Buty do biegania - five fingers aka narty i w ogóle

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Re: Buty do biegania - five fingers

Post 7 wrz 2010, o 16:16

srnk pisze:
rrosiak pisze:O butach narciarskich... ...do biegania :idea: :mrgreen:
Jak najbardziej, ja mam takie kapcie:
Obrazek
Biega się w tym świetnie :)
Phiii, one nie są Five Fingers :giggle:

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 7 wrz 2010, o 18:45

Napisałem odpowiedź taką, żeby wam w pięty poszła. Ale żona musiała skorzystać z komputera i odpowiedź magicznyną metodą zniknęła w otchłani cyfrowego niebytu.
Wię streszczę w krotkich słowach mego listu u[poprzednie męki epistolograficzne.
1. Nie należy jeździć na narty z harpagonami takimi jak ja. POBUDKA, SZYBKO JEŚĆ, NA GORE. Szybciej jeździć, Na muldy, szybciej żreć. NIE NIE SCHODZIMY JESZCZE. Ale Tato. nie ma tato....
Czas na szczęście leczy z takich rzeczy.
Dziś spokojniej, niech się żóna wyśpi. Zresztą wiek robi swoje i od 9-17 się nie wytrzymie. Ale i tak schodzimy często z małżonką ( jełi jesteśmy bez dzieci i znajomych - demoralizatroskie nasienia) jako jedni z ostatnich.
FUX - twój sposób jazdy na nartach to bużuazyjne rozpasanie - nromalny narciarz nie pije na stoku. Mieszczuch tak. Ale narciarz nie, bo to tak jakby jechać autem po winie. W życiu.
Ale każdy odpoczywa tak jak chce. Dla jednego mój system jest nie do przyjęcia a dla mnie system osobników chlejących piwsko w dużych dawkach na stoku.
Dla każdego coś miłego.

Ja się wykazuję dużym zrozumieniem dla ludności. Wkurw na górce głównie się uruchamia, kiedy pojawiają się niedaleko NAJGŁOŚNIEJSI NARCIARZE ŚWIATA - POLACY. Ruscy to małe miki przy nas.
ANDRZEJKUUUU! ANDRZEJ< KURWA! CHODŹ TU jak cię wołam.... Rozlega się w Ischgl, a ty siedzisz na wyciągu i słyszysz i wszyscy inni słyszą jakiś wrzask w słowiańskim języku. Teoretycznie mogliby myśleć, że to Ruskie, ale Ruskie są cichcesz, poza tym drąca się mamusia miałaby wtedy na sobie Pradowską lub Bognerowską kurtkę z kapturem obszytymprawdziwym futerkiem, za to to tatuś radziecki miałby z pewnością kurtkę Bognera z wielkim napisem TEAM.
Więc za ruskich nie robim.
POLAK ma jakie potrzeby się pytam. JA WIEM> byłem nad morzem: POLAK POTRZEBUJE: masakrtycznie drogiego ale masakrycznie okropnego mieszkania, smażalni ryb, pijalni piwa i SZMATEKSÓW, straganów z badziewiem.
I ten sam rodak zapierdziela do Soelden czy gdzieś do jakiejś Madonny i zachowuje się jak u nas. Siedzi w knajpie i się drze jak wchodzi Marian. MARIAN, kurde, MARIAN!!! TU TUTAJ! chodź! - I glośnie śĶiechy i zabawa i piwo i narzekania na tych debilnych lokalesów.
A u nas w Polszcze raj. RAJ KURWA STOSOWANY.
Bo i stragany i smażalnie A, GOFRY W MORDĘ ZAPOMNIAŁEM. No. A tam nawet w tych Cortinach czy Val'ach kurde szczęk nie mają.
Nie, to nie jest życie.
W ogóle niech spierdalają na drzewo, co jakieś muldki wieczorem? TO MAJ BYĆ TRASY PRZYGOTOWANE???? Niech se zobaczą w Zakopcu jak jest cudnie. Albo w SZCZYRKU! To jest klasa. A nie jakiś badziew co po południu się lekko muldzi na zjazdach. Zresztą te zjazdy jakieś takie, ż enie bardzo wiem co. Niby wąskie a nie. E tam...
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 7 wrz 2010, o 19:02

