Human Rights or Copyrights?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Human Rights or Copyrights?

Post 24 wrz 2010, o 16:17

A ,,Słowik''? :)

r.

Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 wrz 2010, o 16:38

Bergen, błąd. Te filmy były produkowane do pewnej szuflady. horrorowej. i w takim ujęciu nie są takie złe.
Oni w tym gatunku robili filmy dobre, kiedys beda kultowe.

Zreszta, panowla, dzis film dobry to taki, ktory zarabia piniendze.
a mowimy przeciez o filmach, ktorych nie da sie ogladac... a to nie te same.
Nie kazdy dzis czyta ksiazki i mysli. Powiedzialbym, ze wrecz odwrotnie.
A filmy sa robione dla masowego widza i masowemu maja sie filmy podobac.
I ten masowy widz, ktory wypelnia kina ogladajac filmy bedace w waszym pojeciu szajsem, sciaga te filmy i zamiast ogladac je w kinie, oglada je przed premiera w domu.
Mysmy za mlodu chodzili do kina po kilka razy na ten sam film. A wam sie raz nie chce. Bo sobie chcecie ten sam film w remake'u, rezyserskim kacie i paru innych warantach dla gluchych i slepych zobaczyc od jednego przylozenia w weekendowa noc.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 24 wrz 2010, o 18:44

Arno pisze: a z drugiej strony, gdybys urodzil sie wtedy co ja, i chcial puszczac 5 wersji czegokolwiek po kolei, to musialbyc otworzyć klapę gramofonu, zdjąć ramię, zdjąć płytę, wsadzić ją w kopertę, wyjąć następną, położyć, nasunąć ramię, puścić...
Pewnie z "prawie" podobnych roczników jesteśmy.
Mam plik plyt czarnych, ale musze sobie sprawić jakiś gramofon, gdyż stareńka Fonica od 15 lat nie chodzi.
Niedawno ja wyrzucilem.
Chce mi sie podchodzić do odtwarzacza i przekładac plyty nawet dla jednego kawalka, cvzęsto kilkakrotnie na okrąglo.

Cała frajda właśnie z tego.

To cos podobnego, jak picie kawy rozpuszczalnej i na drugim biegunie zaparzenie jej sobie na ekspresie kolbowym ze świerzym zmieleniem, np. ;-)

Kwestia repertuaru kinowego i muzycznego.
Dno, dno, dno.

Wczoraj kupiłem sobie stary dwupłytowy album Boltona i mi się papa cieszyła.
Całe 34,90 za dwie plyty.
Oryginał!
Dolce far niente ;-)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 24 wrz 2010, o 18:51

FUX pisze: dwupłytowy album Boltona
jesteś hardkor normalnie :o :mrgreen:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 wrz 2010, o 19:00

burat, trza mieć szerokie spojrzenie... :razz:
Dolce far niente ;-)

j33mbo
5 gwiazdek

Post 24 wrz 2010, o 19:15

on dalej ma blond fale Dunaju do ramion?

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 24 wrz 2010, o 19:49

burat pisze:
FUX pisze: dwupłytowy album Boltona
jesteś hardkor normalnie :o :mrgreen:

Link: http://www.youtube.com/watch?v=BiO313nYKt0

:)

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 26 wrz 2010, o 21:25

Nie wiem jak teraz sprawa się ma, ale jakiś czas temu polskie media same zachęcały swoich widzów do tzw. "piracenia". Wynikało to z bardzo wyrafinowanego ustalenia godzin emisji jakiegoś hitowego serialu (np. o godz. 00:00) a następnie dryfowania tego programu po całej ramówce (pewnie wynikało to z niskiego poziomu oglądalności).
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 26 wrz 2010, o 22:44

