Forek bokiem ale dlaczego tak bardzo ?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Forek bokiem ale dlaczego tak bardzo ?

Post 4 lut 2011, o 21:02

Azrael pisze: nie idzie bokiem.
Idzie, tylko trzeba mu jakieś gumy założyć na felgi. Hankooki na przykład.

KUBA
1 gwiazdka
Auto: Subaru Legacy
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 4 lut 2011, o 21:08

Azrael pisze: Ale nie idzie bokiem.
czyżby :?: :?:

Link: http://www.youtube.com/watch?v=hq9Fu2w4rfc

Soltys
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Legacy 2.5 GX MT / Turbodziadek

Post 5 lut 2011, o 01:04

Nie wiem jaka u Ciebie jest skrzynia, ja mam poczciwego 4EAT. Nie powiem, jest różnica pomiędzy leniuchem i manualem, ale troche wyczucia i można normalnie śmigać, np tak:

Link: http://www.youtube.com/watch?v=IBEiW3_E398

:)

Jechałem na zapiętej 1 żeby za bardzo nie mieszał biegami przy poślizgu, nie wiem czy na innych biegach słuchałby się tak samo. Cały czas zbieram się na zrobienie sterowania w/g tego poradnika. Po tym na każdym biegu powinien ładnie jechać. Mam już polutowane rezystory, ale to albo nie ma czasu albo miejsca. Może jutro to ogarne i zdam relacje.

eror
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: FOREK 2.0/158 A/T - LPG - PRZESZŁOŚĆ :-(

Post 5 lut 2011, o 01:46

Ale to mniej więcej tak wyglądało. Tylko przy mniejszej prędkości. Tobie też przód ucieka bardziej na zewnątrz zakrętu niż Poldkowi.
To może jednak za wolno jeżdżę :whistle: ?

Soltys
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Legacy 2.5 GX MT / Turbodziadek

Post 5 lut 2011, o 19:35

Wiadomo, że nie jest to RWD i całe auto wyrywa do przodu. Chyba o to chodzi w AWD...Na śliskim można się bardziej pobawić, tyłek chętniej zalatuje, ale jak trzeba to się słucha. Wszystko zależy od kierowcy, od tego jak mocno wciśniesz gaz i jak kręcisz kierownicą.

QbaM
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Fabian/Forek 98' 2.0 AT

Post 5 lut 2011, o 20:08

u mnie jest tak samo chyba jednak Manuale trochę inaczej jada. ale spoko idzie się przyzwyczaić jak już trochę pojeździsz to będziesz go czuć inaczej. ja już powoli się wyćwiczyłem a w sumie moim forkiem jeżdżę bardzo mało(niestety). Ale na początku też byłem ciut zawiedziony choć przypomniałem sobie jak "latałem " bokami polonezem za łebka

eror
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 5 lut 2011, o 20:14

Hm....

eror
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 5 lut 2011, o 20:19

Czyli wychodzi na to, że skręca gorzej niż FWD, albo ja skręcać nie umiem, co jest prawdopodobne. ;-)
Byłem dzisiaj na geometrii. Nie wyznaję się na tym ale fachowiec powiedział, że nie jest tak źle.
Mimo wszystko pokręcił tym i owym. Na dowód wydrukował to:
http://img135.imageshack.us/img135/2781/geometria1.jpg

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 5 lut 2011, o 21:36

eror pisze:Czyli wychodzi na to, że skręca gorzej niż FWD, albo ja skręcać nie umiem, co jest prawdopodobne. ;-)

Nie, nie skręca gorzej niż FWD, więc...... należy odwiedzić coś w tym rodzaju :arrow: jak nauczyć auto żeby skręcało :whistle:

I zaraz zacznie skręcać jak należy. :whistle:

:mrgreen:

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 6 lut 2011, o 01:15

eror, pisałem już, że po dwóch latach w Imprezie z manualną skrzynią i dwóch kolejnych w Imprezie z 4EAT wciąż nie widzę specjalnej różnicy w prowadzeniu. I nie myślę o rajdowaniu, ale o normalnej/spokojnej jeździe po ośnieżonych drogach - gdzie od czasu do czasu odrobinę wypluje, a trochę zawinie pupcią. Czy przedostawaniu się przez błota (to dzisiaj :mrgreen: ), czy zaspy. Ale ja spokojnie jeżdżę.

