Majster-sztyk czyli Bob Budowniczy radzi...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Majster-sztyk czyli Bob Budowniczy radzi...

Post 17 sty 2011, o 21:17

FUX pisze:Konto usunięte, yyyy; jakies rozszerzenie proszę, bo nie kumam... :oops:
To miał być taki żarcik, ale nie wyszedł. Sorki.

Zamieść plan swojego domu. Ciekawi mnie jak rozplanowałeś wygodny dom dla 4 osób na 100m2.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 17 sty 2011, o 21:32

Mówisz, masz...
Ostatnio zmieniony 18 sty 2011, o 07:58 przez FUX, łącznie zmieniany 1 raz.
Dolce far niente ;-)

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 17 sty 2011, o 21:48

FUX, to był adaptowany projekt "katalogowy" czy wszystko projektowane na indywidualne zamówienie ?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 sty 2011, o 22:00

Ostatnie...
Dolce far niente ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 17 sty 2011, o 22:21

Jaką powierzchnię mają poszczególne pomieszczenia?

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 17 sty 2011, o 22:25

esilon pisze: Grzegorz, masz podłogówkę czy grzejniki ścienne ?

u nas norma obliczeniowa to 20stC a w łazienkach 24 także te 19 to nie taka syberia
ścienne mam. W sypialniach jeszcze zimniej bo kaloryfery mocno skręcone (nie wiem pewnie z 17 C). Lubię spać kiedy jest chłodne powietrze, dobrze się śpi - polecam.
Też mam taki pogląd że dom wybudowałbym mniejszy (mam ok. 180 m) ale za to gram z chłopakami w piłkę na korytarzu ;-) Co do błędów to:
-na pewno okna byłyby lepsze, te co mam są beznadziejne, kwalifikują się do wymiany
- bezsensowne było założenie kominka w którym nie palę bo nie ma czasu, nie ma ochoty; jak już się rozpali to jest za gorąco i sucho (nie cierpię suchego powietrza bo od razu mam kaszel)
- kontakty i podłączenia tv i sieci
- ocieplenie dachu słabe
-komin do d... komin nadaje się do ocieplenia - pale ekogroszkiem i na kominie już mam cholerne wykwity
- zbyt małe spady albo źle ułożony podjazd przed garażem - są miejsca gdzie woda się gromadzi
- w garażu mam zimą non stop wodę od zaśnieżonego mokrego auta, przydałaby się kratka ściekowa
- kuchnia zrobiona bez skrytki (skrytka dorobiona)
poza tym w kotłowni mam burdel w rurach, ogólnie - na oko- jako nie-hydraulik widzę że można by wiele jeśli nie większość rur/zaworów lepiej poprowadzić ale tego kiedyś nie wiedziałem
-aha brame wjazdową zrobiłbym "wpuszczoną" w działkę bo mam wąską drogę i ciężko się zimą wyjeżdża dłuższym autem.
A w ogóle to temat rzeka...
pozdrawiam
Grzegorz

esilon
6 gwiazdek

Post 17 sty 2011, o 22:31

Grzegorz pisze: bezsensowne było założenie kominka w którym nie palę bo nie ma czasu, nie ma ochoty; jak już się rozpali to jest za gorąco i sucho (nie cierpię suchego powietrza bo od razu mam kaszel)

tego tematu nie moge zwalczyć niestety, musi sie kobitka przekonac sama że drogi mebel będziemy mieć :-)
dzięki za kolejna opinię choc to i tak nie pomoże,
Grzegorz pisze: aha brame wjazdową zrobiłbym "wpuszczoną" w działkę bo mam wąską drogę i ciężko się zimą wyjeżdża dłuższym autem.
czyli dla "wygody samochodowej" kolejny punkt

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 sty 2011, o 22:37

Konto usunięte pisze:Jaką powierzchnię mają poszczególne pomieszczenia?
Za dużo wymagasz, abym od ręki to podał...
Razem kolo 100m
Dolce far niente ;-)

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 17 sty 2011, o 22:47

esilon pisze: tego tematu nie moge zwalczyć niestety, musi sie kobitka przekonac sama że drogi mebel będziemy mieć
dzięki za kolejna opinię choc to i tak nie pomoże,
W tym paleniu drewnem w salonie to nie znam nikogo ze znajomych którzy by nie używali dłużej/więcej niż sporadycznie. kolega np. wywalił (tak chwaloną przez fuxa) kozę bo po prostu mu się odechciało przenoszenia iluść tam kubików drewna sezon w sezon, tym bardziej że róznie wracał z pracy, inny założył kominek i okazuje się że przepala od czasu do czasu żeby np. spalić papiery, zbędną makulaturę.
pozdrawiam
Grzegorz

j33mbo
5 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 17 sty 2011, o 22:50

