Dlatego ,że owoc tak mówiniuniek pisze: A tak z ciekawości, to niby dlaczego![]()
WRX czy STI ???? Potrzebuję wsparcia... informacji ;-)
Re: WRX czy STI ???? Potrzebuję wsparcia... informacji ;-)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Głowy nie dam, ale AFAIR nie przechodzi badań składu spalin.

411KM @ 575Nm
A ktos w Polsce realnie to sprawdza? :)owoc666 pisze:Głowy nie dam, ale AFAIR nie przechodzi badań składu spalin.
W UK i Irlandii przechodzą. Oczywiście dobrze trochę nagrzać katalizator przed badaniem.
Jacek "AMI" Rudowski
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Kruszyn pisze: Dlatego ,że owoc tak mówi![]()
Ale owoc ma TRZYNAŚCIE LAT, TRZYNAŚCIE powtarzam. To kogo chcesz słuchać, o wyzwolony ?
Pozdrawiam
Nocny Nocnik
Brak podpisu.
Standardowe badanie na stacji to czasem da się przejść bez katalizatora, kwestia jak bardzo archaiczny sprzęt mają. Oni z resztą badają tylko część emisji i tylko na wolnych obrotach. Ze sportowym katem zwykle przejdzie chociaż mi jedno Evo GTcośtamcośtam nie przeszło. Natomiast to nie znaczy że auto spełnia normę. Niektóe sportowe katy 200 celowe (dośc restrykcyjne) pozwalają na uzyskanie normy Euro2 jak są z przodu zamontowane.
Prawdę mówiąc w każdym aucie można się do czegoś doczepić. Np taki malczan (seria
)to z db ma małe problemy
Mam wrażenie że mówisz o zupełnie innej bajce.
Stronę wcześniej pisałem, bazując na własnych doświadczeniach, że w temacie sprawdzania emisjiAzrael pisze:Standardowe badanie na stacji to czasem da się przejść bez katalizatora, kwestia jak bardzo archaiczny sprzęt mają. Oni z resztą badają tylko część emisji i tylko na wolnych obrotach.
panuje u nas zupełna dowolność - zależna od stacji, sprzętu pomiarowego, chęci/ambicji diagnosty
do postępowania zgodnie z procedurami.
Można też spotkać diagnostów walących prosto z mostu, że on żadnego "tjuninga" nie podbije i proszę
sobie stąd jechać.
Pozdrawiam, d.
Azrael pisze: Natomiast to nie znaczy że auto spełnia normę.
No właśnie o tym mówiłem.

411KM @ 575Nm
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 277 razy
- Polubione posty: 546 razy
Azrael pisze: Niektóe sportowe katy 200 celowe (dośc restrykcyjne) pozwalają na uzyskanie normy Euro2 jak są z przodu zamontowane.
Kuba mówisz o gęstości kata 200 CPSI? Macie jakieś doświadczenie z tym czymś w wolnossących autach? Pytam z ciekawości bo nie chce mi się ewentualnei kombinować z pojebaną francuska elektroniką
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Witam wszystkich.
Jestem "świeży" na forum, dosłownie :) Przymierzam się do kupna 2003-2004 WRX STi, od początku kiedy zapadła decyzja o kupnie byłem zdecydowany na STi po przeczytaniu całego wątku stwierdzam że dość skutecznie niektórzy koledzy uzasadniają kupno WRX zamiast STi, ze względu na koszty. Chciałem Was zapytać czy moje myślenie jest rozsądne jeżeli dotyczy kupna STi choćbym miał nim jeździć tylko 1rok np. ze wględu na to że dłużej nie będzie mnie na to stać, to wiem że będę szczęśliwy że pojeździłem chociaż rok, że doświadczyłem tego niesamowitego "czegoś" co spędza mi sen z powiek od wielu lat.
