WRX czy STI ???? Potrzebuję wsparcia... informacji ;-)

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: WRX czy STI ???? Potrzebuję wsparcia... informacji ;-)

Post 15 gru 2010, o 20:34

Azrael, zapomniałem Ci dodać ikonki ;-) Ale przyznaj - czasem fajniej jest siedzieć wyżej. Resztę pomijam :evilgrin:
eMTi pisze: esi napisał, że ma być subaru
Dlatego napisałem, że niebycie subaru jest wadą :mrgreen:
eMTi pisze: nie ma być do latania w trasy,
No nie wiem - ani po bułki, ani w trasę Esi jednak rouwerem jeździć jakoś nie chce :whistle:
eMTi pisze: jak by to był wątek Artiego,
...to bym się nie odzywał :giggle:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 16 gru 2010, o 00:22

WiS, no proszę Cię, ja już miałem skodę, na dodatek nie farbowaną na niemiecko tylko oryginał czeski , juz mi wystarczy :-p

poza tym napisałem szczerze, że mały lansik tez ma być a nie wielka siara :evilgrin:

Szkoda, nazwa zobowiązuje, kupiłem za 17kpln, pierwsze auto za z trudem zarobiony kesz, po 12 miesiącach komis odkupił ją ode mnie za 9,1kpln i mieli ją w ofercie za 11, 10, 9, 8, 7 jeszcze dwa lata, dziękuję bardzo , okazało się że mogłem stracic więcej :-)

czyli jeżeli skoda tak rozsądna ma być finansowo to dolicz utratę wartości a własciwie to taki koszt że nikt wydumanej nie kupi wcale

WiS pisze: upalamy co mamy i tym się cieszymy" - to akurat brzmi rozsądnie

a Ty co robisz, co robię ja , to samo ,upalamy tym co mamy :giggle: wszyscy co "upalac czasem muszą" upalają tym co mają :-p

nawet FUX ponoć kredensem upala :giggle:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Post 16 gru 2010, o 03:29

tylko, że upalanie FUXa wygląda tak, żę np. postanawia sobie pojechać do McDonaldsa.. I zamiast McDrive'a wybiera sobie knajpkę na drugim piętrze w galerii z szerokimi schodami i udaje się tam samochodem, aż pod samą kasę :mrgreen:
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 16 gru 2010, o 08:29

eMTi, masz taka koło siebie?
Bo jutro jestem we Wrocku, to mozemy skoczyć, znaczy wjechać.
Kosztami sądowymi obciążam Ciebie.
a co...
Za frajde trzeba placić...

P.S. W mcd nie stołuję się... :razz:
KFC raz na ruski rok da sie zjeść.
Dolce far niente ;-)

niuniek
4 gwiazdki
Auto: impka
Polubione posty: 0

Post 16 gru 2010, o 10:41

Essi, ja to się nie znam, ale wydaje mi się że na twoim miejscu zastanowiłbym się też nad fajnym egz. GT. Jest trochę tego i całkiem sensownie przerobione, tak by dać frajdę i nie wydawać fortuny. Wiadomo koszty zawsze są i zawsze będą. Czasami podobne czasami mniejsze, a może się też okazać że i większe.

Jeśli miałbym coś kupować to pierwszym kryterium (jeśli chodzi o koszty) byłby silnik 2.0. Nie mówię że 2,5 to zły wybór, ale koszty na pewno większe.

WRX bardzo fajne auto, ma pewne minusy tak jak np. skrzynia. Zawsze można, jak się rozleci, włożyć mocniejszy wkład i myśle, że jeśli chodzi o ciebie będzie to wystarczające. WRX (2.0) po programie jeździ bajkowo. A wiem, bo chyba każdy tak ma, że wydech zmienia i szuka tego złotego środka.
Obrazek

esilon
6 gwiazdek

Post 16 gru 2010, o 10:49

niuniek pisze: ja to się nie znam, ale wydaje mi się że na twoim miejscu zastanowiłbym się też nad fajnym egz. GT.

