Majster-sztyk czyli Bob Budowniczy radzi...
Re: Majster-sztyk czyli Bob Budowniczy radzi...
Konto usunięte, rzuć mi jakiś schemacik (odręczny nawet) na maila, to pogadam z akustykami z firmy
Konto usunięte, skorzystaj z opcji j33mbo, bo ten którego znam to krzyczy
sobie tak duzo że ja u siebie będe zasuwał z meblami i innymi gratami dookoła jak cos będzie nie tak 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Konto usunięte, jak chcesz ładnie i gustownie to poważnie bym się zastanowił nad czymś z ich oferty. Myślę, że salon na pewno by nie stracił.Konto usunięte pisze: Może wystarczy ustawić/powiesić jakiś niewielki ekran pochłaniający (a na nim np. jakiś malunek), żeby zasadniczo poprawić sytuację.

pokombinuj z usytuowaniem sprzętów, które stoją w pomieszczeniu, choć wielkich nadziei sobie nie rób...
U nas zdjęcie do prania delikatnych zasłon i firan w narożnym oknie, powoduje ten sam efekt....
Znajomy ma salon ze 100m na dwie kondygnacje i po jedno dniowej bytności dostaje rztroju nerwowego. Efekt mniej więcej ten sam...
Kamień, szklo, otwarta konstrukcja dachu, skórznych mebli parę i koniec.
Dla mnie porażka...
U nas zdjęcie do prania delikatnych zasłon i firan w narożnym oknie, powoduje ten sam efekt....
Znajomy ma salon ze 100m na dwie kondygnacje i po jedno dniowej bytności dostaje rztroju nerwowego. Efekt mniej więcej ten sam...
Kamień, szklo, otwarta konstrukcja dachu, skórznych mebli parę i koniec.
Dla mnie porażka...

Dolce far niente 

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Konto usunięte pisze: Mamy niewiele mebli i więcej raczej nie będzie. Firanek i zasłon - też.
Konto usunięte pisze: dywanów nie będzie
Firanki/zasłony dodają wnętrzu dużo ciepła, więc może jednak się złamiecie

Co jest nie tak z zasłonami?
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Mieszkają na wsi, więc ostentacyjnie zrezygnowali z firanek/zasłon. W przeciwieństwie do mieszczuchów nie muszą się bowiem chować przed sąsiadamiGal pisze: Co jest nie tak z zasłonami?

To się ekshibicjonizm nazywa?So What! pisze:Mieszkają na wsi, więc ostentacyjnie zrezygnowali z firanek/zasłon. W przeciwieństwie do mieszczuchów nie muszą się bowiem chować przed sąsiadamiGal pisze: Co jest nie tak z zasłonami?

Gal, co tam kombinujesz w temacie przepisy i przypisy?
Jaka wedzrnie masz?
Jaka wedzrnie masz?
Dolce far niente 

Może mają skandynawskie nawyki: nie chcą firanek/zasłon, żeby ktoś nie pomyślał, że coś ukrywają? ;)
r.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
Skandynawskie nawyki mówisz..?ky pisze:Może mają skandynawskie nawyki: nie chcą firanek/zasłon, żeby ktoś nie pomyślał, że coś ukrywają? ;)
r.
To jest ciekawy las, ten w którym oni mieszkają; zasłon w oknach nie ma, stary Murzyn jeździ na rowerze po okolicy, a właściciele domu mają skandynawskie nawyki.
I największym problemem jest pogłos w salonie...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Gal pisze: I największym problemem jest pogłos w salonie...
Największym nie, ale takim, który być może da się rozwiązać

FUX pisze: U nas zdjęcie do prania delikatnych zasłon i firan w narożnym oknie, powoduje ten sam efekt....
Narożnych mówisz... Może to jest jakaś wskazówka. U mnie narożniki są niemal puste...
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Konto usunięte, wytłoczki po jajkach są idealneKonto usunięte pisze: umieścić coś absorbującego dźwięk

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

rrosiak pisze: wytłoczki po jajkach są idealne
najlepiej działaja jak sa na suficie

