Suzuki Grand Vitara VS Subaru Forester

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania

Suzuki Grand Vitara VS Subaru Forester

Suzuki Grand Vitara
5
15%
Subaru Forester
28
85%

Liczba głosów: 33

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Re: Suzuki Grand Vitara VS Subaru Forester

Post 11 sty 2011, o 21:40

nooo, czerwony, a jak zrobisz takie wyliczenie dla gazu, to się okaże, że jeszcze na ogrzanie domu zostanie :whistle:

:evilgrin: :evilgrin: :evilgrin:

czerwony
0 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 11 sty 2011, o 21:54

damaz pisze:nooo, czerwony, a jak zrobisz takie wyliczenie dla gazu, to się okaże, że jeszcze na ogrzanie domu zostanie :whistle:

:evilgrin: :evilgrin: :evilgrin:

Tylko mi powiedzcie czy rzeczywiscie sie oplaca zakladac LPG i czy nie ma zbytnio z nim problemu?

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 11 sty 2011, o 21:57

czerwony pisze: Tylko mi powiedzcie czy rzeczywiscie sie oplaca zakladac LPG i czy nie ma zbytnio z nim problemu?

przy 20kkm rocznie ? wątpię ale co kto lubi i na ile lat kupuje auto

w sprawie instalacji LPG do subaru używający polecają udac sie do jako

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 11 sty 2011, o 22:09

Boombastic pisze:Ja jeżdżąc po Warszawie mam spalanie raczej nie przekraczające 12 l, a na pewno nie można powiedzieć ze jestem zawalidrogą.
W 2,5 XT???

Wybacz, ale obawiam się że jesteś :giggle:

:mrgreen:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2011, o 22:20

czerwony pisze: Tylko mi powiedzcie czy rzeczywiscie sie oplaca zakladac LPG i czy nie ma zbytnio z nim problemu?
no to bardziej serio: instalacja, której nie bałbym się założyć, to pewnie koszt ok .6kPLN, w sprawdzonym warsztacie (patrz post wyżej). jest cały dłuuuuuuuuugi wątek na ten temat, ale Ci teraz nie podam linka, bo nam znikniesz na wieki, jeśli zaczniesz czytać. dość powiedzieć, że opinie nie są wcale tak jednoznaczne jak w sprawie GVitary ( :razz: ) i są osoby, które zagazowały Subaru i w dodatku są z tego zadowolone i w dodatkowym dodatku przejechały już na gazie duuuużo kkm.

chociaż my, osobiście, naszego Leśnika byśmy nie zagazowali. nawet jeśli ma u nas dożywocie, co jest postanowione.

na Twoim miejscu, mając w głowie wszystko to, co już zostało napisane, postarałbym się o przejażdżkę wszystkimi trzema typami. przede wszystkim dlatego (wiem z autopsji), że jeśli nie jeździłeś dotąd Subaru i nie przejedziesz się Foresterem pre-2008, to nie zrozumiesz nigdy tych wszystkich uwag "Vitara buja", nowy "Forester gorzej jeździ" itp. możesz wierzyć, lub nie, ale po prostu nie zrozumiesz. co gorsza pomyślisz, że trafiłeś tu na stado maniaków-fanatyków-snobów-ksenofobów. dlatego jak mantra: przejedź się. najlepiej po asfalcie i po jakimś szutrze. a w czasie przejażdżki śmiało machnij kilka razy kierownicą w lewo i w prawo i w lewo i w prawo. tylko śmiało. w każdym aucie.

czerwony
0 gwiazdek

Post 11 sty 2011, o 22:24

damaz,
czyli twierdzisz ze forek w nowej budzie jest BE? I zeby brac 2008 ale w starej? Hmm jezeli dobrze zroumialem to pewnie tak o ile sie zdecyduje na benzyne to pewnie tak zrobie ale jak wezme diesla to wyboru za duzego nie mam w jakiej budzie:D

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2011, o 22:32

czerwony pisze:czyli twierdzisz ze forek w nowej budzie jest BE?
ja twierdzę, że:

- we wtem wątku opisano większość podstawowych plusów dodatnich i minusów ujemnych każdego z kandydatów. łącznie ze wskazaniem, że diesel w Subaru ma/może mieć choroby wieku dziecięcego.

