Też nie, chyba że zegar temp. się w szafie spsujeowoc666 pisze:Azrael pisze: Jest np,. Defi DIN-gauge ale ma bezsensowne zegary w sobie.
Fajne do N/A.
Wskaźniki śnią mi sie po nocach
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: Wskaźniki śnią mi sie po nocach
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
No przecie od lewej:
- temperatura (wody? ciut za duży zakres)
- temperatura (oliwy? trochę za mały zakres)
- ciśnienie.
r.
- temperatura (wody? ciut za duży zakres)
- temperatura (oliwy? trochę za mały zakres)
- ciśnienie.
I idąc pełną łychą będziesz obserwował zegarek, czy leci w górę? (bo jak poleciał to pewnie i tak już po zajączku) Nie lepiej patrzeć na drogę?Istreed pisze: Dobra to nie ma EGT, a na na nim mi najbardziej zależy![]()
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
ky pisze:
I idąc pełną łychą będziesz obserwował zegarek, czy leci w górę? (bo jak poleciał to pewnie i tak już po zajączku) Nie lepiej patrzeć na drogę?
Na kawałku prostej nawet się obserwuje, poza tym są alarmy.

411KM @ 575Nm
Wolałbym, żebyś jednak skupiał się na trafianiu w czarne :>owoc666 pisze: Na kawałku prostej nawet się obserwuje,
No i co Ci przyjdzie z tego, że nagle EGT nieco podskoczyło? Zyskałeś błyskawiczną informację o tym, że coś spłynęło? Jeszcze jakiś sens miałby wielokanałowy lotniczy zegar, bo w takiej konfiguracji masz szansę zauważyć te minimalne anomalie (i wtedy może i uda Ci się uratować silnik), których przy jednokanałowym nie zauważysz. Jeśli oczywiście masz czas nań patrzeć (za nisko alarmów nie możesz ustawić, bo będzie emitował bezsensowne dźwięki).owoc666 pisze: poza tym są alarmy.
EGT to taki zegarek od dobrego samopoczucia, który nie zastąpi poprawnego wystrojenia silnika i sprawnego układu zasilania. Myślę że w szale instalacji fajnych zegarków można jeszcze zaproponować zegar ciśnienia paliwa na listwie, cztery szerokie lambdy, wykrywacz misfire'ów -- będzie jak w tej anegdocie o dwóch gumkach i Super Takonie wlanym pomiędzy :) I jak w samolocie.
To wszystko są bardzo fajne informacje. Dla ECU oraz dla tunera analizującego logi. Nie dla kierowcy, ten niech się koncentruje na drodze. Popatrz na sport: wielopunktowy shiftlight, wskaźnik biegu, czasami wskaźnik ciśnienia doładowania lub/i obrotomierz. Nawet wielka, czerwona lampa od ciśnienia oleju zniknęła z nowoczesnych rajdówek/wyścigówek.
r.
ky pisze:
To wszystko są bardzo fajne informacje. Dla ECU oraz dla tunera analizującego logi. Nie dla kierowcy, ten niech się koncentruje na drodze. Popatrz na sport: wielopunktowy shiftlight, wskaźnik biegu, czasami wskaźnik ciśnienia doładowania lub/i obrotomierz. Nawet wielka, czerwona lampa od ciśnienia oleju zniknęła z nowoczesnych rajdówek/wyścigówek.
Może dlatego, że motorsporcie wymiany silników nie są czymś niezwykłym, a dla szarego spalacza Pb98 wiąże się to z dość sporymi problemami i kosztami?
To nie jest kwestia jednego skoku, tylko jak widzisz, że EGT w połowie próby masz ponad 1000 to może warto odpuścić?ky pisze:
No i co Ci przyjdzie z tego, że nagle EGT nieco podskoczyło? Zyskałeś błyskawiczną informację o tym, że coś spłynęło? Jeszcze jakiś sens miałby wielokanałowy lotniczy zegar, bo w takiej konfiguracji masz szansę zauważyć te minimalne anomalie (i wtedy może i uda Ci się uratować silnik), których przy jednokanałowym nie zauważysz. Jeśli oczywiście masz czas nań patrzeć (za nisko alarmów nie możesz ustawić, bo będzie emitował bezsensowne dźwięki).