nie bądź taki skromy ;-)

zastanawiałem się nad GT ale po podsumowaniu plusów i minusów jednak cos młodszego.......................no chyba że jakas perła się Gietekowa się trafi co jest mało prawdopodobne
niuniek pisze: WRX (2.0) po programie jeździ bajkowo
no widzisz, to kolejne przyjemne info :-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 16 gru 2010, o 11:01

esilon pisze:
niuniek pisze: WRX (2.0) po programie jeździ bajkowo
no widzisz, to kolejne przyjemne info :-)
Ale nie hamuje i nie skręca. :giggle:
A tak serio, to gdy tylko kupiłem GT to sobie myślałem. Pojeżdżę trochę. Wyczuję nieco samochód i zrobię sobie mapę.
Im dalej w las, im bardziej wydaje mi się, że faktycznie GT nie jest demonem szybkości, tym dalej jestem od realizacji pierwotnego planu.
Dlaczego?
Nie jest demonem, ale jest szybkim i bardzo przyjemnym samochodem. Można się nim super pobawić, itd. Nie zależy mi na ułamkach sekund i na tym by być szybszym od innych, a głównie na tym by jeździć coraz lepiej i lepiej. Do tego się świetnie nadaje. Ba. Jest autem, które nie jest tak łatwe w prowadzeniu jak nowsze konstrukcje i dzięki temu, może gdy wsiądę w STi, czy inne evo będzie mi łatwiej. :whistle:
Przede wszystkim to chyba szkoda mi tego auta, bo wiem, że byłby to początek niekończącej się historii. Chyba wolę zachować serię jak najdłużej w jak najlepszym stanie.

Jest też inne wytłumaczenie: starzeję się. :-)

STi, albo STI sobie kupię, tylko jeszcze nie teraz.
czarne jest piękne...

esilon
6 gwiazdek

Post 16 gru 2010, o 11:09

vibowit pisze: Chyba wolę zachować serię jak najdłużej w jak najlepszym stanie.

w przypadku Twojego Gieteka to rozsądne, wogóle to rozsądne jest, a w przypadku WRXa ? ze zrobioną mapą bym kupił, czy bym mapował ? pewnie nie bo jest wspaniała opcja na dolegliwości braków wszelkich, sprzedac i kupic STi :mrgreen:

Forka pogłosniłem,zmapowałem i nie żałuję nic a nic ale ..........po prostu ten pierwszy raz mam juz za sobą i teraz nie byłoby takiego dodatkowego fanu :-)

vibowit pisze: Jest też inne wytłumaczenie: starzeję się
ja bardziej i dlatego nie chciałbym czekac do okolic emerytury ;-)

niuniek
4 gwiazdki

Post 16 gru 2010, o 11:14

esilon pisze: zastanawiałem się nad GT ale po podsumowaniu plusów i minusów jednak cos młodszego

Jakie te plusy i jakie minusy, bo różnic jakiś wielkich nie ma. Jedyna główna to chyba buda, ale Az będzie wiedział lepiej. Choć fajna budo w GT to też niższa waga od WRX'a
vibowit pisze: ie jest demonem, ale jest szybkim i bardzo przyjemnym samochodem. Można się nim super pobawić, itd. Nie zależy mi na ułamkach sekund i na tym by być szybszym od innych, a głównie na tym by jeździć coraz lepiej i lepiej.

Vibuś, ale tu nie chodzi o urywanie. Tu chodzi o to, że auto robi się bardziej płynne i milsze do jazdy. Tam gdzie teraz masz braki np na 2-gim biegu to po programie tego nie ma. Chodzi podobnie jak 2,5 litra. Tu nie chodzi o to by wycisnąć z tego ile się da, ale mając np 240 kucy oraz poprawiony moment auto jedzie znacznie lepiej. To tak jak z audi przy 80 km/h :mrgreen:
Obrazek

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 gru 2010, o 11:17

niuniek, sio kusicielu. Już sobie rozsądnie wytłumaczyłem, że wydawanie tych 3k jest zbędne, a ten mi cały mój misterny plan rujnuje. ;-)
Już wiem, kto będzie przekonywał Luizę, że mój obecny wydech jest do bani. :evilgrin:
czarne jest piękne...

