Jazda bokiem

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
nestor
0 gwiazdek
Auto: subaru impreza wrx 2003r
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Jazda bokiem

Post 21 paź 2010, o 19:39

Witam,
od dwóch dni jestem szczęśliwym posiadaczem wrx-a 2003r :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:Swinka ma podniesioną moc do ok 260KM- sprawdzę niebawem na hamowni. Nie miałem wcześnie przyjemości jeżdzić na cztero napędzie więc nie wiem jak auto zachowuje się w jeżdzie boczkem.Na tą chwilę (ok 15 godzin za kolem) czuje spory respekt i proszę o rady jak wprowadzić auto w poślizg, czy używać recznego i przede wszystkim jak to robić aby nie zaszkodzić subarce.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 442 razy

Re: Jazda bokiem

Post 21 paź 2010, o 19:50

Powitać, myślę że jeździć przez internet nie da się nauczyć. Trzeba pojechać gdzieś na zakręty i ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć.... ;-)

Ręczny jak już, to tylko do nawrotów (wtedy oczywiście ze sprzęgłem), poza tym nie jest potrzebny.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 21 paź 2010, o 19:51

nestor, powiem Ci ,że najlepiej to się wybrać na jakieś szkolenie, w tym dziale znajdziesz coś ciekawego :arrow: http://forum-subaru.pl/bb3/viewforum.php?f=8

Pod okiem zawodowców można się naprawdę wiele nauczyć :idea:
Polecam

nestor
0 gwiazdek

Post 21 paź 2010, o 20:22

Jeżeli chodzi o szkolenie zapisalem się już , ale to dopiero w styczniu, wcześniej już wszystko zabite.
http://www.alsds.eu/
Napiszcie co o tym sądzicie?

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 21 paź 2010, o 20:24

nestor pisze:Jeżeli chodzi o szkolenie zapisalem się już , ale to dopiero w styczniu, wcześniej już wszystko zabite.
http://www.alsds.eu/
Napiszcie co o tym sądzicie?
Znamy tę firmę, nawet ją lubimy bardzo ;) dziwne, że zabite, skoro są miejsca na najbliższy weekend http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... 50#p198060

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 442 razy

Post 21 paź 2010, o 20:27

To masz pecha! W ostatnią niedzielę na szkoleniu Acceleration było parę osób z forum. Szkoda że się nie zdążyłeś załapać.
Na pewno będę jeszcze forumowe szkolenia z tą firmą. Bądź czujny. ;-)

nestor
0 gwiazdek

Post 21 paź 2010, o 20:30

Ok dzięki , mam rozumieć że szczególnie polecasz tą firmę :-)

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 21 paź 2010, o 20:31

nestor pisze: Ok dzięki , mam rozumieć że szczególnie polecasz tą firmę
Zdecydowanie , to znana i sprawdzona firma , wielu forumowiczów brało udział w szkoleniach :idea:

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 21 paź 2010, o 20:39

nestor, skoro nigdy nie jeździłeś 4x4 to się spokojnie oswój z autem. Nie wszystko na raz. Na zabawy będziesz mieć czas, a jeśli na dzień dobry przeszarżujesz to się to może źle skończyć.

WRXa można wyjątkowo łatwo "poślizgnąć" z odjęcia. Ręczy jest po pierwsze nie potrzebny (nie licząc nawrotów), po drugie drogi jeśli źle się go zgra ze sprzęgłem podczas gwałtownej zabawy z gazem.

nestor
0 gwiazdek

Post 21 paź 2010, o 20:49

Witek, jak piałem wcześnie nie porywam się z motyką na słońce, jeżdzę bardzo krótko tym autem ale juz widzę jakie mam braki.
Masz doświadczenie więc każda podpowiedz jest cenna, choć by z ręcznym, rozumiem że chodzi o napędy.
"poślizgnąć " z odjęcia proszę o szczegóły.

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK

Post 21 paź 2010, o 20:56

Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 paź 2010, o 21:00

nestor, gwałtownie puszczasz gaz i w tym momencie lekkim acz stanowczym ruchem kierownicy jakby "podcinasz" auto. Pamiętaj tylko o jednym, gdyby coś złego zaczęło się dziać. Nie wychodź z poślizgu gazem. Gazem zwiększasz prędkość, czyli robisz to co jest najmniej potrzebne. Albo nic nie robisz, albo hamulec.

nestor pisze: choć by z ręcznym, rozumiem że chodzi o napędy.

Chodzi o to, że tylna oś jest napisana i możesz rozwalić szczęki hamulca. Jeden z forumowiczy na KJSie tak kiedyś zrobił.

nestor pisze: jeżdzę bardzo krótko tym autem ale juz widzę jakie mam braki.

To daruj sobie hamownie, a zamiast tego udaj się na szkolenie. Warto i to nie tylko jeśli chodzi o zabawy samochodem, ale i o bezpieczniejsze poruszanie się po drogach publicznych. Poznasz w bezpiecznych warunkach auto i dowiesz się o tym czego nie umiesz, ba! pewnie nawet dowiesz się, że nie umiesz czegoś o czym wcześniej w ogóle nie miałeś pojęcia, że istnieje ;-) Najlepiej zadzwoń do http://www.alsds.eu/ i się zapytaj o terminy. Bardzo prawdopodobne, że się znajdzie jakieś miejsce.

