrego

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Re: Coś niedobrego

Post 2 sie 2010, o 13:38

Kruszyn pisze: http://gazetapolska.pl/artykuly/kategor ... -piwo-lech :wall:
A jednak w dalszym ciągu potrafią zaskoczyć :giggle:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 2 sie 2010, o 14:17

So What! pisze: Kruszyn napisał(a):http://gazetapolska.pl/artykuly/kategor ... -piwo-lech :wall:

A jednak w dalszym ciągu potrafią zaskoczyć :giggle:
Samo zainteresowanie tym tematem jest śmieszne i żenujące . Ale cóż, teraz Polska :idea:

barton
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Post 2 sie 2010, o 14:27

Chyba sezon ogórkowy w pełni, bo o "zimnym Lechu" pisano już jakiś czas temu (z miesiąc jak nie więcej) i teraz znowu ktoś postanowił odgrzać tego kotleta...

btw. sezon 15 Top Gear'a właśnie się skończył ;-(
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

mizoo
Awatar użytkownika
Administrator
Auto: U r a bus (GT)
Polubione posty: 0

Post 2 sie 2010, o 14:47

Barthol, zawsze mozna zapodac Fifth Gear'a na zabicie nudy lub dla rozrywki poszukac serii TG sprzed 2002r. :)
Obrazek
Subaru - the source of wanderlust. || http://mizoo.pl - foto galeria

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubione posty: 0

Post 2 sie 2010, o 15:13

Kruszyn pisze: http://gazetapolska.pl/artykuly/kategor ... -piwo-lech :wall:
Zasadniczo mają rację, ale nie dlatego że Zimny, tylko dlatego że to szczyny są, a nie piwo ;)

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 2 sie 2010, o 22:57

ky, :thumb:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 4 sie 2010, o 14:41

Obrazek

:wall:

barton
6 gwiazdek

Post 4 sie 2010, o 15:01

Witek, ale co Ci w nim przeszkadza??

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 4 sie 2010, o 15:07

no właśnie?? Brzmi to lepiej, niż np. MAJK, LUFA, MISTRZ czy cokolwiek innego....
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 4 sie 2010, o 21:48

eMTi pisze: no właśnie?? Brzmi to lepiej, niż np. MAJK, LUFA, MISTRZ czy cokolwiek innego....

Ale to ma na klapie napisane... i było razem z autem, nie trzeba było płacić za to 1k. Po co? Nie wie jakim autem jeździ? :roll:
Gdzieś nawet był temat do naśmiewania się z takich. :whistle:

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 4 sie 2010, o 22:32

Egzekucja komornicza nieskuteczna. Dłużnik bezkarny i spora wtopa finansowa :wall:
Notabene komornicy w tym kraju są... szkoda słów.
Pozostają tzw. firmy windykacyjne, prywatnie detektywi - miał ktoś doświadczenie z nimi ?
pozdrawiam
Grzegorz

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sie 2010, o 22:52

Grzegorz, mój Tata też ostatnio miał z tym do czynienia... koleś został uznany za nieściągalnego, nie ma niby co zająć, bo wszystko jest własnością żony... I lipa po całości.... :wall:
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Piter 35
6 gwiazdek

Post 5 sie 2010, o 13:40

Grzegorz, a nie myślałeś o tym :arrow:
" 14 czerwca 2010 roku weszła w życie nowa Ustawa o udostępnianiu informacji gospodarczych i wymianie danych gospodarczych. Od tego dnia do biur informacji gospodarczych swoich dłużników mogą zgłaszać nie tylko przedsiębiorcy, ale także samorządy terytorialne, szpitale, fundacje i stowarzyszenia a nawet osoby prywatne.

Na tzw. czarne listy dłużników mogą trafić podmioty które zalegają z płatnością od co najmniej 60 dni, a wysokość długu przekracza 200 złotych w przypadku konsumentów i 500 złotych w przypadku przedsiębiorców.

Jak to działa? Wierzyciel informuje, że w przypadku braku uregulowania zadłużenia dane nierzetelnego kontrahenta zostaną przekazane do jednego z biur informacji gospodarczej. Dłużnik ma 30 dni na spłacenie zobowiązania, gdy to nie następuje wpis do BIGu staje się faktem. Dostęp do takiego rejestru ma wiele podmiotów, w tym przede wszystkim banki, operatorzy telekomunikacyjni, dostawcy Internetu, telewizje kablowe, itd. W efekcie nieświadomy konsekwencji konsument może zostać na dobre pozbawiony dostępu do wielu usług, a już na pewno nie otrzyma pożyczki bankowej.

Oczywiście może dokonać płatności zaległego zobowiązania i odzyskać wiarygodność, należy jednak pamiętać, że w rejestrach BIGów pozostanie historia. Najlepiej więc nie trafić w ogóle na tzw. czarną listę dłużników. "
Może warto to zrobić to zmusi kombinatora do zwrotu :idea:

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 5 sie 2010, o 15:25

Właśnie przeczytałem, że Kuzaj w ciężkim stanie po wypadku jest w szpitalu... :-(
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 sie 2010, o 17:47

Piter, wątpię, że na wszystkich to zadziała, ale wspomnę Tacie, może gościa przypili w ten sposób.. Ale jeśli kolo wycyckał juz ileś tam osób, to pewnie jest świadom ew. konsekwencji i wszystko załatwia sobie przez żonę..

barton
6 gwiazdek

Post 5 sie 2010, o 18:24

eMTi, z takimi typem to chyba tylko do lasu... Bo z żoną to pewnie ma jeszcze rozdzielność majątkową :wall: i będąc w zgodzie z literą prawa, to takiemu komuś można tylko skoczyć na pędzel :x

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 sie 2010, o 18:34

no właśnie na to wygląda, że tak jest.... konto puste, nic na niego nie jest zarejestrowane, samochodu i innych rzeczy nie posiada.. wszystko ma żona...