Arno, aż sie zawstydziłem, że do lanczyku sobie 100g wina biorę... W I norma za kólkiem jest bodajże 0,08%, a więc zgodnie z prawem.
Popatrz sobie na tych Wlochów, Niemców, Słoweńcow co na stoku konsumują w ilościach podobnych lub większych. Jeżdżą i zyją, bo się nie zachlewają, jak Polacy.
Dlatego w RP nie jade na narty, ponieważ nie znosze zapitego belkotu w kolejkach. Bo Polak to musi sie napierdolic do poludnia, zeby bardziej miętkim być i "finezyjnym" a w zasadzie fantazyjnym :roll: ...
Tam dokąd jeżdżę na szczęście Polaków mało i bardzo dobrze.
Dolce far niente ;-)

kupiłemimprezeGT
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: IMPREZA GT

Post 7 wrz 2010, o 20:16

rrosiak pisze:
kupiłemimprezeGT pisze: Na forum subaru o butach narciarskich :mrgreen:

O butach narciarskich... ...do biegania :idea: :mrgreen:
Nie słyszałeś o biegach narciarskich ?
Może chociaż kojarzysz takie nazwiska: Łuszczek lub Kowalczyk :-)

kupiłemimprezeGT
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 7 wrz 2010, o 20:19

FUX pisze:Tam dokąd jeżdżę na szczęście Polaków mało i bardzo dobrze.
Powiedz gdzie to jest a wtedy Tam pojedziemy i się to zmieni :lol:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 wrz 2010, o 20:35

kupiłemimprezeGT pisze:
FUX pisze:Tam dokąd jeżdżę na szczęście Polaków mało i bardzo dobrze.
Powiedz gdzie to jest a wtedy Tam pojedziemy i się to zmieni :lol:
niedoczekanie... :cofee:

:razz:
Dolce far niente ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Re: Buty do biegania - five fingers aka narty i w ogóle

Post 7 wrz 2010, o 21:12

Ja też znam takie miejsca, ale nie powiem.
Co więcej nie zawsze tam jeżdżę. Zamiast Polaków są tam np Ruskie.
Ale znam też odludne miejsca, tylko że zimnawo.
No i znam takie miejsca gdzie Polaków w ogóle nie ma. Np. Mammoth, Bear, Park City, Vail, Jackson Hole...
lista miejsc w Ameryce:
http://skiresorts.com/

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 7 wrz 2010, o 23:01

To musi być straszne uczucie mieszkać w kraju, w którym się trzeba wstydzić swoich rodaków. :mrgreen:
czarne jest piękne...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 wrz 2010, o 08:16

A ty Vibovit jesteś z naszego narodu dumny? Z tego co dziś się tutaj wyprawia? Jak się nasi zachowują tu i za granicą?
Nie wstydzisz się za klasę rządzącą? Nie wstydzisz się za poziom programów telewizyjnych? Nie wstydzisz się za to jakie mamy drogi?
Lista może być długa - nie wstydzisz się kiedy w miejscowości nadmorskiej spotykasz dwójkę lekarzy zza granicy, ktorzy tam na tydzień przyjechali i pytają czy cały kraj tak wygląda? Nie wstydzisz się za to jak wyglądają polskie " stacje" (cytuję redkatora Zielonackiego) narciarskie?

Ja tam się wstydzę. Wcale nie jest powiedziane, że inni rodacy nie wstydzą się za mnie. Na siebie nigdy nie patrzymy obektywnie.
Ale chociaż jesteśmy Winkelriedem narodów, to jesteśmy prowincjonalną dziurą z mieszkańcami o prowincojlanej mentalności.
Znajdź pan w Europie cywilizowanej miejscowości nadmorskie tak opanowane przez badziew w czystej postaci jak Jastrzębia Gora albo Rowy. Znajdź miejscowość narciarską w której są takie fantastyczne wyciągi jak w Szczyrku. I tak rozwinięta sieć tras narciarskich jak w stolicy polskiego narciarstwa, czyli w Zakopanem.

I co smutne, to im dalej w las tym gorzej. Uniwersytety na ostatnich miejsach, kino polskie, szkoła polska - na samym dnie... literatura?