- bogatszy o powyższe koniecznie pojedź każdym "kandydatem" po asfalcie, oraz - jeśli się da - po nie utwardzonym i dobrze, podkreślam DOBRZE, sprawdź, jak każdy się prowadzi i jak w każdym się czujesz.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 11 sty 2011, o 22:40

czerwony, jeżeli nie potrzebujesz wielkiej przestrzeni nad głowa i na nogi pasażerów tylnej kanapy to kup starszego forka benzyniaka i ładna kupka tysi zostanie w kieszeni i bedzie Pan zadowolony

ale tak jak damaz napisał, koniecznie jazdy testowe, wyglad kwestia gustu
:mrgreen:

tego nowszego nie widze w takiej akcji :->
Załączniki
Forestery.jpg
Cyna-foto3.jpg

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 11 sty 2011, o 22:46

Boombastic pisze:
So What! pisze: Forek MY'06- w cyklu miejskim (w ramach centrum Krakowa) ok. 13,5 l/100 km.

I to jest powód by nie kupować atmosferyka Subaru tylko wersje doładowane. Ja jeżdżąc po Warszawie mam spalanie raczej nie przekraczające 12 l, a na pewno nie można powiedzieć ze jestem zawalidrogą. Na trasie schodze do ok. 10 l. Skoro spalanie jest podobne do mniejszego silnika to gdzie sens i logika kupowania takiego auta? W turbo jak chcę to jadę ekonomicznie, ale wiem że w kazdej chwili mam do dyspozycji stado rączych rumaków idealnie wspomagajacych mnie przy wyprzedzaniu tira w górach.
W takim razie Forek N/A spalałby Ci na w mieście poniżej 10l/100 km (2,7 l/100 km mniej, niż podaje producent): http://www.subaru.de/fileadmin/download ... ster07.pdf
Obawiam się, że Jarmaj ma rację chyba, że to nie jest jazda w cyklu miejskim, lecz w cyklu mieszanym :giggle:

czerwony
0 gwiazdek

Post 13 sty 2011, o 15:21

Panowie a co myslicie o nowym sofcie? Podobno po jego wgraniu znika problem ze sprzeglem w dieslu??!!

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 13 sty 2011, o 15:25

czerwony tutaj nie ma za wielu użytkowników diesla a na oficjalnym forum to wiadomo że jest super i wsio gra.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

jarmaj
6 gwiazdek

Post 13 sty 2011, o 15:26

Podobno nowy soft zmula auto. ;-)

Ludzie normalnie płacą kasę, żeby im tjuningować silniki, żeby koniów było więcej, żeby krzywa momentu była lepsza itp.

A tu odwrotnie, zabiera się NM z dolnych obrotów. Dla mnie to jakaś kpina. To taki downgrade... :-/

PS
Jak w pewnej innej marce pojawił się w reklamacjach problem ze sprzęgłem w turbo benzynach, to przygotowano soft podnoszący moment w dolnych obrotach. Żeby ludzie tak wysoko silnika nie kręcili przy ruszaniu. I to ja rozumiem. :-)
Ostatnio zmieniony 13 sty 2011, o 15:32 przez jarmaj, łącznie zmieniany 1 raz.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 13 sty 2011, o 15:31

jarmaj, no lepiej mieć więcej Nm wyżej niż więcej Nm niżej. To nie downgrade... tylko nieudany upgrade :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

jarmaj
6 gwiazdek

Post 13 sty 2011, o 15:33

Chloru pisze:jarmaj, no lepiej mieć więcej Nm wyżej niż więcej Nm niżej. To nie downgrade... tylko nieudany upgrade :mrgreen:
Z tego co wiem i wyczytałem na . to ten soft nic nie zwiększa, tylko zmula silnik w dole. :-|

A tak serio, to sumarycznie nie tyle gdzie ten moment jest jest ważne (to też ale nie tylko), ale pole pod jego wykresem. O!