Tomek, sprawdź sobie jakie macie RT

Aby oszacować warunki akustyczne we własnym wnętrzu, a tym samym zapotrzebowanie na odpowiednią adaptację akustyczną, wyznaczamy parametr pogłosu RT, korzystając z następującego wzoru :
RT = A x V/S [s] , gdzie :
RT – czas pogłosu w sekundach
V – objętość pomieszczenia w m3
S – pole powierzchni pomieszczenia po rozwinięciu w m2
A – współczynnik równy
3,26 dla podłóg marmurowych, gresowych, granitowych i ceramicznych
2,03 dla podłóg drewnianych, panelowych
RT = 1,8 - 2,5 s – bardzo złe warunki pogłosowe
RT = 1,2 – 1,8 s – słabe warunki pogłosowe
RT = 0,8 – 1,2 s - zadowalające warunki pogłosowe
RT = 0,6 – 0,8 s – optymalne warunki pogłosowe
RT = 0,4 – 0,6 s – wyśmienite warunki pogłosowe

ky pisze: Może mają skandynawskie nawyki: nie chcą firanek/zasłon, żeby ktoś nie pomyślał, że coś ukrywają? ;)
i na to jest skandynawska metoda, w nieosłoniętych oknach stwiaja świecącą lampę

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
esilon, zakładam, że pole powierzchni pomieszczenia po rozwinięciu to powierzchnia wszystkich ścian, podłogi i sufitu.
Wtedy przy uśrednieniu współczynnika A do wartości 2,44 (1/3 powierzchni podłogi marmurowa, 2/3 drewniane) wychodzi mi RT = 1,9. Przynajmniej wiem, że nie denerwuję się bez podstawy
Dzięki za podesłanie linka.
Wtedy przy uśrednieniu współczynnika A do wartości 2,44 (1/3 powierzchni podłogi marmurowa, 2/3 drewniane) wychodzi mi RT = 1,9. Przynajmniej wiem, że nie denerwuję się bez podstawy

Dzięki za podesłanie linka.
V/S - to nic innego jak wysokość pomieszczeniaAby oszacować warunki akustyczne we własnym wnętrzu, a tym samym zapotrzebowanie na odpowiednią adaptację akustyczną, wyznaczamy parametr pogłosu RT, korzystając z następującego wzoru :
RT = A x V/S [s] , gdzie :
RT – czas pogłosu w sekundach
V – objętość pomieszczenia w m3
S – pole powierzchni pomieszczenia po rozwinięciu w m2
A – współczynnik równy
3,26 dla podłóg marmurowych, gresowych, granitowych i ceramicznych
2,03 dla podłóg drewnianych, panelowych
RT = 1,8 - 2,5 s – bardzo złe warunki pogłosowe
RT = 1,2 – 1,8 s – słabe warunki pogłosowe
RT = 0,8 – 1,2 s - zadowalające warunki pogłosowe
RT = 0,6 – 0,8 s – optymalne warunki pogłosowe
RT = 0,4 – 0,6 s – wyśmienite warunki pogłosowe
czyli, że czas pogłosu zależy od wysokości pomieszczenia i parametrów podłóg??
myślę, że uproszczenie, nawet jak na warunki cywilne, zbyt duże
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
j33mbo, no właśnie to by było bez sensu gdyby to była prosta wysokość. Bo przy każdym pomieszczeniu wysokości większej niż 1m współczynnik wypadałby poza skalę ;)
?j33mbo pisze: V/S - to nic innego jak wysokość pomieszczenia
sadzę że trzeba policzyć powierzchnie mogące odbijac dźwięk czyli tak jak Fido policzył
zreszta jak sie googla zapyta to spece od pomieszczeń konferencyjnych itp głównie sufitami działaja i to nie tyle w w celu tłumienia ale dobrego rozprowadzenia dźwieku, czyli nie mozna mieć zbyt równo pod sufitemKonto usunięte pisze: po rozwinięciu to powierzchnia wszystkich ścian, podłogi i sufitu.

