Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Kornik
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Zoom i Rower. Range Rover
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Makowe panienki

Post 26 sie 2010, o 21:20

Arno pisze: Z jablkami to jest tak, kupuje jedno po drugim ale:
Moja zona miala juz padniety dysk, a teraz padla jej bateria a przed tem antena wifi.
Corce padl dysk - ale kupilim nastepny komp bo za wolny byl. Teraz mysle o nowym dla zony.
iPad odpada jednak i sie miotam czy nie wizac tego MacBook AIra. Czy ktos ostatnio cos o tym slyszal, bo na poczatku bylo jakis problem z dyskiem.
Dyski to jest jedna ze slabszych stron jablek - apple wsadza jedne z tanszych na rynku, niby nie najgordze, ale nie ma uniesien. W moim wytrzymal 1.5roku, ale ja sie spodziewalem padu bo zaden dysk nie lubi latac po aucie czy spadac z kanapy na podloge a moj mac doswiadczyl tego wielokrotnie. Podmienilem na 'lepszy model' i na razie spokoj. Co do innych awarii - brak, poza ulamana obudowa w bialym macbooku, ale to byl design flaw. Pod tym wzgledem moje oba dwa maki sa sporo powyzej wszystkich PC jakie mialem w zyciu (w PC nagminnie padaly mi pamieci...)

Co do Air'a - IMHO nie ma sensu, szczegolnie teraz, kiedy coraz glosniej slychac o nowym modelu. Biez MacBooka pro z dyskiem ssd - nie pozalujesz.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 sie 2010, o 22:57

DZIĘKI, wykonam najprawdopodobniej.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 26 sie 2010, o 23:17

Kornik, dobrze prawi. Ja bym tylko polecał SSD kupić oddzielnie i wpakować samemu, wyjdzie DUŻO taniej. Air trzyma kilka h krócej na baterii, nie ma napędu DVD (jeśli potrzebny) no i ponoć sporą bolączką jest umiejscowienie gniazd usb, które są w zagłębieniu pod klapką, przez co całkiem nie mała ilość sprzętu nie daje się podłączyć, bo obudowy wtyczek blokują się o obudowę kompa... :-/ No i Air jednak sporo droższy..
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 26 sie 2010, o 23:43

eMTi pisze: gniazd usb
To w wersji z hubem/dockiem USB? ;)

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 sie 2010, o 00:07

się mi z rozpędu napisało... No właśnie Arno, dobrze ky zauważył.. nie dość, że głęboko upchane, to gniazdo usb masz tylko 1... :whistle:
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 sie 2010, o 00:25

Air to jest totalna porażka:
- 1 usb,
- brak ethernetu (sic!),
- brak CD/DVD,
- niewymienna bateria.

Konkurencyjny TP X300 ma napęd, normalną liczbę portów USB, ethernet, wymienną baterię, matrycę o większej rozdzielczości. To wszystko przy podobnej wadze i nieco większej grubości sprzętu. Nie ma tylko dizajnu z magicznym dotykiem Steve'a i glutożelkowego OS-u.

r.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 sie 2010, o 08:08

Napisałem TAKĄ odpowiedź i się tu nam morzem rozłączyło. TFU.

No nic - KY, sytuacja jest taka, że wiele użytkowniczek w ogóle nie wie, co to jest USB i jest ono im niepotrzebne.
One rownież nie wiedzą co to jest ethernet, co prawda u mnie w domu może się żónie przydać, więc...
apęd małżonce niepotrzebny, tak samo jak wielu innym ludziom.
Bo nie możemy stosować jednej miary do wszystkich. Każdy od komputera potrzebuje czego innego.
Jeden musi mieć super szybki, bo mu gry nie chodzą i firmy wydają bóg wie jaką kasę na czyjeś Diablo napędy, inny musi mieć szybki, bo jest grafikiem albo dźwiękowcem. Niek†ore firmy pozwalają jedynie na szybkie, bo firmware nie uciągnie i tak dalej.... Ale są te tacy, którym wystarczy netbook. I są tacy którym wystarczy AIR. Ale prawdę powiada Kornik - zwłaszcza jeśli ma być nowy model, to lepiej brtać 13 pro.

