F1 2010

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Re: F1 2010

Post 3 sie 2010, o 15:04

Skąd bierzecie komentarze z BBC? Radio internetowe?

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 3 sie 2010, o 15:12

So What!, powiem Ci na ucho jak odpalić BBC iPlayera. :-)
czarne jest piękne...

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 sie 2010, o 15:23

vibowit pisze: So What!, powiem Ci na ucho jak odpalić BBC iPlayera. :-)
Obraz też będę miał :?: :-d

mizoo
Awatar użytkownika
Administrator
Auto: U r a bus (GT)

Post 3 sie 2010, o 15:26

Odkad jedyny sensowny komentator (Mikolaj Sokol) przestal wspolpracowac z Polsatem szukalem sposobu zeby ogladac transmisje z BBC. Juz nawet mialem postawionego w UK slingbox'a zeby streamowac ja przez net. W koncu (w ten, lub inny sposob (PW)) udalo mi sie dorwac do transmisji. Po paru kombinacjach zrobilem taki setup:

- lewy ekran - live timing (nagrany wczesniej programem rtsrp - http://rtsrp.webproject.pl/)
- srodkowy - transmisja BBC, avi
- prawy - on-board, avi

Taki maly pit-wall. :giggle:

On-board to kolejny kanal, ktory udostepnia BBC. Jest na nim tylko obraz z kamer na bolidach, bez komentarzy, z czystym, rasowym dzwiekiem silnikow. Czesto w glownej transmisji nie widac niektorych rzeczy, ktore sie dzieja na torze i ten on-board od czasu do czasu to wspomaga. Niestety nie jest to to co kiedys bylo w Canal+ ale i tak duzo nadrabia w porownaniu do ogladania samej transmisji.
Z tego co wiem, mozna byloby dorzucic jeszcze czwarty ekran z zywym podgladem pozycji kierowcow na torze, ktory jest podobno udostepniany na stronie BBC podczas wyscigu - nie testowalem jeszcze, ale sprawdze na SPA.

Polecam podobny setup, przynajmniej wyscig + live-timing, jesli ktos chce wyciagnac z F1 duzo wiecej esencji...
Obrazek
Subaru - the source of wanderlust. || http://mizoo.pl - foto galeria

@lbert
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 3 sie 2010, o 15:31

mizoo pisze: Miales pewnie dobry widok na telebim?
Fajnie zobaczyc F1 na zywo, ale bez live timingu i komentatorow z BBC to jednak nie jest ten sam wyscig i te emocje.
Miejsce mialem na trybunie Danubius (3 rzad - max. 15 metrow od toru). Bylo troche wolnych miejsc, szczegolnie na kwalifikacjach, wiec sie przemieszczalismy. Widok na zakret, na ktorym wylecial Massa rok temu, kolejny, prosta, i jeszcze dwa ukladajace sie w "S" :-) Wrazenia akustyczne i zapachowe - bezcenne.

Fakt, po kwalifikacjach nie wiedzialem, kto ktory jest... Czlowiek uczy sie na bledach - nastepnym razem kupuje lokalna karte SIM i bede sledzil Polsat Sport przez live stream :mrgreen: Na wyscig poprawili troche jakosc obrazu na Telebimie.
Life is a Joke !

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 sie 2010, o 15:31

mizoo, brzmi rewelacyjnie :thumb: O PW poproszę :-)

mizoo
Awatar użytkownika
Administrator

Post 3 sie 2010, o 15:48

@lbert, byles w czwartek?
Jesli masz weekend pass i przyjedziesz w czwartek rano to mozesz wejsc na pit-lane i ogladac wszystko z bliska. Zespoly tez wtedy czesto praktykuja pit-stop.

Jak pojechalismy na Monze tez mielismy taki plan, ale zamiast transmisji chcielismy ogladac live-timing. Problem polegal na tym, ze nie moglismy skonfigurowac polaczenia bo nikt w BOK-u Telecom Italia nie mowil po angielsku a jak zadzwonil do nich wloch to nie mieli pojecia o haslach do polaczen gprs itp... i 30 euro poszlo sie... turlac. :x
Tak jak przeczuwalismy ogladanie samego wyscigu (telebim byl daleko na curva parabolica) bylo srednio emocjonalne z tych samych powodow, ktore wspomniales - ciezko sie zorientowac co sie dzieje.