Kiedyś, kiedy Kuchar jeździł Golfem Kitcar,a "za chwile" ś.p. Janusz K. pokazywał nam piękny styl i klasę na Oes-ach pomyślałem wtedy już po mnie. W kolejnych latach choroby miały różne odmiany, które jakoś podleczyć się udało ale pozostały dwie nieuleczalne: WRX STi i EVO. Tak po cichu wyznaczyłem sobie cel aby kiedyś posiadać jedno a potem drugie, kolejność była nieważna, głośno o tym mówić komukolwiek odwagi nie miałem bo auta te kosztowały grubą kase i nie było to realne. Na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć, że stało się realne dla mnie posiadanie WRX STi bo Evo chyba jeszcze jednak nie, ale jak wspomniałem kolejność nieważna, oba są u mnie na najwyższej półce i może się to komuś nie spodoba a może się spodoba - choćby było mnie stać na 5 Veyronów czy 10 Cayenne to i tak kupiłbym STi i EVO choćby każdą wersję modelową począwszy od 2004r. - hehe istna korba ;) swoją drogą ciekawe czy są tacy jak ja, którzy mają gdzieś nowe merce, beemki, itp. .....
Nie lubię wygody, lubię twarde zawieszenia, moc, przeciążenia, frajdę z jazdy dźwięk jaki wydają te auta, lubię jechać nie "płynąć" heh .. kiedyś wracając z któregoś rajdu (bodajże dolnośląski, gdzie EVO i STi wyczyniały "cuda") kolega mówi "wiesz, to jest bardziej ekscytujące jak sex", wtedy wszyscy byliśmy naładowani emocjami rajdowymi ale nawet dzisiaj pisząc bez emocji można powiedzieć, że jakaś prawda w tym jest ale fakt że jedno drugiego nie zastąpi
Ale ci którzy mają w garażu STi czy EVO wiedzą lepiej bo ja nawet na prawym nie miałem okazji się przejechać niestety.
Mam prośbę i pytanie do forumowiczów czy jest ktoś z dolnośląskiego kto ma w użytkowaniu WRX lub STi i byłby skłonny dać mi odczuć co faktycznie potrafią te auta, właściwie zwykła przejażdżka mi wystarczy.
Jestem z Legnicy, mogę podjechać a może ktoś z Was bywa przejazdem, miałby chwile i byłby tak miły zaoferować krótki przejazd
:)
A wracając do tematu, opcja jest taka: kupno w UK+przekładka, myślę że to w miarę rozsądne wyjście (może ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie lub wskazówki ?)
Ależ naskrobałem - wystarczy, bo nikomu się nie będzie chciało tego czytać
Pozdro
Jestem "świeży" na forum, dosłownie :) Przymierzam się do kupna 2003-2004 WRX STi, od początku kiedy zapadła decyzja o kupnie byłem zdecydowany na STi po przeczytaniu całego wątku stwierdzam że dość skutecznie niektórzy koledzy uzasadniają kupno WRX zamiast STi, ze względu na koszty. Chciałem Was zapytać czy moje myślenie jest rozsądne jeżeli dotyczy kupna STi choćbym miał nim jeździć tylko 1rok np. ze wględu na to że dłużej nie będzie mnie na to stać, to wiem że będę szczęśliwy że pojeździłem chociaż rok, że doświadczyłem tego niesamowitego "czegoś" co spędza mi sen z powiek od wielu lat.
Kiedyś, kiedy Kuchar jeździł Golfem Kitcar,a "za chwile" ś.p. Janusz K. pokazywał nam piękny styl i klasę na Oes-ach pomyślałem wtedy już po mnie. W kolejnych latach choroby miały różne odmiany, które jakoś podleczyć się udało ale pozostały dwie nieuleczalne: WRX STi i EVO. Tak po cichu wyznaczyłem sobie cel aby kiedyś posiadać jedno a potem drugie, kolejność była nieważna, głośno o tym mówić komukolwiek odwagi nie miałem bo auta te kosztowały grubą kase i nie było to realne. Na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć, że stało się realne dla mnie posiadanie WRX STi bo Evo chyba jeszcze jednak nie, ale jak wspomniałem kolejność nieważna, oba są u mnie na najwyższej półce i może się to komuś nie spodoba a może się spodoba - choćby było mnie stać na 5 Veyronów czy 10 Cayenne to i tak kupiłbym STi i EVO choćby każdą wersję modelową począwszy od 2004r. - hehe istna korba ;) swoją drogą ciekawe czy są tacy jak ja, którzy mają gdzieś nowe merce, beemki, itp. .....