esilon
6 gwiazdek

Post 16 gru 2010, o 11:22

niuniek, dla moich celów przewaga WRX 2004 np ,nad GT1999 np jest czystko praktyczna , szansa że mniej problemów chocby blacharskich ;-) będzie

no i przede wszystkim znajdź fajnego gieteka z klimatyzacją :mrgreen: w rozsądnej cenie niewołającego 20 kpln :mrgreen:

gieteka odpuściłem ze względów ogólnie mówiąc praktyczno logistycznych

bo ich nie ma na rynku ;-)

edi: zresztą pewnego gieteka zlałem na torze Forkiem :evilgrin:

niuniek
4 gwiazdki

Post 16 gru 2010, o 11:35

vibowit pisze: niuniek, sio kusicielu. Już sobie rozsądnie wytłumaczyłem, że wydawanie tych 3k jest zbędne, a ten mi cały mój misterny plan rujnuje. ;-)
Aaa tam, odrazu kusiciel :evilgrin: NIkt nie mówi, że masz już to teraz robić ale opcja zawsze fajna :mrgreen:
vibowit pisze: Już wiem, kto będzie przekonywał Luizę, że mój obecny wydech jest do bani. :evilgrin:
Mówisz że mam poświęcić na to tydzień między nowym rokiem a świętami czy już teraz mam zacząć? :mrgreen:

esilon pisze: niuniek, dla moich celów przewaga WRX 2004 np ,nad GT1999 np jest czystko praktyczna , szansa że mniej problemów chocby blacharskich ;-)
I tak i nie, to tylko założenie. :mrgreen:

Prawdą jest, że łatwiej wrx, ale nie idź na łatwiznę :evilgrin: Poważnie, to może znajdziesz fajnego WRX'a lub STi ale na GT też patrz. :mrgreen:
Obrazek

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 16 gru 2010, o 11:41

esilon pisze: znajdź fajnego gieteka z klimatyzacją
Dołożenie klimy w GT zajmuje mniej czasu niż zmiana sprzęgła

esilon
6 gwiazdek

Post 16 gru 2010, o 11:43

Azrael pisze: Dołożenie klimy w GT zajmuje mniej czasu niż zmiana sprzęgła

ale po ile te klimatyzacje sa ? ;-)
niuniek pisze: może znajdziesz fajnego WRX'a lub STi ale na GT też patrz

niuniek, serdeczne dzieki :mrgreen:

niuniek
4 gwiazdki

Post 16 gru 2010, o 11:48

esilon pisze: niuniek, serdeczne dzieki :mrgreen:

Ciesze się, że mogłem pomóc :mrgreen: Aaa i jeszcze jedno, części blacharskie do GT są tańsze niż do WRX :cofee:
Obrazek

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 gru 2010, o 12:37

esilon pisze:ale po ile te klimatyzacje sa ? ;-)
Jakiś czas temu Bryku miał za 1,5k. Ja się nie skusiłem.
Od razu trzeba było napisać, że chcesz w miarę szybki dupowóz, z dużym parapetem, do bujania, a nie że auto do zabawy. :razz:
czarne jest piękne...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 gru 2010, o 12:47

esilon pisze: mi wystarczy
:mrgreen:
esilon pisze: mały lansik tez ma być a nie wielka siara
Na mały lansik to bier Pan Forda Kugę i obniżaj :evilgrin: U mnie na parkingu pod instytutem jest takich parę, plus jakaśTigra w bojowych barwach, popytam czy który nie na sprzedaż :whistle:
esilon pisze: po 12 miesiącach komis odkupił ją ode mnie
Bo Szkoda to nie jest auto na rok, tylko - jak już - miłość na całe życie :cofee: Na rok się rzeczywiście nie opłaca 8-)

A teraz serio - o Skodzie napisałem, bo musialem (się weszło w rolę, to się ją gra :mrgreen: ), a jeśli już koniecznie musi Ci coś boksować i lansować i nie mieć ramek, to po prostu nie decyduj z góry, tylko szukaj fajnego egzemplarza. Jeśli akurat pierwszy trafi się bug-STi, przy którym serce powie "tak" a rozum nie zaprotestuje zbyt gwałtownie, bierz i się nim ciesz (w dorabianiu ideologii pomożemy, spox ;-)). A jeśli pierwszy nawinie się fajny drop-WRX, też dobrze, czyli jak wyżej 8-)
Warto czasem zdać się na Przeznaczenie.
Przynajmniej jest potem na kogo bezpiecznie zwalić winę, jeśli zakup się okaże nietrafiony :mrgreen: Bo inaczej, to do siebie będziesz musiał mieć pretensje, ewentualnie do kumpli, którzy źle doradzili... Bez sensu, nie? ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 16 gru 2010, o 12:49