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 13 sty 2011, o 15:37

jarmaj, no toć mówię, że nieudany upgrade. Kosztem przbiegu krzywej w dolnym zakresie obrotów nie udało się poprawić przebiegu momentu w górnym zakresie obrotów :mrgreen:

Właśnie pole pod wykresem i to nie mocy tylko momentu! ;-)

KUBA
1 gwiazdka
Auto: Subaru Legacy

Post 13 sty 2011, o 15:45

czerwony, jak w 2007 rodzice kupowali GV to byłem na jeździe próbnej nissanem x-trail, tam było w dizlu coś pod 170koni, wydawał się lepiej wygłuszony niż suzuki, fajnie się napędzał no i można w nim więcej powietrza wozić

czerwony
0 gwiazdek

Post 13 sty 2011, o 16:30

Podaje link do forum subarowego gdzie opisane sa odczucia po wgraniu nwoego softa.
http://forum.subaru.pl/viewtopic.php?f= ... ead#unread

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 13 sty 2011, o 16:47

czerwony, bez wchodzenia w szczegoly mozna zalożyć, że niepokalana armia SIP w postaci dyrekcji, kopera i paru innych będzie za wszelka cene bronila tego rozwiązania... ;-)
Dolce far niente ;-)

jarmaj
6 gwiazdek

Post 13 sty 2011, o 19:57

czerwony pisze:Podaje link do forum subarowego gdzie opisane sa odczucia po wgraniu nwoego softa.
http://forum.subaru.pl/viewtopic.php?f= ... ead#unread

Obrazek

Jak dobrze rozumiem, to słabszy wykres jest na tym SIP-owym nowym programie, mocniejszy na tym, co gość sobie zapodał?

Czyli jak hamownia nie kłamie, to moment względem katalogowego zmniejszony jest z 350 do 311 Nm i moc też o 7 KM mniejsza. :o
Mowa była, że zmniejszono tylko moment w dole, a tu okazuje się, że w ogóle go ścięto....

Zresztą nawet opisy tych, co twierdzą że jest nowy jest OK (w tamtym wątku) potwierdzają, że to downgrade i wykastrowano im samochody.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 13 sty 2011, o 20:13

jarmaj, na wlasne życzenie, a z tego, co slyszałem kiedyś, to spsienie jest nieodwracalne...
Ale glowy nie dam.
W każdym razie zmioana softu w forku 2l tym skutkowała...
Dolce far niente ;-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 14 sty 2011, o 13:21

FUX pisze: z tego, co slyszałem kiedyś, to spsienie jest nieodwracalne...
no ale jak to być może? skoro to tylko ingerencja w soft no to dlaczego nie możnaby zmienić kolejny raz tego softu, chociażby na poprzedni fabryczny. przecież ufoludki w FHI go nie wgrywały.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 14 sty 2011, o 13:29

inquiz, zapewne chodzi o to, że odwrotnej operacji nie chcą już robić za darmo w ramach gwarancji. :cofee:
czarne jest piękne...

jarmaj
6 gwiazdek

Post 14 sty 2011, o 13:36

Wszyscy twierdzą, że się nie da w ogóle. Że fizycznie niemożliwe.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 sty 2011, o 14:17

jarmaj, nie ma rzeczy niemożliwych (patrz zabezpieczenia BluRay). Pozostaje pytanie jakie to zabezpieczenie... bo może się okazać, że czysto organizacyjne ;-)

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Post 14 sty 2011, o 14:44

jarmaj pisze:

Jak dobrze rozumiem, to słabszy wykres jest na tym SIP-owym nowym programie, mocniejszy na tym, co gość sobie zapodał?

Czyli jak hamownia nie kłamie, to moment względem katalogowego zmniejszony jest z 350 do 311 Nm i moc też o 7 KM mniejsza. :o
Mowa była, że zmniejszono tylko moment w dole, a tu okazuje się, że w ogóle go ścięto....

Zresztą nawet opisy tych, co twierdzą że jest nowy jest OK (w tamtym wątku) potwierdzają, że to downgrade i wykastrowano im samochody.
Możecie doradzić gdzie w W-wie można zhamować mojego klekota ,bo chcę się sam przekonać jak to jest z tym nowym softem ?

ODPOWIEDZ