Grzegorz pisze: - kontakty i podłączenia tv i sieci
- ocieplenie dachu słabe
fajne to co piszesz,
możesz rozwinąć dwa powyższe punkty, akurat jeszcze nie zwolniłem elektryka, a zaraz będę ocieplał dach

esilon
6 gwiazdek

Post 17 sty 2011, o 23:00

j33mbo, dachem się nie stresuj bo masz juz "po nowemu" grubość izolacji przyjętą , możesz oczywiście zwiekszac ale sprawdź wtedy co z funkcją, głębiej wchodząca izolacja - skos bliżej podłogi, może byc bez znaczenia przy 2cm dodatkowcyh czy nawet i 7,ale sprawdź na przekrojach co to zmieni

przy kącie nachylenia połaci 40 st, dodatkowe 7cm grubości warstw dachowych do wewnątrz to prawie 11cm mniej do obliczenia pow.użytkowej po linii równoległej do ścian kolankowych ;-) niby niewiele ale czasem robi różnicę

z tym dodawaniem izolacji na poddaszach w skosach to niezły numer , paradoks taki , jak sie od dewelopera chce kupić dom jeszcze na etapie budowy, dołożysz izolacji-podrożysz budowę a do sprzedania mniej metrów
Ostatnio zmieniony 17 sty 2011, o 23:13 przez esilon, łącznie zmieniany 1 raz.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 sty 2011, o 23:12

25cm na sufit min.podloga także.
rtv do każego gniazdka 3 żyly i switch odpowiedni.
Nie zapomnij o sieci przewodowej w domu i bezprzewodowej.
Ze dwia drkarki sieciowe na pewno podlączysz razem z 1 faxem.
Dolce far niente ;-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 17 sty 2011, o 23:25

FUX pisze:rtv do każego gniazdka 3 żyly
A po kiego ci 3 żyły?
FUX pisze:i switch odpowiedni.
To się robi po okablowaniu, na etapie planów trzeba wiedzieć gdzie się będzie go trzymało. Im bliżej anteny tym lepiej.
FUX pisze:Nie zapomnij o sieci przewodowej w domu i bezprzewodowej.
Do bezprzewodowej to za wiele planować nie trzeba. Byle umieścić gniazdo kablowe, gdzieś w centralnej części domu.
czarne jest piękne...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 sty 2011, o 00:45

esilon,
z wielu rzeczy moge zrezygnowac. ale nie z closetow, czyli szaf pomieszczen. To niebywala wygoda...
Pokoje dzieci? Mniejsze.
Moj gabinet? Mniejszy. Kiedys pracowalem w domu i jest masa ksiazek, wiec zrobilismy wielki. Dzis sie tam ubieram :)
Piwnica, won. Co prawda neiwielka czesc moglaby byc podpiwniczona, i kotlownia tam,,, ale bym sie nuie upieral.
garaze powiekszaja obrys domu cholernie.
Wywalenie garazy a zrobieni wiaty oszczedza miejsce.
Taka wiate to zdaje sie mozna nawet dzis przy plocie postawic i samochody skosem stawiac...
Wszystko zalezy od wielkosci dzialki.
Spizarnia przy kuchni: O TEGO MI BRAK.
Kolejna wada:
Kibel na dole, ze wzgledu na piony mistrz architektury ustawil przy kuchni i widoczny od stolu w jadalni (kuchnia otwarta czesciowo) jak ktos dostanie wybuchowej sraczki to bedzie slychac oj bedzie przy stole, dlatego gotujemy bez fasoli i na swiezym miesie.
Malo schodow, to na starosc polecam.
chociaz to od egzemplarza zalezy.

Rodzice budowali obok. Tez za duzo, bo zrobili dwa pokoje dla doktorantow z innych krajow... i glownie stoja puste, chociaz czasem zlatuje sie stonka. Ale ta stonka moglaby z powodzeniem mieszka 15 minut piechota obok w tanim hoteliku.
Ograniczqac powierzchnie, jakos sie to pomiesci wszystko.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 sty 2011, o 05:26

vibowit pisze: A po kiego ci 3 żyły?
Bo teraz są tunery sat. z nagrywarkami; a czasami ktoś chce jeszcze radia posłuchać.
vibowit pisze: To się robi po okablowaniu, na etapie planów trzeba wiedzieć gdzie się będzie go trzymało. Im bliżej anteny tym lepiej.
Wiem.
vibowit pisze: Do bezprzewodowej to za wiele planować nie trzeba. Byle umieścić gniazdo kablowe, gdzieś w centralnej części domu.
Niekoniecznie. Po co się ograniczać ustawieniem np. faxu w centrum domu.
Dolce far niente ;-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 sty 2011, o 10:58