Pozniej zauwazylem, ze kilka osob ma jakies przenosne, male ekrany ze sterczaca antenka (w BBC widac, ze od 2 wyscigow Coulthard sie tez czyms takim bawi) i podejrzewam, ze to wlasnie sposob na ogladanie transmisji na zywo (a moze i nawet umozliwia wybor kamer?)... Trzeba to bedzie zweryfikowac. ;)

PS Kilka fotek z Monzy 2007 - http://mizoo.pl - niestety z samego wyscigu nic nie mam bo aparat mial swoje lata i lubil sie wylaczac w najmniej odpowiednich momentach. ;)
Obrazek

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 3 sie 2010, o 15:51

So What!, streamy BBC
mizoo, te onboardy to jest transmisja na red buttonie? Bo słyszałem, że przez red button można sobie wybierać dowolną kamerę, ale nie dotarłem do tego, co i jak.
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

mizoo
Awatar użytkownika
Administrator

Post 3 sie 2010, o 15:54

eMTi, wiem, ze to bylo mozliwe na C+ wiele lat temu, ale o Red Button nic nie slyszalem...
Obrazek

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 sie 2010, o 16:27

eMTi pisze: So What!, streamy BBC
Sorry ...

Unfortunately, your country is not currently supported.

At this time, TVCatchup is available only in the United Kingdom.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 sie 2010, o 16:32

dziwne.. przy rejestracji Ci to wyskoczyło? Próbowałeś podawać inny kraj, czy IP sprawdza?
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 sie 2010, o 16:38

eMTi, sprawdza najwyraźniej IP.

mizoo
Awatar użytkownika
Administrator

Post 3 sie 2010, o 16:58

Ano sprawdza. Trzeba znalezc jakies dzialajace proxy z adresem IP w UK i jechac przez nie.
Obrazek

@lbert
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 3 sie 2010, o 17:57

eMTi pisze: Próbowałeś podawać inny kraj, czy IP sprawdza
Ja ogladalem kiedys BBC przez VPN'a - staralem sie pobrac tresci na Xbox'a ale chyba mnie przycmilo i zamiast polaczyc sie z liveboxem Tp przez kabel, zrobilem to bezprzewodowo i dupa z zasysania... wykorzystalem limit czasowy na transmisje z F1 :-)
BBC ma pare przewag nad Polsatem - mniej reklam, lataja po pit-lane i box'ach, robia wywiady...
Life is a Joke !

@lbert
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 3 sie 2010, o 18:06

mizoo pisze: @lbert, byles w czwartek?
Moja nie byla zadowolona, ze jade ze znajomymi w piatek na caly weekend... nie wiem, co by bylo gdybym wyjechal w srode :whistle: Szczegolnie, ze od poczatku w planie byl Balaton, a tam wyuzdanie osiaga poziom z Majorki czy Ibizy :mrgreen:
Life is a Joke !

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 sie 2010, o 18:11

@lbert pisze: Szczegolnie, ze od poczatku w planie byl Balaton, a tam wyuzdanie osiaga poziom z Majorki czy Ibizy
I widzisz @lbert, tu pojawia się kwestia marketingowa.. Jak byś w ten sposób zareklamował wyjazd, to trzeba by było zrobić casting, bo za dużo byłoby chętnych.. :lol:

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK

Post 3 sie 2010, o 19:39

eMTi pisze: te onboardy to jest transmisja na red buttonie?

Tak
@lbert pisze: BBC ma pare przewag nad Polsatem - mniej reklam, lataja po pit-lane i box'ach, robia wywiady...

Na BBC wcale nie ma reklam. Stacja utrzymuje się wyłącznie z abonamentu.
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 3 sie 2010, o 21:18

O. Ferrari otwiera skromny Theme Park - http://www.designboom.com/weblog/cat/9/ ... -2010.html :o
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

mizoo
Awatar użytkownika
Administrator

Post 3 sie 2010, o 21:18

Caly godzinny program przed wyscigiem (i chyba 45 min przed qlf) to jest bajka. Prowadza go Jake Humphrey, Eddie Jordan (byly szef zespolu F1) i David Coulthard, ktorego nikomu nie trzeba przedstawiac. Caly wyscig komentuja Martin Brundle (byly kierowca F1) i Jonathan Legard.
BBC jak zawsze jest klasa sama dla siebie.
Obrazek

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 3 sie 2010, o 21:36

So What! pisze:
vibowit pisze: So What!, powiem Ci na ucho jak odpalić BBC iPlayera. :-)
Obraz też będę miał :?: :-d
siur.
czarne jest piękne...