W czasach nastoletniości swej bardzo dużo bywałam w kinie. 2x w tygodniu to było minimum. Kino Luna, Moskwa, Femina i nawet nieśmiertelny Grunwald. Wtedy bilet do kina kosztował ok 120tys, a później 12 zł. W barkach nie było popcornu, a pomijając, że nikt nie patrzył krzywo za wniesienie swojego napoju, to w barku kupowało się wodę/soczek za normalną cenę sklepową... no może +1zł. I wtedy nawet mnie jako gówniarza było stać na to, żeby chodzić do kina.
Dziś wyjście do kina w 2 osoby to ponad 50zł za same bilety. Do kompletu zazwyczaj ze 20zł za parking przy kinie. Jeść oczywiście nie trzeba, ale głupia colka czy woda to 10zł. Rynek kin został kompletnie zdominowany przez multipleksy, a stare kina zeszły do podziemia i tylko produkcje niszowe tam uraczysz. Zatem osobiście odechciało mi się chodzić, mimo że baaaardzo lubię. Bilans obecnie mam taki, że 2-3 razy w roku pójdę. Fakt - dzisiaj mam inny budżet i stać mnie na te obecne ceny kina. Ale ja po prostu nie widzę powodu dla którego mam wyrzucać tyle kasy za to, że film zacznie się 20-30 minut po czasie, będę nafaszerowana toną reklam za które musiałam zapłacić, a do tego w kinie zmarznę, bo nie potrafią wyregulować klimatyzacji. W nosie mam taki interes, wolę kanapę w domu. :roll:
Przy czym filmu z netu nie ściągnęłam w całym swym żywocie ani jednego :-p

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 wrz 2010, o 23:16

Jeśli by podzielić ówczesne zarobki przez cenę biletu, i dzis to samo, to na oko wychodzi zblizony stosunek.
Wtedy kupowało się w barku. Dzis przed wejsciem do kina mozna kupic w sklepie.
T jest wolny rynek, i nikt nie zmusza do wydawania dzikiej forsy za bzdury.
A zwiastuny? wiadomo , do kina idzie sie 15 minut pozniej. Ale wtedy nie bardzo wiesz, co beda grac.
Tutaj tez mamy do czynienia z ilizja, bo od lat wiadomo, że zwiastun ma na celu wgonic tłum do kina, i często jest tak, że zwiastun mowi o zpuełnie innym filmie, niż potem widzimy w kinie.
Dziś wszystko jest drogie. Za mojej młodości jazda na nartach w zakopcu byla tania, benzyna byla tania, wyjazd na narty - ceny bnzyny nie bralo sie pod uwage. A dziś?
Życie jest drogie, w tym i kino. Ale 25 zlotych to jest ile euro? A ile płaci się za kino w europie?

w domu nie ma mowy, żeby w spokoju film zobaczyc i to z pewnością nie to samo, co w kinie. I dżwięk inny i w ogóle miks jest inny. Co więcej, nie wiem czy wiecie, ale film na dvd i w tv jest 25 klatek na sekunde. wiec glosy wyzsze, piosenki przyśpieszone i takie tam gówna nieciekawe.
Miks inny.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 26 wrz 2010, o 23:23

Arno pisze: Dzis przed wejsciem do kina mozna kupic w sklepie.

Kupić możesz, ale spróbuj z tym wejść do kina.
Arno pisze: na dvd i w tv jest 25 klatek na sekunde. wiec glosy wyzsze, piosenki przyśpieszone

Zauważasz te 4% różnicy ?
BD ma 24fps
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 26 wrz 2010, o 23:34

Arno pisze:Jeśli by podzielić ówczesne zarobki przez cenę biletu, i dzis to samo, to na oko wychodzi zblizony stosunek.
Chyba jednak nie, skoro z mojego "kieszonkowego" było mnie stać na kino. No chyba że dziś kieszonkowe małolatów to 500zł/mies... nie wiem
Arno pisze:A zwiastuny? wiadomo , do kina idzie sie 15 minut pozniej. Ale wtedy nie bardzo wiesz, co beda grac.
Tutaj tez mamy do czynienia z ilizja, bo od lat wiadomo, że zwiastun ma na celu wgonic tłum do kina, i często jest tak, że zwiastun mowi o zpuełnie innym filmie, niż potem widzimy w kinie.
Zwiastuny to jakieś 10 min z 30. Reszta to normalne reklamy, te same co w tv. Chipsy, podpaski, gazety, ciuchy - jeden pies. I muszę zapłacić za to, że to oglądam!
Arno pisze:Dziś wszystko jest drogie. Za mojej młodości jazda na nartach w zakopcu byla tania, benzyna byla tania, wyjazd na narty - ceny bnzyny nie bralo sie pod uwage. A dziś?
Życie jest drogie, w tym i kino. Ale 25 zlotych to jest ile euro? A ile płaci się za kino w europie?
A ile się zarabia w Europie? Ja niestety jeszcze nie zarabiam w Euro.
Arno pisze:w domu nie ma mowy, żeby w spokoju film zobaczyc i to z pewnością nie to samo, co w kinie. I dżwięk inny i w ogóle miks jest inny. Co więcej, nie wiem czy wiecie, ale film na dvd i w tv jest 25 klatek na sekunde. wiec glosy wyzsze, piosenki przyśpieszone i takie tam gówna nieciekawe.
Miks inny.
Zapewne coś za coś. Ale ja tych braków nie widzę - może słabe receptory mam ;-)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 26 wrz 2010, o 23:35