(Teraz też się powtarzam) W A/T na 1. biegu dużo chętniej zawija tyłkiem na śliskim, niż kiedyś w manualu - i muszę uważać, bo mogę zająć jeden pas za dużo, jak przedobrzę. W zakręty (na śliskim) wchodzę bez gazu, albo z lekko odjętym, bo przód lubi wypluć - na mokrym też. Tutaj też nie widzę różnicy co do manuala, którym jeździłem (choć ALK i dobre opony letnie pomogły dużo ;-) ).

Napisałeś, że po odpuszczeniu gazu auto dalej pluje. Spróbuj na tym parkingu pojechać w kółko na wymuszonym 1. biegu - najlepiej teraz na mokrym, rozpędzaj się, jak zacznie pluć odpuść gaz zupełnie. Dalej pluło? A może tył Cię chciał wyprzedzić? U mnie, przy takim teście na mokrym, po odpuszczeniu przód powinien wrócić na prawidłowy tor jazdy, a tył czasami wtedy wyjeżdża, jak wyjeżdża to depnięcie w pedał gazu z lekką kontrą powoduje, że całe auto idzie bokiem. Wiem, że żadna nowość :razz: , ale może będziesz mógł porównać zachowanie swojego auta - jak będziesz miał gdzie sprawdzić. Bo nie chce mi się wierzyć w takie niegrzeczne zachowanie Forka. :mrgreen:

eror
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 6 lut 2011, o 08:53

Dziękuję wszystkim za rady.
Cóż, dzieje się mniej więcej jak citan piszesz. Byłem trochę spanikowany, bo on cały wyszedł z tego zakrętu a odpuszczenie nie pomogło.
Depnięcie dopiero wyprowadziło bo wtedy dupka zrobiła się nadsterowna i zacieśnił łuk.
Chętnie bym sprawdził ale jak, gdy na dworze +10 ?
Dzisiaj to ja muszę na myjkę zabrać auto, bo cały obłocony. Wczoraj wracałem do domu "na skróty" :thumb:
A co z tą geometrią ? Faktycznie jest O.K. ?
http://img135.imageshack.us/img135/2781/geometria1.jpg

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 6 lut 2011, o 19:17

eror, masz jeszcze jedną opcję, żeby się uspokoić, albo wręcz przeciwnie. Umów się z kimś, kto ma taki sam automat jak Ty (tu w Wawce jest przynajmniej dwóch szczęśliwców z forum) i po prostu porównaj.
Co do geometrii to się nie znam ;)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 67 razy
Polubione posty: 74 razy

Post 6 lut 2011, o 20:54

w Jankach na parkingu jak ładnie sypło przetestowałem forka i 1/2 baku :lol:
odpowiedz jest następująca- jak wpadamy na łuk majac tzw.D na wyświetlaczu tył zaczyna uciekac po 2-3 sek wraca normalność (patrz to nieszczęsne 10-90, i uj nie napęd na 4 koła)
zaś jak wpadamy w ten sam zakręt na 1,2 lub 3 forek inaczej reaguje
trzymie się łuku ładnie i łatwiej potem jest go wprowadzić w tzw"hołkowanie"
ruszanie z 1 i mocno w palnik oraz skręcone koła dają efekt hołkowania natychmiast :mrgreen:
lekko zamiata forek tylem przy 50-60 km/h ale trzeba to wyczuć, zas przy 20-30 idzie ładnie jak po szynach
nie wiem czy pomogłem czy jeszcze bardziej zagmatwałem :giggle: :cofee:

ps:
za rok dwa przesiadam sie na manuala i chyba z turbo ;-)

ps2:
przycisk POWER w forkach leniuchach to jak dla mnie ściema :wall:
bez kitu czy jadę 80 czy 130 czy 180 ten przycisk ch.. daje :!:

j33mbo
5 gwiazdek

Post 6 lut 2011, o 22:22

Konto usunięte pisze: za rok dwa przesiadam sie na manuala i chyba z turbo
co nie??? :-)
ja pitole, jakby nie mogli robić tylko turbawek, człowiek miałby od razu to co chce :razz:

QbaM
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Fabian/Forek 98' 2.0 AT

Post 6 lut 2011, o 23:15

ja mam wrażenie jakby było zupełnie na odwrót w sensie rozkładu napędu 10:90 bo mi tyłem daje tak jak prawie w Polonezie :-)

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 6 lut 2011, o 23:30

QbaM, bo obaj macie racje, może być więcej na przodzie, albo na tyle... a nawet po równo jak się uda. :mrgreen:

ODPOWIEDZ