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 3 sie 2010, o 22:02

mizoo pisze: Pozniej zauwazylem, ze kilka osob ma jakies przenosne, male ekrany ze sterczaca antenka (w BBC widac, ze od 2 wyscigow Coulthard sie tez czyms takim bawi) i podejrzewam, ze to wlasnie sposob na ogladanie transmisji na zywo (a moze i nawet umozliwia wybor kamer?)... Trzeba to bedzie zweryfikowac. ;)
Kangaroo TV. Jak byłem na Hungaro 2 lata temu to był nawet w wersji polskiej.

BBC rulz to fakt. Ja oglądam na Polszmacie +live timing+telemetria McLarena+forum o F1, a potem zawsze ściągam paczkę z relacją z BBC.

W relacjach BBC najbardziej cieszy osoba Eddiego Jordana - myślałem, że się popłaczę ze śmiechu jak po GP Niemiec ciągnął na chamca za rękę Domenicalego przed kamerę żeby się wytłumaczył z team-orders :mrgreen:
So What! pisze: BBC? Radio internetowe?
Jak ktoś chce samą fonię bez wizji to zostaje jeszcze BBC Radio 5. Ostatnio za komentatora robił Karun Chandhok ;-)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 sie 2010, o 22:17

vicu, a masz jakiegoś linka do tego softu? coś nie miałem szczęścia, jak szukałem gdzieś po necie.. wiem tylko o jego istnieniu.. Wiem, że w TV dodatkowe funkcje uzsykuje się po naciśnięciu czerwonego przycisku na pilocie, ale słyszałem o sofcie robiący to samo w trakcie streamingu w necie.

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 3 sie 2010, o 22:53

eMTi pisze: vicu, a masz jakiegoś linka do tego softu? coś nie miałem szczęścia, jak szukałem gdzieś po necie.. wiem tylko o jego istnieniu.. Wiem, że w TV dodatkowe funkcje uzsykuje się po naciśnięciu czerwonego przycisku na pilocie, ale słyszałem o sofcie robiący to samo w trakcie streamingu w necie.
eMTi, nie mam linka, bo i BBC mam normalnie w TV i jakoś nie miałem potrzeby szukania ;-) . Ale to żadna filozofia, tylko poprostu dodatkowy kanał tv. Na freeview (czyli standardowy box do odbioru sygnału cyfrowego) są to kanały 301-304 bodajże. Nie znam numerów kanałów ze Sky.
Obrazek

mizoo
Awatar użytkownika
Administrator

Post 4 sie 2010, o 09:31

WRC fan, co ciekawego pokazuja w telemetrii McL?
Dzieki za info o kangaroo tv. Cena jest kosmiczna za weekend ale nie wyobrazam sobie ogladania F1 bez tego na zywo nastepnym razem.

Eddie jest kozak, nie patyczkuje sie z zadnym z szefow zespolow, a to stwierdzenie do Whitmarsha po QLF GP Kanady szczegolnie przypadlo mi do gustu: "Martin, chciclabym Ci pogratulowac swietnego rezultatu. Inni placa miliony $ za urwanie z okrazenia 0,2s kiedy Wy po prostu nalaliscie Lewisowi za malo paliwa."

Lewis musial wtedy zgasic silnik po ost. okr. QLF zeby starczylo paliwa na kontrole techniczna i dostal za to tylko reprymende. ;)
Obrazek

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 4 sie 2010, o 09:53

mizoo pisze: WRC fan, co ciekawego pokazuja w telemetrii McL?
Oprócz tele są komunikaty team radio i fajnie widać jak Lewis'ek płacze jak go jakiś zdublowany kierowca nie chce przepuścić :evilgrin:
mizoo pisze: Dzieki za info o kangaroo tv. Cena jest kosmiczna za weekend ale nie wyobrazam sobie ogladania F1 bez tego na zywo nastepnym razem.
ZTCW to czasem są jakieś promocje.

ODPOWIEDZ