411KM @ 575Nm
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 86 razy
- Polubione posty: 443 razy
Akurat EGT wydaje się dość sensowne. Pewnie gdybym miał, to byłaby szansa, że nie zdetonowałbym poprzedniego silnika na autostradzie.
Ale zgadzam się też, że w czasie upalania na pewno nie miałbym czasu korzystać z żadnych zegarów - nie widzę wtedy niczego poza drogą.
Ale zgadzam się też, że w czasie upalania na pewno nie miałbym czasu korzystać z żadnych zegarów - nie widzę wtedy niczego poza drogą.
Z wysadzonym silnikiem trudno się kończy zawody. A szary spalacz lepiej niech zacznie od włożenia kasy w porządny układ paliwowy i poprawne zmapowanie silnika.owoc666 pisze: Może dlatego, że motorsporcie wymiany silników nie są czymś niezwykłym, a dla szarego spalacza Pb98 wiąże się to z dość sporymi problemami i kosztami?
A jak masz nieznacznie podniesione, a tymczasem jeden tłok już płynie, bo zdechł wtryskiwacz?owoc666 pisze: To nie jest kwestia jednego skoku, tylko jak widzisz, że EGT w połowie próby masz ponad 1000 to może warto odpuścić?
r.
ky pisze: Z wysadzonym silnikiem trudno się kończy zawody. A szary spalacz lepiej niech zacznie od włożenia kasy w porządny układ paliwowy i poprawne zmapowanie silnika.
Popatrz na przykład jarmaja.
Przecież nigdzie nie napisałem, że wskaźniki Ci uratują silnik, ale zawsze mogą pomóc.ky pisze:
A jak masz nieznacznie podniesione, a tymczasem jeden tłok już płynie, bo zdechł wtryskiwacz?
r.
O to akurat się nie martwię.ky pisze: A szary spalacz lepiej niech zacznie od włożenia kasy w porządny układ paliwowy i poprawne zmapowanie silnika.
Ale jak by padł przepływomierz?

411KM @ 575Nm
- MichallD
- 4 gwiazdki
- Auto: FXT 2.5 MY06 AT, Yamaha MT-07
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
A ja zrobiłem sobie obudowę na wskaźnik na słupku, ciężko kupić w pl dedykowaną do imprezy, więc sam wymotałem coś takiego

Uploaded with ImageShack.us

Te zegary Auto Gauge z serii SM są naprawdę ok, u mnie ładuję 0.8 bar ( tyle chyba powinno być
)
P.S. Mogę zrobić coś w stylu foto relacji jak zrobiłem obudowę jak by co.

Te zegary Auto Gauge z serii SM są naprawdę ok, u mnie ładuję 0.8 bar ( tyle chyba powinno być
P.S. Mogę zrobić coś w stylu foto relacji jak zrobiłem obudowę jak by co.
MichallD, ja kupiłem dedykowaną obudowę na allegro za ~ stówkę...
- MichallD
- 4 gwiazdki
Pokaż jak wygląda jak możesz, ja długo szukałem i nic nie znalazłem, więc sam sobie zrobiłem i myślę że jest całkiem, całkiem...Bergen pisze: ja kupiłem dedykowaną obudowę na allegro za ~ stówkę...
tu są kurniki itp. tanie jak barszcz http://www.dabtuner.pl/Akcesoria_montaz ... fault.html
- MichallD
- 4 gwiazdki
Właśnie z tej strony zamówiłem i dopasowałem do słupka bo bez tego to strasznie wygląda
help
co lepiej jeśli chodzi o boost i auto gauge, jest zwykły mechaniczny gdzie z tyłu w niego się wtyka przewód podciśnienia, i są te z silnikiem krokowym elektroniczny SM. Czy jest jakaś różnica w samym działaniu?
powiedzmy ze mogę mieć w tej samej cenie 1 i 2gi, to co wybrać?
co lepiej jeśli chodzi o boost i auto gauge, jest zwykły mechaniczny gdzie z tyłu w niego się wtyka przewód podciśnienia, i są te z silnikiem krokowym elektroniczny SM. Czy jest jakaś różnica w samym działaniu?
powiedzmy ze mogę mieć w tej samej cenie 1 i 2gi, to co wybrać?
Sprzedam przerobione cewki z WRXów 02-06
pasujące do GT/WRX/STi 92-96

http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?t=15191

Ja bym wybrał SM PEAK, bo możesz sobie w nim zaprogramować poziom warningu (brzęczyk i mruganie całej tarczki chyba na czerwono) no i też peak odczytać i zresetować. Boost już u siebie zamontowałem, może dziś temperaturę oleju mi się uda podpiąć. Poprzednio miałem mechaniczny AG boost. SM ciut wolniej macha wskazówką, ale myślę, że nie na tyle, żeby to był problem. A już na pewno nie przy temperaturze oleju :)
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
Virus12,
zdecydowanie bierz z serii Stepper Meter (SM). Jest naprawdę bardziej niż w porządku za te pieniądze. Tylko nie bierz okrojonej wersji (bo i takowa jest na rynku) - okrojonej o możliwość ustawienia parametru warning (zafiksowana jest wartość progowa warning na 1,5 br - trochę wysoko
).
Pozdrawiam
Grzegorz
zdecydowanie bierz z serii Stepper Meter (SM). Jest naprawdę bardziej niż w porządku za te pieniądze. Tylko nie bierz okrojonej wersji (bo i takowa jest na rynku) - okrojonej o możliwość ustawienia parametru warning (zafiksowana jest wartość progowa warning na 1,5 br - trochę wysoko
Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
dzięki panowie o to mi chodziło :D
Sprzedam przerobione cewki z WRXów 02-06