Dowolna dziedzina życia, ktorej się dotknie jest całkowicie schrzaniona. No i żyjemy w takim kraju. I go kochamy. Ale trza se zdawać sprawę z tego, gdzie mieszkamy i z kim.

kupiłemimprezeGT
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 8 wrz 2010, o 08:29

Smutne jest to co piszesz ale raczej prawdziwe.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 wrz 2010, o 10:04

Arno, ja to troche skrzywię.

Problem leży gdzie indziej, ale i tak wrócimy do punktu wyjścia.

Kto ma ksztaltować wzorce w szkołach, od najmlodszych klas, skoro programy przychodzą z góry i nie ma czasu na realizpwanie autorskich wizji pedagogów.
Program to świętość, napisana pod nierozgarnięty motloch, aby kompetencje i wyniki dobrze wygladaly w arkuszach kalkulacyjnych.
Co którys rocznik odbiega od przeciętnej, bo akurat w jakiejś klasie znajdzie sie kilkoro dzieciaków, w których rozwój pompują rodzice.
Wyjazdy na wakacje gdzieś dalej, niz do Łeby, kino, wystawy, muzea, miejsca, gdzie dzieciaki moga się otrzaskać ze światem.
Wiekszość latorośli ma wakacje na ulicy i kolo swoich domów.
Aaa. Zapomniałem. Jeszcze jest komp i ogłupiające gierki.

Dlatego, jak weszły w dorosłe życie, parę talarów zarobiły, wzięły kilka kredytów na dom, działkę letniskową ,dwa samochody, kino domowe, plazmę, kilka kart kredytowych i jeszcze ich stać na splacanie tego wszystkiego, TO MUSZĄ GDZIEŚ ODREAGOWAĆ.

Tylko dlaczego robiąc taką wieś????

Ale dla pocieszenia z rozbawieniem wspominam jeden kamping w Chorwacji, prowadzony przez Niemca, na którym 80% to wlaśnie ta nacja, gdzie rano przed namiotami leżal ten motłoch, wśród stert pustych puszek, butelek, resztek jedzenia, rzygowin.
Padli tam, gdzie biesiadowali.
Polacy i Włosi na tym kampie, patrzyli na to z wielkim niesmakiem, część sie pakowała i zmieniała lokum...
Niemcy także potrafią...
Dolce far niente ;-)

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 8 wrz 2010, o 10:36

Arno pisze: Mi kazał takie kupić, a ja byĶ sam ich do łap nie wziął

http://www.asicsamerica.com/products/pr ... =250001538

tyz mam asicsy, sa superb.
zeby mi sie jeszcze chcialo biegac..

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 8 wrz 2010, o 11:02

gregski pisze:tyz mam asicsy, sa superb.
zeby mi sie jeszcze chcialo biegac..
Buty są najważniejsze. ;-)
Arno pisze:Dowolna dziedzina życia, ktorej się dotknie jest całkowicie schrzaniona. No i żyjemy w takim kraju. I go kochamy. Ale trza se zdawać sprawę z tego, gdzie mieszkamy i z kim.
Widzisz, nie wstydzę się za innych. Może to kwestia mojego podejścia do życia. Z natury jestem optymistą i próbuję dostrzegać jasne strony świata. Tak jest łatwiej, uwierz mi. :-)
Staram się nie stresować rzeczami na które nie mam wpływu, bo to nie ma najmniejszego sensu. Narzekanie i tak niewiele zmieni.

Poza tym w każdym kraju można znaleźć wiele rzeczy, które chluby nie przynoszą. W każdym są ludzie wartościowi i szmaty i na prawdę nie widzę tutaj żadnej wyjątkowości naszego narodu.
czarne jest piękne...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 wrz 2010, o 11:24

Vibovicie,
Masz rację i jej nie masz.
Bo co odpowiedzieć gościom zagranicznym na poziomie na pytanie dlaczego to tak wygląda w tych Rowach i Jastrzębiej?
Jak odpowiedzieć znajomym z zzagranicy, którzy po Plski jadąc autem muszą się tłuc np po zjeździe z trasy Bielsko Cieszyn na Katowicką ( od dużych kilku lat tak samo).
Chodzi także o to, jakie mamy potrzeby, jakie mamy władze samorządowe, kt się u nas pchja do władzy i jaka jest tej władzy kontrola przez społeczeństwo... i tak dalej i tak dalej....

