Opony letnie

Opony letnie, zimowe, szutrowe, rajdowe. Felgi, koła, dojazdówki. Wszystko to, na czym Subaru się toczy.
Zablokowany
gpruszko
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Avensis & GT
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Opony letnie

Post 15 sie 2010, o 22:49

lukass pisze: I wzajemnie, a dzisiaj z nim rozmawiałem i sie nie chwalił kabel jeden
a to siurek z niego :mrgreen:

jarmaj pisze: Kompletnie się z tym nie zgadzam.
a dlaczegóż się nie zgadzasz?

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 442 razy

Post 15 sie 2010, o 23:12

gpruszko pisze:
jarmaj pisze: Kompletnie się z tym nie zgadzam.
a dlaczegóż się nie zgadzasz?
Bo jak najbardziej nadają się do jazdy na co dzień i dobrze radzą sobie z wodą. Tylko tyle.
Dla mnie to najlepsza opona do cywilnego auta na jakiej jeździłem (co nie znaczy że nie może być lepszych, co ja tam wiem ;-) )

:-)

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 17 sie 2010, o 20:22

RE070 to bardzo dobra opona, która nadaje się do jazdy w każdych letnich warunkach drogowych. Skoro radzi sobie z nią baba za kierownicą, to i Ty z pewnością dasz radę ;-)
Lekkim harkorem była jazda na prawie łysej RE070 (w zasadzie na sliku :? ) w ulewie po trasie katowickiej najeżonej koleinami, ale też dała radę :-)
(opona i baba :mrgreen: )

Co do RE050 (symetryczne) to strasznie się ząbkują, więc jeśli już to zdecydowanie RE050A (asymetryczne). Miałam je w poprzednim aucie - podobno ząbkują nieco mniej, choć osobiście niestety tego nie zauważyłam, bo były poząbkowane jak cholera. Mnie wrażenia akustyczne z poząbkowanych opon niespecjalnie przeszkadzają, ale co jakiś znawca wsiadł do auta, to pierwszym pytaniem było: "To łożyska tak szumią/wyją?". Fakt, wrażenie jak z jazdy na szczotkach do zamiatania ulicy, a nie oponach. Poza tym właściwości tych opon na prawdę ok, ale jak ktoś jest audiofilem to nie polecam (przeciętne zimówki były tak ze 2-3 razy cichsze).
No i jeśli już takich szukać to z oznaczeniem XL, czyli wzmocnieniem bocznym. I nie chodzi tu tylko o nośność opony, pomaga też nieco na to ich nieszczęsne ząbkowanie. Wersje XL nie występują niestety we wszystkich rozmiarach.
Czarownica prawdę Ci powie :D

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 235 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 17 sie 2010, o 20:27

zofija pisze:RE070 to bardzo dobra opona, która nadaje się do jazdy w każdych letnich warunkach drogowych. Skoro radzi sobie z nią baba za kierownicą, to i Ty z pewnością dasz radę ;-)
Lekkim harkorem była jazda na prawie łysej RE070 (w zasadzie na sliku :? ) w ulewie po trasie katowickiej najeżonej koleinami, ale też dała radę :-)
(opona i baba :mrgreen: )

Co do RE050 (symetryczne) to strasznie się ząbkują, więc jeśli już to zdecydowanie RE050A (asymetryczne). Miałam je w poprzednim aucie - podobno ząbkują nieco mniej, choć osobiście niestety tego nie zauważyłam, bo były poząbkowane jak cholera. Mnie wrażenia akustyczne z poząbkowanych opon niespecjalnie przeszkadzają, ale co jakiś znawca wsiadł do auta, to pierwszym pytaniem było: "To łożyska tak szumią/wyją?". Fakt, wrażenie jak z jazdy na szczotkach do zamiatania ulicy, a nie oponach. Poza tym właściwości tych opon na prawdę ok, ale jak ktoś jest audiofilem to nie polecam (przeciętne zimówki były tak ze 2-3 razy cichsze).
No i jeśli już takich szukać to z oznaczeniem XL, czyli wzmocnieniem bocznym. I nie chodzi tu tylko o nośność opony, pomaga też nieco na to ich nieszczęsne ząbkowanie. Wersje XL nie występują niestety we wszystkich rozmiarach.
jarmaj; zaloguj sie na swoje konto, a nie jeszcze w drugiej osobie piszesz... :giggle:
Dolce far niente ;-)

jarmaj
6 gwiazdek

Post 17 sie 2010, o 20:37

FUX pisze:jarmaj; zaloguj sie na swoje konto
Zalogowałem, co dalej Effendi?

:razz:

:mrgreen:

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: STi 2004

Post 18 sie 2010, o 00:02

Muszę kupić opony do STi w rozmiarze 18/225/40. Będę ich używał na torze i ulicy. Interesuje mnie przede wszystkim przyczepność i jako taka wytrzymałość. Komfort, głośność nie ma znaczenia. Oczywiście cena też jest istotna. Bardzo mi się podobają Yokohamy Parada ale prawie 1000 za sztukę mnie zabija (jeszcze nie w tym roku) no i w zasadzie nie wiem czy one dobre są czy może nie... Tu coś takiego znalazłem http://moto.allegro.pl/item1186995204_n ... 5y_xl.html
Znacie? Co możecie mi polecić???