Arno pisze: A zwiastuny? wiadomo , do kina idzie sie 15 minut pozniej. Ale wtedy nie bardzo wiesz, co beda grac.
barbie chyba chodziło o całe pasmo durnych reklam, które znamy z TV, a nie trailery.. :roll:
barbie pisze: Wtedy bilet do kina kosztował ok 120tys, a później 12 zł.
ja pamiętam, jak kosztował w przeliczeniu jakieś 6-7pln. A dziś chodzę do Heliosa we wtorki, bo mają po 14, więc tragedii nie ma.. Ale ostatnio zauważyłem, że durny "parek w rohliku" kosztuje... 7pln!!! :wall: Taki sam, który w Ikei kosztuje 1pln :x
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 27 wrz 2010, o 08:10

eMTi pisze: Ale ostatnio zauważyłem, że durny "parek w rohliku" kosztuje... 7pln!!! :wall: Taki sam, który w Ikei kosztuje 1pln :x

Bo Ikea zarabia na czymś innym i może sprzedawać poniżej opłacalności. Ale 7 zł to jest masakra.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 wrz 2010, o 08:39

Konto usunięte pisze:
eMTi pisze: Ale ostatnio zauważyłem, że durny "parek w rohliku" kosztuje... 7pln!!! :wall: Taki sam, który w Ikei kosztuje 1pln :x

Bo Ikea zarabia na czymś innym i może sprzedawać poniżej opłacalności. Ale 7 zł to jest masakra.
Bułka kosztuje z 0,30 parówka drugie tyle, wiec jeszcze mają 0,3-0,4 pln marży... ;-)
Dolce far niente ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 27 wrz 2010, o 08:48

FUX pisze: Bułka kosztuje z 0,30 parówka drugie tyle, wiec jeszcze mają 0,3-0,4 pln marży... ;-)

Jak dodasz do tego panią, która to podaje, powierzchnię lokalu, który trzeba było na to przeznaczyć oraz keczup i musztardę w samoobsłudze, to na bank wyjdzie poniżej kosztów ;)

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 27 wrz 2010, o 09:40

Uwielbiam to forum. Zaczęło się od telefonów, potem ściąganie z sieci, ceny biletów kinowych a skończyło się na pensji pani podającej hot-dogi w Ikea :mrgreen: :mrgreen:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 27 wrz 2010, o 09:44

kupię trzy fotografie nieba najlepiej z obłokami, w dobrej rozdzielczości, do uzytku komercyjnego

propozycje na :arrow: PW

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 27 wrz 2010, o 10:06

Ech, leje jak z cebra a wy tu jakieś łaczki i obłoczki, sielsko anielsko echhhhh :-/

esilon
6 gwiazdek

Post 27 wrz 2010, o 10:07

remek, no własnie cos takiego jak nr #11765469 albo #3406396 ale kupic normalnie jakoś za pln by przelew :->

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 27 wrz 2010, o 10:10

esilon, kup trochę kredytów u nich kartą, wybierz fotkę cyk-myk i masz na dysku. Tylko poczytaj licencje ;-)

albo popatrzy tu, za free: http://www.sxc.hu/browse.phtml?f=search ... =1&x=0&y=0 ;-)

zagatka
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 27 wrz 2010, o 10:16

esilon pisze:kupię trzy fotografie nieba najlepiej z obłokami, w dobrej rozdzielczości, do uzytku komercyjnego

propozycje na :arrow: PW
Jeżeli poczekasz do wieczora to poszukam :) Pewnie coś mam.
if anyone asks...i'm a bubbly ray of sunshine, coated with sweetness.

esilon
6 gwiazdek

Post 27 wrz 2010, o 10:19

zagatka pisze: Jeżeli poczekasz do wieczora

poczekam
remek pisze: kup trochę kredytów u nich kartą
remek, ja nie wklepie do internetu żadnych nr karty, staroświecki jestem :mrgreen:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 27 wrz 2010, o 10:23

esilon pisze: remek, ja nie wklepie do internetu żadnych nr karty, staroświecki jestem :mrgreen:
A do bankomatu nie boisz się wkładać karty? Pani w sklepie też dajesz kartę i nie masz palpitacji? :o

:giggle:
czarne jest piękne...

ODPOWIEDZ