A udawanie Vibovit że nic się nie dzieje, unikanie odpowiedzi gościom zagranicznym, podczas kiedy jako lokales jest się w pewnym sensie gospodarzem kraju, też nie jest wyjściem.
A że Niemcy chcleją? Chleją, bo wszyscy chleją. Oni są Teutońscy to piją piwo.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 8 wrz 2010, o 11:41

z tymi butami to naprawde dziwna sprawa, najwygodniejsze miałem zawsze takie które na początku niemiłosiernie uciskały lub szlifowały kostki, czas leczył rany i but sie pieknie układał a odciepriec było trzeba bo były "szpanerskie" :-)
FUX pisze: Problem leży gdzie indziej, ale i tak wrócimy do punktu wyjścia.

Kto ma ksztaltować wzorce w szkołach, od najmlodszych klas, ..............................................

FUX, no jakbym słuchał mojej ŚP Babci , może wchodzisz w kategorię wiekową obywatela który juz nic nie może zmienić tylko może się godzić i obserwować z obrzydzeniem :mrgreen:
jak się było cielęciem to też nasze pomysły i zachowania bydziłi conajmniej zdziwienie, trzeba o tym pamiętać

kto się nie wyrzygał nigdy w życiu po mocnej imprezie wystąp :idea:

:whistle:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 wrz 2010, o 12:54

esilon pisze: kto się nie wyrzygał nigdy w życiu po mocnej imprezie wystąp

pić to trza umić... :mrgreen:
Dolce far niente ;-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 8 wrz 2010, o 13:33

Arno pisze: A ty Vibovit jesteś z naszego narodu dumny? Z tego co dziś się tutaj wyprawia? Jak się nasi zachowują tu i za granicą?
A czy np. Anglik na poziomie powinien się wstydzić za swoich rodaków za to, co wyprawiają w knajpach np. w Polsce? Albo Niemiec na poziomie - za swoich rodaków za to, co wyprawiają np. na Majorce?
Najgłośniejszych najbardziej słychać. Nie sposób jednak na tej podstawie twierdzić, że chociaż większość się tak zachowuje.

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 8 wrz 2010, o 14:17

Arno, kiedy byłeś w Ischgl?

Ja byłem jakoś w okolicy świąt wielkanocnych, takiej bandy Ruskich to nie widziałem nigdzie, za to Polaków prawie w ogóle.

Za to impreza w Après-ski z chłopakami zza wschodniej granicy skończyła się grubo :mrgreen: .
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 8 wrz 2010, o 14:41

FUX pisze:
esilon pisze: kto się nie wyrzygał nigdy w życiu po mocnej imprezie wystąp

pić to trza umić... :mrgreen:
przecież wiadomo, że takie "sensacje" to po sałatce są ;-) :giggle:
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 8 wrz 2010, o 14:58

marchewka jest wszędzie! :mrgreen:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 8 wrz 2010, o 18:21

esilon pisze: kto się nie wyrzygał nigdy w życiu po mocnej imprezie wystąp :idea:

:whistle:
To nie była impreza wysoki sądzie. Ten kierowca tym busem to jechał tak szybko, że się bałem i tylko Tużemak mógł pokonać strach ! :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH

Post 8 wrz 2010, o 19:57

Hehehe, wiedziałem Choloru, że się bedziesz tłumaczył. Co do rzygania to bez jednego pawia nie ma dobrej imprezy! :-d

Arno, wiesz czasami jak się Ciebie czyta się zdaje, że wszyscy do okoła to buraki, chamy i w ogóle Tyś jedyny godny jeżdżenia po zachodnich stokach człowiek renesansu. Byłem w Austrii zeszłej zimy, widziałem Polaków, Ruskich, Austriaków etc. I tyle samo było nachlanych szkopów, Polaków i burakowato zachowujących się Niemców. :roll: Spotkałem też wycieczkę austriackich gimnazjalistów w gondoli na stoku, którzy rozlewali sobie jakiegoś szkopskiego jabola do butelek po sprite. Pewnie byś powiedział, że to typowo polskie. Jakoś nie zauważyłem żebyśmy byli najbardziej zburaczałym narodem świata.