Nie lubię wygody, lubię twarde zawieszenia, moc, przeciążenia, frajdę z jazdy dźwięk jaki wydają te auta, lubię jechać nie "płynąć" heh .. kiedyś wracając z któregoś rajdu (bodajże dolnośląski, gdzie EVO i STi wyczyniały "cuda") kolega mówi "wiesz, to jest bardziej ekscytujące jak sex", wtedy wszyscy byliśmy naładowani emocjami rajdowymi ale nawet dzisiaj pisząc bez emocji można powiedzieć, że jakaś prawda w tym jest ale fakt że jedno drugiego nie zastąpi
Ale ci którzy mają w garażu STi czy EVO wiedzą lepiej bo ja nawet na prawym nie miałem okazji się przejechać niestety.
Mam prośbę i pytanie do forumowiczów czy jest ktoś z dolnośląskiego kto ma w użytkowaniu WRX lub STi i byłby skłonny dać mi odczuć co faktycznie potrafią te auta, właściwie zwykła przejażdżka mi wystarczy.
Jestem z Legnicy, mogę podjechać a może ktoś z Was bywa przejazdem, miałby chwile i byłby tak miły zaoferować krótki przejazd
A wracając do tematu, opcja jest taka: kupno w UK+przekładka, myślę że to w miarę rozsądne wyjście (może ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie lub wskazówki ?)
Ależ naskrobałem - wystarczy, bo nikomu się nie będzie chciało tego czytać
Pozdro
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 89 razy
- Polubione posty: 443 razy
Witaj
Pamiętaj też, że przekładka nie jest tania. I byle kto jej nie powinien robić. W twoich rejonach to najlepiej MTS Dzierżoniów.
Co do przejażdżki, to niestety nie pomogę, no chyba że byłbyś przypadkiem na Śląsku.
Pamiętaj też, że przekładka nie jest tania. I byle kto jej nie powinien robić. W twoich rejonach to najlepiej MTS Dzierżoniów.
Co do przejażdżki, to niestety nie pomogę, no chyba że byłbyś przypadkiem na Śląsku.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
inaczej. Jest ze trzech lub czterech, którzy deklarują, że merce i te inne są w czymś lepsze. Nie wiadomo jednak do dzisiaj w czymjaron pisze: swoją drogą ciekawe czy są tacy jak ja, którzy mają gdzieś nowe merce, beemki, itp. .....
a reszta normalnie.
jaron, witamy na forum!
Powiem Ci, że Twoja historia jest podobna do mojej
Od zawsze w sferze marzeń było STi... Plany ewoluwały wraz z przypływem środków, najpierw były myśli o GTku, potem o WRXie, aż w końcu pojawiły się pierwsze, wstydliwe myśli, a może jednak uda się dopiąć kilka spraw i zdobyć STi? Marzenie zaczynało przybierać realnych kształtów.... Po tym, jak coraz bardziej zagłębiałem się w szczegóły techniczne wiedziałem już, że to nie może być WRX, bo stałby się dla mnie studnią bez dnia (ciągłe ulepszanie do tego, co STi ma w standardzie), choć niewątpliwie był/jest tańszy.. A skoro tak się stało, że w danym momencie mogłem się szarpnąć na STi, a w przypadku WRXa zostałoby jeszcze na opony, benzynę itp, to pomyślałem sobie, że skoro i tak mam się spłukać, to musi to być już ten jedyny.. I że muszę go kupić, choćbym nawet miał go posiadać kilka miesięcy, bo mnie nie będzie stać na utrzymanie, to jednak muszę zrealizować marzenie.. Zawsze potem łatwiej sprzedać i pomyśleć, że się go miało, że się to czuło, że marzenie zostało spełnione.. Losowi pozostawiłem, czy będzie mnie stać na utrzymanie... I chwała Bogu tak jesteśmy razem już 2 lata i prawie 4 miesiące
I choć ciągnie z portfela bardziej niż blond 20-latki z konta Hugh Hefnera to wiem, że to była słuszna decyzja..