KY - twoja dyskfalifikacja Aira jest nieco podobna do teorii, że samochód nie jest samochodem jeśłi nie ma: napędu na 4, 320km plus, zawiasów wymienionych na dębowe, BOVA, wydechu no i pasów 7 punktowych a nawet ośmiu.
Każdemu według potrzeb.
a najważniejsze, żeby się drańśtwo nie psuło.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 sie 2010, o 08:31

Arno, one mogą nie wiedzieć, ale to nie zmienia faktu, że chciałyby podłączyć aparat, zewnętrzną myszkę czy zewnętrzny dysk lub CD/DVD. Napęd będzie niepotrzebny do chwili, gdy zajdzie potrzeba obejrzenia filmu albo fotek z urodzin ciotki, zrzuconych na płytkę -- pół biedy jak w domu, wtedy można wykonać chwyt prawą ręką za lewe ucho pod kolanem, czyli udostępniać pliki z innego komputera (chociaż streaming filmu po WiFi to moim zdaniem kiepski pomysł). A w podróży? Będzie trzeba ciągać zewnętrzny napęd (czy wspominałem, że to ma jedno USB)?. A największa porażka będzie za, powiedzmy, trzy lata, jak komputer po godzinie będzie zdychał i żona się dowie, że musi albo zmienić komputer (który poza tym działa dobrze), albo siedzieć w zasięgu zasilacza, albo zapłacić grubą kasę za wymianę baterii u wujka Steve'a.

Zauważ, że nie znęcam się właśnie nad szybkością, tylko nad brakiem naprawdę podstawowych funkcji. W przypadku tego wytworu forma przerosła funkcję. W Twoim porównaniu należałoby napisać, że Air, to taki Lotus 7: leciutki, poręczny, szybki, zwinny, tylko wsiada się doń przez burtę, z wygód jest klimatyzacja pędem powietrza (bez możliwości odcięcia się od kopcącej obok ciężarówki), zdejmowana kierownica, żeby w ogóle się wcisnąć, obijanie się łokciami z pasażerem i schowek na plecak nad zbiornikiem paliwa. Zamkniętego obiegu, klimatyzacji, radia, grzanych zydli nie uświadczysz. Wspaniała zabawka na weekend, ale na daily-drivera się nie nadaje.

r.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 sie 2010, o 14:11

masz KY racje co do tego wynalazku, bo mozliwe, ze jest wadlywe w koncepcji.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 sie 2010, o 19:11

W moim rozumieniu Air jest kosztownym gadżetem, i tyle. Nawet Steve chyba pozycjonował go jako kolejny komputer. Zresztą po krótkim hajpie, szybko został przesłonięty przez (i)Pady i inne fony.

r.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 28 sie 2010, o 22:20

Arno, japko nowe 13" zamówiłeś?
Dolce far niente ;-)

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 28 sie 2010, o 22:25

o Kornik, dobrze, ze mowisz, ze wychodzi nowy model. poczekam w takim razie z kupnem air'a dla Ewy - ceny starych spadna.

Kornik
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 29 sie 2010, o 21:04

gregski pisze:o Kornik, dobrze, ze mowisz, ze wychodzi nowy model. poczekam w takim razie z kupnem air'a dla Ewy - ceny starych spadna.
Ja nic takiego nie powiedzialem.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 sie 2010, o 21:25

FUX pisze:Arno, japko nowe 13" zamówiłeś?
Może polecę do USA to się zobaczy na miejscu.

gregski
6 gwiazdek

Post 30 sie 2010, o 17:41

Kornik pisze: Co do Air'a - IMHO nie ma sensu, szczegolnie teraz, kiedy coraz glosniej slychac o nowym modelu.