vibowit, cały czas, między innymi dzięki tej tutej wymianie zdań :-) klaruje mi sie co i jak najlepiej

parapet niemile widziany, golodupiec byłby najlepszy :razz:

to ma byc do zabawy , ale cywilne a nie niewiadomo co turbo burbo wypruty potwór 900kg po zatankowaniu ;-)

WiS, zdać się na Przeznaczenie mówisz ?

ja nie chce jeździc złotym Yarkiem :-(

:mrgreen:

możemy sie chyba powoli przenosic tu: :arrow: http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... 62#p210062 :-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 gru 2010, o 13:03

esilon pisze: golodupiec byłby najlepszy
:thumb:
esilon pisze: ja nie chce jeździc złotym Yarkiem
Inaczej. Nie stać Cię :mrgreen:

esilon
6 gwiazdek

Post 16 gru 2010, o 17:25

tak na szybko ( ze strachu chyba :giggle: ) poprzeglądałem aktualne ceny dostepne w sieci części eksploatacyjnych do subaraków

od działu: "impreza" rosna niemiłosiernie (legas to jednak pasztet:) ) , pomiędzy WRX a STi róznice 10-20% ( takie standardowe sprzęgła, klocki tarcze itp), niektóre pewnie wyśmiewane i niegodne STi prawie identyczne koszty

z tych suchych inforamcji wychodzi mi na to, że najbardziej drastycznie rózni się koszt paliwa jeżeli oba pojazdy maja pozostac seryjne i nic grubego się nie zepsuje

jest jeszcze pytanie czy mechanicy na hasło STi mają na robociznę 20% zwyżki bo to STi ?

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 16 gru 2010, o 17:29

esilon pisze: jest jeszcze pytanie czy mechanicy na hasło STi mają na robociznę 20% zwyżki bo to STi ?
Nie w firmach które znam.

esilon
6 gwiazdek

Post 16 gru 2010, o 17:32

Azrael pisze: Nie w firmach które znam.

to dobra wiadomość ;-)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 16 gru 2010, o 17:38

nie powinno tak być, bo serwisuje się je prawie identycznie przecież... mają wnętrza bebechów jak i same bebechy inne, ale zazwyczaj trzeba wykonać dokładnie takie same operacje, żeby wymontować w jednym i w drugim. :roll:
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK

Post 16 gru 2010, o 17:48

esilon pisze: no i przede wszystkim znajdź fajnego gieteka z klimatyzacją :mrgreen: w rozsądnej cenie niewołającego 20 kpln :mrgreen:

gieteka odpuściłem ze względów ogólnie mówiąc praktyczno logistycznych

No miałem :-d Ale sprzedałem :-|

Co do porównań do STi czy WRXa się nie będę wypowiadał, bo nie jeździłem żadnym z nich. Ale jeśli coś w budzie po GC miałbym wybierać, to byłoby to STi :->
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

esilon
6 gwiazdek

Post 16 gru 2010, o 17:52

eMTi, no przecież wiesz że za pewne rzeczy codziennie przepłacamy, nie zwykła Rama margaryna tylko Benecol itd itp :-)
wszędzie i często ze świadomością ale fajnie miec taką świadomośc i podjąć decyzję nierozsądną na trzeźwo a nie być stukanym zza węgła ;-)
teraz jestem spokojniejszy że przepłaca* sie za samo : do "Imprezy" bez dodatkowo jeszcze bo to STi :giggle:

* bo przeciez rołwerem tez sie z pkt A do B mogę przemieszczać :-)
vicu pisze: Ale jeśli coś w budzie po GC miałbym wybierać, to byłoby to STi
vicu, ale ja się z Tobą zgadzam z Twoim pomysłem na auto; a właściwie zgadzałem do momentu jak zdecydowałem się konkretniej na zakup :giggle:

ODPOWIEDZ