serpentyn nie będzie - Żaba zbiesiła się
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: serpentyn nie będzie - Żaba zbiesiła się
j33mbo,
nie śledzę wątku od początku ale....chłodziwa Ci w ogóle ubywa ?
Pozdrawiam
Grzegorz
nie śledzę wątku od początku ale....chłodziwa Ci w ogóle ubywa ?
Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
napisałeś drugi post w tym wątkuGrzesiek_67 pisze: nie śledzę wątku od początku

czy ubywa, hmm, jak zauważyłem wtedy, co się dzieje, to przestałem jeździć, teraz tak samo
cały czas ubywało trochę, bo ten zbiorniczek wyrównawczy (ten z ciśnieniową nakrętką) jest nieszczelny i tam jak się nagrzeje to daje pod deklem,
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
j33mbo,
Ty ojciec, to może weź i kup sobie nowy zbiorniczek
Pozdrawiam
Grzegorz
Ty ojciec, to może weź i kup sobie nowy zbiorniczek

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
Grzesiek_67, a czy Ty doczytałeś???????????????
Napisaem
Napisaem
...gdyby po suwie sprężania

Dolce far niente 

- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
Napisałeś tak
a to nie jest prawdą. Maksymalnie może być równa (objętość wody, objętość komory spalania). Już w tym momencie korba-tłok nie sprężą więcej i korba ulegnie wygięciu.
Pozdrawiam
Grzegorz
FUX pisze: Wtedy, gdyby po suwie sprężania, bylaby większa, więc z glowicy i reszty zostałyby konstelacje...
a to nie jest prawdą. Maksymalnie może być równa (objętość wody, objętość komory spalania). Już w tym momencie korba-tłok nie sprężą więcej i korba ulegnie wygięciu.
Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
Grzesiek_67, Ty o lodzie, ja o pogodzie...
Piszemy o tym samym, tylko nie do końca....
Piszemy o tym samym, tylko nie do końca....
Dolce far niente 

- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
FUX,
ok, luzik
Pozdrawiam
Grzegorz
PS. I tak i tak damaziu wpadnie i po raz 106. okaże się, że jestem idiotą a mój światopogląd legnie w gruzach

ok, luzik

Pozdrawiam
Grzegorz
PS. I tak i tak damaziu wpadnie i po raz 106. okaże się, że jestem idiotą a mój światopogląd legnie w gruzach

Brak podpisu.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 442 razy
Umiem sobie wyobrazić, że woda dostanie się do cylindrów. Przecież nie chodzi tu o ilość wypełniającą cylinder (czyli coś koło szklanki ), czy nawet przestrzeń, która zostaje kiedy tłok jest w górnym położeniu, tylko jakieś bardzo małe, śladowe wręcz ilości.
Ale osobiście nie spotkałem się z takim przypadkiem, żeby woda będąca pod w sumie niedużym ciśnieniem (niedużym w stosunku do ciśnienia wewnątrz cylindra podczas spalania mieszanki), dostawała się przy suwie ssania do cylindra. Dziura w uszczelce musiałaby być ogromna, a przedmuchy spalin przez nią takie, że chyba natychmiast musiałby się płyn gotować.
Ale osobiście nie spotkałem się z takim przypadkiem, żeby woda będąca pod w sumie niedużym ciśnieniem (niedużym w stosunku do ciśnienia wewnątrz cylindra podczas spalania mieszanki), dostawała się przy suwie ssania do cylindra. Dziura w uszczelce musiałaby być ogromna, a przedmuchy spalin przez nią takie, że chyba natychmiast musiałby się płyn gotować.
- pablonas
- 5 gwiazdek
- Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
- Polubił: 1 raz
Jak najbardziej możesz zrobić taki test. Turbiny nie popsujesz bo nadal będzie chłodzona i smarowana olejem. Jedyne co bym proponował to nie zaślepiać przewodów wodnych tylko je ze sobą połączyć żeby nie zakłócać przepływu wody w układzie.j33mbo pisze: czy jak odetkam wąż zasilający wodą turbinę i go zatkam (zacisnę) niepodłączonego do turbiny i nie będę gazował, to turbina mi się nie zbiesi ?
j33mbo pisze: cały czas ubywało trochę, bo ten zbiorniczek wyrównawczy (ten z ciśnieniową nakrętką) jest nieszczelny i tam jak się nagrzeje to daje pod deklem,

Wojtek, koniecznie zmień ten zbiorniczek! Myślałem, że już dawno to ogarnąłeś. Powtórne wywalenie uszczelki może być spowodowana właśnie nieszczelnością tego zbiorniczka

nie podważam tej teorii, ale jakbyś rozwinął, co i dlaczego,pablonas pisze: Powtórne wywalenie uszczelki może być spowodowana właśnie nieszczelnością tego zbiorniczka
a z drugiej strony:
pod warunkiem, że to uszczelka. znasz się trochę, jak tobie się wydaje, walenie wodą w wydech to powinna być uszczelka?
taka teoria po nocy: pęknięty jest blok (lub głowica, ale to mniej prawdopodobne, bo były sprawdzane), czy moje zdjęcie głowic, wymiana uszczelek i ponowne skręcenie mogło "na chwilę" pomóc?
- pablonas
- 5 gwiazdek
- Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
- Polubił: 1 raz
Dlatego, że zbiorniczek, a raczej korek ustala ciśnienie w układzie chłodzenia na zadanym przez konstruktora poziomie. Jak zapewne wiesz temperatura wrzenia płynu zależy od ciśnienia w układzie - przy 1,1 bara płyn wrze w temp. większej niż 100 stopni, a przy ilu wrze woda/płyn przy ciśnieniu równym 0 wie każdy kto choć raz gotował jajkaj33mbo pisze: nie podważam tej teorii, ale jakbyś rozwinął, co i dlaczego,

Twoja wymiana uszczelki faktycznie mogła pomóc "na chwilę". Na tyle ile czasu wytrzymała nowa uszczelka przy za wysokiej temperaturze i za dużym ciśnieniu.
Nie wiem jak w teorii ale w praktyce takie coś zdarza się bardzo często.j33mbo pisze: walenie wodą w wydech to powinna być uszczelka?
Powiem Ci Wojtek szczerze, że chyba najmądrzej byłoby odstawić auto do Marka i niech jego chłopaki rozwiążą zagadkę. Nie wiem czy jest sens samemu tak wchodzić w temat. Nauka może wyjść drożej niż naprawa auta w ogarniającym warsztacie.