BTW napieprzałem na stoku od 8.15 do 16.00 codziennie przez cały tydzień, więc też i nie jesteś jedynym Polakiem, który jedzie w góry jeździć na nartach.
Obrazek

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 8 wrz 2010, o 20:35

Arti pisze: się zdaje, że wszyscy do okoła to buraki, chamy i w ogóle Tyś jedyny godny

i wszystko gra bo to tez typowo polskie :mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 wrz 2010, o 23:39

Arti pisze:Hehehe, wiedziałem Choloru, że się bedziesz tłumaczył. Co do rzygania to bez jednego pawia nie ma dobrej imprezy! :-d

Arno, wiesz czasami jak się Ciebie czyta się zdaje, że wszyscy do okoła to buraki, chamy i w ogóle Tyś jedyny godny jeżdżenia po zachodnich stokach człowiek renesansu. Byłem w Austrii zeszłej zimy, widziałem Polaków, Ruskich, Austriaków etc. I tyle samo było nachlanych szkopów, Polaków i burakowato zachowujących się Niemców. :roll: Spotkałem też wycieczkę austriackich gimnazjalistów w gondoli na stoku, którzy rozlewali sobie jakiegoś szkopskiego jabola do butelek po sprite. Pewnie byś powiedział, że to typowo polskie. Jakoś nie zauważyłem żebyśmy byli najbardziej zburaczałym narodem świata.

BTW napieprzałem na stoku od 8.15 do 16.00 codziennie przez cały tydzień, więc też i nie jesteś jedynym Polakiem, który jedzie w góry jeździć na nartach.
Drogi Arti,
Pozwól, że zacytuję siebie samego z postu wyżej:
"Wcale nie jest powiedziane, że inni rodacy nie wstydzą się za mnie." Koniec cytatu.
I ja nie napisałem nigdzie, że inni nie chcielją, napisałem jedynie, że nasi są NAJGŁOŚNIEJSI! Że się drą do siebie przez pół stoku, knajpy i tak dalej. Staraj się czytać ze zrozumieniem. A to żeś zapieprzał na nartach od 8 do 16 to typowo polskie dla Polaków zainfekowanych chorobą narciarską. Dotyczy to zwłaszca pokolenia mniej więcej w moim wieku lub okolicach, które przemęczyło się w latach 60/70/80 na Kasprowym.
Każdy dziś jeździ na nartach gdzie chce, a to że jestem krytyczny w stosunku do swoich pobratymców ( tak samo jestem i do innych, ale za swoich się wstydzę - bo jestem z nimi utożsamiany - A POLAK, to dziekujemy). Przylre że nie rozumiesz tak prostego mechanizmu.
Jeśłi uważasz, że to co napisałem o naszych skłonościach, zachowaniach, powodach do dumy - to nieprawda to przecież nie powiem, że nie masz racji, ja jedynie przedstawiam swój punkt widzenia i inforumję o tym, że mi się wrzaski na stku, chlew w Rowach, badziew w Jastrzębiej, dziury na drogach NIE PODOBAJĄ. A to wszystko ma ze sobą zadziwiająco dużo wspólnego.
Życzę dalszego zadowolenia naszej nacji, albowiem generuje to o wiele mniej problemow wewnętrznych i pomaga uniknąć wrzodów.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 wrz 2010, o 23:42

owoc666 pisze:Arno, kiedy byłeś w Ischgl?

Ja byłem jakoś w okolicy świąt wielkanocnych, takiej bandy Ruskich to nie widziałem nigdzie, za to Polaków prawie w ogóle.

Za to impreza w Après-ski z chłopakami zza wschodniej granicy skończyła się grubo :mrgreen: .
Ja w Ischgl byłem na samym początku stcznia, czyli wtedy kiedy Ruskie miały święta. Na stoku na oko jakieś 80% ruskich, co było widać w piątek, jak wypruli do outletu pod Salzburgiem. W Ischgle polecam pizzerię w Samnaun - pierwsza kanjpa po wjeździe do miasteczka z prawej. (Pierwszy dom). Mają kupę fajnego żarcia.
A ja z kolei i jestem tak starym, że unikam imprez apres ski.

ODPOWIEDZ