Jest jeszcze szkoła SJS.pl, bardzo dawno tam nie byłem, ale forumowicze polecają.

nestor
0 gwiazdek

Post 21 paź 2010, o 21:01

Dzięki :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 21 paź 2010, o 21:13

Witek pisze: Nie wychodź z poślizgu gazem. Gazem zwiększasz prędkość, czyli robisz to co jest najmniej potrzebne. Albo nic nie robisz, albo hamulec.
yyy :roll:
Witek pisze: Chodzi o to, że tylna oś jest napisana i możesz rozwalić szczęki hamulca.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 522 razy

Post 21 paź 2010, o 21:15

Witek pisze: Albo nic nie robisz, albo hamulec.

Chcesz, żeby go obróciło ?

nestor, nikt Cie nie nauczy jeździć autem przez Internet. Pojedź do ALSDS na szkolenie. Mają z tego co wiem w ten weekend w Częstochowie. Żeby być odrobinę lepiej przygotowany poczytaj o dynamice auta, o tym co sie z nim dzieje jak dodajesz gazu, jak hamujesz, jak skrecasz. Poogladaj rozne obrazki które przedstawiają różne fazy skrętu i staraj się je zrozumieć. Potem pojedziesz i zobaczysz, że w praktyce jest trochę inaczej ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

j33mbo
5 gwiazdek

Post 21 paź 2010, o 21:21

nie wiem jakie masz doświadczenie, ale , bez urazy, sądząc po tym, że chcesz się nauczyć boków na forum, to pewnie doświadczenie masz nikłe

przestań czytać, oglądać net, kup sobie szkolenie, jeżeli jesteś mocno najarany, to w sobotę I stopień, w niedzielę II

naucz się w nim siedzieć, zobacz jak to hamuje, jak się zachowuje na granicy przyczepności, w poślizgu, pojeździj po powierzchniach o różnej przyczepności
na zamkniętym obiekcie, gdzie sobie i komuś krzywdy nie zrobisz

nie dlatego, że ktoś ci tu coś głupiego poradzi, ale dlatego, że nie daj Bóg będzie wydawało ci się, że skumałeś o co chodzi i będziesz chciał tego popróbować na drodze

nestor
0 gwiazdek

Post 21 paź 2010, o 21:28

Napisałem wcześniej że mam termin w styczniu , doskonale zdaje sobie sprawe że przez neta nie można nauczyć się jeżdzić, aczkolwiek porada w cenie.
Dziękuje za podpowiedzi, postaram się wybrać wcześniej na szkolonko.
Pozdrawiam

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 21 paź 2010, o 21:32

nestor, nie napisałeś jaki napęd miałeś w poprzednim aucie, ale zakładam, że FWD - jeździj więc dokładnie tak samo, oczywiście możesz szybciej. Jak się oswoisz z mocą, jest szansa, że będzie śnieg - wtedy duży placyk i przyzwyczajaj się do tego jak WRX się zachowa w poślizgu.
Później to już wiadomo :evilgrin:

Szkolenie - jak chłopaki piszą - koniecznie zalicz.

Pobuszuj po forum, tych szkoleń trochę ostatnio było ogłoszonych.

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 paź 2010, o 22:06

Chloru pisze: Chcesz, żeby go obróciło ?

Nie, nie chce, ale jak nie wyprowadzi auta bez gazu to znaczy, że auto nie jest opanowane i najlepsze co można zrobić to hamować.

remek pisze:
Witek pisze: Chodzi o to, że tylna oś jest napisana i możesz rozwalić szczęki hamulca.

Co? Alex kiedyś mówił, że rozwalił hamulec spóźniając się (czy za szybko puszczając) o ułamek ze sprzęgłem na jakiejś próbie sportowej i później musiał trochę zainwestować w naprawę.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 21 paź 2010, o 22:11

Witek pisze:

Nie, nie chce, ale jak nie wyprowadzi auta bez gazu to znaczy, że auto nie jest opanowane i najlepsze co można zrobić to hamować.
Ja oczywiście jestem amatorem w tych kwestiach, ale pierwsza i podstawowa zasada, której zawsze mnie uczono, to żeby w poślizgu nie odpuszczać. A już na pewno nie hamować. No chyba że lewą (btw. uczę się! oklaski!)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 522 razy

Post 21 paź 2010, o 22:12

Witek pisze: e, nie chce, ale jak nie wyprowadzi auta bez gazu to znaczy, że auto nie jest opanowane i najlepsze co można zrobić to hamować.

Tylko, że jak wciśnie hamulec to jest duże szansa, że go obróci mocniej i straci jakiekolwiek szanse na opanowanie auta.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 paź 2010, o 22:14

barbie pisze:
Witek pisze:

Ja oczywiście jestem amatorem w tych kwestiach, ale pierwsza i podstawowa zasada, której zawsze mnie uczono, to żeby w poślizgu nie odpuszczać. A już na pewno nie hamować. No chyba że lewą (btw. uczę się! oklaski!)
Wo pierowoje - ja też tak słyszałem (Grzesiek, gaz, gaz, gaz, matole :mrgreen: )

Wo wtoroje - oklaski są :thumb:

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 21 paź 2010, o 22:16

Normalnie same czołowe profesory prowadzą tą korespondencyjna szkole jazdy :giggle: :giggle: :giggle: :giggle: :giggle:
Po ile czesne ? Moze się zapiszę hahaha
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 21 paź 2010, o 22:18

Kruszyn, najpierw wpisowe ;-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 21 paź 2010, o 22:21

barbie, oki a to ja pierwsze wykłady poproszę z moim ulubionym profesorem :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

ODPOWIEDZ