FUX pisze:
vibowit pisze: A po kiego ci 3 żyły?
Bo teraz są tunery sat. z nagrywarkami; a czasami ktoś chce jeszcze radia posłuchać.
A wiesz, że radio oraz TV naziemna "lecą" w zupełnie innych częstotliwościach i spokojnie można tą samą żyłą puścić TV sat + radio + tv naziemną?
FUX pisze:
vibowit pisze: Do bezprzewodowej to za wiele planować nie trzeba. Byle umieścić gniazdo kablowe, gdzieś w centralnej części domu.
Niekoniecznie. Po co się ograniczać ustawieniem np. faxu w centrum domu.
A co ma fax do sieci bezprzewodowej?
czarne jest piękne...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 sty 2011, o 12:51

vibowit pisze: A co ma fax do sieci bezprzewodowej?
Bo nie każdy ma kartę bezprzewodową. Ja mam akurat kombajn HP i byłoby głupio mieć go w centrum domu. Karty bezprzewodowej, jako drukarka sieciowa akurat nie ma.
Dolce far niente ;-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 sty 2011, o 13:15

FUX, nie czytasz tego co piszę.

Planowanie sieci przewodowej to jedno, a planowanie bezprzewodowej to zupełnie co innego i na etapie planowania tak naprawdę ogranicza się do dociągnięcia kabla do centralnego punktu domu.

W tajemnicy Ci powiem, a co mi tam, że nawet jeśli drukarka czy tam fax nie ma karty bezprzewodowej to bez problemu można ją wpiąć w sieć WiFi wykorzystując najprostszy AccessPoint.
czarne jest piękne...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 sty 2011, o 13:31

vibowit, dzięki za tajemnicę.
Tak zrobilem kilka lat temu i się sprawdza. ;-)
Dolce far niente ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 18 sty 2011, o 13:38

no i jednak zawsze cos ciekawego, nie pomyslałem o miejscu na FAX w domu :-d
Arno pisze: Kibel na dole, ze wzgledu na piony mistrz architektury ustawil przy kuchni i widoczny od stolu w jadalni

no to fakt że w dużym domu może boleć takie rozwiązanie (dużo m2 =duża swoboda aranżacji z zachowaniem "reguł") szczególnie w czasie imienin jak odstrzeloną ciocię poprawiająca odzież wszyscy znad talerzy oglądają :-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 sty 2011, o 15:02

Piony od rur kan. starczy otoczyć piana montazową. Jest naprawdę skuteczna...
Własnie na budowie chopaki odpakowały caly karton.
Dolce far niente ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 18 sty 2011, o 15:09

FUX, odnoszę wrażenie, że piszesz aby pisać... :-/ Jak się wspomniana ciocia struje sałatką to najlepiej zaizolowane rury Ci nie pomogą bo akustyka wspomnianej cioci będzie tu istotniejsza... :mrgreen: Jeszcze dla ułatwienia: wucet vis a vis salonu.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 sty 2011, o 15:19

Chloru pisze: odnoszę wrażenie, że piszesz aby pisać...
Popatrz sobie w lustro...
Widzialem domy jednorodzinne za kosmiczne pieniądze, w ktorych rury od lazienek i WC na piętrze leciały na zewnątrz ściany w salonie.
Na pytanie dlaczego tak?
Bo tak pasowało. Obmuruje się ceglą i będzie git.
Takich mamy "fachowców"
Zamiast złośliwie dogadywać, zapytaj...
Dolce far niente ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 18 sty 2011, o 15:27

FUX pisze: Widzialem domy jednorodzinne za kosmiczne pieniądze, w ktorych rury od lazienek i WC na piętrze leciały na zewnątrz ściany w salonie.
Na pytanie dlaczego tak?
:-)
to nie takie oczywiste czyja zasługa, zazwyczaj po wejściu "na budowe" olśnienie nastepuje popierane albo iinspirowane przez "doradców", ahaaaaa..... to tak będziemy mieli............ i zaczynaja się zmiany; z pokoju łazienkę, z łazienki pokój a na końcu cos wylezie ,a to pion kanalizacyjny pod sufitem w jadalni a to cos fajniejszego ale to sa pikusie bo wewnątrz,
gorzej jak na działce nie ma miejsca na trzecie auto a kubatura stoi :whistle:
skąd ja mogłem wiedziec podczas projektowania że będe chciał mieć "w rodzinie" 3 samochody :-) jak wtedy 2 to był frykas a na postawienie dodatkowego garazu nie mam działki, choć w sumie mam ale Żona nie pozwala i tak niewielkiego ogródka poświęcać :giggle:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 18 sty 2011, o 15:44

FUX, odpowiedziałeś na pytanie którego nikt nie zadał. :mrgreen: Arno po prostu zasugerował, żeby drzwi do wychodka nie wychodziły na jadalnie. That's all.

W mojej branży mówimy "We've got problem for your solution". Analogia która będzie Ci bliższa "Socjalizm to ustrój który bohatersko walczy z problemami nieznanymi w innych systemach."
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

ODPOWIEDZ