- freediver
- 4 gwiazdki
- Auto: WRX 01' pogromca owadów :)
Czy ktoś może stwierdzić czy te zegary w takiej właśnie obudowie będą pasowały do WRX01' ?
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=5&t=5326
Czy montaż to skomplikowane czynności i ile mnie to może kosztować orientacyjnie?
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=5&t=5326
Czy montaż to skomplikowane czynności i ile mnie to może kosztować orientacyjnie?
"Fabryka" to to na pewno nie będzie, ale z grubsza powinny pasować. Zapytaj sprzedającego czy ta obudowa jest symetryczna, bo jest z anglika, a IMHO na zdjęciu nie widać zbyt dobrze czy się nada do LHD. Boost o ile dobrze widzę jest w PSI - będziesz musiał się przestawić na inne jednostki
No i jeszcze pytanie czy "okablowanie" to na pewno znaczy "kable ze wszystkimi czujnikami". Co do montażu - boost nie ma problemu, ciśnienie oleju - może być trochę rzeźby z dostaniem się i wkręceniem w odpowiednią dziurę w magistrali olejowej, AFR - nie mam pojęcia. Przeciągnięcie wszystkich kabli (i ew. rurki, jeśli boost jest mechaniczny) w odpowiednie miejsca w kabinie może być czasochłonne, ale jakieś bardzo trudne nie jest. Jeśli nie chcesz tego robić sam, to nie mam za bardzo pojęcia ile możesz za to zapłacić. 200zł?
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
freediver,
te wskaźniki warte są mniej niż 10 PLN. Jak masz ochotę na cokolwiek, co się rusza po tarczy to bierz ale ja sensu w tym nie widzę.
Pozdrawiam
Grzegorz
te wskaźniki warte są mniej niż 10 PLN. Jak masz ochotę na cokolwiek, co się rusza po tarczy to bierz ale ja sensu w tym nie widzę.
Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
Grzegorz, ongiś, za czasów jeszcze jednego forum, wskazania zegarów Autogauge były porównywane do wskazań zegarów dużo droższych (w tym np. "boost" do legalizowanego manometru) i te wskazania się nie różniły.
Także pod względem wskazań są ok. Czego nie można powiedzieć o bezawaryjności - psują się jakby były jakąś tanią chińszczyzną
Także pod względem wskazań są ok. Czego nie można powiedzieć o bezawaryjności - psują się jakby były jakąś tanią chińszczyzną
- freediver
- 4 gwiazdki
- Auto: WRX 01' pogromca owadów :)
Grzegorz, nie używam auta do sportu, nie upalam więc jakieś dokładne dane nie są mi potrzebne. Chcę wiedzieć czy turbo ładuje tyle ile ma ładować oraz czy nie przegrzewam jak od czasu do czasu depne. Poza tym wskaźniki to dla mnie fajny bajer
Przeglądam strony tunerów i jak widzę że sama obudowa kosztuje 700zł za kawałek plastiku a pojedynczy zegar nawet 800-1000 złotych to mi się odechciewa takiego bajeru :) Dlatego szukam jakiejś alternatywy ale chłamu co ma się zepsuć też nie chcę.
Dzięki i pozdrawiam.
Przeglądam strony tunerów i jak widzę że sama obudowa kosztuje 700zł za kawałek plastiku a pojedynczy zegar nawet 800-1000 złotych to mi się odechciewa takiego bajeru :) Dlatego szukam jakiejś alternatywy ale chłamu co ma się zepsuć też nie chcę.
Dzięki i pozdrawiam.
Miałem poprzednio boost AG taki, jak w ogłoszeniu, tylko w barach. Przejeździł bezawaryjnie jakieś 2 lata. Ostatnio zamieniłem go na AG SM Peak, bo właśnie na peaku mi zależało. Nie zauważyłem różnicy we wskazaniach. Na pewno AG daleko do jakichś high-endów, ale z tym regularnym psuciem się to też nie do końca reguła :) W klasie budżetowej moim zdaniem nie ma nic sensowniejszego :)Bergen pisze: psują się jakby były jakąś tanią chińszczyzną![]()
freediver, dopisz sobie w profilu, skąd jesteś. Jak bywasz czasem na północy PL, to mogę Ci oddać mój poprzedni boost za uśmiech albo browara :) Czy nie przegrzewasz, to z tego zestawu wskaźników się raczej nie dowiesz