telewizje i inne stosują takie rozwiązania
zaczepiłem akustyka i już wiem,
czas pogłosu można wyznaczyć (jedna z metod) następująco:
przede wszystkim dla różnych częstotliwości , a potem się uśrednia
RT(Hz)=k(Hz)*V/(SUMA: (powierzchnia*współczynnik jej pochłaniania(Hz)))
gdzie k - współczynnik zależny od danej częstotliwości
powierzchnia - pole wszystkich płaszczyzn w danym pomieszczeniu (podłoga, sufit, ściany, drzwi, stół, obraz na ścianie, większe przybliżenie chyba nie ma sensu)
współczynnik pochłaniania danej powierzchni - dla danej częstotliwości różne materiały mają różny
i to daje nam RT w danej częstotliwości
sprawdza się zazwyczaj dla 125, 250, 500, 1000, 2000, 4000 Hz, a potem się uśrednia
czas pogłosu można wyznaczyć (jedna z metod) następująco:
przede wszystkim dla różnych częstotliwości , a potem się uśrednia
RT(Hz)=k(Hz)*V/(SUMA: (powierzchnia*współczynnik jej pochłaniania(Hz)))
gdzie k - współczynnik zależny od danej częstotliwości
powierzchnia - pole wszystkich płaszczyzn w danym pomieszczeniu (podłoga, sufit, ściany, drzwi, stół, obraz na ścianie, większe przybliżenie chyba nie ma sensu)
współczynnik pochłaniania danej powierzchni - dla danej częstotliwości różne materiały mają różny
i to daje nam RT w danej częstotliwości
sprawdza się zazwyczaj dla 125, 250, 500, 1000, 2000, 4000 Hz, a potem się uśrednia
esilon pisze:
j33mbo napisał(a):
V/S - to nic innego jak wysokość pomieszczenia
?
sadzę że trzeba policzyć powierzchnie mogące odbijac dźwięk czyli tak jak Fido policzył
tak, ale jak masz współczynnik tylko dla podłogi, to co?
chyba, że ktoś ma marmury na ścianach i suficie

dlatego Fido uśrednił współczynnik
bardzo proste w warunkach domowych
nie chodzi jak sądze o precyzje obliczeń ale o odpowiedź jaki jest pkt pierwszy postepowania w celu poprawienia komfortu akustycznego , najmniej ingerujący w wystrój, wniosek i tak jest jeden niezalezny od przybliżenia wyników- miekkie ściany a jeżeli nie to zabawa z sufitem

j33mbo pisze: sprawdza się zazwyczaj dla 125, 250, 500, 1000, 2000, 4000 Hz, a potem się uśrednia
bardzo proste w warunkach domowych

nie chodzi jak sądze o precyzje obliczeń ale o odpowiedź jaki jest pkt pierwszy postepowania w celu poprawienia komfortu akustycznego , najmniej ingerujący w wystrój, wniosek i tak jest jeden niezalezny od przybliżenia wyników- miekkie ściany a jeżeli nie to zabawa z sufitem
jeżeli ktoś (producent materiałów) deklaruje jakiś parametr pochłaniania dźwięku, to raczej podaje to w w/w częstotliwościach
alb google pomaga
np:
http://www.hifi.pl/slownik/wspolczynnikpochlaniania.php
alb google pomaga
np:
http://www.hifi.pl/slownik/wspolczynnikpochlaniania.php
j33mbo pisze: google pomaga
intuicja mnie nie zawiodła, gołe ściany gorzej miec niz z wełny mineralnej

wełna mineralna to podstawowy produkt, jeżeli chodzi o wszelakie absorpcje dźwiękuesilon pisze: wełny mineralnej
kiedyś robiliśmy pomieszczenie do kalibracji mikrofonów pomiarowych (zastosowany materiał pochłaniający to w 90% różna wełna), pal sześć mikrofony, ale jak się stanęło jedną nogą w tym pomieszczeniu,a drugą na zewnątrz (w drzwiach) to błędnik tak wariował, że niektórzy się przewracali