Tak więc w pełni Cię popieram! (tylko zapomnij o tym evo
)
Jak będziesz kiedyś przelotem we Wrocławiu, daj znać, możemy się spotkać
A co do przekładki... Ja bym takie rozwiązanie odradzał w przypadku samochodów relatywnie młodych.. Wg mnie wyjdzie to drogo.. W przypadku GTków dawcę można kupić za grosze, przekładka jest tańsza, wnętrze prostsze itd itp.. Poza tym szkoda tak relatywnie młodego samochodu, żeby go gdzieś tam rozcinać, dospawywać, wyciągać szybę itp.. Ja bym na Twoim miejscu szukał EU wersji..
Powiem Ci, że Twoja historia jest podobna do mojej
Jak będziesz kiedyś przelotem we Wrocławiu, daj znać, możemy się spotkać
A co do przekładki... Ja bym takie rozwiązanie odradzał w przypadku samochodów relatywnie młodych.. Wg mnie wyjdzie to drogo.. W przypadku GTków dawcę można kupić za grosze, przekładka jest tańsza, wnętrze prostsze itd itp.. Poza tym szkoda tak relatywnie młodego samochodu, żeby go gdzieś tam rozcinać, dospawywać, wyciągać szybę itp.. Ja bym na Twoim miejscu szukał EU wersji..
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
jarmaj pisze:Witaj
Dzięki wielkie, właśnie zanim napisałem swojego posta tu na forum to kilka godzin wcześniej rozmawiałem z gościem z MTS Dzierżoniów
Na śląsku byłem jakiś czas temu, kiedy się znowu wybiorę, nie wiem ale na pewno dam znać. (w których rejonach śląska latasz?)
jaron, czy Ty w ogóle widziałeś mojego posta (tego tuż zaraz, ponad Twoim)? Do wrocka masz bliżej, niż na śląsk 
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
eMTi, a kto by chciał do tego dziurawego Wrocka jechać...
A jarmaj tak jak w podpisie - Gliwice
jaron, dawaj na Śląsk.jaron pisze:Na śląsku byłem jakiś czas temu, kiedy się znowu wybiorę, nie wiem ale na pewno dam znać. (w których rejonach śląska latasz?)
Czarownica prawdę Ci powie :D
eMTi pisze:jaron, witamy na forum!
Powiem Ci, że Twoja historia jest podobna do mojejOd zawsze w sferze marzeń było STi... Plany ewoluwały wraz z przypływem środków, najpierw były myśli o GTku, potem o WRXie, aż w końcu pojawiły się pierwsze, wstydliwe myśli, a może jednak uda się dopiąć kilka spraw i zdobyć STi? Marzenie zaczynało przybierać realnych kształtów.... Po tym, jak coraz bardziej zagłębiałem się w szczegóły techniczne wiedziałem już, że to nie może być WRX, bo stałby się dla mnie studnią bez dnia (ciągłe ulepszanie do tego, co STi ma w standardzie), choć niewątpliwie był/jest tańszy.. A skoro tak się stało, że w danym momencie mogłem się szarpnąć na STi, a w przypadku WRXa zostałoby jeszcze na opony, benzynę itp, to pomyślałem sobie, że skoro i tak mam się spłukać, to musi to być już ten jedyny.. I że muszę go kupić, choćbym nawet miał go posiadać kilka miesięcy, bo mnie nie będzie stać na utrzymanie, to jednak muszę zrealizować marzenie.. Zawsze potem łatwiej sprzedać i pomyśleć, że się go miało, że się to czuło, że marzenie zostało spełnione.. Losowi pozostawiłem, czy będzie mnie stać na utrzymanie... I chwała Bogu tak jesteśmy razem już 2 lata i prawie 4 miesiące
I choć ciągnie z portfela bardziej niż blond 20-latki z konta Hugh Hefnera to wiem, że to była słuszna decyzja..