Piter 35
6 gwiazdek

Post 5 sie 2010, o 18:37

eMTi, a może to było zamierzone oszustwo :idea:

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 5 sie 2010, o 18:44

Bilex pisze: Właśnie przeczytałem, że Kuzaj w ciężkim stanie po wypadku jest w szpitalu... :-(
W ciężkim stanie ? Ja czytałem, że jest lekko pobijany i tyle.
A wypadek miał 2 dni temu ;-)

barton
6 gwiazdek

Post 5 sie 2010, o 18:52

WRC fan pisze:
Bilex pisze: Właśnie przeczytałem, że Kuzaj w ciężkim stanie po wypadku jest w szpitalu... :-(
W ciężkim stanie ? Ja czytałem, że jest lekko pobijany i tyle.
A wypadek miał 2 dni temu ;-)
trochę to przypomina rozstanie Leszka z Subaru ;-)

(a może faktycznie coś tam się po kilku godzinach odezwało)

Grzegorz
5 gwiazdek

Post 5 sie 2010, o 21:06

eMTi pisze: no właśnie na to wygląda, że tak jest.... konto puste, nic na niego nie jest zarejestrowane, samochodu i innych rzeczy nie posiada.. wszystko ma żona...

No to może ten sam gość jest - bo mój też z Wrocka i też wszystko ma na żonę ? Notabene handlarz samochodami.
Zresztą nieważne bo żona też niewiele ma, nieruchomość jest tak zawalaona wpisami o kredytach że głowa boli i wszystkie świeże, gdzieś z 2007 r. Nie wiem jak w ogóle banki mogły dać takie kredyty chyba że facet jest sprytny i w tym samym czasie załatwiał w kilku bankach ze świadomością że ich nie spłaci i ucieknie na zachód.
Najgorsze jest to że komornicy działają jak ostatnie za przeproszeniem cioty bo była możliwość przejąć mu auto a oni dali d*
Piter - pewnie zgłoszę gościa do krs-u ale nie wierzę że to mu w czymś utrudni bo po pierwsze to co napisał emti a po drugie mam mocne podejrzenia że facet uciekł na dobre do Niemiec albo innego kraju zachodniego i być może ma się tam dobrze.
pozdrawiam
Grzegorz

Piter 35
6 gwiazdek

Post 5 sie 2010, o 21:37

Grzegorz, a on ciebie nie naciągnął po prostu :?: , może warto się zastanowić nad złożeniem sprawy do prokuratury - jeśli było to celowe działanie :idea: A takie sprawy są ścigane :idea:

Grzegorz
5 gwiazdek

Post 5 sie 2010, o 21:50

Tak, wczoraj zdecydowałem o zgłoszeniu sprawy do prokuratury ale szanse że uznają to za oszustwo - wg mojego adwokata - są marne. W każdym razie ja czuje się oszukany ale to nie ma nic do rzeczy dla wymiaru sprawiedliwości.
TAk naprawdę to w tej chwili jedyną szansę widzę w doświadczonej firmie która potrafi namierzyć ukryty majątek gościa i dopilnować tego że komornik go zajmie, tylko że nie wiem czy taką znajdę. W internecie jest sporo reklamujących się firm ale nie znam nikogo kto by z ich usług korzystał.
pozdrawiam
Grzegorz

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 sie 2010, o 23:36

ten mój to jest budowlaniec...
Piter 35 pisze: może warto się zastanowić nad złożeniem sprawy do prokuratury
jak koleś jest sprytny, to nie warto... Mój Tatku złożył sprawę do prokuratury, rozprawa się odbyła i od razu została wygrana (koleś podpisał umowę, z której się nie wywiązał - mówiąc krótko: zwiał z zaliczką) i została nakazana egzekucja komornicza... I na tym sprawa się skończyła, bo komornik stwierdził, że nie ma z czego zabrać... I nawet nie wiem, czy w takiej sytuacji nie skończy się to tym, że Tatku będzie musiał z własnej kieszeni zapłacić za działalności komornicze, bo w końcu ktoś komornikowi musi zapłacić, a skoro kolo w świetle prawa nie ma nawet 1 gr, to nie może go opłacić ..... :wall:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 6 sie 2010, o 00:06

Grzegorz pisze: Tak, wczoraj zdecydowałem o zgłoszeniu sprawy do prokuratury ale szanse że uznają to za oszustwo - wg mojego adwokata - są marne.
Z oszustwem różnie to rzeczywiście bywa. Najtrudniejsze jest zawsze wykazanie istnienia zamiaru bezpośredniego kierunkowego w chwili czynu - działanie bądź zaniechanie sprawcy musi być motywowane osiągnięciem celu w postaci korzyści majątkowej.
Argumentem za istnieniem takiego ukrywanie braku możliwości zaspokojenia wierzyciela w chwili zawierania umowy, ale już nie ryzyko gospodarcze. Jeżeli koleś był już karany, to będziesz miał z górki ;-)

W grę wchodzić mogą tutaj też inne przestępstwa, najczęściej:
- utrudnianie dochodzenia roszczeń (art. 300 kk),
- pozorne bankructwo (art. 301 kk),
- dowolne zaspokajanie wierzycieli (art. 302 kk).

Zaletą postępowania karnego jest możliwość orzeczenia środka karnego w postaci obowiązku naprawienia szkody (art. 46 § 1 kk)

A tak w ogóle to przyjmij wyrazy!

ODPOWIEDZ