WRX czy STI ???? Potrzebuję wsparcia... informacji ;-)

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: WRX czy STI ???? Potrzebuję wsparcia... informacji ;-)

Post 26 gru 2010, o 12:06

Adam M. pisze: No wlasnie Subaru wolnossaki takie przebiegi robia.
Moje 95 Legacy 2.2 po 400 tys chodzilo jak pszczolka to je jakis dupek musial najechac.
U Was jednakowoż panują trochę inne warunki. Zwykle, w jednym rzucie, robię nie więcej niż 8-12km (z domu do pracy mam dokładnie 7.7km), wielu ludzi robi po 3-5, co jest już na granicy opłacalności uruchamiania auta. Odsetek takich, co niezawodowo robią np. 40-60km dziennie w jedną stronę jest niewielki. U Was, jeśli mieszkasz na przedmieściach i pracujesz gdzieś w centrum albo po drugiej stronie miasta, jednorazowy przebieg mocno idzie do góry. Do tego, jeśli masz możliwość, wskakujesz na jakiś motorway i jakoś jedziesz stałym tempem przez te kilka/kilkanaście mil/km. Ja mogę tylko o czymś takim pomarzyć, w przerwach kiedy nie marzę o Samuraju na balonowym kole, żeby mnie szlag nie trafiał na sam widok nielicznych kawałków asfaltu między dziurami (a jeszcze się dobrze zima nie zaczęła).

I w takich warunkach łatwiej trzaskać tak duże przebiegi. Natomiast wolnossącym, klekoczącym VW nawet u nas machniesz pół miliona bez zadyszki. Tylko że wtedy masz 54KM z 1600ccm :)

r.

Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 9 sty 2011, o 22:25

wprosiłem się dzisiaj do przepięknego buga zmotecowanego i wogóle 370KM i 550 czy jakos tak Nm, urywało wszystko, łeb, kiszki itd ale przeszło mi przez mysl mimo tego że auto wspaniałe , piekne, utrzymane i wogóle , że na codzień to nie dam rady takim czymś :-(

chyba :mrgreen:

na dodatek jako świerzo zrobiony to jeszcze nie do końca wyczuty przez kierownika ale kurde, legacy dzisiaj lepiej skręcał na sliskim :mrgreen:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 10 sty 2011, o 00:12

esilon, tak sobie oglądam zdjęcia z jeżdżenia. Mam wrażenie, że było więcej odkrytego betonu niż na zderzakowej apokalpsie. Opisz po krótce warunki jakie panowały. Poza tym na naprawdę śliskim mógł mieć nawet pińcset tych konióf. Jest takie miejsce na Dolnym Śląsku gdzie student w GLu by mu wlał ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 10 sty 2011, o 03:39

esilon pisze: 370KM i 550 czy jakos tak Nm
esi, to już jest w kij mocy i momentu, jak na subaru... Mocno i drogo zdłubane, ciekawe jak z bezawaryjnością ;-) Żaden wyznacznik :mrgreen: A Chloru dobrze prawi :thumb:
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 10 sty 2011, o 08:33

esilon pisze: że na codzień to nie dam rady takim czymś
No widzisz!
C-Klasse szukaj! ;-)
Dolce far niente ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 10 sty 2011, o 10:55

Chloru, beton był w wiekszości znacznej ale nie był suchy, od śniegu przez sorbet, przez wodę no wszystko było i co najwazniejsze żadnych atakujących band śniegowych :mrgreen: to tak w skrócie
Załączniki
betoniwoda.jpg

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 10 sty 2011, o 12:24

eMTi pisze: esi, to już jest w kij mocy i momentu, jak na subaru... Mocno i drogo zdłubane, ciekawe jak z bezawaryjnością ;-)
Pewnie ok. Pod warunkiem, że pamięta się, że taki silniki robi się na kilka tysięcy kilometrów, nie kilkadziesiąt. ;-)

Ja uważam, że do codziennej bezawaryjnej jazdy to jedynie strojenie i ew ciut wydajniejsza turbina (i znowu strojenie).
Reszta to już w autach używanych okazjonalnie, do zabawy.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2011, o 15:37

no i odetkanie wydechu..
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

jarmaj
6 gwiazdek

Post 10 sty 2011, o 16:00

Tego bym do przeróbek nawet nie zaliczał. Zwykła konieczność i tyle. ;-)

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 10 sty 2011, o 16:02

E tam. Ja ratuję bałtyckie foczki i jeżdżę z katalizatorem :whistle:

esilon
6 gwiazdek

Post 10 sty 2011, o 16:29

barbie pisze: Ja ratuję bałtyckie foczki i jeżdżę z katalizatorem

w forku pomimo wymiany wydechu od-do katalizator "sportowy" był został zamontowany i podobno tylko ciut ciut bez niego byłoby lepiej, niezauważalnie,

czyli da się pogodzić wodę z ogniem :-)

jarmaj
6 gwiazdek

Post 10 sty 2011, o 16:37

esilon pisze:katalizator "sportowy" był został zamontowany
A nie kosztuje to przypadkiem troszeczkę więcej, niż kawałek rury w tym miejscu...? :whistle:

:mrgreen:

esilon
6 gwiazdek

Post 10 sty 2011, o 16:41

jarmaj pisze: nie kosztuje to przypadkiem troszeczkę więcej, niż kawałek rury w tym miejscu...

nie wiem bo kupiłem lekko używany w pakiecie, suma za zakup wszystkich elementów z lekko używanym katalizatorem nie przekroczyła ceny nowych zwykłych kawałków rury :whistle:

:mrgreen:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2011, o 17:06

Niuniek w swoim gacku ma podobnie - sportowy kat i tyle.. Tylko, że tak jak słusznie jarmaj zauważył, rura tańsza... Ale na przeglądzie się nie czepiają ;-) Ja sobie odetkanie i remap zostawiłem na później.. będę miał kolejny długi okres z mega bananem na twarzy, jak to sobie zrobię (mam nadzieję) na wiosnę :thumb:

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2011, o 17:15

No ja się do tego katalizatora sportowego też tak przymierzam od kiedy skończyła mi się gwarancja, ale coś się przymierzyć nie mogę. Póki co mam do wymiany IC bo leży na półce i nowe chlapaki 8-)

jarmaj
6 gwiazdek

Post 10 sty 2011, o 17:18

eMTi pisze:będę miał kolejny długi okres z mega bananem na twarzy
No będzie. STi w serii w porównaniu do nawet spokojnego zestrojenia, na te powiedzmy 300 KM, w ogóle nie jedzie. Będziesz pan zadowolony! :-)

Gdzie będziesz stroił?

Bo lepiej niż Łukasz w Katowicach to nikt nie zrobi ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 10 sty 2011, o 17:23

jarmaj pisze: STi w serii w porównaniu do nawet spokojnego zestrojenia, na te powiedzmy 300 KM, w ogóle nie jedzie

no to WRX co , w serii cofa się ?

jarmaj, nie załamuj ludzi :mrgreen:

jarmaj
6 gwiazdek

Post 10 sty 2011, o 17:27

Nie, STi w serii nie jest wiele szybsze od WRX, różnica jest minimalna. Sam kiedyś jadąc WRX-em za seryjnym estijajaem Zubiego byłem zaskoczony, że to prawie w ogóle mi nie odjeżdża.

(oczywiście mowa o napędzaniu się, nie o tym że jest szybsze bo lepiej hamuje, skręca i się ogólnie lepiej prowadzi)

STi pokazuje co jest warte właśnie dopiero po mapie.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2011, o 17:38

barbie pisze: mam do wymiany IC
a co się z obecnym stało? Blaszki powyginane, czy zmieniasz na większy?
jarmaj, zapewne właśnie u Łukasza.. Coś mi jeszcze maptek chodził po głowie, ale dojazd + fakt strojenia tego na publicznej drodze trochę mnie przeraził ;-)
jarmaj pisze: spokojnego zestrojenia, na te powiedzmy 300 KM
a jakie to jest niespokojne na seryjnych gratach? :? Więcej bezpiecznie to się chyba nie da... To nie jest tak, że po odetkaniu optymalna pod kątem osiągów i niezawodności mapa to są właśnie okolice 300??

jarmaj
6 gwiazdek

Post 10 sty 2011, o 17:42

eMTi pisze:Więcej bezpiecznie to się chyba nie da... To nie jest tak, że po odetkaniu optymalna pod kątem osiągów i niezawodności mapa to są właśnie okolice 300??

Na zdrowym silniku na seryjnej turbinie te ok 310-320 można zrobić bez większego problemu.

Ja na nieseryjnym wiatraku i kompletnie nie ruszanej reszcie motoru mam trochę więcej i też nic się nie sypie.

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 10 sty 2011, o 18:00

eMTi pisze: Niuniek w swoim gacku ma podobnie - sportowy kat i tyle.. Tylko, że tak jak słusznie jarmaj zauważył, rura tańsza... Ale na przeglądzie się nie czepiają ;-)

O ile dobrze kojarzę, to auto ze sportowym katalizatorem i tak nie powinno przejść przeglądu technicznego.

Moim zdaniem czy masz 305 czy 315 to absolutnie nic nie mówi o charakterystyce samochodu, gdzie najważniejszy jest przebieg krzywych (i to głównie momentu).

Bo co z tego, że mam ponad 20Nm więcej od jarmaja (na tej samej hamowni), skoro jednak moje sti to znacznie wolniejsze auto od wiśni?
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2011, o 18:10

10 w te czy we wte, dla mnie to okolice 300 :giggle: Ciekawe, czy oprócz wywalenia kata coś jeszcze jest sens robić, co da wymierne korzyści i będzie miało dobry stosunek cena/zysk? Maptek w swoich setach wspomina o kompletnym wydechu 2,75 i kolektorze (tylko nie napisali, czy dolotowym, czy wydechowym)..

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 10 sty 2011, o 18:13

eMTi pisze: Maptek w swoich setach wspomina o kompletnym wydechu 2,75 i kolektorze (tylko nie napisali, czy dolotowym, czy wydechowym)..

Weź sobie odpuść ten Maptek i jakieś kolektory, zrób przelotowy wydech, wymień pompę paliwa na Walbro i pojedź do Łukasza do Katowic.
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2011, o 18:30

eMTi pisze:
barbie pisze: mam do wymiany IC
a co się z obecnym stało? Blaszki powyginane, czy zmieniasz na większy?
A karchera mi ktoś wepchł w kurnik i mam dość mocno płaską powierzchnię ;-)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2011, o 18:41

czyli tylko wywalić kata, a resztę wydechu zostawić taką samą (obecnie mam wrzucony od Niuńkacenter pipe przelot H&S i cat back Prodrive)?

barbie, przyjm wyrazy... Ja ostatnio oglądałem swoją chłodnicę i pięknie to ona też nie wygląda, ale nic nie cieknie i się nie grzeje, więc póki co zostawiam jak jest..

ODPOWIEDZ