![]()
Tak więc w pełni Cię popieram! (tylko zapomnij o tym evo
)
Jak będziesz kiedyś przelotem we Wrocławiu, daj znać, możemy się spotkać![]()
Faktycznie, dosłownie ta sama historia, wyjęta żywcem z mojej głowy
Fajnie byłoby się spotkać, będę we wrocku za jakieś 2tyg. może znajdziesz chwile?, daj jakiś tel. lub na priv dam wcześniej znać. Dzięki za odzew
Wracając do przekładki, to z tego co wiem to nic nie trzeba ciąć, nadwozia są fabrycznie przystosowane do obu wersji LHD i RHD, jakby trzeba było wycinać np. ściane grodziową to w życiu bym się na to nie zdecydował. Przekładka to kwestia zamiany kilku elementów na te z wersji LHD (przekładnia kierownicza, wspomaganie, deska, dmuchawa, klima, pedały, to główne elementy). Co do kosztów może niektórych zaskoczę, w najtańszej wersji czyli przekładnia kierownicza długa (2,5obr., od WRX), koszt części 3-3,5tys. (sprawdzone wczoraj), w wersji z przekładnią oryg.STi (krótka 1,5 obr.) 5tys. Przekładnia od STi jest droga i ciężko ją dopaść ale jakiś czas można się pomęczyć z długą, a jak się już gdzieś wynajdzie to zmienić
Fakt , szybę zalecają wymienić ze względu na wtarcia przez wycieraczki , właśnie zapomniałem wymienić z części jeszcze silnik i ramiona wycieraczek oraz podszybie.
Każdy pewnie zrobiłby inaczej ale dla mnie to rozwiązanie z przekładką jest OK. Nie boję się choćbym miał sam to robić, nie jedno auto rozłożyłem na części (po drodze dokładny remont nadwozia i silnika) i złożyłem, co prawda to nie były Stiaje ale dostały nowe życie. Wielką radość i satysfakcję by mi sprawiło samodzielne przełożenie ale biorę pod uwagę to że mogę sobie z czymś nie dawać rady - wtedy MTS Dzierżoniów, chłopaki mimo wszystko chyba nie są drodzy jak na taką usługę - 3tys. za przełożenie.
Jaron
Jeśli będzie w okolicach Dzierżoniowa bież od Marka numer do Wolaka.
Jeśli będzie akurat śnieg podjedziemy w nasze Alpy, tam zobaczysz Subaru WRX w jego naturalnym środowisku między drzewami na śniegu i na zakrętach( oby bandy były).
Jeśli chodzi o WRX czy STI odpowiedz jest prosta
WRX to cywil w porównaniu do STI, ale przegięcie pały to RA i to jest droga do doskonałości.
Jeśli będzie akurat śnieg podjedziemy w nasze Alpy, tam zobaczysz Subaru WRX w jego naturalnym środowisku między drzewami na śniegu i na zakrętach( oby bandy były).
WRX to cywil w porównaniu do STI, ale przegięcie pały to RA i to jest droga do doskonałości.
jaron pisze: to z tego co wiem to nic nie trzeba ciąć, nadwozia są fabrycznie przystosowane do obu wersji LHD i RHD, jakby trzeba było wycinać np. ściane grodziową to w życiu bym się na to nie zdecydował
Mocowania pedałów, kolumny kierowniczej, otwory pod wiązki, kolumnę itp.
oj, zofija damy radezofija pisze:eMTi, a kto by chciał do tego dziurawego Wrocka jechać...![]()
![]()
jaron, dawaj na Śląsk.jaron pisze:Na śląsku byłem jakiś czas temu, kiedy się znowu wybiorę, nie wiem ale na pewno dam znać. (w których rejonach śląska latasz?)