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 242 razy
Polubione posty: 522 razy

Post 18 sie 2010, o 00:13

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 18 sie 2010, o 00:16

no nie pamiętam, jutro sprawdzę. To chyba nie jest takie istotne teraz, każda opona występuje przecież w różnych rozmiarach

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 18 sie 2010, o 00:18

Tylko niekoniecznie każda występuje w 225/45/18 i 225/40/18. Oprócz tego co pokazałem wyżej możesz jeszcze poszukać RE070.

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 18 sie 2010, o 00:21

oo to parada w zasadzie najtańsza z towarzystwa

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 18 sie 2010, o 03:22

matzerath pisze:oo to parada w zasadzie najtańsza z towarzystwa
obawiam się, że nie bez powodu.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

jarmaj
6 gwiazdek

Post 18 sie 2010, o 03:39

Chloru pisze:Oprócz tego co pokazałem wyżej możesz jeszcze poszukać RE070.
Na 18 cali chyba nie ma szerokości 225. Jest 235 albo 245 (nie pamiętam dokładnie, seryjnie na takich są Lanosy STI). No a potem tylko 20" :-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 sie 2010, o 09:11

leon, tania opona niekoniecznie musi być gorsza od tej droższej.

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 18 sie 2010, o 11:40

otóż to chloru. Mam 255/40/18. A może by tak slicki kupić?? Po prostu po deszcz jeźdzłbym sobie powolutku... Widziałem, że często ludzie jeżdżą na slickach po ulicy. Ma ktoś jakieś doświadczenia w tej materii?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 sie 2010, o 11:48

matzerath pisze: Mam 255/40/18

Z za dużymi oponami/kołami jest tak samo jak z kondomami w rozmiarze XXL. Krótka chwila autoprezentacji nie jest warta późniejszych problemów. :mrgreen:

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 18 sie 2010, o 11:56

heh wiem, to chyba już gdzieś słyszałem ale kupiłem go na 18 i jakoś tak nie mam serca zmieniać na mniejsze. Tym bardziej, że ładne są a w zasadzie były, muszę je polakierować. Patrzę i patrzę na to Allegro i już sam nie wiem. parada kosztuje ok. 800 za sztukę. Bieżnik wygląda tak, że nie spodziewam się cudów przy odprowadzaniu wody. Przed chwilą gadałem z kumplem i mówił, że na tor zamówił slicki bo reszta nie daje rady. Może zgniły kompromis nie jest w tym wypadku rozwiązaniem?? Przecież i tak mam napęd na 4 w razie problemów ze slickiem na mokrym...

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
Polubione posty: 4 razy

Post 18 sie 2010, o 11:57

Wybierz sobie coś co będzie dostępne w Twoich rozmiarach:
http://www.racingtires.pl/index.php?dzial=semi_slick

albo coś z zakładki "letnie".

Parady szybko się zużywają. Kumpel miał "pierwszy i ostatni raz".

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 18 sie 2010, o 14:08

matzerath pisze: Przecież i tak mam napęd na 4 w razie problemów ze slickiem na mokrym...
Tzn? Bo mnie się wydaje, że to oznacze, że w skrajnej sytuacji masz bardziej pozamiatane niż inni. Chyba, że jesteś spokrewniony z jarmajem. :-)

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 18 sie 2010, o 14:20

nic nie wiem o moich powiązaniach rodzinnych z jarmajem ale wolę 4x4 niż RWD na ślizgiej nawierzchni.

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 18 sie 2010, o 14:49

matzerath pisze: ale wolę 4x4 niż RWD na ślizgiej nawierzchni.
Ja też.

Po prostu, gdy, napisałeś o AWD na śliskim wyobraziłem sobie co taki napęd robi na oblodzonej drodze na letnich oponach - gdy nie masz ani jednego koła, które mogłoby się toczyć bez utraty przczepności. Nie jest fajnie (mówimy o jeździe w ruchu cywilnym). :-> Nie wiem, czy slick na mokrym to podobna sytuacja, czy nie, ale tak mi się skojarzyło.

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 18 sie 2010, o 16:07

a może by tak to:

http://moto.allegro.pl/item1177773622_4 ... _nowe.html

i do tego osobno slicki??
eagle F1 jest dobre???

jarmaj
6 gwiazdek

Post 18 sie 2010, o 22:59

matzerath pisze:http://moto.allegro.pl/item1177773622_4 ... _nowe.html

i do tego osobno slicki??
eagle F1 jest dobre???
To jedna z najgorzych opon na jakich jeździłem. Trzymać się od nich z daleka.

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubione posty: 3 razy

Post 18 sie 2010, o 23:47

matzerath pisze: Widziałem, że często ludzie jeżdżą na slickach po ulicy

Na wyczynowych to jest problem homologacji i wypłaty z ubezpieczenia w razie kolizji.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 sie 2010, o 08:28

matzerath,
poza tym to jest opona zrobiona prawie 6 lat temu (DOT 2504) . Daj spokój, gumy w gumie blisko 0% :-)

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 19 sie 2010, o 08:44

ok. Znalazłem trochę w międzyczasie i eagle jest dobry tylko jak jest całkiem nowy. Podobno bardzo szybko traci właściwości. W zasadzie ograniczyłem zakup do
Bridgestone Potenza 050 A
Dunlop SPSPORT 9000-9090
Toyo Proxes T1R
Yokohama Parada (ale w sumie to dlatego, że strasznie mi się podobają, opinie ma takiese)

Co sądzicie o tych oponach? Ktoś miał, poleca? odradza?

Zablokowany