Kornik
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 30 sie 2010, o 18:45

gregski pisze:
Kornik pisze: Co do Air'a - IMHO nie ma sensu, szczegolnie teraz, kiedy coraz glosniej slychac o nowym modelu.
Jest roznica pomiedzy 'slychac o nowym modelu', a 'Kornik mowi, ze bedzie nowy model'.

Kornik mowi, ze air w obecnym ksztalcie wg. standardow apple jest zabytkiem - chyba tylko appletv dluzej nie bylo odnawiane. w drugim polroczu apple odswieza linie komputerow co najmniej dwa razy, wiec mozna sie spodziewac, ze przed grudniem air zostanie odswiezony, ale nie dam se za to obciac nawet paznokci.

gregski
6 gwiazdek

Post 30 sie 2010, o 18:54

to wystarczy... ja nie mam zielonego co oni odswiezaja i kiedy.. za to wlasnie Cie chwalilem ;-) :giggle:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 30 sie 2010, o 21:26

Link: http://www.youtube.com/watch?v=_h6dD674 ... re=related ;-) A tak poza tym, to faktycznie w appstorze jest przeogromna ilość fajnego softu :thumb:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 3 wrz 2010, o 19:32

RATUNKU.

woła mój znajomy. padł mu dysk laptopie z iapkiem. pierwsza firma odzyskująca oznajmiła (po ponad miesiącu) powiedziała, że softłerowo nic nie wskórała, więc na pewno głowica rysowała po nośniku.
znajomy trochę im nie wierzy (ja też nie bardzo. raczej wakacje im przeszkodziły w rzetelnym obsłużeniu klienta). w każdym razie, pojawiło się pytanie:

czy ktoś zna ZAWZIĘTĄ firmę odzyskującą dane z uszkodzonych zepsutych jabłek?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Post 3 wrz 2010, o 19:45

damaz, Ontrack... o ile kolegę stać ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 3 wrz 2010, o 19:46

vielki nieobecny podpowiedział
http://www.devro.pl

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 3 wrz 2010, o 21:54

Japko jest mondre.
Przez przypadek, wrzucając płytę z DVD, nie wiem po co, zainstalowałem system drugi raz.
żeby byó smieszniej, wszystkie ustawienia poczty, ulubionych, drukarek zostały... :o
Durne to japko w porównaniu z windą, oj durne...
I jako laik samemu to zrobiłem.
Ja kce japko dla siebie... ;-( ;-( ;-( ;-( ;-(
Dolce far niente ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 3 wrz 2010, o 22:41

damaz pisze: czy ktoś zna ZAWZIĘTĄ firmę odzyskującą dane z uszkodzonych zepsutych jabłek?

MiP, korzystałem kilka razy.
FUX pisze: żeby byó smieszniej, wszystkie ustawienia poczty, ulubionych, drukarek zostały...

Winda po reinstalacji też zostawia przecież wszystkie ustawienia.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Post 3 wrz 2010, o 22:43

FUX, żaden cymes. Windowsy to potrafią gorzej lub lepiej (ostatnio) od lat wielu. Wymagaja tylko od uzytkownika czytania ze zrozumieniem tego co sie do nich pisze.

Zanim zaczniesz dyskutować ... piszę z Win7 który kiedyś był Vistą... ale włożyli mu płytkę DVD... ;)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 wrz 2010, o 22:44

damaz, ja polecam tą

trochę naszch dysków firmowych odzyskali, z dużą skutecznością. Realizują praktycznie każde możliwe zlecenia odzyskania, analizę (bardzo szybką) i wycenę mają za darmo, więc tracisz tylko na wysyłce. Ból jest taki, że bardzo często to jest droga (czasem bardzo droga lub ekstremalnie droga) zabawa... Pytanie, ile warte są dane. Anyway, tych kilka razy sprawdziliśmy.

ODPOWIEDZ