Dobrze kojarzę, Marek to ten gość z MTS ?lukwol pisze:Jaron
Dzięki wielkie za zaproszenie, już nie mogę spokojnie usiedzieć, jak tylko chwila czasu to wale na Dzierżoniów
Masz racje, a RA to kojarzę jedynie z GT-kami z japonii, czy dobrze kojarzę ?
Takjaron pisze: Dobrze kojarzę, Marek to ten gość z MTS ?
jaron pisze: Masz racje, a RA to kojarzę jedynie z GT-kami z japonii, czy dobrze kojarzę ?
Tak
Jest to moje marzenie i pewnie kiedyś je zrealizuje.
Czysta moc, lekkość, zero zbędnej elektroniki, waga2 maluchów, 300 km, magiczne suwaki.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 89 razy
- Polubione posty: 443 razy
Nie wkładaj do estijaja przekładni z WRX'a!jaron pisze:przekładnia kierownicza długa (2,5obr., od WRX)
Nie psuj auta. Jak będziesz robił przekładkę, to koniecznie na przekładni STi.
To może w maju na Chlejady do Srebrnej Góry wpadniesz?jaron pisze:oj, zofija damy radei Wrocław się odwiedzi i na Śląsk się wybiorę, kwestia czasu, a co do dziur przejedź się z Legnicy do Świdnicy
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... 75#p219075
daj znać, jak się będziesz wybierał, coś pomyślimyjaron pisze: Fajnie byłoby się spotkać, będę we wrocku za jakieś 2tyg. może znajdziesz chwile?, daj jakiś tel. lub na priv dam wcześniej znać. Dzięki za odzew
dobrze kojarzysz. RA to były najbardziej surowe, hardkorowe wersje..jaron pisze: Masz racje, a RA to kojarzę jedynie z GT-kami z japonii, czy dobrze kojarzę ?
Jak to ktoś kiedyś ładnie, obrazowo powiedział w duużym uproszczeniu- WRX to taki usportowiony cywil, a STi to taka ucywilizowana rajdówkalukwol pisze: WRX to cywil w porównaniu do STI, ale przegięcie pały to RA i to jest droga do doskonałości.
Co do przekładki, to Azrael już Ci wspomniał.. bez cięcia/spawania się chyba raczej nie obejdzie... Tak więc tak jak mówiłem, ja w przypadku kilkuletniej fury bym się na to nie decydował.Weź pod uwagę, że fura jest w lepszym stanie, jak jest pierwotnie złożona w fabryce, a nie rozkręcona i skręcona raz jeszcze. To kolejny argument, dla jakiego bym się nie zdecydował na przekładkę w relatywnie młodej furze, która występowała w wersji LHD... Co innego, jak byś szukał jakiegoś rodzynka, który był tylko RHD. Poza tym zapominasz np. że do zmiany też jest trochę innych pierdółek, jak tunel środkowy (wycięcie na ręczny z innej strony), boczki drzwi (sterowanie szybami), czy same fotele (fotel kierowcy ma regulację wysokości).. no chyba, że zrezygnujesz z regulacji wysokości, albo pogodzisz się z regulacją fotela wciskając łapę między fotel a tunel.. Tak więc jeśli byś chciał przełożyć wszystko, to zabulisz za to więcej, niż napisałeś, bo te wszystkie części w dobrym stanie nie są tanie, bo są relatywnie nowe.... No a jeśli byś się zdecydował na te wszelkie niedogodności, to wg mnie trochę to nie jest warte świeczki, bo wydasz bądź co bądź nie małą kasę, a będziesz miał upośledzoną furę zrobioną trochę półśrodkami.. No ale to jest moja opinia..
We wrocku jest też firma, która ściąga subaraki z uk i robi przekładki.
coś tu chyba jest nie tak... Standardowa STi nie ma 1,5 obrotu... Różnica jest chbya 2,75 vs 2,5, czy jakoś tak..jaron pisze: długa (2,5obr., od WRX), koszt części 3-3,5tys. (sprawdzone wczoraj), w wersji z przekładnią oryg.STi (krótka 1,5 obr.)
tak, sam szefjaron pisze: Dobrze kojarzę, Marek to ten gość z MTS ?